Не сте влязъл (Вход)

LiveSearch

Vanilla 1.1.4 е продукт на Lussumo. За повече информация вижте: документация и поддръжка. Българският превод е дело на Владимир Илиев и Янко Цветков.

Добре дошли!

Това са българските форуми за микросток. Ако сте фотограф или дизайнер, тук ще разберете как можете да печелите от уменията си и да си докарате допълнителни доходи. За част от нас това вече е основен източник на приходи. Сега работим за себе си, по собствени идеи и без шефове и клиенти. Регистрирайте се и участвайте в нашите дискусии.

Искате ли да участвате в дискусиите? Ако сте регистриран потребител, влезте тук.
Или, можете да кандидатствате за потребителски права тук.
    • CommentAuthorMixMike
    • CommentTime19.02.2008 (редактирано)
     permalink
    Здравейте, отдавна не съм бил активен за което съжалявам, но може би вече ще се поправя.

Започвам директно с нова тема. Студийно осветление. Ясно е, че не може да се купи всичко на куп още веднага, ще има ъпгрейди, смяна на някои неща и т.н. Въпроса е, с какво да се започне за да се изгражда постепенно един комплект.

Като за начало съм решил да вземам минимум 3 моноблока. Вярно - може да се постигне много дори само с 1(имам доста продажби на снимки направени само със спот) или с 2, но въпреки това освен продажбата на снимки, искам да експериментирам и във възможно най-голям диапазон от схеми за осветяване. Освен това възможно ли е, и лесно ли е да заменя запълващото осветление само с бленда и така да си купя само 2 моноблока (втория да ползвам за фон-а или за контра)? Ясно е, че няма да взема моноблокове от по 1000лв единия, а ще се задоволя със съвсем обикновени - около 200-250-300WS. Говоря за блоковете на Dynaphos, тъй като имат пълен набор от всяк'во осветление и то доста достъпно. С това е свързан и единия ми въпрос - каква ТОЧНО е разликата между базовия и среден клас (цените на моноблоковете се раличават с около 50-100лв за еднакъв ват/секунда) Т.е. по просто - заслужава ли си да взема среден клас по-слаба "лампа" или е достатъчно базов клас, но по-силна. (На всички е ясно какво точно снимаме + може би някой портрет до раменете/бюста/кръста) Освен това ми направи впечатление, че WS-а на даден моноблок е 200 да кажем, а лампата в него е 250. На какво се дължи това?

Аксесоари:...

Стандартните софтбоксове (правоъгълни и квадратни) - кои са по подходящи за table top? Ако си взема правоъгълен и квадратен (за да мога да ползвам правоъгълния за портрети примерно) - това ще има ли някакво ограничение или неудобство в снимането на няк'ви манджи примерно? Имам предвид това че са различни по форма. Също и шестоъгълните - ще ми се като снимам портрети да получавам "кръгчета" в очите на модела, а не правоъгълници... Възможна ли е и лесна ли е комбинацията от 3 съвсем различни софтбокса - предимства и недостатъци? А замяната на шестоъгълния софтбокс (цена от около 200лв) с боксчадър (цена - наполовина) и пак да получа "кръгчета"? Какви са недостатъците на боксчадъра?

Нужна ми е и идеа за блендата, която примерно ще/ако използвам като заместител на запълващото осветление на какво да я закача?Препоръчително ли е да ползвам отделен статив за нея или имате идеи как да я закача с подръчни средства, но така че да има достатъчно функционалност, подвижност и универсалност? Или искам твърде много?!?Laughing

Стативи...и по точно жираф

Използването на жираф за снимането на table top - точно отгоре ми се струва изключително удачно. Виждал съм го и по много схеми за осветление, особено комбинирано с шестоъгълен софтбокс. Да кажем, че си взема боксчадър...ще има ли някакво ограничение това? Примерно в закрепването, тъй като при боксчадъра, моноблока сочи нагоре, а при софт-а обратно. Освен това ми се струва, че е удачен вариант да се освети нещо и отдолу, което трудно бих постигнал с обикновения статив. А и струва ли си 250лв за такъв жираф (най-евтиния) още в началото, може би по-късно...?!? Може би тва вече е въпрос на финанси и предпочитания (демек личен, но не мога да реша)Laughing

Синхронизатори...

или какво да гледам при тях? Тук ми е хептен "тъмна Индия". Има комплекти в които се предлага синхронизатора. Комплекта е с 3 моноблока, а се предлага синхронизатор и приемник само. Т.е. ти трябва да си купиш останалите 2, или? Моля някой да обясни - нямам никаква представа специално от този аксесоар. Колкото моноблока имаш, толкова и приемника ли трябват? Че те приемниците са по 50-60лв единия?!? 3 приемника заедно със синхрото ще дойдат на 200 и кусур лева? Има ли някакви комплект, синхро + определен брой приемници, че да излезе по евтино?

Та това е, дано стане хубава тема, смятам че ще е полезна за повечето тук. И да тичам в dynaphos че покрай тези 500W халогени се изпържих (то сега хубаво, ама лято иде) Laughing
  1.  permalink
    Страхотна тема. И за да не съм съвсем офтопик - какви пари си склонен да отделиш, т.е. кое в стартовите китове, които се предлагат, те притеснява? Защото къстъм кит ще ти излезе доста повече, предполагам. Пак поздравления за темата!
    • CommentAuthorboris
    • CommentTime19.02.2008
     permalink

За начало ти препоръчвам да вземеш два мноблока. Не че не е хубаво с три, ама всъщност като нямаш много опит, гледаш да ги използваш и трите, а често и два ти стигат.

Под 'бленда' предполагам имаш в предвид рефлектор. Задължително си вземи или си направи сам (от ebay или от базара са на половин цена спрямо dynaphos). Една светкавица и един рефлектор се равняват на две светкавици по ефект който можеш да постигнеш.

Кръгчетата в очите - ако са ти толкова важни по-добре Photoshop. Софтбоксовете правят правоъгълни/квадратни, чадърите правят чадърести (тоест си личи че е чадър). Има и beauty dish и ring flash и други, които си правят характерни отражения. И рефлектора се вижда в очите :) Само октабоксовете май правят що годе кръгло отражение.

По-важно е че различните модификатори правят драстично различна светлина. Тоест кръгчетата в очите са съвсем вторичен ефект.

Купуваш си един комплект предавател и синхронизатор. Останалите светкавици се палят автоматично от първата.

Моделиращата крушка няма значение колко вата ти е. Само е добре да е по-мощна ако едната ти светкавица е по-синла. Моите например са 2х 500ws със 250w крушка и една 300ws със 150w крушка. Идеята е да са пропорционални, за да ти дава добра идея за ефекта от светкавиците.

Има полза и от по-високия клас, има полза и от по-мощни. Винги е някакъв компромис. Гледай да вземеш 300ws или повече.

За цял ръст хора е важно да ти е голям софтбокса за по-мека светлина. За предметна фотография каквото и да вземеш ще ти свърши работа.

• CommentAuthorMixMike
    • CommentTime19.02.2008 (редактирано)
     permalink

Омега, не е голяма разликата в цената на комплектите. Може би да има 5% отстъпка, която предполагам не е проблем да договориш след като ще купиш няколко неща и ще ръснеш 1000-1500лв. Освен това има опция за подмяна на компонентите в комплекта с други, такла че винаги може да си вземеш за пример един комплект и да смениш доста от нещата.

Борис, под бленда имам предвид точно рефлектор. Аз си имам такъв от стиропор и домакинско фолио. Едната страна е сребърна, другата златна. Въпроса е, че е трудно да го ползвам, защото някой трябва да го държи. Струва ми се глупаво да купя отделен статив само за него, но пък ще си реша проблема.

Относно чадърите и софтовете - ако може някакво просто обяснение. В смисъл - за кво да вземам софтбоксове, като мога да се оправя и с чадъри или чадърбоксове. Къде е уловката? Боксовете омекотяват повече, или?

За моделиращата крушка не съм говорил. Ставаше въпрос за самата импулсна лампа. Просто пише че моноблока е 200WS да кажем, а лампата в него е 250WS. Може и да е печатна грешка де, няма значение. За моделиращата крушка е ясно - посещавах разни лекции и горе-долу съм наясно, кое и как. Остава експеримента и личните проби. А и мисля да изкарам поне един курс само за изкуствено осветление. Мисля че си заслужава.

. ..Давайте - има още въпрос, ко мислите за жирафчето. Или пък има ли начин за осветяване отгоре или отдоле БЕЗ жираф?

• CommentAuthorboris
    • CommentTime19.02.2008
     permalink

Жирафа си е много хубаво нещо, но за предмети мисля че може и без него.

Чадърите разпиляват много светлина. Ако се опитваш да я контролираш, не е много добре. При софт боксовете може да използваш ръбът им за контрастираща светлина. Освен това и светлината е по-равномерна при тях.

Колко мека е светлината ти зависи от размера на светлината и разстоянието на светлината то обекта. Малък софтбокс ще даде по-остра светлина от голям чадър и обратното.

Според мен не е лошо да си купиш един голям софтбокс и един чадър. Ще си ги ползваш и двата (може и едновременно ако имаш тела).

За предмети, често не ти трябва фоново осветление. Може да ти трябва светлина от долу, тогава дори никакъв модификатор не ти трябва.

Повечето неща не ги осветяваш непременно от горе, а от страни, а от другия край слагаш рефлектора.

•  
      CommentAuthorecobo
    • CommentTime19.02.2008
     permalink

Уф, как не ви мързи да пишете толкоз бре Wink

За класовете светкавици: по-високия клас имат по-стабилен импулс и по-постоянна цветна температура. Не че при ниския клас разликите са много големи, но понякога дразнят... 

My Stock Photos
    • CommentAuthorMixMike
    • CommentTime20.02.2008
     permalink

Борис, това за чадърите е ясно, освен това че разпиляват повече светлина...Аз говоря за БОКС ЧАДЪР, с прости думи, отражателен (а не дифузен) който от вътрешната част e затворен.

Нещо такова

Някой има ли представа за неговата разлика с обикновен софтбокс, и ще загубя ли някаква функционалност ако си взема 2 такива и НЕ вземам обикновен софтбокс. Аз доколкото се сещам разликата е, че бокс-чадъра отразява първо и след това разсейва (светкавицата е насочена към него) докато бокс-а само разсейва. При тва положение дали чадъра ще губи светлина,  все пак от друга страна тя "няма къде да отиде"?!?

Може би единствено не мога да го приближа много до обекта, заради конструкцията и статива, който ще е откъм обекта, но едва ли ще ми трябва толкова близо? 

Ecobo - това за импулса и баланса и аз съм го чел, но мислех че има някакви по съществени разлики. В смисъл - може би е дразнещо и за модела да правиш 2 кадъра винаги, за да си сигурен за импулса, но при предметната може да си "чаткаш" колкото искаш, а white balance-a си се коригира.

• CommentAuthorPetri
    • CommentTime20.02.2008
     permalink

За моноблока пише, че е 200w/s, а самите импулсни лампи са по 250, това е със защитна цел, лапите са по-силни за да издържат - при всички модели е така, лампите са малко по-силни.

Иначе по-високия клас, специлано за примера, който си дал за подмянана светкавиците, също така позволява да се снима на 1/32.

Моето мнение е, че ако няма да ги товариш много, можеш да вземеш и по-нисък клас и по-мощни, но нямам наблюдение при него колко варира цветната темпеартура и дали наистина се усеща.

• CommentAuthorboris
    • CommentTime20.02.2008
     permalink

Светлината действа точно обратното на принципа "няма къде да отиде". Отива си та се къса.

Например ако удвоиш разстоянието между светлината и модела, нейната мощност намалява четири пъти (квадратно).

Например ако модела ти е до софтбокса лепнат спокойно ще снимаш на f/11 и 1/16 от мощността.

Чадъра със сигурност е по-малко ефективен от софтбокса, боксчадъра ще да е още повече.

Според мен софтбокс и един чадър, дали ще е боксчадър или не, ще ти е по-добрия вариант за начало.

2.  permalink

Моят съвет е много прост - youtube.com.

Има толкова много информация по темата, че не може да се приеме. Намират се демота за супер нискобюджетни до нечовешки скъпи решения.

Там доста добре можеш да видиш разлика между чадър и софтбокс, как се закрепват всичките неща, как се синхронизират светкавици (и защо не са нужни 3 приемника) и т.н.

Ето на този човек 6те клипчета препоръчвам, дават добро интро в нещатата:
    http://www.youtube.com/user/snapfactory

А пък при повече налично време за четене този сайт:
    http://www.studiolighting.net/

•  
      CommentAuthorsvilen001
    • CommentTime26.02.2008
     permalink

каквото и да си вземеш - пак ще правиш добри снимки. не е казано, че трябва да работиш с оборудването на другите в сайта. нестандартното решение в осветлението помага за нестандартни снимки, а те са точно най-продаваните. в крайна сметка клиентите търсят нещо характерно и различно от останалите "опити по темата"

ако съвсем не "играеш" със светлината, ще ти се наложи повече "играене" с моделите и тематиката на снимките...

nname.org the devil himself
    • CommentAuthorboris
    • CommentTime26.02.2008
     permalink

Въобще не съм съгласен.

Повечето типове сток фотография трябва да са осветени добре, но стандартно.

А и нестандартните схеми на осветлението си се постигат със стандартни светкавици и модификатори на светлина.

•  
      CommentAuthorvasoart
    • CommentTime26.02.2008
     permalink
    и аз съм съгласен с Борис! Едно е да имаш креативни идеи а съвсем друго да имаш качествено осветен обект. Затова първо осветлението а после ще дойдат и идеите...иначе си като майстор, ама без инструмент.Laughing
    •  
      CommentAuthordin
    • CommentTime26.02.2008 (редактирано)
     permalink

и двете присъстват изобилно в качествената продукция,
    идеите са мн. по-важни, нека обаче изобщо да не се правят ако ще са илюстрирани зле технически!
    или обратното за какво са ни напудрени снимки ако са лишени от всичко останало?
    тъй мисля аз

но всъщност за какво е спора?
    не се ли опитваше Свилен да подскаже, че не чаааак толкова важно ТОЧНО какви са инструментите, важен е резултата
    нали?
    Свилене, недей така да изключваш цяла една индустрия към фотографията! Светлината е страшно важна!

нещо друго, някой забелязал ли е подхода на северноевропейските народи при портретно осветление?
    може ли някой да каже какво е характерно при шведите например?
    айде сега да видим кой наистина разбира от тая материя

и да се върнем към темата на МиксМайк!

3.  permalink
    Аз не разбирам, но затова влизам тук - да разбера. Ще се радвам на темата:)
    •  
      CommentAuthorsvilen001
    • CommentTime27.02.2008
     permalink
    не съм имал предвид, че ептен без светлина може нещо да се снима...  и че фирмите за фотографска техника не си знаят работата. но се чудя дали повечето стандартна предметна фотография не е снимана и качена вече по сайтовете и колко ще спечелиш от дублиране на чуждата работа. "големите хитове" са доста "различни" снимки, не мечето на жена ми с 3 източникаnname.org the devil himself
    •  
      CommentAuthorvasoart
    • CommentTime27.02.2008
     permalink
    само че мечето на жена ти ще стане супер ако е снимано с три източника! Това ти го гарантирам!
    • CommentAuthorMixMike
    • CommentTime28.02.2008 (редактирано)
     permalink

Доста се разводни се темата. Аз за себе си си направих изводите и продължавам да си събирам инфо. Покупката ще е след около 15-20 дни. Надявам се да събера достатъчно информация. Едва ли ще сгреша, като взема чадър примерно, или боксчадър или софт. Досега се оправях с 2 халогена, които на всичко отгоре не се регулира дори височината (нямам стойки, и всичко е по столове), камо ли силата им (тоест регулирам силата като ги отдалечавам и приближавам, но тогава се променя ъгъла, а и мястото е ограничено...абе ясно ви е...). Така че, дори в началото да имам трудности, постепенното събиране на различни разсейватели и аксесоари, ще ми даде най-точната представа от какво имам нужда и кое ме ограничава.

Лошото е, че не се получи дискусия, която да е полезна на други хора, решили да си купуват импулсно осветление Undecided

•  
      CommentAuthorsvilen001
    • CommentTime28.02.2008
     permalink

въпросът е прекалено общ, все едно да питаш каква марка кола да си вземеш... безброй варианти и лични пристрастия, няма еднозначно мнение и решение.

аз съм много лейм в тая област, но май основната разлика между боксчадъра и софтбокса с еднаква големина е начинът на закрепване за стойката. с каквито накрайници са ти стойките - това вземаш. и чадърът вероятно се сгъва и прибира по-лесно... формата на бокса има най-голямо значение за отблясъка, който ще се получи в очите на модела, ако снимаш хора и животни съответно :)

големината и силата на телата зависи от обекта, ако за чаша ти върши работа и малък комплект, за човек в цял ръст - ще трябва по-голям.  

nname.org the devil himself
    •  
      CommentAuthorrobi-bobi
    • CommentTime28.02.2008
     permalink

Mix, ще споделя как аз мислих когато купувах

както при обективите, така и при осветлението - градиш си система. Мисли за това което купуваш като нещо което ще допълваш и надграждаш. Нпр не взимай три слаби светкавици. По-добре две и после ще си купиш една по-мощна. Аз си взех от Б серията на динафос - по-'стабилен' импулс, както и по-голяма устойчивост. Повече се намалят светкавиците (1/32), и също така когато реша да си взема по-силна светкавица, взимам си отново Б и няма да имам нужда от коригиране на пилотното осветление (което е с различни ватове при Ц и Б). 

Трябват си и аксесоари - пчелни пити нпр, фонова система ....
    става и с импровизиране (разбира се) , но мисли и за това (финансово ;) )

както каза борис - за продукти вероятно ще може да снимаш тейбълтоп и без жираф

за портрети 2х по Б250 (със 60х60 софтбоксове) стигат за ф/16 (дори и ф/22, че и повече, когато едната е на макс и съвсем близо до модела)

слушай Админа | блога ми
    • CommentAuthorMixMike
    • CommentTime24.03.2008
     permalink

Точно така и направих - взех 2 x B300 с 70x100 боксове. Може би трябваше да взема B-G серията заради това 1/32 (моите са до 1/16) но...

Следващата ще е около B500, но засега в "необозримо бъдеще" Laughing

Ще наблегна на купуване на повече аксесоари в скоро време.

Едно обаче много ме нерви. Уж гледах, четох, обаче...

На средно всяка 5-та снимка имам по една черна. По-рядко, но все пак се случва, имам и по една с черна лента от "пердето",според мои изчисления, при отварянето. Направих проба - светкавиците си светкат винаги, но...

Имам съмненния дали това е от синхронизатора, които беше най-скъпия и ми го препоръчаха горещо (но все пак си е "супер" китайска изработка) или от самите настройки на апарата. Четох и дзяпах филчета с обяснение и по моему правя всичко както трябва, но винаги има поне 1 брак на 5 кадъра. Има го и на 1/160 и на 1/200 и на 1/250-та. С Canon 30D съм...

Моля някой снимащ с  Canon да каже как са му настройките във "functions". Как точно трябва да бъдат при снимане с импулсно осветление, за да елиминирам евентуална моя грешка

•  
      CommentAuthorrobi-bobi
    • CommentTime24.03.2008
     permalink
    на 1/125 снимай, при мен на 1/160 снимката понякога наистина има пердеслушай Админа | блога ми
    • CommentAuthorMixMike
    • CommentTime24.03.2008 (редактирано)
     permalink

ама аз го взех специално този синхронизатор, защото ми казаха че на 1/250 няма да има проблем, даже ми казаха че ще мога да снимам и на 1/500 понеже ще ми трябва и за разни води, капки и т.н. В интерес на истината не съм тествал на по-малко от 1/160-та, а и можеше да се пробвам и с кабелите от комплекта и да видя как ще е с тях.

Кажи все пак при какви настойки на канончето снимаш?

BTW  продавам си  халогените по 500W (заедно с металните им решетки- няма ги на снимките). Работили са максимум 50 часа, ползвал съм ги за table top снимане.
    Снимките на храните КЛИКНИ ТУК са правени с тях. Цветната им температура е от порядъка на 2800-3000К.

Намират се в София - пращане с куриер едва ли е удачно за такава стока.
    Могат да се видят по всяко време, около хотел "Плиска"

Като нови струваха по 36лв парчето - преди около 8 месеца. Сега нямам представа. Ако са поевтинели - ще направя отстъпка.

ЦЕНА за ДВЕТЕ: 50лв

Към тях ще дам подарък и една настолна лампа със 100W крушка - удобна за осветяване на фона.

Роби, ако сметнеш че последното не е удачно - изтрий го, просто вече не мога да ги прескачам в къщи :)

•  
      CommentAuthorrobi-bobi
    • CommentTime24.03.2008 (редактирано)
     permalink

на 1/500 едва ли ще може да снимаш, понеже апарата не може да синхронизира на толкова
    а не вярвам студийните светкавици да имат режим high-sinc ;)

т.е. може би синхронизатора и да поддържа толкова, но твоя апарата не поддържа повече от 1/250 със сигурност (конструкционно)

така или иначе, светкавиците светват за 1/2000 от секундата нпр и дали снимаш на 1/125 или 1/200 няма значение (ти го знаеш, но да кажа за другите четящи)
    разбира се, има го проблема със пасивното осветление ако снимаме много бавно, но на 1/125 и затворена бленда не би трябвало да се появи този проблем

настройки при мен: мануал, 1/125 и местя блендата Undecided (трябва да си купя и флашметър, но това е след някои други покупки, значи в далечно бъдеще)
    във фънкшънс - не съм до апарата, но то доколкото си спомням при мен и няма много настройки (второ перде, което даже не би трябвало да има значение в случая)
    но нека да се обади някой с по-ново апаратче, моето е класиката 300Д Tongue out

за обявата, няма проблем - сега ще направя отделна категория ;)

edit:
    всъщност ето какво намерих сега за 1/30Д:
    The camera can sync with compact, non-Canon flashes at 1/250 sec or slower, or 1/125 sec of slower for large studio flashes

слушай Админа | блога ми
    •  
      CommentAuthorrobi-bobi
    • CommentTime24.03.2008
     permalink
    моля коментарите към обявата на МиксМайк да се пишат в отделната тема за тяхслушай Админа | блога ми
    • CommentAuthorboris
    • CommentTime24.03.2008
     permalink

Радио синхронизатора ти пали едната светкавица, светкавицата ти пали другите. Има забавяне. 1/250-та няма как да стигне. Аз на 1/200 обикновенно нямам, но снимам на 1/160 и никога съм нямал.

Това с 1/2000 дължина на импулса може да е вярно за малките светкавички, ама за студийните не е вярно. На пълна мощност е доста дълъг импулса. Може и 1/200 да стигне, може и повече.

• CommentAuthorMixMike
    • CommentTime24.03.2008
     permalink

Ясноооо, абе все ми се струва че и на 1/160 пак ми го даваше тоя проблем, а и в Dynaphos ме увериха, че точно с 30D няма да имам проблем на 1/250 дори. Нищо де, сега нямам време за по-обстойни тестове, че трябва да отлепям...

Борисе, писал съм в темата за торентите, намини натам че интереса е голям 

•  
      CommentAuthordin
    • CommentTime15.04.2008
     permalink
    ъми ровех си и ми попадна нещо подходящо за темата...
    сравнения на ефектите от различни видове осветителни уреди
    •  
      CommentAuthorrobi-bobi
    • CommentTime15.04.2008
     permalink
    супер линкчеслушай Админа | блога ми
    •  
      CommentAuthordin
    • CommentTime15.04.2008
     permalink
    yup : )

Реклама