YAY Micro

редактирано юни 2008 в Новини

Коментари


 • Скоро открих един нов микросток сайт, YAY Micro.


  Все още не е открит, обявили са 2-ри юни за официално откриване на продажбите (2-ри, защото 1-ви е неделя явно). Междувременно събират портфолиа и контакти с издателите.


  Доколкото разбирам, различното на този сайт е, че е насочен повече към editorial съдържанието. Тоест ще може да се пуска едиториал, както в някои от другите сайтове, но за разлика от тях тук има нагласа да се промотират този вид снимки. Това е нишата, към която се целят


  Разбира се, има и продуктови снимки, снимки с рилийзи на модели и сгради и т.н. — както си е на другите места. Само заявяват намерение да развиват равномерно и едиториал-а.


  Другата разлика е, че е много кадърно помислен като технология. Ползва малко Java за качването, но е кадърно измислено, а и може да се заобиколи — има качване през HTML-форма и през FTP. Описването на снимките е удобно направено с AJAX, който не се набива на очи и не пречи.  За мен поне кадърното и внимателно отношение към направата на сайта е нещо много важно и от него личи сериозността изобщо.


  Проектът е започнал, ако не се лъжа, през февруари и досега вече почти е събрал поставените за цел за откриването 200 000 снимки.


  Одобрението е бързо и лесно, рядко отказват снимки — според самите тях не толкова защото са в началото, а най-вече защото ще се опитат да промотират едиториал снмки за новини, събития от местно ниво, публични личности и т.н., не толкова типичните "излъскани" продуктови снимки.


  Аз съм силно критичен към записване в нови сайтове, но този ми допадна. Разгледайте го, може и на вас да ви хареса ;) 

 • Lucky Oliver също беше много хубав сайт. Cool

 • Съгласен. Може да не потръгне като LO и този. Мисълта ми е, че от многобройните днешни микросток стартъпи май само този ми хвана окото.


  Пък каквото стане, то гаранция няма Wink


 • готин изглежда наистина - радва ме, че няма  категории да се описват :)))


  пък ако има и продажби ..ехее  


  turin, регнах се  от твоя  линк :)


  мерси за инфото


   

 • редактирано май 2008


  tnx, Mick ;)


  да видим как ще тръгнат продажбите, да. то и фотолия примерно е много млад сайт, но успя бързо да дръпне. а пък luckyoliver и albumo — обратното. та ще видим, да — иначе интерфейсът е много удобен, при описването има много кадърно обмислен и написан ajax, който не забавя и не пречи и е добре интегриран с групово описване.. абе като уеб-концепция засега е добре. доста от нещата (примерно ключови думи като линкове, профили като линкове) още не работят; казват, че изчаквали откриването.


  ще видим как е като маркетинг към клиентите — то в крайна сметка той е по-важен. иначе засега изглежда много добре ;)


 • SX също е сравнително нов, но работи добре


  дано им потръгне и на тези, защото имат и нещо по-различно 


  пък и повечко конкуренция не пречи :)


 • Да, StockXpert и той е различен. С това, че е свързан с фото-общността sxc.hu и двата сайта са интегрирани на много нива.


  Все пак SX е доста старичък сайт май — гледам във футъра му пише "© 2005-2008", тоест на поне три години е вече.


  YAY е някъде от февруари месец, поне доколкото рових и четох из about-текстовете преди да се запиша (както казах, напоследък съм силно критичен към всякакви нови регистрации и чета и ровя доста, преди да реша изобщо да се запиша).


  На мен ми прилича по развитие повече на Fotolia, защото те също така имаха за цел бързо да съберат критичната маса. FT успяха и сега са доста добре. YAY тепърва ще ги гледаме. Към момента има малко над 150 000 снимки, снощи бяха с няколко хиляди по-малко. Може и да успеят да съберат 200 000 за откриването, както искат. То едно от най-важните неща за тия сайтове е да имат критичната маса снимки, за да могат да се "задържат" и развиват.


  А, прав си — конкуренция трябва винаги, да ;) 

 • регнах се и аз от линка.... сайта изглежда добре.. дано да има и клиенти!
 • ей сега разгледах снимките в сайта.... ужас... дано да е заради бройката и после да си вдигнат критериите при разглеждане... че в момента в sxc.hu може би има по стойностни кадри!

 • Да, дано — макар че покрай не много добрите снимки и сега си има вече готини. Според ме е заради малката бройка, то като са малко снимките е нормално. А и масово одобряват, имат си описани критерии, но доста компромиси правят, не са чак цербери. Аз също се надявам да се вдигне качеството, защото то привлича купувачите.


  То и моите неща из сток-сайтовете не са нещо особено, де. Но с високи летви и самите ние си налагаме да се развиваме ;) Тъй че ще видим, знам ли ;) 


 • Още нещо се сетих — понеже заявяват, че ще застъпват много силно едиториал-елемента, ако повече български фотографи качват там (и) едиториал неща (примерно публични събития, да речем), може лека-полека с времето да вземем да свикнем нашенските журналисти да купуват за по едно евро снимки от микросток, вместо да крадат от "автор: Интернет" ;)


  Знам, че е малко нереалистично, но може и да има нещо вярно — ето примерно сега аз ако съм издател и ми трябва снимка от велошествието днес на "Ариана" за защита на Странджа или пък актуална снимка на някой политик на митинг, единствените ми възможности са или абонамент за конвенционална агенция, или щатен фотограф, или (което е най-най-масово) да си отрадна от Интернет. Тоест няма едиториал съдържание за новинарски издания за България, примерно. Такъв сайт може да е вариант, ако наистина си изпълнят обещанието да са 50% едиториал и 50% криейтив сток. Ясно, че истински голям чисто български микросток сайт за едиториал не може да има, но може поне така да се заобиколи проблема.


  Всъщност само хрумка, де... 

 • Добре, ама защо пък да не може да има чисто български, м.с. сайт за едиториъл?

 • Забравете го това за едиториала.


  Ако говорим по-скоро за новини - има си новинари, има си новинарски агенции и тук.


 • Малка е аудиторията за чисто българските сайтове, а тези точно сайтове зависят от голяма аудитория, която да гарантира поне сносни продажби. Затова мисля, че само български сайт едва ли ще е успешен.


  А за забравянето — защо? Да забравим и микростока тогава, то същото... Има си агенции, къде се бутаме? Има новинарски агенции, да — но колко от разните вестници и вестничета ги използват за всяка своя снимка? Всеки вестник краде, това е публична тайна. Да не говорим пък за онлайн-изданията, там направо даже хич не се и замислят...

 • пропуснал съм някоя дискусия за това вероятно.. добре де и без това все още предпочитам да правя картинки, отколкото да ставам "бизнесмен"

 • хахах ...изумен съм просто какви снимки има качени


   


  :D 


  image

 • редактирано юни 2008


  Като снимка не е много добре, но не даваш линк към снимката в сайта — щото може да е някой известен в някаква област човек. Нали си казват в описанието, че ще се стремят към много повече едиториал, отколкото другите сайтове.


  Според мен това е чудесно, защото всички други сайтове се правят на супер-цензори и все едно диктуват вкусовете и нуждите на клиентите. Имаше един сайт, Scoopt, който таргетираше точно гражданската фотожурналистика и събираше любители с цел да им плаща за микропродажби точно на тоя принцип. Там нещата не тръгнаха, доколкото помня, но ако YAY развие едиториал-а си, може да се получи.


  Изобщо — защо трябва във всичките тия сайтове да има все разни излъскани и намазани яко в постпроцеса снимки? То не е бял фон, то не е неестествено пресатуриране...


  Щом сайтът не възразява и има дисково пространство, защо да няма и други снимки?


  Ето тази тук може да е проблемна, ако е качена като продуктова и е без рилийз. Ако или е с рилийз, или е качена като едиториал нищо й няма. Аз лично не бих купил точно такъв кадър, но всичко зависи от това за какво ти трябва снимката в крайна сметка — сто на сто някъде има клиент и за нея. ;)

 • ..."То не е бял фон, то не е неестествено пресатуриране..."  не съм съгласен с теб! За пресатурираните снимки да, но за белия фон изобщо не си прав. Помисли колко се улеснява работата на един дизайнер,работещ в едно списание например...и колко време ще загуби ако трябва сам да си отделя обекта. Времето е пари! Разбира се има снимки, които са много по добре да са си естествени, натурални и без обработка в Photoshop но това е по преценка на автора все пак.

 • Защо наистина не може да има български сайт за едиториал??? И балкански даже не може да има ! И няма да се аргументирам с финансовата част ,най-малкото защото никой няма да запали колата и да и тури бензин за педесе лева ,за да снима СНИМКАТА  ,за която ще му дадат пет ...Аз изобщо съм скептична към едиториала ...някъде да сте чели статистики за търсенето на едиториал? Не съм в този бранш, нямам понятие от журналистика ,само чета какво става .Тенденциите обаче съм към блогове-информационни центрове или и аз не знам как да ги нарека.Попадна  ми блога на някакъв канадец-журналист, който е започнал като личен, с публикации на негови независими анализи и трактовки на новини и събития .В последствие започват да пишат и други хора, не само от Америка, и да публикуват горещи новини със снимки от родните си места.Така няколко години, и в момента когато отворих този сайт ,приличаше на си ен ен ,динамичен като телевизия, на всеки 30 сек се качваше новина от някоя точка в света. Съжалявам ,че не мога да го пусна тук ,защото съм затрила линка. Будалите гледаме някакви режисури по новините в осем.Но, като искаш да разбереш КАКВО СТАВА ,има откъде! Та си мисля ,че това скоро нема да има почва у нас...по ред  причини.


   


 • vasoart, за едно и също нещо говорим ;) Нямам нищо против белия фон по принцип, разбира се. Имах предвид, че понякога може да се търси естествен фон — всичко зависи от конкретната нужда на дизайнера за конкретната задача. Вярно, в повечето случаи белият фон спасява деня и върши прекрасна работа (с едно уточнение — ако е направен добре; знаем, че може и да има нескопосано тифецнати и изрязани обекти, на които белият фон е направо грозен и само създава допълнителна работа на дизайнерите, но това е частен случай де).


  lemonade, много гореща тема, и аз съм съгласен, че най-живата публицистика днес е точно в блоговете. Много, много по-лесно и по-качествено е да се прави гражданска журналистика "на парче",  отколкото да се разчита на затворената система на маститите медии. В тоя смисъл да — ако човек си направи свой си блог, в който започен да набляга на фотоновините и фоторепортажите (да кажем) и успее да го прави наистина добре, мисля че за максимум половин година ще има достатъчно голяма аудитория, за да може да получава добър доход от някакви малки реклами на сайта. И да има поле за развитие, от него да зависи дали ще се развива или не. Така ще може да печели достатъчно пари, за да поддържа това си занимание, а не да работи щатна работа и да блогва между другото. Или ако не чак много пари, то може би все пак повече от микросток продажби из сайтове (където си дава снимките в максимална резолюция, за разлика от личиня сайт, където са си при него).


  Но това е много работа. Страхотно е, аз бих се занимавал с удоволствие — може би не чак като този канадец, за който говориш, тоест не чак толкова голям и международен сайт... Или по не не в началото. Определено си заслужава. А защо няма такива сайтове у нас — ами защото не ги правим ;) 


 • П.П.: Споменах по-горе Scoopt, та се разрових из отметките и го намерих - scoopt.com


  Не мисля, че схемата ще може да сработи у нас, дори и целият едиториал да се изсипе в такива сайтове. Съгласен съм с lemonade, че ако си остане схемата "на ти пет лева за снимката, ако не щеш добре, ние така и така ще си дръпнем подобна от интернет", няма да се оправят нещата.


  С две думи — да, ние само си говорим и може наистина нищо да не може да излезе от тая работа с едиториала в Yay. По-разработена си е нишата със сток-а. 


 • ей хора.... някой ако направи първия си даунлоуд там да пише! Money mouth евро евррро... дайте тез големи шарени салфетки насам :D


  а.... всъщност защо в евро :?

 • paff - аз и в драхми приемам:)

 • yay-то  никакво го няма за сега


    от 300 файла (ама много убави :))))) ) -един заблуден данлоуд няма...


  това само за инфо  де...   :)


  прохладно лято и  редовни данлоуди ви желая :) 

 • И при мене нищо...

 • Да, интересно колко време ще трябва, за да се разбере дали ще се задвижи или ще умре. Два са вариантите, дано е първият.

 • и при мен е същата песен....Laughing
Sign In или Register за да коментирате.