В Istockphoto във форума имат тема: IS in action. Когато някой познае снимка на друг истокаджия в някое списание, билбоард, сайт или където и да било, то той пише във темата. По този начин има по-голям шанс да разбереш къде са ти ползвали нещата.
Нека това тук бъде нашата тема за намерени снимки на съфорумци. Така или иначе повечето се намираме в Криейтив Нетворкс и разни други връзки и имаме идея кой какви неща качва.
В същото време, може и да се похвалите - ако си намерите ваша снимка ползвана.
И, за да разбия леда, ето две мои неща които намерих:
снимката е купена от ИС (намерих я след търсене в Гугъл за istockphoto robi-bobi)
като част от хедър (шапка) на сайт (момчето което чете е моята)![]()
снимката е купена от Фотолия (намерих я по данните които е оставил купувача в допълнителното инфо на покупката)
Добре де, тези 20 снимки можеше да ги имат легално за има няма 100-на $, може би и по-малко. Защо се правят на тарикати?
Моя съвет е да им се обадиш и да им кажеш че подготвяш дело. Един сайт ми беше откраднал 5 снимки от баскетбол. Сайта е комерсиален и от по-голямите спортни сайтове в БГ. Разбрахме се извънсъдебно (за прекалено малка сума, но толкова ми беше акъла тогава). Когато става дума за некомерсиални сайтове, нерядко давам снимки. Когато не ме питат, а крадат, не ми е приятно, но не ми се занимава. Когато обаче става дума за голями сайтове, или в случая луксозно издание - не трябва да има милост.
Мисля, че някъде бях прочел че Лукчето се занимава с подобни кражби. Най-добре първо се консултирай, но в никакъв случай не оставяй нещата така.
Успех!
А, то да е само това издание - с мед да го мажеш.
Миналия месец видях издание на Община Котел, и там 99% мои снимки, които не съм давал... Ама нямам време и нерви да се занимавам, особено при тая съдебна система в БГ
тези неща стават в щатите и белия свят, където корпорациите въртят милиарди и бълха ги ухапала за един фотографски хонорар.
реалността в българия е друга, всеки ползва кракнат софтуер, гледа филми на аванта и авторските права са морални, не материални
бе не съм съвсем съгласен... Наистина ще е голямо ходене по мъките и големи разправии с бюрократщина и всякакви такси, но ако човек има читав адвокат "под ръка", наистина може да ги одруса. Ако не чак да ги осъди, то поне да ги стинсе малко, та да притичат да се молят за уреждане извън съда и оттегляне на иска срещу някакво компенсиращо заплащане. Тъй де, всеки път го казвам, че така човек може да си "купи" следващия апарат или някой як обектив.
Иначе ясно, че у нас е "дива индия" и всяко "издателство" си мисли, че може да мине метър и най-често наистина "минава". Ама все трябва да има начин да им се скокне с една заплаха за съд -- и ако искат да плащат яко, ако искат да се оправдават в съда.
В закона си е казано много ясно какво е авторско ("издателско") право, кога и в кои случаи се прилага и т.н.
Иначе моралните авторски права, за които говориш, са си чисто и просто "авторство". Него никой не може да ти го отнеме, само може да не го упомене, а тогава е в нарушение на авторските ("издателски") права. А те, последните, са винаги материални. Това е начинът държавата да облага с данък издателствата. Съответно те като крадат от хонорарите на авторите и издават и печелят без разрешение, на практика лъжат и нас, и държавата.
Сто на сто има адвокати, дето ги сърбят ръцете за такива малки, но сигурни дела. ;)
Не забравяйте и че не е нужен адвокат за да осъдиш някой. Просто ще е доста по-трудно.
На запад имат Cease and desist, правен документ пращан от адвокат - заплашва ги с дело или нещо подобно. Със сигурност ще им изглежда много по-сериозно от колкото сам да им пишеш, и много по-евтино от колкото да ги съдиш.
както казах - веднъж само реших да се занимавам и беше успешно.
не ги оставяй да се измъкнат - още повече че при теб е по-лесно: при мен сайта беше махнал снимките след като им писах
но аз преди това направих скрийн шот както и имах поне 4-ма познати които имат скрийн шотове на собствените компютри. Дори и при тези обстоятелства, те предпочетоха извънседебно.
както казва Жоро от ФФ - имам един познат от Италия (май), койтомного обича да му крадат снимки - основно с тези снимки се изхранва - при това не лошо
както казва Жоро от ФФ - имам един познат от Италия (май), койтомного
обича да му крадат снимки - основно с тези снимки се изхранва - при
това не лошо
Ха-ха, същото го казваше и един грък-пейзажист
Чудех се защо са му толкова големи снимките на сайта, а той така изкарва повече кинти
)
Ще питам адвоката ми какво може да се направи по въпроса и дали си заслужава да си губя времето...
Пък сайтовете, на които има мои снимки - брой нямат
Изглежда сте нов/а тук. Ако желаете да вземете участие в дискусиите, кликнете на някой от тези бутони:
DP DepositPhotos