Не сте влязъл (Вход)

LiveSearch

Vanilla 1.1.4 е продукт на Lussumo. За повече информация вижте: документация и поддръжка. Българският превод е дело на Владимир Илиев и Янко Цветков.

Добре дошли!

Това са българските форуми за микросток. Ако сте фотограф или дизайнер, тук ще разберете как можете да печелите от уменията си и да си докарате допълнителни доходи. За други това ще стане основен източник на пари. Някои вече го направиха и сега работят за себе си, в удобно време и без шефове.Регистрирайте се и участвайте в нашите дискусии.

Искате ли да участвате в дискусиите? Ако сте регистриран потребител, влезте тук.
Или, можете да кандидатствате за потребителски права тук.
    • CommentAuthortili
    • CommentTime12.02.2008 (редактирано)
     permalink

Здравейте приятели,

направих си регистрация в няколко сайта за стокова фотография, но имам проблеми с качването на снимки. Например в Дримса не приемат снимки като тази:

• CommentAuthortili
    • CommentTime12.02.2008
     permalink
    във файла съм копирала отговора за отказа на агенцията, ако някой може да ми каже какво искат точно да ми кажат, ще съм му много благодарна
  1.  permalink

Тили, тръгваш по неравен път, но съвсем скоро ще ти стане ясна целта на сток фотографията и снимките, които ще ти отхвърлят, ще започнат да стават все по-малко. При всяка отхвърлена снимка ти казват какво е основанието за това. В твоя случай - снимката не е сток ориентирана. Казано по друг начин, много малка е вероятността някой да има нужда от точно тази/такава снимка, за да влезе в ДСтайма, да я потърси, намери и плати за нея.

За конкретната ти снимка - няма да изброявам кусурите й, ще ти наблегна само на това как би могла да превърнеш тази снимка в сток-ориентирана:

1. Вляво се вижда някакъв покрив - можеш да го елиминираш или чрез прекадриране по време на снимане, или с постпроцес във Фотошоп.

2. В базата от снимки на сайта вече има доста, затова, за да ти приемат снимка на небе със силуети на покриви, тя трябва да е доста добре изпълнена, с нещо оригинално или автентично (например специфични за определен регион покриви).

Общо взето, когато снимаш за микросток, трябва първо да се запиташ кой би купил снимката ми и за какво би я използвал (разрови се из форума, имаше подходяща тема за това кой какви снимки купува). Това е от мен, дано съм ти бил полезен.

•  
      CommentAuthorrobi-bobi
    • CommentTime12.02.2008 (редактирано)
     permalink

здравей тили,
    ще променя заглавието на темата и ще сложа тук в темата съдържанието на .док файла за да е по-лесно

Image is not RF stock oriented or its sales potential is too low at this stage. Please note that Stock photography is a commercial type of imagery, so, snapshots are not Stock. There are several vital requirements that an image must meet in order to be stock oriented. An image must serve a purpose, must have a concept, must have a good technical execution in terms of composition, exposure, light setting, optical performance. Creativity is a keyword for a successful stock image, as well. It is also very important to understand that Art and Stock are two fundamentally different categories of imagery, that only meet when an artwork can adapt to a wide range of commercial usage

Накратко:
    казват че снимката няма потенциал за продажба. После допълват, за твое улеснение, че: снимките за сток трябва да са снимани с цел, да имат идея (която да продава), да са добре издържани както композиционно, така и технически да са добре (експозиция, светлина, качество на изображението..). Също така казват, че трябва да се прави разлика между чисто артистична и снимка правена за сток. И тук трябва креативност, но е различно, защото снимката трябва да може да се ползва за комерсиална цел.

Като цяло, не виждаме тук снимката в голям размер и няма как да коментираме нейното качество. Но, нещата които са написали са много вярни. Разгледай кои снимки се купуват най-много - това са 'весели' снимки. Снимки с хора, но и не само. Когато отворим меню в ресторанта или погледнем към билбоарда, това са неща които са подходящи. Не всички, и също така не навсякъде - всеки от нас има снимка която на единия сайт се продава добре, но на другия са му казали че не е 'достатъчно сток'.

Във всеки случай, опитай се да снимаш такава снимка, която след това да има широко поле за приложение. Разнообразие в портфоиото нека да има, дори и да качваме снимки които сме почти сигурни че няма да вървят. Но, за цел продажба, горния начин на мислене е правилния.
    Разбира се, ако наложиш собствен специфичен стил, тогава може да си държиш на него, а не на 'продаваните' снимки. Целта е да сме някъде по средата, хем да снимаме неща които ни харесват, хем да ги продаваме и да вземем някой друг $ ;)

Може да напишеш и за другите сток агенции, сложи и някоя друга снимка, ще посъветваме, колкото можем :)

слушай Админа | блога ми
    •  
      CommentAuthorvasoart
    • CommentTime12.02.2008
     permalink

tili, наистина така е,правилно са ти отговорили предните двама! Толкова изчерпателно че чак съжалявам защо не съм нов като теб в този форум Laughing струва си за усилията от страна на  отговорилите

• CommentAuthortili
    • CommentTime13.02.2008
     permalink

Благодаря ви Омега,Роби и Васо! Сега ми стана ясно.Ще направя доста сериозин подбор на снимките си.

Ще ви покажа снимка на цветя, моля кажете какво мислите за нея.  

2.  permalink

Ами...резната отгоре и отдолу, изгорена по краищата, има излишен обект долу вляво...но като гледам си заложила на т.н. изолиран обект, което си е баш продуктова фотография, и т.к. там още прохождам (скоро мисля да се кача на килима:), ще оставя другите да споделят опит и съвети.

Аз ще ти подхвърля само, че при снимане на цветя е добре да знаеш какво е точно цветето, за да го опишеш с латинското му наименование - така по лесно ще стигнеш до купувача (раздел "цветя" включва доста повече снимки от категория "рози", "макове" и т.н.).

• CommentAuthorboris
    • CommentTime13.02.2008
     permalink

Стой далеч от снимки на цветя. Такива рядко се приемат. Един много добър фотограф, може да направи страхотни снимки на цветя и съм сигурен че ще ги приемат, даже и ще се продават. Обаче до тогава снимайте нещо друго.

tili, в темата за представяне споделяш че се грижиш за двете си деца. Разгледай снимки на деца по сток сайтовете. Това са снимки които се продават много и не са чак толкова трудни за заснемане.

• CommentAuthortili
    • CommentTime20.02.2008
     permalink

Разбирам, затова в някои сайтове направо си казваха, че им е втръснало от цветя...

Борисе снимки като тази ли имаш предвид? До колкото разбрах за снимките с хора искат да се попълни лиценз за съгласието на модела, но да си призная нямам представа как стои въпроса за снимките с деца... Споделете моля ако имате повече опит от мен. 

•  
      CommentAuthorrobi-bobi
    • CommentTime20.02.2008 (редактирано)
     permalink

лиценз за съгласието, има тук: http://www.microstock-bg.com/forum/discussion/24/

в самия документ си пише, че когато сниманото лице е малолетно, тогава се подписва от родител или настойник
    фотографа и свидетеля трябва да са различни лица ;)
    вече за родител, предполагам че е възможно и самия фотограф да се подпише (стига наистина да е такъв, както е в твоя случай)

слушай Админа | блога ми
    • CommentAuthorboris
    • CommentTime20.02.2008
     permalink

Да, точно за такива снимки става дума.

Родителят трябва да подпише. Ако родителят и фотографът са едно лице, пак няма проблем.

Снимките с деца са доста продавани, така че ако на детето не му е неприятно да го снимат, си е много добър вариант за сток.

•  
      CommentAuthorsvilen001
    • CommentTime25.02.2008
     permalink

@tili: качи 20-30 снимки някъде и  веднага ще ти кажем кои от тях стават за сток и има смисъл да се пробват да се събмитнат. отделно на кои сайтове пробваш?  123FR и shutterstock  май имат по-ниски критерии.

istockphoto.com са станали големи досадници, на 3D рендър ми намериха артефакти на снимката и ми препоръчаха да я снимам с друга камера. пък то не беше снимка въобще :)

nname.org the devil himself
    •  
      CommentAuthorsvilen001
    • CommentTime25.02.2008
     permalink
    отделно sxc.hu е добро място да се пробваш, не се печелят пари, но критерия е широк и ако нещо прави над 1000 даунлоуда там - със сигурност ще направи продажби и на платените сайтоветеnname.org the devil himself
  3.  permalink

И аз забелязвам, че в istock са се овълчили нещо - от 10 качени снимки на 10 ми намериха артефакти - да, на няколко ми лъснали изгорелите пиксели в небето, но в повечето не намерих. За смвтка на това в ДС почти всичко ми минава, дори неща, които съм сигурен, че преди щяха да върнат, но предполагам, че е така, защото направих портфолио от 70-80 снимки там. Знам ли, в istock-a върви стоката, ама все по-трудно пускат снимка.

• CommentAuthortili
    • CommentTime29.02.2008
     permalink

Ей Роби  СУПЕР СИ! Laughing

При 123FR и Fotolia  системата ми блокира, има ли значение това че съм с линукс? Според мен не би трябвало.. Дали това няма връзка със системата им за следене и при мен да се разпознава като хакерска атака? 

•  
      CommentAuthorrobi-bobi
    • CommentTime29.02.2008
     permalink

всичките сайтове си работят добре под линукс. И аз съм с Убунту, като теб ;)

бъди по-специфична, как блокират сайтовете? 

слушай Админа | блога ми
    • CommentAuthordibk
    • CommentTime11.03.2008
     permalink
    Да ви попитам на почит ли са снимките,които на фотошопа се преработват в рисувани картини.В няколко сайта видях,че има такива снимки,но все пак...Струва ли си изобщо?
    •  
      CommentAuthorrobi-bobi
    • CommentTime11.03.2008
     permalink
    дай пример, така ще е по-леснослушай Админа | блога ми
    • CommentAuthorboris
    • CommentTime11.03.2008
     permalink

Не са.

Нищо което се получава чрез прост филтър приложен на снимка не е приемливо.

•  
      CommentAuthordin
    • CommentTime11.03.2008
     permalink
    dibk, най-добре е да работиш така че нещата ти да нямат необходимост от филтри.
    всъщност най-доброто което можеш да направиш, е да
    оставиш възможност за модификации на дизайнера който сваля картинката ти
    • CommentAuthordibk
    • CommentTime12.03.2008
     permalink
    Ясно,мерси

Реклама