Чудя се доколко е оправдано да се пусне една и съща снимка/като тема/, като ексклузив, във няколко агенции.
Имам предвид, дали юридически е нарушение, ако се пусне, да речем, снимка на чаша кафе, но снимана с различни обективи, и после пусната като ексклузив в различни агенции?
Реално, това ше е един и същи обект, сниман по сходен начин, но със различни обективи и различни данни в Екзифа.
От морална гледна точка, може да не е много правилно, но как е от юридическа.Дали могат от някоя агенция да го приемат за нарушение и да те баннат?
Поздрави
Някои сайтове, изискват да качваш само при тях. Т.е. да не качваш никъде другаде. Нпр. при ИС е така, за другите не знам, май Фотолия имаха възможност за ексклузивна снимка, и нямат такова изискване.
Предполагам че ИС са го направили именно поради такива въпроси. Трябва да прочетеш ексклузив договорите на отделните сайтове.
Точно както казва robi-bobi, при istockphoto ако си ексклузивен фотограф нямаш право да качваш другаде никакви снимки.
Ако си достатъчно добър в istock и ти предложат да качваш в Getty (след 10,000 даунлоуда) изискването е снимките да са уникални и да са от сесия която не си публикувал в istockphoto.
ами ако снимките качени в айсток са само РФ, пак ли не може да се качват на други сайтове ?
При айстока има само два варианта - нормален и ексклузивен фотограф. Знам че при други сток сайтове има ексклузивни снимки и други такива.
Ако не си ексклузивен - нямаш никакви грижи. Ако си ексклузивен - нямаш право да продаваш никакви royalty free и да даваш безплатни снимки от сайта си (и съответно през техни конкуренти). Имаш право да печелиш от снимките си по други начини (принтове и т.н.)
boris, мерси за отговора
It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!