Vanilla 1.1.4 е продукт на Lussumo. За повече информация вижте: документация и поддръжка. Българският превод е дело на Владимир Илиев и Янко Цветков.
. Понеже все още няма нищо по въпроса, реших да пусна тази тема, като място в което хората имащи по-голям опит и знания за работата на този сайт да кажат, какво всъщност е различното, какви са плюсовете и минусите, изискванията при работата с този сайт. Неща за които не мога да кажа че съм наясно- доколкото съм разбрал досега основното е че alamy е сайт за сток фотография, а изписаните отляво са микросток. Та ще се радвам хората които са работи с него(а мисля че тук има такива) да се изкажат по въпроса
.
Моите впечатления, без да съм им пращал снимки :
Приемат всичко що се изпрати. Отакзат понякога, но не подбират въобще - има както и хубави снимки така и такива на много ниско ниво.
Продажната цена е доста по-добра на снимка, но броят снимки който продават е съответно доста по-малък. Така или иначе накрая резултатът е брой на снимки * цена = печалба.
Мен не ме кефят
Борисе, ти качвал ли си в Алами? Имаш ли представа как е там? Малко наизуст говориш ама...ти е простено
1. Royalty free или Rights Managed качвате?
2. Кой вариант се търси повече?
3. Има ли възможност да се качи една и съща картинка в двата варианта?
4. Проблем ли е да се качват Rights managed в случай че същите се продават от друг сайт като Royalty Free?
и линк към отговорите би ми свършил работа : )
васо, на някой друг сток сайт качваш ли или вече си се ориентирал изцяло към микростока?
въпроса не е само към него, разбира се
Royalty Free и Rights Managed са несъвместими.
Ако си продавал някога снимка като Royalty Free вече не може да бъде Rights Managed никога. Обратното обаче може.
10x boris,
исках да пробвам какво е положението извън микростоковите,
затова се рег.-нах тия дни, не качвам в други, но някой ако знае такива,
в които да си заслужава, нека ги напише : )
това което забелязвам за Alamy е че системата за плащания им е малко тромава...
ма то да се стигне до там.. : )
доста ще почакаш.....дано не остарееш докато получиш доларите
А доколко е оправдано да продаваме добри сними за по-малко от $1.00?
Кой печели от това? Фотографа? Съвсем не. За фотографа са трохите. Печелят агенцията и купувача. А фотографа е принуден да спестява от закуски, за да си купи ново тяло или нов обектив. Ми не става така. Лошото е,че това няма как да се прекрати, щото маса индийци, китайци, пакистанци и всякаква друга сволач буквално залива агенциите със снимки. Е как тогава ШС да вдигне цената, като фотографите и на това са доволни...
Аз от известно време качвам в микростока само боклук. Странното е, че и него приемат
Ето примери от ДТ, снимки, които според мене са много добри, направени са с добра техника, с подготовка, старание и умение.
http://www.dreamstime.com/fine-dining-image99952
http://www.dreamstime.com/her-birthday-image409966
http://www.dreamstime.com/apple-in-water-image2669045
Аз такива кадри не бих продавал за жълти стотинки... Да ме извиняват микростоковете, ама оттук насетне от мен ще получават само снимки, които считам, че не стават... Другото ще си го продавам на други цени...
My Stock Photos
Аз подхождам съвсем прагматично, затова и пиша тези редове
Ето пример с една снимка на Васо:
http://www.istockphoto.com/file_closeup/life/nature/animals/890061_i_see_you.php?id=890061
Продадена 236 пъти (най-продавата му снимка) към днешна дата. От тези продажби Васо е взел в най-добрия случай 236$, а агенцията е взела най-малко 236х2 или 572 долара. Агенцията се гуши с долари, а Васо не може да си купи каквото иска, щото парите все не стигат. Да не говорим за 236-те пре-доволни потребители, които са купили снимката по 3 долара, а са я калкулирали на клиентите си минимум по 20
Далеч съм от мисълта да отказвам някого да качва в микростоковете (и аз го правя), ама недейте да продавате най-хубавите си снимки за жълти стотинки. За китайците е оправдано, при средна заплата от $80 за страната, ама за държава от ЕС като че ли не върви
И един последен пример, та да разберете защо съм против микростока по принцип: малко преди нова година продадох 13 снимки с договор за екслузивност за 1 година. Цената, която договорих, е 520.00 лева на кадър. А сметнете сега колко трябва да снимам, да качвам в микростока и колко трябва да чакам, за да изкарам същите пари от микросток...
Единствената "сериозна" работа с микросток, доколкото може да бъде такава, е ексклузивност към някоя голяма агенция, примерно АйСток. Другото е ала-бала...
My Stock PhotosО, аз с време не разполагам грам. Аз затова и не качвам напоследък. А техниката нямаше да я имам, ако чаках на микросток-а...
Пак казвам - никого не кандърдисвам да се откаже (няма как), ама поне качвайте с ексклузивни права, та поне малко от малко да му прилича. Е, ский Борис какво продажби е навъртял откакто е ексклузивен
Всички клиенти искат да купят евтино, това е основа на пазарните отношения. Важно е продавача да не се навива прекалено бързо да се продаде евтино. Една сделка би трябвало в някаква степен да удовлетворява и двете страни. Ако едната страна е недоволна, нормално е сделката просто да не се случи. И понеже съм магистър по икономика и добре знам тези правила, просто съм спрял тотално да удовлетворявам искания на клиенти за смъкване на цена. Съветвам ви и вие да правите така - освен, че се избягва труд за този, къде клати клоните на дърветата, така се вдига и репутацията. Какво става, когато приемате да вършите работа за 1/10 от цената на фирма Х? Клиента си казва:
случай 1: Прекарах го този, ония ми искаха 1000 кинта, тоя обаче е будала, ще ми свърши същото за 100 кинта.
случай 2: Този най-вероятно няма да свърши работа като хората. Не е възможно при ония, дето ги питах за цена да е 1000 кинта, а този да иска 100 - сигурно сега се учи. И си тръгва...
И в двата случая губите...
При мене всеки ден се мъкнат разни навлеци, които са решили, че ще им свърша работа на цената на фирма Х. Да, ама не! Фирма Х са пълни некадърници и ниската им цена е даже висока, за това, което предлагат. На който не му отърва цената, да оди при фирма Х
Някои идват и го удрят на молба: "Моля ти се,свърши ни работа, ама не можем да платим толкова... нали знаеш, фирма Х правят 1000 дипляни за 240 лева...". Такива най ги обичам
"Отивайте викам, при фирма Х, щом моята цена не ви е сгодна"... "Е, да, ама вие ги правите добре нещата, а ония миналата година само дето ни взеха парите, срам ни е да ги раздаваме ония дипляни..."
В такава ситуация да отстъпиш от цената е все едно да си пикаеш на физиономията. Пък и не само в тази ситуация - хубаво е човек да си знае цената и да държи на нея, да държи на себе си един вид.
My Stock Photos