Осветлението при сток фотографията, както и при всяка друга е много важен елемент от снимката. Живеем в България, така че едва ли всеки може да си позволи да похарчи няколко хилядарки за професионално студийно осветление. Има обаче и по-евтини варианти.
Най-простият метод за осветление е много евтин и ефективен при снимане на предмети. Вземете 2-3 настолни лампи и ги насочете към белите стени в стаята ви (методът няма да работи ако не са бели стените). Изключете главната светлина във стаята. Използвайте бели листи за принтер за фон и за рефлектори. Това е. Получава се много силно разсеяна светлина.
Предимства: много лесно за реализиране, никак не е скъпо.
Недостатъци: светлината е много малко като количество, снима се от статив, става само за предмети - хората се размазват, тъй като се получават експонации от по няколко секунди при леко затворена бленда.
Има и по-добър метод. Малко е по-скъп и са нужни повече знания, но си заслужава - осветление със компактни светкавици.
Първа стъпка, посетете този сайт и го изчетете, ако не целия, поне голяма част от него http://strobist.blogspot.com/
Втора стъпка: да се снабдите с нужното оборудване. Нужни са ви две светкавици (а защо не 3 или 4). И синхронизатори за тях. Светлината от светкавица не намираща се върху камерата (off-camera) е най-хубавото нещо което може да се случи на вашите сток снимки. Независимо дали е разсеяна или остра, ако е позиционирана както трябва ще придаде професионален вид на снимките ви.
Последен съвет: за синхронизиране на светкавиците с камерата, използвайте евтини радио синхронизатори. Продават се оптични синхронизатори които не работят добре със модерните светкавици - пробвал съм ги на 4 светкавици и със всяка една от тях имаше различни проблеми.
да, горепосочения сайт има много полезно инфо
ето нещо което всеки може да си направи сам, изключително полезно за продуктова фотография, каквато добре върви по стоковете:
http://strobist.blogspot.com/2006/07/how-to-diy-10-macro-photo-studio.html
http://www.pbase.com/wlhuber/light_box_light_tent
Иначе, динафос имат както сравнително ефтини кутии, така и цяли маси за предметна фотография.
Вторият линк ти е сгрешен нещо, сочи към първия.
Аз все се каня да си спретна по-сериозна палатка за макро и продукти, но все отлагам и се чудя дали да не си взема "истинска" от производител. Така де - самоделната или няма да е достатъчно здрава, или няма да е сгъваема и т.н. Вярно, ще излезе общо десетина лева, но и купешките съм чувал че не са чак скъпи - към стотина левчета са май.
Иначе ползването на подръчни неща за осветление и за фонове, когато няма друго под ръка е ценен навик.
Освен белите и цветни листа за фон помагат и всякакви тъмни черни или цветни плоскости при снимане на стъкло или композиции със стъклени нещица - за отражения за контури на стъкления детайл.
оправих линка, мерси
то и аз нямам палатка, затова и не съм снимал такива неща. Смятам да си направя такава каквато съм линкнал във втория линк
тук очаквам да се включи в дискусията един потребител, който има страхотни коктейли (и други неща) в портфолиото си
Чакаме те Иване
, кажи за палатката. Аз моята още не съм и направил сефтето, ама скоро ще е.
Малко извън темата...имам един малък проблем със светкавица Sigma 500 ST. На последната "сватбарска сесия" ми се появи едно кафяво, подобно на обгорено петно в средата на разсейвателя. Снимах доста и ...бях със стофен -разсейвател. Някой има ли идея как мога да изчистя петното? От какво може да се е получило това? Аз си го обяснявам че стана от горещината-беше около 39-40 и може да се е получил конденз..? Неприятна работа. Адрес за ремонт да знае някой?
Напълно е възможно да е обгорено. Светкавиците отделят доста топлина, и ако поддържаш висока скорост на снимане може и да разтопи пластмаси.
Ако проблема е бърхо стофена,а не върху светкавицата, или изтържи черното някакси или смени стофена. Ако е върху светкавицата, би трябвало да могат да ти го заменят някъде.
Привет и от мене
Първо искам да поздравя колегата за готината инициатива. Дано стават хубави дискусии и да се надяваме да не ни налазят скоро "про"-тата и да почнат да ни убеждават колко сме зле, че си продаваме снимките на такива цени
За палатката се зарибих точно преди година от линка в pbase, който Роби е написал. Това което открих (при 2рия опит да я направя) е, че в Бриколаж има много подходящи материали.
По моя преценка вариантът с палатка - било то правена или купена - не е много добър. Удачен е при липса на място (студио) и/или средства. Недостатъците са доста - бавна скорост => снимане от статив, шум в сенките, ако е малък => няма как да се снимат по едри предмети, ако е голям => става много трудно осветяването, мощни лампи => много жега и един постоянен риск от предизвикване на пожар
. Но ако веднъж се свикне с тях, резултатите съвсем не са по-лоши.
^
е, палатките може да се ползват и със светкавици. това решава проблема с пожара
, но другите си остават, така е
Изглежда сте нов/а тук. Ако желаете да вземете участие в дискусиите, кликнете на някой от тези бутони:
DP DepositPhotos