SS: Please note!!! Tax form information
  • 41 Comments sorted by
  • ами не са 30%, то си пише за България са 5%. Освен това има гратисен период, при мен е до 18 септември. Аз виждам че повечето неща са попълнени от шатъра в тази форма, моите данни,адрес име остава само няколко полета, но не ги разбирам примерно

т.6  - U.S. Taxpayer Identification Number,  какво трябва да се даде, кой номер ЕГН ли...?

7. Foreign tax identifying number, if any (optional),

t.11-  I have provided or will provide a statement that identifies those notional principal contracts from which the income is not effectively connected with the conduct of a trade or business in the United States. I agree to update this statement as required.

най отдолу имената и това е. Няма начин , пак добре че не са 30%

Let me show the world in my eyes...
    www.vasoart.com
  • Реклама:
  • Ние очевидно сме в Group A2. Значи трябва да си попълним бланката и да я изпратим на SS. Звучи лесно! ;)

А, преди това трябва да имаме ITIN :) Наистина лесно!

• "т.6  - U.S. Taxpayer Identification Number,  какво трябва да се даде, кой номер ЕГН ли...?" - предполагам че номер на лична карта/паспрот - ID Number

за другите две и аз се колебая. Ще чакаме някой по запознат да ни просветли ... ако не - TaxHelp@shutterstock.com [=

• какво е ITIN ?  Smile

www.vasoart.com
  • Снощи го четох, сега пак го чета... Написали са, че не ни трябва ITIN, ако попадаме в група А2.

Group A2 -- If you are submitting to Shutterstock as an individual and are a resident of a country that has a tax treaty with the U.S., then please submit Form W-8BEN digitally on Shutterstock's website to benefit from the reduced or zero withholding rate that is specified in your country's tax treaty. Note that a U.S. Tax ID # (TIN) is not required for Group A2.

но онлайн формуляра  W-8BEN го изисква Undecided

Това вече ме обърква! Иначе тоя ТИН е американски данъчен номер. Днес ще им пиша да обяснят повече!

• може би просто не трябва да го попълваме, оставяме го празно...? Laughing

www.vasoart.com
  • Да, Васо, така стана. Общо взето всички данни са попълнени, само на т.2 трябва да напишете "N/A" и да си изпишете името най-отдолу.

"Your W-8BEN information has been successfully recorded and will be reviewed by Shutterstock."

Сега да видим какво следва!

• You can update your mailing address using the Your Account page

6. U.S. Taxpayer Identification Number (see instructions)

SSN or ITIN  EIN

7. Foreign tax identifying number, if any (optional)

8. Reference number(s) (optional) (see instructions)

Part II - Claim of Tax Treaty Benefits (if applicable)

9. I certify that (check all that apply):

a.

The beneficial owner is a resident of within the meaning of the income tax treaty between the United States and that country.

b. If required, the U.S. taxpayer identification number is stated on line 6.

c. The beneficial owner is not an individual, derives the item (or items) of income for which the treaty benefits are claimed, and, if applicable, meets the requirements of the treaty provision dealing with limitation on benefits.

d. The beneficial owner is not an individual, is claiming treaty benefits for dividends received from a foreign corporation or interest from a U.S. trade or business of a foreign corporation, and meets qualified resident status.   e. The beneficial owner is related to the person obligated to pay the income within the meaning of section 267(b) or 707(b), and will file Form 8833 if the amount subject to withholding received during a calendar year exceeds, in the aggregate, $500,000.

На 6, 7, и 8 от част 1 какво трябва да се пише и на та нези c, d и e от втората чат трябва ли да слагам отметки?

• а на т. 11 слагате ли отметка?

www.vasoart.com
  • Аз не съм им слагал, защото не отговарям на тези точки.

EDIT: т.6, 7 и 8 ги оставих празни.

• мерси  zazo! Wink

www.vasoart.com
  • Зазо никъде ли не си слагал отметки - и на  c, d и e от втората чат и на т. 11 ли?

• Не съм слагал и на четирите места, защото аз съм физическо лице (c и d), не съм свързан с платеца (е) и също така не отговарям и на т.11, така че няма смисъл да слагам там.

Това е само в моя случай, вашите може да са по-различни.

• Ok  и аз съм физическо лице значи няма да слагам а на 6, 7, и 8 от част 1 какво трябва да се пише?

6. U.S. Taxpayer Identification Number (see instructions)

SSN or ITIN  EIN

7. Foreign tax identifying number, if any (optional)

8. Reference number(s) (optional) (see instructions)

Благодаря предварително

• Васоарт предложи да ги оставя празни и стана ;) Ще видим дали СС ще имат проблем с това.

• Ok Благодаря за информацията

• Дано да е последен въпрос по тази тема :

3. Type of beneficial owner:

Individual Corporation Disregarded entity Partnership

Simple trust Grantor trust Complex trust

Estate Government International

Central bank of issue Tax-exempt organization Private foundation

кое трябва да избера.

• Реклама:
  • да и при мен я приеха формата. Аз също не попълвах т.11  Въпроса е, какво следва по нататък...? Данъчното, НАП...какво трябва да се попълва там във връзка с новите неща ?

www.vasoart.com
  • Оттук насетне, в края на годината си декларираш приходите и те опраскват с 10% ДОД и къмто 37% осигуровки Frown

Е, понеже, си платил в щатско някакъв данък, може да минеш без 10-те %, ама от осигуровките няма отърване....

• 3. Type of beneficial owner:

Individual Corporation Disregarded entity Partnership

Simple trust Grantor trust Complex trust

Estate Government International

Central bank of issue Tax-exempt organization Private foundation

кое трябва да избера.
  • Аз да попитам понеже ми е първа година и още не се е налагало да плащам данъци. Как се процедира.

Не минавам през фирма. Какви документи трябва да се пускат.

Разбрах че 10%  е данъка но има 5% или 4% които ти се приспадат заради разходи. Трябва ли да се плащат осигуровки като не ми е основен доход?

• а аз искам да попитам как въобще държавата ще разбере за моите приходи от сток сайтове ако реша да не попълвам в данъчната декларация тези доходи? особено що се отнася до внасяне пари по сметка на физическо лице, а не на фирма..

Нали не случайно водят Пейпал (поне) за най голямата пералня на пари???

• Алекс, и аз съм се чудел но винаги има шанс някой "доброжелател" да подаде сигнал и да ти направят проверка.

Иначе по-закон ако не се лъжа си длъжен да декларираш всички предводи в сметката ти дори и в крайна сметка да не платиш данък върху тях.

Добре е някой счетоводител все пак да каже как е точно и мен ми е голяма мъгла.

• Slavchovr, ако си физическо лице избери individual, ако си някаква фирма - някое от другите

• на мен счетоводните дела са ми малко мъгла и не съм много добра в преразказването..но в общия случай доколкото знам няма графа за подобни доходи и дори самите счетоводители не са наясно как точно този тип доходи биха могли да бъдат осчетоводени и декларирани...

• че аз съм осигурен напълно от работодателя?  И то добре осигурен...защо пак трябва да плащам осигуровки?

www.vasoart.com
  • Пак се плащат, независимо дали си осигурен на друго място или не, държавата си иска нейните 37% върху ВСИЧКИ доходи, независимо откъде са.

Това с неплащането на осигуровки върху аворски възнаграждения минаваше по едно време, по времето на Костов и министър Иван Нейков, ама вече не минава... То и тогава минаваше полу-легално, щото цялата работа се крепеше не на закон или нормативен документ, а на някакво хвърчащо писмо от министър Нейков до съюза на писателите - тълкуване на Кодекса на труда, каквото Нейков няма компетенция да прави...

• Кои всички доходи...? Моите доходи са от заплата и държавата си ги ВЗИМА! Ако е за доходи от хонорари трябва да има документ нали, въз основа на което да декларирам. Иначе ..."ВСИЧКИ доходи" много общо звучи, два пъти ли иска да ме облага държавата?

www.vasoart.com
  • На заплатата ти са платени през годината. На края на годината дължиш осигуровки върху доходите извън заплатата ти. Всички доходи - от сток, от дизайн, от картини...

Аз си ги плащам текущо всеки месец, затова на края на годината боли по-малко. Ама си ги внасям като поп - няма отърване. Иначе, ако те набарат...

• ecobo ти като физическо лице или през фирма ги прекарваш.

Иначе то ако имаш имоти в чужбина и си ги дал под наем и той се облага но не знам да внасяш и на него осигуровки чак - най малкото ако заплатата ти е над 2000 лв на всичко отгоре плащаш само ДОД не се плащат осигуровки.

Няма ли някой който това му е работата да каже какъв е закона пък дали ще го спазваме :-)

Добре дошъл!

Изглежда сте нов/а тук. Ако желаете да вземете участие в дискусиите, кликнете на някой от тези бутони:

Login with Facebook

Продавай снимки

Добре дошли на българските дискусии за сток фотография, видео и илюстрации