Не сте влязъл (Вход)

LiveSearch

Vanilla 1.1.4 е продукт на Lussumo. За повече информация вижте: документация и поддръжка. Българският превод е дело на Владимир Илиев и Янко Цветков.

Добре дошли!

Това са българските форуми за микросток. Ако сте фотограф или дизайнер, тук ще разберете как можете да печелите от уменията си и да си докарате допълнителни доходи. За други това ще стане основен източник на пари. Някои вече го направиха и сега работят за себе си, в удобно време и без шефове.Регистрирайте се и участвайте в нашите дискусии.

Искате ли да участвате в дискусиите? Ако сте регистриран потребител, влезте тук.
Или, можете да кандидатствате за потребителски права тук.
  1.  permalink
    dibk - ако качиш тук 2-3 снимки, със сигурност ще можем да ти дадем няколко съвета, които да подобрят качеството на снимките ти и усещането за микросток:)
    • CommentAuthordibk
    • CommentTime11.03.2008
     permalink
    Ок,хем ще се  понауча на това-онова :)
    • CommentAuthordibk
    • CommentTime11.03.2008
     permalink
    Това е втората...
    • CommentAuthordibk
    • CommentTime11.03.2008 (редактирано)
     permalink

И последните(малко късно се усетих,че могат да се качат и заедно)И се извинявам,ако не е правилното място тук да си качвам пиковете и да ми кажете мнението си  за тях.

•  
      CommentAuthorrobi-bobi
     permalink
    няма проблем, сложих снимките ти в нова тема, за да не смесваме нещата
    П.П. при местенето на мненията са се загубили приложените снимки, ето ги по-надолуслушай Админа
    • CommentAuthordibk
    • CommentTime11.03.2008
     permalink
    Мерси,мерси:)
    •  
      CommentAuthorsvilen001
    • CommentTime11.03.2008
     permalink
    такива тип туристически снимки почти няма смисъл да ги качваш. търси някаква концепция и ясно определена тема. примерно снимай пари. купи си един вестник Капитал и разгледай илютрациите - ще добиеш идея какво търсят дизайнерите за да си запълнят мястото по страниците :)nname.org the devil himself
  2.  permalink

Съгласен съм със svilen001. Помисли си защо някой би купил снимката ти? И имай предвид, че от сток се пазарува не, за да си гледкаш снимката на десктопа, защото има хубави цветове или защото някой обича лебеди. Това си е бизнес в най-чист вид - на някой му трябва лебед за уеб сайт за лебеди, за опаковка на храна за лебеди или за етикет на гащи с марка ACME SWAN, например. В такъв случай можеш да му предложиш снимка на лебед. Първата снимка, например, може да се подобри по отношение на кадриране - или ще е един лебед, или ще са няколко, но да се виждат добре и да са в някаква конфигурация (например редичка в полет или плуващи един зад друг). Това е засега, да чуем и другите какво ще споделят. 

• CommentAuthorsunnyfrog
     permalink
    Моя съвет е да седнеш и да разгледаш в сайтовете какво качват другите. После виж кой са най-продаваните снимки. И прецени силите си, и с какво би могла да се справиш на първо време най-добре. Разглеждай много снимки и постепенно ще почувстваш сама какво да правиш и как.С гледане се учи, поне при мене е така. А междувременно земи научи малко photoshop. Разните програмки за обработка не притежават моща на photoshop. Също ще ти е от полза да прочетеш малко за осветлението и композицията....ама не фотографското, по скоро в разни книги за художници.... там е основaта. А с фотографското осветение това е отделна тема, дето на мене още не ми е ясна и незнам дали ще ми се проясни изобщо:)
    •  
      CommentAuthorvasoart
    • CommentTime11.03.2008
     permalink
    Laughing Гери....до болка си откровенна
    •  
      CommentAuthordin
    • CommentTime11.03.2008
     permalink
    внимавай с хоризонта ; )
    • CommentAuthorsunnyfrog
     permalink

Еми Васо, надявам се не съм обидила момичето/ момчето. Аз бих се радвала, ако и мене някой така ми беше дал акъл навремето, а не да се лутам и чудя какво да снимам половин година. Ако ми видите снимките в началото, напрво ще се хванете за главата....аз се чудя въобще как са минали през пропуска. Няма никакъв смисал от такива снимки. Те просто стоят и я се продадат я не. И сток снимането не ми е силната страна и се преорентирах към илюстрацията. Иначе аз съм доста самокртична, а и към работата на другите съм критична. Повечето хора избягват да кажат това не става за да не обидят човека. Но това не му помага изобщо, защото така ще върви в грешна посока. Лично на мене винаги ми е липсвал човек, който да ме критикува, може би затова рядко харесвам нещата си.
    За всички е ясно че сток фотографията няма нищо общо с арт фотографията или снимките за спомен.

dibk извинявай, ако съм те обидила....просто се опитвам да те насоча, защото ако до няколко месеца не се завърти колелото в микростока, ти сам/а ще се откажеш. А не трябва да очаква никой бързи резултати. Колкото по бързо започнеш да снимаш сток ориентирано толкова по- бързо ще тръгнат нещата.
    Аз както казах не снимам много, но от снимките ми най-продавани са един копър и една мента снимани на бял фон. Мисля че по 20-30 пъти са продадени. Нищо особено не са като снимка. Нещо което никога не би ме впечатлило да снимам, но уви това се търси.

• CommentAuthordibk
    • CommentTime12.03.2008
     permalink

Мерси на всички за мненията ви(доста ми помагат), и sunnyfrog няма за какво да ти се сърдя,ти просто ми казваш истината:)

•  
      CommentAuthorvasoart
    • CommentTime12.03.2008
     permalink

Гери явно не съм бил ясен в писанията си! Аз имах предвид това че си до болка откровена..."А с фотографското осветение това е отделна тема, дето на мене още не ми е ясна и незнам дали ще ми се проясни изобщо:)"

Иначе съм съгласен напълно с теб! Така е, всички сме минали по този път, и ако наистина има кой да те насочи още в самото начало ще е много полезно. 

• CommentAuthorsunnyfrog
    • CommentTime12.03.2008 (редактирано)
     permalink
    Е объркала съм се Васо, но се пак мисля че беше необходимо да се обоснова. Май доста директна съм била. А  осветлението ми е много тежка  тема.
    •  
      CommentAuthorvasoart
    • CommentTime12.03.2008
     permalink
    на добрия дизайнер не му трябва осветление....Laughing, илюстратора е повече от достатъчен!
    • CommentAuthordibk
    • CommentTime13.03.2008
     permalink
    Ще ми кажете  ли какво мислите за тази картинка.Това ми е първия опит,така че не се смейте много:)
    •  
      CommentAuthorsvilen001
    • CommentTime13.03.2008
     permalink
    пробвай да ги правиш векторно флоралните декорации, а не само да ги изрежеш и наредиш на photoshop... това нещо като рамка ли е? отделно има 1 милион такива подобни, дори да ги изпипаш няма да има оптимални продажби, защото ще се конкурира с много качени. пробвай нещо уникално... нарисувай един векторен влак, влакове почти няма :)nname.org the devil himself
    • CommentAuthorsunnyfrog
    • CommentTime13.03.2008
     permalink

не е задължително да е уникално. Точно този тип декоративни орнаменти са от най- търсените. Но истината е че има 3-4-ма илюстратори който са виртуози в правенето им и клиентите ги знаят и ако нещо такова им трябва директно в тяхното портфолио влизат.
    Има два варианта за да ги представиш по добре: единиия е да ги подредиш просто на бял фон без да спазваш някаква уникална композиция, а просто да са един до друг различните орнаменти, може само в един цвят да са или различни избора е твой. Другия вариант е да направиш добра композиция . А и нещо друго пеперудите са в друг стил.

• CommentAuthordibk
    • CommentTime16.03.2008 (редактирано)
     permalink
    При качването на векторни илюстрации в ИС искат да се качват 2 файла-единия да бъде в EPS формат,а другия в JPG.Защо,трябва да се качват и в EPS формат,защото аз директно си ги запаметявам в JPG формат.Също така ми е интересно тези от вас,които се занимават с вектори как ги правите-сваляте си готови четки и така  рисувате да речем флорални мотиви или сами си създавате всеки един елемент:)
    •  
      CommentAuthorvasoart
    • CommentTime16.03.2008
     permalink
    Laughing
    • CommentAuthorboris
    • CommentTime16.03.2008
     permalink
    Задължително създаваш всеки елемент. Векторите имат неограничена разделителна способност, за разлика от JPG файловете.
    • CommentAuthordibk
    • CommentTime16.03.2008 (редактирано)
     permalink
    :)Ох,незнам-май аз не мога да обясня както,трябва това,което ме интересува.Ясно ми е,че всеки елемент се наслагва отделно.Мисълта ми е дали можем да полваме готови четки за вектори,безплатно свалени от нета за нашите картинки.Примерно да си изтегля цветчета,листа и всякакви такива неща и да си направя да речем градина.Глупаво ли звучиEmbarassed
    • CommentAuthorsunnyfrog
    • CommentTime16.03.2008
     permalink
    Категорично НЕ МОЖЕШ да си сваляш каквото и да било от нета или други места(библиотеки с картинки) и после да ги комбинираш и да ги представяш за свой. Абослютно всичко трябва да е плод на лично авторско право. А точно ИС са педанти в това отношение за всяко нещо искат доказателство, че не си го взела от някъде. Това включва и шрифтове. Лично на мене поне 20 пъти са ми връщали иллюстраций, в който са се усъмнили че съм ползвала нещо взето от някаде. Няма такова понятие взех си го от нета и пишеше че е free. Ако ползваш такива фрее картинки то е само при условие че е за лична употреба, учене или нещо дето само ти ще си гледаш. Не включва комерсиални занимания с който се печелят пари.
    В чужбина не е като тук, там хората си плащат за авторско право и искат гаранций че всичко е наред.
    Няколко пъти съм получавала писма от купувачи за да ми искат съглаие за някакво приложение на моя картинка, което не фигурира в правилата на сайта от който са купили картинката.
    В правилата е написано всичко ясно и точно какво може и какво не.
    • CommentAuthordibk
    • CommentTime17.03.2008
     permalink
    Благодаря ти много за отговора-напълно ясен и изчерпателен беше!
    •  
      CommentAuthorsvilen001
    • CommentTime17.03.2008
     permalink

@dibk: векторите се правят на illustrator/flash/corel  и ако ги изкараш на JPG вече стават растери...

за нормални четки няма да ти се заядат, ама цветчетата и листата са специфични разпознаваеми обекти и по-добре да си ги правиш сам

nname.org the devil himself
    •  
      CommentAuthorrobi-bobi
    • CommentTime17.03.2008
     permalink

Нямам много време напоследък и затова пиша малко късно. Надявам се че ще ти бъде от полза коментара. И не само на теб Smile

За векторите не мога да кажа нищо, слушай Гери (сънифрог), тя е спец в областа.

Ще се опитам да ти дам коментар за снимките които си качила.

Първата снимка (дил2) - Омега ти е казал в общи линии. Като цяло, основния недостатък е че няма нещо определено което да е тема на снимката. Помисли кой би купил тази снимка. Ако е някой който иска лебеди на снимката, нпр някакъв сайт на парк с лебеди, които искат да наблегнат на това - той ще си хареса снимка при която лебеда да е 'главния герой' в снимката. Нека е море, плаж, това е хубаво, но цветовете трябва да са по-весели. Хоризонта ти е леко крив (което понякога е ефект, но не и в случая). И лебедите са някак си прекалено случайно разпоедени в снимката. Снимката прилича на случайна. Ето няколко примерни снимки, от исток, какво се продава:
    swan 332 продажби
    swan lake84 продажби
    Снимките имат чист, ненатоварващ фон, ясна тем. Първата има и допълнително заигравка със темата любов. Така както гледам, сниман е един лебед и след това снимката е обработена (mirror-ната) за да се получат два и формата на сърце.

Втората снимка (088) - забележки както и във първата. Примерни подобни снимки :
    flying birds532 продажби
    flying birds168 продажби

Третата снимка (0882) - паркче: дръвчета, паднали дървета, някакви храстчета отзад, трева, светлосянка, гълъби. Много неща. Композиционно е трудно да бъдат съчетани на едно място и да изглеждат добре. Долната половина е хем празна откъм субекти, хем е прекалено 'агресивна'. Понякога празното пространство е добре дошло. Т.е. това е нещо което се търси - в бъдещия билборд или брошура това е място където ще има текст нпр. Нарича се copyspace на английски (слагайте го в ключовите думи, когато имате такова нещо в снимките си). Но, за да може празното пространство да се ползва за целта, трябва да е монотонно, чисто - нпр небе, или пък трева, но чиста, униформна трева. При теб е агресивна трева, със светлосянка, и тук таме пръст сред тревата. Един парк няма пръст. Поне не и в брошурите ;) Композицията също не е добра - гълъбите са прекалено централни, отдолу е празно, падналите дървета отзад не са най-доброто нещо за фон. Примерни подобни снимки:
    451 продажба
    autumn park261 продажба

Четвъртата снимка (04132) - основния проблем на снимката е че не е сток снимка. Каква е темата на снимката? Кой би я купил? Много ли са тези които биха я купили? Същото място но със зелена трева, листа по дърветата - ще изглежда доста по-различно. Важат и нещата казани за горните примери. Малко мъгла:
    328 продажби
    92 продажби

Това което мога да кажа е да гледаш какво има по сайтовете, кое върви, кое колко върви. Загледай се по брошури, билбордове,списания - виж снимките там. Това са снимки които биха вървяли добре. Т.е. както казва Гери - гледай и оттам си взимай поуки. Не се отказвай, ако нещата тук ти изглеждат сложни или трудно достъпни. С времето идва и усета и печалбата Money mouth

слушай Админа
    • CommentAuthorboris
    • CommentTime17.03.2008
     permalink

Изобщо ползата да качиш много добра снимка вместо просто снимка е голяма.

Една недобра (не много лоша :) снимка може да се продаде 5 пъти за година. Една страхотно изпипана и полезна ще се продаде 1000 пъти.

• CommentAuthordibk
    • CommentTime17.03.2008
     permalink

Robi-bobi мерси за информацията:).

Да ви кажа честно разбирам ви,но ми е трудно да ги приложа.Знам,че всеки е минал по тоя път,хубавото е,че сте вие поне да ми дадете по някой друг съвет.По цял ден се ровя из форуми,сайтове,преглеждам и снимки,но за тия вектори почти нищо не мога да намеря-поне не и това,което ме интересува.Опитвам се сама да си рисувам четките-ама стават много грозни:( Е истината е,че ми трябва малко време,докато вляза в ритъм,а дотогава трябва да имам и търпение......

• CommentAuthorsunnyfrog
    • CommentTime17.03.2008 (редактирано)
     permalink
    Да Свилен е прав, че може да ползваш четките, който вървят с инсталацията на илюстратора. Но въпреки това тези ,който преглеждат векторите не винаги ги разпознават. Всички пъти са ми връщали именно илюстраций в който са ползвани дефолтни четки или комбинаций между тях. И следва качване наново на всичко и един допълнителен jpg с разни картинки и обяснения от моя страна, който се качва в полето Model Releases.
    Един съвет от мене концентрирай се или върху илюсттрация или фотография на първо време. И в двете си в началото на пътя и ще ти е трудно с две дини под една мишница. Честно казано не знам кое ще ти е по-лесно и по-бързо ще усвоиш. А би трябвало да знам, защото и с двете се занимавам. Но каквото и да избереш няма да станеш спец за 2-3 месеца. Трябва много време. Специално за фотогряфията  повечето от участниците тук се занимават с фотография(любителски) поне от 5 години и когато се гмурнеш в стокфотографията изведнъж трябва да започнеш по друг начин да разсъждаваш за обектите, който снимаш и техническото  качество на самите снимки.Някой казват че този тип снимане е чалгата на фотографията:) Но всички точно такива снимки търсят, лъскави, перфектни, с хубави цветове.

Реклама