коментар от Админа: отделих мненията от темата на дссб за Канон 450Д вс 40Д които бяха по-скоро общи
Ако искаш да можеш да коригираш РОУ файла без да ти излизат "парцали" и ляйняно-кафеви цветове в тъмните области, ако искаш невероятна динамика и нисък шум, ако искаш хубави наситени цветове и микроконтраст, подобен на този от хубав диапозитив - вземи си Никон. Д90 примерно е невероятна кропка, скоро поснимах с такъв и трябва да ти кажа, че слага в джоба си повечето канонски тела, с мнооого малки изключения
Канон имат някои хубави тела - едноцифрени и скъпи. Всичко друго е плява - стават за играчка, стават и за миркосток (напоследък агенциите приемат всякакъв шит), но за сериозна работа - нъцки...
Аз съм много разочарован от канон, (въпреки, че снимам с може би най-доброто им тяло) - правят все по-компромисни тела, подиграват се с феновете си...
без коментар...!
Казах ли за Д-лайтинга на Никон
Това нещо е направено невероятно добре и върши страхотна работа. Канон се опитаха да направят нещо подобно (ако не ме лъже паметта в 40Д за пръв път), но не знам някой да го ползва, щото просто не работи, не върши работа, разваля картината, вместо да я подобрява. Просто в канонския файл няма достаъчно информация, за да може да се обработи без да се сговни...
Скоро четох статия за матриците, автор е един от лаборантите на DxO Labs - една много уважавана институция... та този човек твърди, че единствените истински 14 битови ДСЛР тела са 2-та топ модела на Никон - Д3 и Д3х. Всички останали получават 14 битов цвят чрез софтуерни магии. Това разбира се е неофициална информация, която я няма на сайта на DxO Labs. Но ако се поразгледаш там из рейтингите на сензорите, доста неща си идват на мястото...
Аз скоро си купих един Никон Д60, по-скоро за жена ми го взех, ама често си го ползвам. Единствения му кусур е липсата на мотор в тялото, иначе вади невероятни цветове.
Казвам всичко това на база лични впечатления - снимал съм с всички дигитални тела на Канон без изключения. Всъщност, не съм снимал само с д30 - първия ДСЛР на Канон. От телата на Никон съм снимал по-обстойно с Д300, Д700 и Д60, и само за един ден с Д90 и Д3.
Хората са казали - "не слушай старИло, слушай патИло"...
Щото знаеш ли колко народ си харесва и си кара старите Лади и москвичи? Еми харесва си ги, като не се е качвал на друго... Та и с телата така - пипнал някой 2 тела, едното малко по-ново - и вече си мисли, че това е върха на сладоледа... Да, ама не...
Ако трябва да избереш между 450Д и 40Д, определено 40Д е по-добрия, но имаш и по-добри алтернативи - това е идеята на всичко написано по-горе от мен... След като имах при мен един 40Д и пощраках с него около седмица, определено мисля, че сензора му е боклук. Д60 на Никон, нищо, че е по-евтин, е много по-добър...
И да знаеш: тялото е до време, важни са обективите. Каквото и тяло да вземеш, без хубави обективи ще е като скопено.
Еее не знаех това за обективите. Мерси за лекцията....друго си е да има кой да те научи
Още утре изхвърлям Каноня на боклука, барабар със стакларията...ама утре!
Между другото какво стана с акаунтите в останалите агенции...нещо щеше да ги затриваш. ?
Хората са казали и 'не слушай препило'. Това дето само два Никонски апарата имат 14бита даже и в Сони не го знаят, дето им правят матриците 
те може да не го знаят, но екобо знае повече от тях!
: )) каква хубава тема Canon vs Nikon може да излезе от това.
Ако трябва да съм честен, също не съм очарован от матрицана на моя 40D... особено като стане дума за highlights

Аз не съм снимала с Canon ,обаче Nikon -a е по-хубав !!! 

Алелуя!
Това за 14-те бита не съм го установил аз, четох го в ПроФото форума, ако не се лъжа, ама не мога да намеря поста, може да се е редактирал човека, все пак това не е информация, която не би трябвало да излиза, особено свързана с DxO... Той не го е установил чрез някаква магическа технология, а прави този извод на база резултати от стандартните тестове на сензорите. Тези 2 сензора са единствените, които се доближават до качеставата на сензорите за среден формат, които пък никой не се съмнява че са 16-битови.
Отидете тук: http://www.dxomark.com/index.php/eng/DxOMark-Sensor, изберете формат на сензора (за да не сравнявате коне и кокошки) и ще видите доста интересни неща, особено в табовете за дълбочина на цвета и динамика, които за мен са най-важни. Ако искате вярвайте или не вярвайте на тези тестове, аз лично не се съмнявам грам в тях, DxO са фирма, достатъчно известна, на много високо технологично ниво и с много добра репутация. Неслучайно РОУ конвертора им е един от най-добрите на пазара, да не казвам най-добрия.
Аз за марки и модели не съм се женил. Искам като снимам да ми е удобно, да имам достатъчно информация във файла за да мога по-късно да я манипулирам както ми се иска, да имам кадри на фокус и т.н. В момента Никон са далеч по-добре като качество на изображението. Да, имат по-малко обективи, но имат достатъчно добри, за да си работи човек без да се притеснява за качество.
Преди две години сигурно сте ме чували да казвам, че Канон е по-добрата марка, и това наистина беше така. Но вече не е. Откакто излезе Д3 палачинката се обърна. А аз не мога да бъда кон с капаци или някакъв манияк и да твърдя обратното. Вижте само колко черни обективи се появиха по световните спортни събития - вече определено са повече от белите, а преди почти ги нямаше... Е, аз ли само виждам кое е по-доброто?
И като говорихме за коли, всъщност няма нищо лошо човек да си харесва ладата и да си я хвали. Казват, че най-щастливите хора били невежите... Защото колкото повече знае човек, толкова по-добре разбира колко малко знае знае всъщност, и обратно
Изобщо, не разбирам философията "моето е най-доброто". Странно ми е подобно разбиране...
Аз съм с canon 30d. Не съм голям спец по техническата част. За мене е важно цвета да е горе долу добре и да има рязкост.
Снимала съм с Никон от горе долу същия клас, цветопредаването доста ми хареса. Аз се мрънкам че канона ми неможе като хората да снима червен, розов и оранжев цвят. Каквито и настройки да правя се тая, а недай си боже да са в най-ярката си стойност въпросните цветове стават едни плоски гадни петна. Преди имах 350Д проблема си беше същия. С никона нямаше проблем с въпросните цветове. Помня че умишлено снимах латинки а те са убийствено оранжеви. Говорила съм с доста хора и се викат че баланса не съм си направила както трябва. Ми на мене ми писна да правя какви ли не опити за справяне с този проблем и просто избягвам проблемните цветове.
Скоро с сестра ми ходихме на Рилския манастир аз с моя канон тя с едно малко канонче от тия туристическите дето и филмче правят. Ами да ви кажа като ги свалихме на компютара нейните бяха като картички на цвят, дори имаше хубаво ярко синьо небе с облаци, а мойто небе се едно дъжд вали. Аз с пет кила настройки тя с никакви и изглеждат много по сток.
Всичките топ марки правят добри фотоапарати, достатъчно добри за спорт, микросток, сток и артЪ
Малките разлики в едно или друго нещо определят човек в коя марка/фирма ще се чувства най-добре (ергономия, система за светкавици, възпроизвеждане на цветове, битове, чудеса ...), както и политика и стил на марката. Това което екобо е казал вярно е че са важни обективите (и аксесоарите и поддръжката за марката в България).
екобо: ако все пак искаш - отвори тема за Никона и предимствата му важни за (микро)стокери. Ще се радвам аргументирано да поспорим в темата. Или да снимаме едно и също нещо с различни апарати. Във форума има и ефтини и топ модели както на Никон, така и на Канон. Тук просто ме мързи да отговарям на мнение от сорта: "еди какво си е боклук"!
П.П. все пак, отделих мненията в нова тема
докато си пишех отговора се добавиха нови неща.
Моля, нека да пишем аргументирано.
Интересно четиво по темата: http://www.arcurs.com/clash-of-the-titans-canon-1ds-mark-iii-vs-nikon-d3x-for-stock
Автора всички го знаем...
ей са 'зимам леката картечница и ва почвам.... кви други марки веее алоооу...САМО ЕДНА е истинската-
Тази която ТИ притежаваш
)))))))
П.С. сега остава админа да ме разбере че се майтапя
)
Mick, ти се майтапиш, ама знаеш ли колко хора са сериозни и се засягат, когато кажеш нещо лошо за тяхното си
Аз дори съм по-зле - плюя си по моето. Но пък се газира и се засяга Васото...
Иди разбери...
екобо, не става дума за: аз снимам с Х и съответно, нищо друго не става
никой не е казал нищо подобно
всяка система си има предимства и недостатъци. За някои едно е по-добро от друго, за други трето няма значение итн
аз снимам с канон, но не казвам че това е "Светиа Граал"
казвам че на мен ми върши добра работа и че предимствата на никона за мен не са особено важни. Пример с тяхната система за управление на свткавици - готино е, по-добро е, но на мен не ми трябва. Или поне не често и много
Това че някой не сменя системата може да означава много неща. Че не му се събира отново цяла система. Че в другата система може да няма някой негов любим обектив. Че не му се губят пари в смяната. Или пък че го мързи
За спорт са важни едни неща, за сток други. В момента едни са на върха, след 2 години други.
въпроса за цветовете. поразтърсих се в нета и ето една статия която ми се струва интересна (не знам доколко може да се вярва на сайта, но изглежда добър)
сравнение на цветово възпроизвеждане на няколко модела апарати
доста интересно
Още нещо - разните лабораторни тестове, дори да са правени в идеални условия и да показват нещата на 100% вярно - не са единственото нещо което трябва да се гледа. Виж по-горе за обективи, аксесоари, цени на добри обективи, система за светкавици и тн.
Аз също не казвам, че Канон е боклук, нито, че Никон е върха. Снимал съм с апарати, дето и Никон и Канон им дишат праха... Самия аз снимам с Канон (1Дсмк2) и съм много доволен от картинката, което не значи, че няма по-добро. И двете системи си имат предимства и недостатъци... И понеже съм снимал с Д3, Д700, Д300 и някои други, определно смятам, че на Никон-ите, при новите тела, предимствата са повече от недостатъците.
На мен стока ми е не повече от 1% от всичкия бизнес, така че гледам на един апарат не като средство за пълнене на агенциите с кадри, а като средство за правене на много по-сериозни неща за печат и не на последно място като инструмент за създаване на изкуство. В този смисъл, аз не гоня съотношение цена-качество, а само качество. Затова се дразня на компромиси в телата. Примерно не мога да разбера защо в сравнително скъпо тяло като 5Дмк2 се слага ужасен Аф сензор, докато дори и в ниския клас на Никон Аф-а е далеч по-добър...
В момента изчаквам да видя какво ще обявят Канон в края на август и ако няма нещо съществено, сменям лагера. Да, ще изгубя много пари от смяната, по груби сметки към 10 бона, ама пари се изкарват, за мене е по-важно да си бачкам с кеф, а не да се измъчвам с компромиси.
За мен идеалното тяло е 16-18Мп на ФФ, с много добра динамика, перфектна ергономия, верни цветове и 16 бита. И понеже тази дивотия с пикселите отиде твърде далеч, все си мисля, че 16 битовото тяло е близо във времето. Ако до края на годината няма ДСЛР такъв, какъвто ми трябва, отивам на среден формат, но ще си взема един малък ДСЛР с 2-3 обектива за мобилност, само със среден формат не се живее
"Но пък се газира и се засяга Васото..." това пък от къде го извади? Дай пример къде и с кои думи съм се "газирал"? Освен това екобо, ти пак си противоречиш с думите " Аз също не казвам, че Канон е боклук, нито, че Никон е върха." Ами точно това написа още сутринта, че най доброто било D3X ...странна работа не мислиш ли?
Както и да е, с теб не искам да споря. А лайняните, парцалени цветове ги остави на нас простосмъртните които снимаме с боклуци. Добре че инспекторите имат малко по различно виждане за цветовете от теб! Ай наздраве
Васо, аз също нямам никакво намерение да споря с тебе. Особено след последния ни он-лайн спор във ФороФорум, когато ми каза, че много ми била пораснала работата и се държеше буквално като дрогиран петокласник... Те хората и тук те разбраха какво представляваш, няма смисъл да обяснявам... Не знам как Роби не те банна по едно време, когато се беше сдърлил с някого за нищо и сипеше обиди наляво-надясно... Направо се чудя как успяваш да се скараш с всички около тебе...
Ето сега пак: аз обяснявам какви са ми впечатленията от някои тела, ти се засягаш на "простосмъртен", говориш с подигравателен тон... "Каквото си направиш сам, и Господ не може да ти го направи." - са казали едни умни хора.
Симай с каквото искаш, твоя работа. Ама не обяснявай на хората колко хубав е 40Д, щото един Д60 на Никон за 500 лева го отвява отвсякъде. Ти защо мислиш че Иво ти продаде това 40Д и си взе Никон, да не мислиш че е идиот?
Повече няма да пиша, щото загубих достатъчно време, а до края на деня трябва да свърша работа, от която ще взема кинти за един Д3х
Айде, спорна седмица на всички и мнооого сток да продадете! 
Пак е дошла в повече ракията, екобо!
Дай примери, нагледно, да видим кога и кого съм обиждал, и дали истината не е малко по различна. А колкото до това че ти се държиш като неузрял нарцис е повече от ясно.
"Ти защо мислиш че Иво ти продаде това 40Д и си взе Никон, да не мислиш че е идиот?" - а това че забъркваш и други хора е съвсем непочтенно! Иво е пич , не мисля че е идиот, даже напротив ---проблема е другаде и ти си го знаеш много по добре от мен.
Стига ве хора, не разваляйте хубавата тема
)
аре да не цапаме форума.
аз пък си мисля че апарата е просто еди инструмент, по важното е как се управлява
Това е като например един добър автомайстор с чупена и ожулена отвертка - като знае къде да пипне - колата ще тръгне
аз и "Бош" отвертка да си купя все тая--- най много да гръмне нещо и пушек да се вдигне...
Така че ... "кой колко дига" - е тема за 3-4 клас - на вас не ви прилича - големи мъже сте
Щом имате време за спорене - спретенете си един фотошопски дуел или снимане по определена тема ... резултатите сами ще говорят
Микростокбеге-батълс
Хайде роби, пускай такава секция да освобождаваме напрежението
Мик, нямам време а и не желая да споря. Само изказах мнението си че 40Д е отличен апарат. От там нанатък...всеки прочете как се развиха нещата.
Искам и да добавя, че агресията и личностните нападки, неуважението към опонента е признак на невъзпитание! Всеки сам да си направи за себе си изводите...
Изглежда сте нов/а тук. Ако желаете да вземете участие в дискусиите, кликнете на някой от тези бутони:
DP DepositPhotos