Не сте влязъл (Вход)

LiveSearch

Vanilla 1.1.4 е продукт на Lussumo. За повече информация вижте: документация и поддръжка. Българският превод е дело на Владимир Илиев и Янко Цветков.

Добре дошли!

Това са българските форуми за микросток фотография, дизайн и видео. Ако сте фотограф или дизайнер, тук ще разберете как можете да печелите от уменията си и да си докарате допълнителни доходи. За част от нас сток-а вече е основен източник на приходи. Сега работим за себе си, по собствени идеи и без шефове и клиенти. Регистрирайте се и участвайте в нашите дискусии.

Искате ли да участвате в дискусиите? Ако сте регистриран потребител, влезте тук.
Или, можете да кандидатствате за потребителски права тук.
    •  
      CommentAuthorrobi-bobi
    • CommentTime06.07.2007
     permalink

Сайтовете на които качвам съм изброил в колонката отляво. Това е т.н. голямата петорка и съм я подредил така, че най-отгоре са най-добрите сайтове. Разбира се, всеки си има собсвени наблюдения, продажбите зависят от типа на снимките и подредбата може да е различна за някои.

Препоръчвам на хората, които сега почват да не качват на повече от тези 5 сайта. По-малките сайтове доста по-трудно трупат пари, а с малко портфолио е трудно. Когато направят 200 снимки в портфолиото и ако междувременно не са станали ексклузивен фотограф към някоя агенция, тогава могат да казат снимки и на някои други, по-малки сайтове.

От изброените тук, IS е най-сериозния, според мен. Това, което особено ми харесва при него е факта, че снимките се продават и след първите няколко дни, когато са качени. Във SS например е точно обратното - качваш=продаваш, не качваш=не продаваш. SX се показа като скрита маслинка - не прашат маили, не пишат и когато си провериш сметката, все по-близо си до заветната сума. DT и FT подпомагат и те. Именно това е хубавото на Роялти Фри-то, че можете да качвате на повече сайтове - някъде вървят едни снимки, другаде други. 

слушай Админа
    •  
      CommentAuthorvasoart
    • CommentTime07.07.2007
     permalink
    Съгласен съм с повечето неща в този форум. Има обаче някои неточности, например за Shutterstock. За мен това е сайта с най - големите продажби и горещо го препоръчвам на всеки. Всичко е относително разбира се но от личен опит мога да кажа че основните ми доходи от стокова фотография са именно от него. Не съм съгласен с твърдението "качваш-продаваш, не качваш не продаваш" не е така! През последния месец нарочно не съм качил нито едно изображение заради това че трупах снимки за Alamy , тъй като искам да пробия там и снимките ми да са само за тях, та мога да кажа че продажбите ми са си на същото обичайно ниво през целия месец 140-160$ и дори се купуваха снимки които бях отписал отдавна. Иначе мога да похваля собственика на този сайт и да го поздравя за чудесната идея! Желая успех на сайта и повече съмишленици!
    •  
      CommentAuthorrobi-bobi
    • CommentTime07.07.2007
     permalink

Васо (нали може така?), както и сам казваш - различно е за всеки. Shutterstock има и едно много силно предимство - на този сайт най-бързо се трупат пари, именно заради този първоначален импулс. При мен, както и при други познати с които съм говорил, продажбите падат след първоначалното качване, но това не означава че не вървят Wink При теб явно вървят и след това, което означава че продаваш такъв тип снимки какъвто там повече се търси. 

Като цяло, това са петте сайта които са най-силни, даже може някой да има най-добри продажби и някъде другаде, но такива ще са малко. Общо взето, всеки би трябвало да ги пробва тези 5, пък после може да прецени и сам.

Борис, примерно има намерение да става ексклузивен към ИС (поне от това което видях в блога му на ИС). Така че, и това е решение. За някои работи, за други не.

А Alamy май си заслужава отделна тема, понеже е малко по-различна агенция Smile
    Аз не съм се пробвал там, което не означава че няма да го направя.

слушай Админа
    •  
      CommentAuthorvasoart
    • CommentTime08.07.2007
     permalink

LaughingПробвай задължително! Струва си човек да опитва и да сравнява, пък и знаеш ли от къде може да изскочи заека.

Колкото да Shutterstock да така е, но с една подробност - там се купуват много бекграунди, като изключим бизнес темите със зализаните статисти :)

може бе затова при мен нещата са такива. Забелязъл съм че колкото и снимки да кача,колкото и да са добри щом кача едно бекче и нещата стават супер. Три четири дни се тегли като за световно после малко поутихват , но следващия бек отново ги връща към размишление...такива ми ти работи. Иначе нещата са общо взето така. Всичко с времето си! 

1.  permalink
    За качването на много сайтове...макар да съм ексклузив към iStock имам определени наблюдения (от четене на форуми и статии).
    По мое мнение не трябва да се качват абсолютно еднакви сет-ове снимки навсякъде. Доста от купувачите на исток и фотолиа например имат и абонамент в шътърсток. И докато на исток ще трябва да похарчат 6-7$ за high-res снимка, то на шътъра нямя да им струва нищо..
    Отделно, че не е добра пазарна практика да продаваш едно и също нещо на различни цени.
    Може би сайтовете, които плащат константно ниски цени както шътъра и разчитат на много продажби трябва да имат едни снимки. Докато други, като исток, където можеш да вземеш дори над 2$ за снимка, трябва да си имат нещо по уникално
  2.  permalink
    здравейте, евала за готиния форум, мисля, че ще е доста полезен за българските потребители на сток сайтовете... а относно по-горните мнения съм съгласен с иван, най-добре е на различните сайтове да се качват различни имиджи, поне според мен. освен това в гуугъл може да се открият доста мнения на потребители, кое е добре и кое - не, вече минали по тоя път. просто сърчвате istock or shutterstock, а в блоговете пише и за останалите сайтове. успех със сайта! :)
    • CommentAuthortihov
    • CommentTime10.07.2007
     permalink

Поздравления и успех на форума. Много полезан е !

• CommentAuthorsunnyfrog
    • CommentTime10.07.2007 (редактирано)
     permalink

Здравейте на вскички!

Аз качвам на изброените от Роби. Но и на още две места Bigstockphoto/където според мене е доста зле. И от около 2-3 месеца на 123rf.com/ там още немога да си съставя мнение, но мисля че е на нивото на фотолия. Има още доста сайтове, но или са с много ниска активност или са с начин на плащане paypal. От скоро знам че и Бг е включена в списъка, но май все още не можем да получаваме пари а само да купуваме неща от нета.
    При мене SS води класацията. Аз също от почти месец не съм качвала никъде. Има цялостен спад, наполовина горе долу. В SS според мене е важно не само да имаш голямо портфоилио но и периодично да заявяваш присъствие.И автоматично продажбите се качват двойно. V IS още не мога да им хвана системата. Постоянно правят промени.И последните им промени по surcha ме дразнят. Излишно усложняват нещата.
    По горе за 123рф споменах. Спечелиха ме с това че освен keewordove и description, няма нищо друго за писане.
    Повечето от вас знаят че в стока съм повече илюстратор отколкото фотограф и мойта гледна точка е малко по различна. В илюстрацията има fashion вълни и просто трябва да се впишеш в тях.

•  
      CommentAuthordin
    • CommentTime10.07.2007
     permalink

http://www.alexa.com 
    на този адрес можете да сравните няколко сайта по трафик,
    мисля че е показателно : )

•  
      CommentAuthorrobi-bobi
     permalink

о, да, мерси за линка. много интересни неща могат да се видят
    ето едно сравнение на голямата петорка
    http://www.alexa.com/data/details/traffic_details?site0=istockphoto.com&site1=shutterstock.com&site2=stockxpert.com&site3=fotolia.com&site4=dreamstime.com&y=r&z=2&h=400&w=700&range=1y&size=Large&url=new7wonders.com
    забележете какви чудеса стават по коледа :)

трафик не означава автоматично и продажби, но все пак показва кой сайт най-много се гледа и/или има най-много снимки

слушай Админа
    • CommentAuthorABV
    • CommentTime10.07.2007
     permalink

Здравейте,

моята класация е

Shutterstock (води убедително)

Istock

Fotolia, Dreamstime (променлив успех, но Fotolia е стигала дори 2-рото място) 

StockExpert 

123rf

BigStock 

успех на всички! :-) 

•  
      CommentAuthorsvilen001
    • CommentTime10.07.2007
     permalink

здравейте на всички :)

само да вметна, че Dreamstime нещо засраха платното напоследък. Фаиловете се одобряват бързо, но после чакаш по 1 месец "професионалния keyworder" да ти напише заветното 1 изречение, за което си си платил предварително $0.20 

nname.org the devil himself
    •  
      CommentAuthorturin
     permalink
    Слагай сам ключови думи и описания? Поне това е много удобно в Dreamstime, можеш от падащо меню да избереш предишна снимка, от която да се копират описанията и думите - идеално за серии!!Arcane lore - direct publicism site
    •  
      CommentAuthordin
    • CommentTime10.07.2007
     permalink

именно Роби, мисля че предимството на IS отчасти се дължи на това че сайта е доста "contributor ориентиран" - има статии, lightboxes, creative network и т.н. неща които задържат потребителите... а и видеото дава преднина по трафик. От друга страна акциите на Getty images падат главоломно, надявам се не за дълго. : )

•  
      CommentAuthorsvilen001
    • CommentTime11.07.2007
     permalink

те getty images не купиха ли istock преди няколко месеца??

някой качвал ли е видео на istock?

nname.org the devil himself
    •  
      CommentAuthorturin
    • CommentTime11.07.2007 (редактирано)
     permalink

Случайно попаднах на този сайт вчера - http://imageregister.com

Някой има ли впечатления от него? Поддържа качване по FTP, конкретни поръчки за снимки от клиенти или направо наемане на фотографи за място/събитие. Лошото е, че не виждам да може да се получават парите през moneybookers. Май може с трансфер към сметка или чек, но така е по-неудобно.

Май сайтът е нов и съответно не е така разработен както другите, за които говорим (а и напоследък малки и прохождащи сток сайтове има доста), но дали все пак някой го ползва и има впечатления?

Arcane lore - direct publicism site
    •  
      CommentAuthorvasoart
    • CommentTime11.07.2007
     permalink
    аз имам качени четири видео файла на шатъра...ама до сега нямам продадени.
    •  
      CommentAuthorecobo
    • CommentTime11.07.2007
     permalink

Здравейте!

Аз качвам рядко, имам си по-печеливш бизнес и сток-а не ми е приоритет, но все пак качвам...

На SS наистина като спреш да качваш, спират и продажбите. Аз съм най-доволен от моя си сайт :-)

Като изключа моя сайт, най-добри пари изкарвам от ДТ, колкото и да не им се вярва на накои... Явно там зависимостта качване/продажби е най-незначителна.

My Stock Photos
    •  
      CommentAuthorrobi-bobi
    • CommentTime11.07.2007
     permalink

свилен: то май повечето микросток сайтове са в собственост на голями сток агенции. ИС даже на най-добрите си контрибутори (с диамантен статус) предлагат да качват и на гети.

васо, качвай навсякъде, човек не знае къде неговите неща ще вървят.

екобо:  варианта със собствен сайт, е добър, но не подходящ за всеки: програмиране и най-вече рангиране където трябва и за каквото трябва. Разбира се, винаги може да се правят и двете неща, както ти правиш. Когато обявиха промените в ДТ, очаквах да намалеят там продажбите, доста фотографи се оплакваха от някои нововъведения, но всъщност оттогава насам, май върви по-добре. А, това че при теб там е най-добре, ами нормално като нямаш нищо качено на ИС ;) (които, разбира се, дразнят със уеб качването и ограничението, ама пък дават някакви стотинки ;) )

слушай Админа
    •  
      CommentAuthorvasoart
    • CommentTime12.07.2007
     permalink
    ecobo не го мислете той е напред мноооого с материалаLaughing  ...ние да му мислим с гайдите

Реклама