Vanilla 1.1.4 е продукт на Lussumo. За повече информация вижте: документация и поддръжка. Българският превод е дело на Владимир Илиев и Янко Цветков.
по $$$:
ИС
СС
СХ
ФТ
ДТ
123рф
"Sofia Microstockalypse" - дай превод :)
слушай Админа1. shutterstock
2. dreamstime
3. fotolia
4. stockxpert
5. 123rf
shutterstock
dreamstime
stockxpert
fotolia
istock
dreamstime
LuckyOliver's
период по-малко от година.
vasoart извинявай,но личните съобщения се виждат трудно.По повод на закъснелия отговор:)
Fotolia
Dreamstime
FeaturePics
IStockPhoto
в ShutterStock три-четири пъти ми отхвърляха кандидатурата, не съм си играл да пращам нова от повече от половин година. Fotolia и Dreamstime са с продажби за отбелязване, другите са некви центове, ама пък аз и нямам снимки из другите. Всъщност най-многото продажби са ми именно от Fotolia, може би към три пъти повече от Dreamstime. А и аз им се кефя за много неща, например публикуването на API, което вече върши работа и се ползав за проекти. Свежари.
Но пък от няколко месеца вече не качвам никъде, заради постоянна друга заетост.
Arcane lore - direct publicism site
SS
IS
Stoxpert
Dreamstime
Fotolia
123rf
Is от месец-два нали са с нови цени и продажбите спадат два пъти. Предполагам че при всички е така.
@турин: то и аз не съм качвал от много време
и виждам как (малкото) продажби които имах, вече са много малко :)
извод - трябва постоянно да се качва
Ето и от мен:
1. Fotolia /вероятоно защото там се регистрирах за старт и имам най много качени снимки/
2. Dreamstime
3. IS
Отскоро съм в ИС, там продажбите ми са по-чести, но не ми одобряват снимките. В ДС съм от съм от 8 месеца някъде и там регулярно си капе, но по малко. В ДС пък последните 2 ъплоъда минаха 100% (от по 10-на снимки), което също ми е странно. Във Фотолиа имах само 1 продажба, докато преди 2 дни не продадох 2 Extended license-a. Извън класацията оставям Лъки Оливър - нито една продажба, 123рф - не ми одобряват кандидатурата, искат международен паспорт да им сканирам, СС съм ги забравил, ще опитам и там. При тези условия, ако така продължават нещата, ще ги класирам така:
IS
DS
Fotolia
1.SS
2.IS
1. IS
1. Stockaphoto.com
2. Stockaphoto.com
3. Stockaphoto.com
И пояснявам защо:
Днес например, 09.03.2008 г. продадох 3 снимки, х15$ = 45$, като приспаднем комисионните по плащанията и т.н., остават чисто минимум $40
Миналия месец в ШС имам 19$ - ЗА ЦЯЛ МЕСЕЦ.
Еми еб*м ти микростока... Трепеш се като вол и накрая - ст'инки...
Скрипта за сайта ми струва около $400. Толкова струва и една читава светкавица за студио. Повечето от вас са си купили светкавици, ама не си купуват скрипт, което за мене е направо невероятно! При все, че имате читави снимки - много, ама МНОГО по-читави от мен!
Ама той българина е така - не обича да рискува, не обича да води нещата - иска да бъде воден в живота, и ако може, риска да е 0%. Е, няма как... Както е казал Чудомир - "Кой както я нареди..."
Знам, сега ще контрирате, че "не се изхранвате от фотография"... Защо тогава го правите? Ами като ви е все едно колко ще вземете за труда си, работете за някоя благотворителна организация - има много такива...
My Stock Photosхм :)
и ти си прав
слушай АдминаСкрипта, който ползвам е от тук: www.ktools.net
Моят е стара версия, предполага се, че новия е доста по-функционален.
ама не ;)
темата не е да продаваме ли снимките за 30 цента
защото се изкарват достатъчно кинти от това и не подлежи под въпрос
това което екобо вкара като тема е дали не си заслужава човек да си направи и личен сайт (нещо което вече обсъждахме и все още съм на мнението ми от тогавашната тема)
освен това, доколкото виждам: екобо има окоо 240 снимки във шутъра - или са му отказали огромна част или не е качвал всичко (мисля че е второто)
т.е. ако неговото портфолио там беше по-пълно може би щеше да има повече от 19$ ;)
васо, погледни на това като на бизнес:
аз качвам 2 000 снимки
получавам (примерно) 1500$ / месец (ако съм добър, може и много повече, а нали говорим за добри фотографи)
вярвай ми, въобще не ме интересува за колко се е продала едната снимка, след като взема парите
т.е.
не трябва да разглеждаме: ама как може за 30 цента
ами дали не е по-добре на сток агенция вместо на микросток
това вече ме интересува
но, това също вече сме обсъждали
ти самия каза че сток агенциите вече (за съжаление или не) нямат такъв обем продажби
и тук все още съм си на мнението от тогава
ще видим някои нови елементи дали няма да променят положението, поне за някои БГ фотографи
но това не е цялата и голямата картинка, пък и нека да видим
аз лично нямам нищо против, ще ми бъде приятно да видя още една възможност
и накрая - мерси на екобо за подсещането за тази възможност, слагам си още едно нещо в TODO списъка ;)
слушай Админа
Не съществуват ли точно затова агенциите за да поемат маркетинга и изобщо финансовата страна на нещата,
докато фотографите се фокусират върху фотографята и не губят време с търговията?
Мисля че нещата са трудно съвместими и става сложно един човек да ги върши добре и двете едновременно.
Кой на коя агенция се доверява е друга тема, нали? : )
ето и моята класация:
1. - ИС и СС са почти наравно в постоянна битка за надмощие ; Р
2. - празно
3. - празно
4. - Dreamstime
5. - празно
6. - Алами с 0 продажби
така е, дин
това казахме миналия път и аз и борис, като и двамата сме уеб програмисти и малко или много се досещаме колко лесно или сложно може да бъде разработването на такъв сайт
казах разработване, защото сайта не е само: слагам го онлайн и клиентите идват :)
ето, екобо каза и къде човек може да си купи скрипта (полезно инфо)
някой може да го купи, сложи снимките, но после трябва някак си и да се популяризира този сайт
освен ако човека вече не е в тези среди - той ще трябва да научи как става това (или да плати на някого да му поддържа и оптимизира сайта за търсачки нпр)
аз съм програмист и затова когато правя сайт си имам дизайнер който ми прави дизайн
смятам че и при сток сайт / фотограф - печелившата комбинация е такава - всеки да си върши собствената работа
разбира се, ако можеш да вършиш и двете, при това качествено - това е по-печелившата комбинация ;)
слушай Админа
Собствен сайт си заслужава, ако сте много добри фотографи, но снимате неща които не се търсят в традиционните сток агенции.
Например на avianstock.com един фотограф продава снимки на птици. Търсенето не е голямо, но той е наложил сайта си, и когато човек търси снимка на специфична птица, това е едно от местата които ще посети.
Не виждам голям смисъл да се прави собствен сайт, ако нещата ви не са много тясно специализирани.
Един от топ сток фотографите, качващ и в микросток и в традиционни агенции беше писал миналият месец че от десетината начина по които продава снимки - микросток и традиционните агенции му носят най-много пари. Като разбира се сепцификата на снимане за двете е различна.
Тази история с личен сайт на който да си продаваш нещата на всеки е минала през главата. Но популяризаирането е адски трудно. А и при тази конкуренция е направо невъзможно според мене. Всички ще се съгласите че има на много високо ниво фотографи в микро стока, не вярвам те да са по прости от нас, че да стоят там, а не да си ги продават снимките за повече пари. До преди година в Бг не се знаеше много за това. А сега всички рекламни агенций купуват от микростока. А само когато е нещо специално тогава снимат или плащат на фотограф.
http://www.luckyoliver.com/ този сайт е изключително приятен на външен вид, но истинта е че не продава. Защо и аз незнам. Хората са вложили усилия и време, но незнаеш какво ще излезе накрая. А си мислех, че по-зле от Бигсток неможе да има.
Тоя ЛъкиОливър не го знаех...
Сайта е направен чудесно, SEO линкове, Гугъл ПР-6, снимките са много добри... Би трябвало да продава доста.
При мене обичайните сток снимки не са твърде вървежни, продавам предимно БГ пейзажи :-)
да, откъм СЕО са си направили нещата
и статии и чудеса...
но явно има още нещо
екобо, явно продаваш неща които иначе липсват по стоковете
имаш ли статистика, откъде са купувачите
възможно е с новите гео-таргетирани алгоритми на гугъл да препраща повече опсетители към сайта ти от БГ (ако приемем че го хостваш тук, което също не ми се вярва ;) )
Клиентите са предимно от САЩ, по-малко от Европа и Австралия, а от БГ се броят на пръстите ми на едната ръка ;-)
Сайта е на сървър в Хюстън, Тексас. По времето, когато го правих, в БГ нямаше хост с условия като на Powweb :-)
My Stock Photos