Не сте влязъл (Вход)

LiveSearch

Vanilla 1.1.4 е продукт на Lussumo. За повече информация вижте: документация и поддръжка. Българският превод е дело на Владимир Илиев и Янко Цветков.

Добре дошли!

Това са българските форуми за микросток фотография, дизайн и видео. Ако сте фотограф или дизайнер, тук ще разберете как можете да печелите от уменията си и да си докарате допълнителни доходи. За част от нас сток-а вече е основен източник на приходи. Сега работим за себе си, по собствени идеи и без шефове и клиенти. Регистрирайте се и участвайте в нашите дискусии.

Искате ли да участвате в дискусиите? Ако сте регистриран потребител, влезте тук.
Или, можете да кандидатствате за потребителски права тук.
    •  
      CommentAuthormugen
    • CommentTime24.01.2008 (редактирано)
     permalink

Кое е най-подходящото осветление, което мога да използвам в домашни условия за моят кашон-студио? Cool

Лумисцента лампа, нормална крушка, енергоспестяваща Laughing или нито едно от трите Embarassed 

•  
      CommentAuthorrobi-bobi
     permalink

четох от миксмайк (мисля че във ФФорума) че той ползва рефлектори

предполагам че малко по-добро от това е да вземеш стари руски светкавици които да палиш с фото клетки

П.П. това си е за нова тема или поне занякоя от темите свързани с осветлението ;)

слушай Админа | блога ми
    •  
      CommentAuthormugen
    • CommentTime24.01.2008
     permalink
    не погледнах, че има подобни теми Embarassed
    •  
      CommentAuthorrobi-bobi
     permalink
    (темата вече си е отделна)
    относно осветлението, виж някои примери на strobist, нпр това.слушай Админа | блога ми
    • CommentAuthorboris
    • CommentTime25.01.2008
     permalink

Нормалната крушка има май най-добър цвят след като оправиш white баланса.

Има и специални крушки с дневен баланс (но са скъпи).

Ориентирай се към евтини светкавици, че с крушки ти е много дълга експонацията и е доста тромаво.

•  
      CommentAuthorrobi-bobi
    • CommentTime25.01.2008
     permalink
    дълга експонация и голяма консумация на ток + лятото става топличко ;)слушай Админа | блога ми
    •  
      CommentAuthormugen
    • CommentTime25.01.2008 (редактирано)
     permalink

Това ли е дневна светлина, значи би трябвало да е 5000-6000к., но не пише.....

http://www.dynaphos.com/product.php?c=17&id=243

•  
      CommentAuthorvasoart
    • CommentTime25.01.2008
     permalink
    за тези пари ще си купиш професионална светкавица барабар със софтбокса
    • CommentAuthorsunnyfrog
    • CommentTime25.01.2008 (редактирано)
     permalink
    е ти сигурно имаш впредвид настаро. Щото мойта светкавица към 500лв беше. По хубавата беше към 700 някъде
    •  
      CommentAuthorvasoart
    • CommentTime25.01.2008
     permalink

на старо...? не! ето:

http://dynaphos.com/product.php?c=2&id=17

http://dynaphos.com/product.php?c=5&id=79

общо 448лв.  а може и още по евтино ако се избере С 200 Laughing

• CommentAuthorsunnyfrog
    • CommentTime25.01.2008
     permalink
    аха  аз имах впредвид другите светкавици, който се слагат върху апарата
    •  
      CommentAuthorvasoart
    • CommentTime25.01.2008
     permalink
    Laughing за кашон все пак става дума....
    •  
      CommentAuthormugen
    • CommentTime25.01.2008
     permalink
    ...много важно уточнение Tongue out
    •  
      CommentAuthordin
    • CommentTime25.01.2008
     permalink

абе ей шемети : ))
    къде се боцка тая тръба?

и аз си имам кашон (от компоти) модифициран на softbox, ама осветлението е сложно няма спор

да живее "направи си сам" : )

•  
      CommentAuthorvasoart
    • CommentTime26.01.2008
     permalink
    тази тръба е за това: http://dynaphos.com/product.php?c=17&id=150
    •  
      CommentAuthordin
    • CommentTime26.01.2008
     permalink

дам това го видях, надявах се, че се продават само фасунги с които да го пригодя за кашона..

благодаря все пак : ) 

1.  permalink

За лев и 20 ст. си взех обикновена крушка - 150 W, след консултация с продавача в магазина (специализиран за осветителни тела) разбрах, че няма проблем да я вклювам за по 3-5 мин на обикновената си настолна лампа. Свети доста силничко, но за крайния резултат ще пиша, като я изпробвам на палатката (която сега си сглобявам). Иначе имаше и доста силни халогенни лампи, от тези, с които осветяват витрини на магазини, билбордове и др., и то на смешна цена - от порядъка на 6-15 лв. След като направя експериментите, ще пиша какви са резултатите :) Направи си сам рулз:)

•  
      CommentAuthordin
    • CommentTime03.02.2008
     permalink

ехехехе само така : ))
    знам едни финансисти дето се карат за тия неща,
    тъй като това "съсипвало вътрешния брутен продукт" на държавата,
    ама то това е с научна цел ; ))

тези дни и аз мисля да направя едно проучване по магазините
    проблема на силните крушки, обикновено е това че излъчват и много топлина,
    но ако се сложи в лампа с метална фасунга (има един мн. стари) няма грижи

само да не се запали дифузьора... ; ) 

2.  permalink

A, щом ще се получи темата, ще добавя: настолните лампи са с керамична фасунга, която би трябвало да издържи крушки до 60 W за неограничено време, а такива до 100 W - за 30 мин.(инфо - същия пич от магазина ). Т.е. за харчещите >100 W съществува риск при използване, но ако става въпрос за 3-5 минути, няма никакъв проблем. В крайна сметка не ми трябва мощно осветление, за да си подредя такъмите.

Ще ми е интересно пробвалите да снимат с обикновени крушки с напрежение над 100 W да споделят опита си с параметрите на снимане - експозиция, бленда, исото си зависи и от марката фотоапарат. Така де, да тсане дискусия.

П.С. дин - като се запали дифузьора, вместо да гасиш, щракаш и ето ти репортажна фотография :)

• CommentAuthorboris
    • CommentTime03.02.2008
     permalink

Аз започнах да снимам за istock точно с постоянно осветление.

С обикновенни крушки се снима само от статив. Експонацията е твърде дълга. От 1/15 примерно до няколко секунди в зависимост от блендата.

Задължително ползвайте едни и същи крушки, купени по едно и също време. Че цветната температура мнооо варира.

Забравете ги тези прожектори. Наистина са евтини, ама ти избождат очите и толкова топлят че... Шанса да подпалите нещо е съвсем реален, както ще свидетелства единият ми принтер и при друго събитие мокета ми :)

•  
      CommentAuthorvasoart
    • CommentTime04.02.2008
     permalink

http://www.studiolight-bg.com/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=51&Itemid=1

ето тук е истината! това са лампи ,на всеки по джоба  и с много високо качество! Всеки който разбира от електрически схеми може да си направи страхотно осветително тяло. Enjoy! Smile

• CommentAuthorboris
    • CommentTime04.02.2008
     permalink

http://www.studiolight-bg.com/index.php?page=shop.product_details&flypage=&product_id=154&category_id=42&manufacturer_id=0&option=com_virtuemart&Itemid=1

Ей този студиен комплект е доста разумно и евтино решение.

А, между другото от няколко дни си имам студио със 500ws светкавици, софтбоксове и т.н. и е много по-добър вариант :)

•  
      CommentAuthorvasoart
    • CommentTime04.02.2008
     permalink
    Никой не спори че светкавично осветление е по-добро. Просто човека пита за крушки...иначе спор няма за светкавиците. Студийния комплект който си предложил според мен не е добро решение защото няма моделни лампи в светкавичките,слаби са като мощност,стативите са само 1м. високи и според мен не си струват парите.
    •  
      CommentAuthorpicsvet
    • CommentTime07.02.2008
     permalink

Доста различни мнения.Малко объркващо.

Искам да ми препоръчате комплект оборудване за студио до 1000 лева.

За снимки на хора. 

Photo Gallery Picsvet
    •  
      CommentAuthorvasoart
    • CommentTime07.02.2008 (редактирано)
     permalink
    •  
      CommentAuthorpicsvet
    • CommentTime08.02.2008
     permalink
    Благодаря за линка -Като го купя ще се похваля.SmilePhoto Gallery Picsvet

Реклама