Withholding Taxes for Foreign Submitters
  • 110 Comments sorted by
  • Реклама:
  • Накратко, днес получих следното писмо от Шатърсток:

Dear Vasil Vasilev,

This letter is to advise you of changes in the amount of tax that will be withheld from your Shutterstock earnings.

In reviewing our files we discovered that we do not have a record of having received any US withholding tax certificates from you. Based upon the information in our files it appears that you are not a citizen or resident of the United States, or a resident of a jurisdiction which has an income tax treaty with the United States that provides for a reduced rate of withholding tax on royalties.

If our information is incorrect, and you are a citizen or resident of the United States, please provide us with a signed, completed U.S. Internal Revenue Service (IRS) Form W-9, Request for Taxpayer Identification Number and Certification. If you are a resident of a jurisdiction which has an income tax treaty with the United States that provides for a reduced rate of withholding tax on royalties, you will need to complete U.S. Internal Revenue Service (IRS) Form W-8BEN, Certificate of Foreign Status of Beneficial Owner for United States Tax Withholding. We are in the process of installing an online version of Form W-8BEN; however, in order to complete the form you must have a U.S. Individual Taxpayer Identification Number (ITIN). If you do not currently have an ITIN, you can obtain one by filing a Form W-7, Application for IRS Individual Taxpayer Identification Number, with the IRS. This process takes only 4-6 weeks and could reduce your withholding taxes significantly.

You can complete the most recent version of Form W-7 by checking Box a (Nonresident alien required to obtain ITIN to claim tax treaty benefits), providing the information requested in Lines 1 through 6, and signing the form where indicated. You must provide certified or notarized copies of documents, such as your passport, that substantiate the information contained on Form W-7.

After completing the W-7 form and providing the required documentation as described above, you can apply for an ITIN in any of three ways:

1. by mail through the IRS, with details available here:

http://www.irs.gov/individuals/article/0,,id=96287,00.html

2. using the services of an IRS-authorized Acceptance Agent in your country

3. or by visiting an IRS Taxpayer Assistance Center in Frankfurt, London, or Paris, where they will provide in-person help with ITIN applications on a walk-in or appointment basis.

http://www.irs.gov/localcontacts/article/0,,id=101292,00.html

Please note that without an ITIN and a completed IRS Form W-8BEN or Form W-9 on file at Shutterstock, we will be required to deduct a 30% US withholding tax from royalties payable to you.
    Your early June royalty payment will not be subject to withholdings but subsequent royalty payments may be.

If you have questions on tax withholding from your Shutterstock earnings, please visit our submitter forum.

Thank you for your cooperation and attention to this matter.

Въпроса ми е дали и на вас са го пратили? Просто ми е чудно как го измислиха това....не ми е за 30%,  макар че като знам колко трудно се вадят... :)

Let me show the world in my eyes...
    www.vasoart.com
  • И аз го получих, баси тъпаците не стига че дават жълти стотинки, че и такси ще удържат просто си закривам акаунта и толкова !
  • така е, шатъра дават най малко от всички агенции, а сега вече направо се уляха ...

www.vasoart.com
  • Първо - за всички се отнася.
    Второ - не бързайте със заключенията преди да сте изчели всичко - 30% ще удържат ако НЕ попълните формулярите.
    и трето едва ли SS го правят това просто щото ги кефи. Най-вероятно е правно изискване.

• До колкото знам България няма такива договорености с УС и ще стане особено трудно да си върнете тези 30%.

Това е една от причините да не качвам снимки в Getty - и там удържат тези 30%.

• Ми ще си махаме снимките, бах ги в измикярите, ще ми плащат 35 цента на снимка и накрая ще ми приберат 30%. Излиза, че ще плащат реално под 25 цента

• Да май натам вървят нещата. Чета в форума на СС...и масово хората смятат да закриват акаунтите си, ако не променят тези такси за хора който не са жители на US. Има места където данъка в в държавата им е 30% и 30% според списака на US.Става велика глупост. Дори да можеше да се върне този данък, мене хич не ми е ясно как ще докажа че изобщо US имат да ми дават пари.
    http://submit.shutterstock.com/forum/viewtopic.php?t=62243

За бг е 5% ако се  попълнят формулярите. Но полълването има и узаконяването им е трудна работа като гледам

Ето писанията на един недоволен.

by visiting an IRS Taxpayer Assistance Center in Frankfurt, London, or Paris, where they will provide in-person help with ITIN applications on a walk-in or appointment basis.

I'm in bloody australia!!!, I'll just pop over there during my lunch break tommorrow shall I?

so I have to go get a birth certificate (about 2 weeks, $100), so that I can get a passport, because the birth certificate isnt enough id (another 2 weeks, $180), then I somehow have to get a copy of that certified (basically by the US consulate 700km away, maybe I can post it???, 2 weeks return). then I can fill in the form and post it to IRS (10 days) they process it (6 weeks according to the form). And then I can fill some form that I cant even find and post that to SS/IRS (another 10 days).

Starting today, this is going to 3-4 months!!! and you want it before the end of june????

Мисля че трябваше и да се завери и копие на паспорта при нотариус, но не къв да е, ами такав дето us ще признаят.Аз доколкото разбарх  в US хората имат ITIN номер. А такива като нас дето нямат трябва да попълнят формуляр за да получат такъв номер, демек  да си американец според финансовите им закони но не и според паспорта. И някакви документи трябват. После като получиш тоя номер попълваш друг формуляр....благодарение на който няма да ти земат 30% а 5% за БГ.
    Това ли разбрахте и вие?

• Явно си заслужава да се попълнят тези документи ако за БГ е 5 % ,но след като четох един час пак не ми стана ясно как ще стане тая гимнастика! Направо ми убиха желанието да качвам снимки там,тъкмо наближаваше момента да си получа първите пари от тях! Супер демотивиращо ми подейства! Дали подобно нещо може да се очаква и от IStock(Канада) ?:face-plain:
    От написаното тук:http://submit.shutterstock.com/forum/abt62243.html разбрах,че трябва първо да попълним Form W-7: http://www.irs.gov/individuals/article/0,,id=96287,00.html за да получим U.S. Individual Taxpayer Identification Number (ITIN),да си направим нотариално заверено копие на паспорт или два други признати документа (лична карта и шофьорска книжка) и след това да попълним online version of Form W-8BEN,която SS ще публикуват !
  • Тези 30% са данъците, които ШС плащат - данък "продажби", данък върху печалбата и всички други налози, които фирмата плаща. Заради кризата са решили да не ги плащат от печалбата си, а да ги смъкнат от гърба на фотографите. Ама ще го духат - в първия момент, в който започнат да удържат такива суми, без да вдигнат цените, си махам всички снимки от там. Или да почнат да плащат по долар на даунлоуд, та да има смисъл да качваме там.

• да, гледам и по други форуми - хората са ядосани
    и преди съм чел че хората на ШС качват файлове с намален размер, понеже цената не зависи от размера

дали сега ще се получи отдръпване от ШС - ще видим. И преди, когато някои агенции въвеждаха събскрипшън модела, фотографите се оплакваха. Тук таме имаше ефект - някъде можеше да го спреш, другаде цените не са прекалено лоши и за този модел на плащане.

Разбира се, ШС си имат доста клиенти и дори с тези 30% ще могат да участват добре в общия финансов баланс, НО все пак през годините техния конкурент ИС леееееекинко повдига цените. Също и ШС правят опити за такова нещо, но с тези 30% сега се връщат много назад. Което е жалко

• Не знам какво искат и какво не от SS, но много хора ще се ориентират към груги агенции, включително и аз. 17 - 20 цента са просто смешна цена!!!

• Може да се включите в петицията против това безобразие тук: http://www.gopetition.com/online/28117.html

• А и сега се сещам, преди време забелязах че за новоприетите фотографи в SS след като направят 500$ втората стъпка е 0.30 $, а не 0.33 както преди. Ето и цитат:"Shutterstock will pay you 25 cents every time one of your images is downloaded. Once you reach $500 in earnings, your commission goes up to 30 cents per download." Така, че малко или много се очакваше нещо подобно.

О забравих, цените са без данъците, таксите ... и т.н.

• Еми аз до скоро намалях всички файлове за ШС на 6Мп, напоследък не го правя, щото ме мързи, ама пак ще почна, ако изобщо не се откажа от ШС

• Много се издъниха измекярите. Може и да е законно от тяхна гледна точка, но не морално, заради смешните 0.36$ които дават. Не е това начина да печелиш от фотографите! Надявам се че това безумие ще бъде преразгледано и ако наистина колегите по света се обединят от идеята за бойкот на Шатърсток, ония ще клекнат.

www.vasoart.com
  • Мисля че не е кой знае колко законно. Ако беше щяха да ми плащат един куп осгиуровки. И щях да имам докумет с който да мога да докажа, че аз работя за тях или те за мене.....тук не е много ясно. Не е правилно да се плащат два пъти данъци за една и съща работа. Тия 5 % за бг незнам от де са ги измислили. И хамалогията до достиганте на тия 5% е неразбираема за мене.

• Реклама:
  • Някакси досега само четях форума кротичко отстрани (без да се регистирам), но днес и аз случайно видях темата за таксата в СС (което реално послужи за мотивация да се включа в разискванията).

Намерих документите отнасящи се за България - протоколи подписани от Пламен Орешарски (ТУК). Но реално това едва ли е от голямо значение. Определено регистрацията за опрощаване на 25%такса звучи като мисия "супер-сложна".

Ще следя темата редом с всички вас. Поздрави!!!

• мерси за линка Алекс

относно законността - първо - има такова нещо като двойно таксуване и си е законно (за съжаление)
    второ, много се съмнявам ШС да правят каквото и да било без да са платили сериозна сума на адвокати да разучат ситуацията

работата е там, че, те са преценили че парите които ще спестят са по-голями от загубите им поради недоволство на събмитери извън щатите и западна европа (които също имат договори с УСА)
    което е лошо за нас

• Просто и ясно...

Okay.

1) This is a US government regulation. What would you like us to do about it? Go to jail? Go out of business? We are sorry - but we can't just move the company out of the US or creating another company somewhere else to pay you. That is called tax evasion. These are laws. We can't change the laws.

2) If you follow the rules you won't be double taxed. Your country has rules that we follow every day also. You may need to do a bit of work here, but we will help you out with them. You will have a chance to get your ITIN before we start following regulations and witholding.

3) If you don't want to deal with this, then leave. We are happy to remove all your images for you. If I continue to read threads on the forum that you will be taking your images elsewhere, I will delete them myself and close your account. I've done it a few times already- I am not kidding about this.

4) Online petition claiming we are taxing you? Why would we be taxing you? Again, this is the US government. If you think we have any say in this, we are happy to close your account.

5) Want to change your avatar to something obnoxious? Again, I will personally delete your profile, images, etc. You are just creating more work for us.

6) If you think other microstock companies are except from paying tax, think again. It's a matter of time before they start following the law also.

7) Why don't US citizens have to deal with this? Because we already have their W9 forms. Don't worry - they dealt with it also.

8) Welcome to doing business internationally. We will all make money together - but we have to follow the rules.

9) We will answer every single question you have - but you have to give us time to get to them.

Jon Oringer
    Founder/CEO
    Shutterstock Images LLC

www.vasoart.com
  • Доколкото разбрах не става обикновен нотариус да ни завери документите,някой има ли идея как трябва да стане?
  • Тотално утрепаха всички малки риби. Никой няма да седне да се занимава с толкова много бюрокращина за 30% от $100 / месечно.

• Освен аз да се "жертвам" :) Ще попрочета инфо и ще попълня бланката. Ще ви информирам допълнително за развитието :) Няма скоро да си получа първата сума от ШС, но ITIN може да е полезен някой ден ;)
  • кофти ситуация, а и много демобилизиращо  ми действа...  нито ми се снима нито  ми се ъплоудва

добре де,  не мога да разбера само shutterstock ли са американци , защо само техният бизнес засяга?? хм?

• доколкото знам:

IS - Канада
    SS - Щатите
    SX - Унгария
    DT - Румъния
    FT - Франция, мисля

възможно е другите да плащат този данък от своята печалба, т.е. направили са си сметката
    нпр, на ИС получаваме 20% (повечето от нас) от общата сума, докато на ШС - реално получаваме много по-голям процент от крайната цена

• Fotolia имат два офиса - US, Франция и hot line UK
    123 - Hong Kong - нямат company ID по тази причина
    Bigstock - Ca   предполагам Канада

Четох доста и от цялата работа само ме заболя главата.Както и да са си направили сметките в ИС е по-добрия вараинт от колкото този цирк в СС.
    То само хамалогията по заверяването е достатачно неприятна. От другите държави пишат че в посолството  на US евентуално може да се завери и пак не е абсолютно сигурно че вършат такива услуги.Че и не само паспорт ами два документа и ако е необходимо и превод ако е на бг и той да е заверен. Предполагам, че ако печата е на БГ също е проблем.
    За себе си незнам какво е положението аз към фирма съм превеждала парите от СС и съм им плащала данък.
    В интерес на истината този месец печалбата ми от ИС е два пъти по голяма от тази в СС.
    Ще изчакам да се охладят и изяснят нещата и ще реша какво да правя. Но СС според мене потъва, най-малкото доста от добрите автори ще си закрият профилите.

И нещо друго се сетих....ок ако приемем че не полълня тези документи....тогава автоматично ми земат 30%. Къде отиват тия 30%? От името на кого тия пари влизат в техния НАП. Се едно им правя подарък да си плащат данаците. В другия случай поне имам някакъв номер, който съм аз.
    Изобщо някакъв легитимен докумет ще дадат ли че us  са ми зели данък. И какво бих правила с този документ?
    Писмото което са ни разпратили според тяхните думи е лигитимен официален документ, който трябва да разпечатаме и пратим барабар с другите документи  в IRS. Сигурна съм, че в БГ за всички това е хвърчащ лист.

• omega е нашият юрист, да се обади :)

• Да си вдигнат цените, да натоварят малко клиентите си с по-високи цени, да дават поне по долар на даунлоуд и всичко ще е ОК дори и след -30%. Ама не - те не искат да преебат клиентите си, защото им е много по-лесно да преебат фотографите/илюстраторите... А няма какво да се лъжем - от микросток релано печелят клиентите, защото получават много добро качество на символична цена.

За мен цялата работа с 30-те % е мнооого съмнителна - не виждам логика. Никой не казва и какъв данък е това - ДДС, ДП, ДОО..., на какво основание го удържат и как го изчислиха на точно 30%. Просто казват "от утре -30%" и толкоз.

ШС са решили да си вдигнат печалбата и да отсвирят малките играчи по един по-елегантен начин. Факт е, че сървърите им са задръстени със снимки, 95% от които никога повече няма да се продадат, защото купувачите теглят предимно най-новите. Факт е, че за да преглеждат и продават този огромен поток от снимки, трябват доста разходи - за персонал, за сървъри, за ИН трафик...

За мен цялата тази дивотия е началото на един логичен крах в микростока, за който много пъти съм говорил. Няма как да се ъплоудват по 80 хиляди нови снимки в ШС всяка седмица и това да продължава вечно. Няма как да се плащат жълти стотинки на фотографите, да ги правят на маймуни и това да продължава вечно. С нарастването на броя на събмитърите и на качените фотографии, съвсем закономерно падат продажбите на всеки отделен фотограф, защото потреблението няма откъде да нараства. И дори да нараства, то нараства с несравнимо по-малко темпове от това на броя на фотографиите/фотографите. Просто всичко е много логично и е въпрос на време промянат да се случи. Вече се започна...

• да, тук сме на едно мнение

да сложат поне долар на дл ...
    така или иначе са най-ефтините, ето им оправдание пред клиентите да вдигнат и повече от 30%,  и те ще спечелят, и фотографите, а клиентите няма да загубят много - все пак са смешни суми

иначе, това че един сайт прави простотии не задължително означава че този бизнес умира
    по-трудно е - факт
    но, прекалено много клиенти искат да купуват на подобни цени за да изчезне микростока
    промени ще има, това е ясно, но не в тази насока

• Консултация с данъчен специалист в някоя от големите фирми за студентски бригади в САЩ може да се окаже полезна.
    Те се занимават точно с такива бози - Tax refunds и т.н.
    а и в повечето случаи са крайно отзивчиви и любезни... за разлика от хрътките в посолствотобункермавзолей ; )

Добре дошъл!

Изглежда сте нов/а тук. Ако желаете да вземете участие в дискусиите, кликнете на някой от тези бутони:

Login with Facebook

Продавай снимки

Добре дошли на българските дискусии за сток фотография, видео и илюстрации