Осветление
  • 8 Comments sorted by
  • Реклама:

• Осветлението при сток фотографията, както и при всяка друга е много важен елемент от снимката. Живеем в България, така че едва ли всеки може да си позволи да похарчи няколко хилядарки за професионално студийно осветление. Има обаче и по-евтини варианти.

Най-простият метод за осветление е много евтин и ефективен при снимане на предмети. Вземете 2-3 настолни лампи и ги насочете към белите стени в стаята ви (методът няма да работи ако не са бели стените). Изключете главната светлина във стаята. Използвайте бели листи за принтер за фон и за рефлектори. Това е. Получава се много силно разсеяна светлина.

Предимства: много лесно за реализиране, никак не е скъпо.

Недостатъци: светлината е много малко като количество, снима се от статив, става само за предмети - хората се размазват, тъй като се получават експонации от по няколко секунди при леко затворена бленда.

Има и по-добър метод. Малко е по-скъп и са нужни повече знания, но си заслужава - осветление със компактни светкавици.

Първа стъпка, посетете този сайт и го изчетете, ако не целия, поне голяма част от него http://strobist.blogspot.com/

Втора стъпка: да се снабдите с нужното оборудване. Нужни са ви две светкавици (а защо не 3 или 4). И синхронизатори за тях. Светлината от светкавица не намираща се върху камерата (off-camera) е най-хубавото нещо което може да се случи на вашите сток снимки. Независимо дали е разсеяна или остра, ако е позиционирана както трябва ще придаде професионален вид на снимките ви.

Последен съвет: за синхронизиране на светкавиците с камерата, използвайте евтини радио синхронизатори. Продават се оптични синхронизатори които не работят добре със модерните светкавици - пробвал съм ги на 4 светкавици и със всяка една от тях имаше различни проблеми.

• да, горепосочения сайт има много полезно инфо

ето нещо което всеки може да си направи сам, изключително полезно за продуктова фотография, каквато добре върви по стоковете:

http://strobist.blogspot.com/2006/07/how-to-diy-10-macro-photo-studio.html

http://www.pbase.com/wlhuber/light_box_light_tent

Иначе, динафос имат както сравнително ефтини кутии, така и цяли маси за предметна фотография.

• Вторият линк ти е сгрешен нещо, сочи към първия.

Аз все се каня да си спретна по-сериозна палатка за макро и продукти, но все отлагам и се чудя дали да не си взема "истинска" от производител. Така де - самоделната или няма да е достатъчно здрава, или няма да е сгъваема и т.н. Вярно, ще излезе общо десетина лева, но и купешките съм чувал че не са чак скъпи - към стотина левчета са май.

Иначе ползването на подръчни неща за осветление и за фонове, когато няма друго под ръка е ценен навик.

Освен белите и цветни листа за фон помагат и всякакви тъмни черни или цветни плоскости при снимане на стъкло или композиции със стъклени нещица - за отражения за контури на стъкления детайл.

Arcane lore - direct publicism site

ElectriClub - Bulgarian electric vehicles club

• оправих линка, мерси

то и аз нямам палатка, затова и не съм снимал такива неща. Смятам да си направя такава каквато съм линкнал във втория линк 

тук очаквам да се включи в дискусията един потребител, който има страхотни коктейли (и други неща) в портфолиото си Cool

• Чакаме те Иване Smile, кажи за палатката. Аз моята още не съм и направил сефтето, ама скоро ще е.

Малко извън темата...имам един малък проблем със светкавица Sigma 500 ST. На последната "сватбарска сесия"  ми се появи едно кафяво, подобно на обгорено петно в средата на разсейвателя. Снимах доста и ...бях със стофен -разсейвател. Някой има ли идея как мога да изчистя петното? От какво може да се е получило това? Аз си го обяснявам че стана от горещината-беше около 39-40 и може да се е получил конденз..? Неприятна работа. Адрес за ремонт да знае някой?

Let me show the world in my eyes...
    www.vasoart.com

• Напълно е възможно да е обгорено. Светкавиците отделят доста топлина, и ако поддържаш висока скорост на снимане може и да разтопи пластмаси.

Ако проблема е бърхо стофена,а не върху светкавицата, или изтържи черното някакси или смени стофена. Ако е върху светкавицата, би трябвало да могат да ти го заменят някъде.

• върху стъклото на светкавицата е,за съжаление :( затова питам за сервиз. Абе аз май ще я сменям тази дървена гръмотевичка ама поне още малко да си заслужи почивката.
    Let me show the world in my eyes...
    www.vasoart.com

• Привет и от мене :)

Първо искам да поздравя колегата за готината инициатива. Дано стават хубави дискусии и да се надяваме да не ни налазят скоро "про"-тата и да почнат да ни убеждават колко сме зле, че си продаваме снимките на такива цени :)

За палатката се зарибих точно преди година от линка в pbase, който Роби е написал. Това което открих (при 2рия опит да я направя) е, че в Бриколаж има много подходящи материали.

По моя преценка вариантът с палатка - било то правена или купена - не е много добър. Удачен е при липса на място (студио) и/или средства. Недостатъците са доста - бавна скорост => снимане от статив, шум в сенките, ако е малък => няма как да се снимат по едри предмети, ако е голям => става много трудно осветяването, мощни лампи => много жега и един постоянен риск от предизвикване на пожар :) . Но ако веднъж се свикне с тях, резултатите съвсем не са по-лоши.

• ^

е, палатките може да се ползват и със светкавици. това решава проблема с пожара Tongue out, но другите си остават, така е

Добре дошъл!

Изглежда сте нов/а тук. Ако желаете да вземете участие в дискусиите, кликнете на някой от тези бутони:

Login with Facebook

Продавай снимки

Добре дошли на българските дискусии за сток фотография, видео и илюстрации