Не сте влязъл (Вход)

LiveSearch

Vanilla 1.1.4 е продукт на Lussumo. За повече информация вижте: документация и поддръжка. Българският превод е дело на Владимир Илиев и Янко Цветков.

Добре дошли!

Това са българските форуми за микросток фотография, дизайн и видео. Ако сте фотограф или дизайнер, тук ще разберете как можете да печелите от уменията си и да си докарате допълнителни доходи. За част от нас сток-а вече е основен източник на приходи. Сега работим за себе си, по собствени идеи и без шефове и клиенти. Регистрирайте се и участвайте в нашите дискусии.

Искате ли да участвате в дискусиите? Ако сте регистриран потребител, влезте тук.
Или, можете да кандидатствате за потребителски права тук.
    • CommentAuthorsauron69
    • CommentTime18.12.2007
     permalink
    Често в другите теми се споменава и името на този сайт за сток- фотография- www.alamy.com  . И все се казва че този сайт си се нуждае от отделна тема Wink.  Понеже все още няма нищо по въпроса, реших да пусна тази тема, като  място в което хората имащи по-голям опит и знания за работата на този сайт да кажат, какво всъщност е различното, какви са плюсовете и минусите, изискванията при работата с този сайт. Неща за които не мога да кажа че съм наясно- доколкото съм разбрал досега основното е че alamy е сайт за сток фотография, а изписаните отляво са микросток.  Та ще се радвам хората които са работи с него(а мисля че тук има такива) да се изкажат по въпроса Smile .
    • CommentAuthorboris
    • CommentTime18.12.2007
     permalink

Моите впечатления, без да съм им пращал снимки :

Приемат всичко що се изпрати. Отакзат понякога, но не подбират въобще - има както и хубави снимки така и такива на много ниско ниво.

Продажната цена е доста по-добра на снимка, но броят снимки който продават е съответно доста по-малък. Така или иначе накрая резултатът е брой на снимки * цена = печалба.

Мен не ме кефят Cool

•  
      CommentAuthorvasoart
    • CommentTime19.12.2007
     permalink
    Smile Борисе, ти качвал ли си в Алами? Имаш ли представа как е там? Малко наизуст говориш ама...ти е простено
    • CommentAuthorsauron69
    • CommentTime19.12.2007
     permalink
    ами аз искам точно да чуя някой който е качвал (качва) в Алами Cry
    • CommentAuthorboris
    • CommentTime19.12.2007
     permalink
    Няма начин да няма пристрастия. Ако си качвал си пристрастен, ако не си - нямаш добра идея за ситуацията Cool
    •  
      CommentAuthorvasoart
    • CommentTime20.12.2007
     permalink
    sauron69 заслужава си да опиташ и там! Вярно е че се купува малко но...парите са повече. Друг е въпроса че микростоковите агенции вече "закопаха" стоковите агенции като Алами,че дори и  Corbys.   Имам познат колега който преди два месеца продаде фотос за 1000$ в Алами. Но това е и шанс,професионализъм  в предлагането и последователност. Всичко е относително и ако един е успял не значи че ще успееш и ти , или аз. В интерес на истината аз спрях да качвам там от м.септември и не смятам да продължавам. Определено смятам че  агенциите от този тип  вървят към залеза на своя път.
    • CommentAuthorsauron69
    • CommentTime20.12.2007
     permalink
    а всъщност как се определят цените там- сайта определя някаква базова цена, и после в зависимост от това за къде се ползва снимката се калкулира определена цена? Или съм с грешно впечатление?
    •  
      CommentAuthorvasoart
    • CommentTime20.12.2007
     permalink
    точно така, ако обаче не е с RF  a
    Licenced е много скъпа от порядъка на 800-1000 $.
    • CommentAuthorsauron69
    • CommentTime23.12.2007
     permalink
    Въпросче- как мога да разбера в alamy кое се търси и купува? В смисъл в микросток сайтовете гледаш брой даунлоуди на дадена снимка и се ориентираш. А тук?
    •  
      CommentAuthorvasoart
    • CommentTime23.12.2007
     permalink
    и аз това се питах преди няколко месеца,писах им даже и писмо  но...резултат никакъв. Не става по никакъв начин,явно че нямат интерес да знаем какво става,колко се гледат снимките и дали имат достатъчно продажби...кофти но е така
    •  
      CommentAuthordin
    • CommentTime22.01.2008
     permalink

1. Royalty free или Rights Managed качвате?
    2. Кой вариант се търси повече?
    3. Има ли възможност да се качи една и съща картинка в двата варианта?
    4. Проблем ли е да се качват Rights managed в случай че същите се продават от друг сайт като Royalty Free?

и линк към отговорите би ми свършил работа : )

•  
      CommentAuthorvasoart
    • CommentTime22.01.2008
     permalink
    аз вече от доста месеци не качвам нищо при тях,умряла работа са...Laughing
    •  
      CommentAuthorrobi-bobi
    • CommentTime22.01.2008
     permalink

васо, на някой друг сток сайт качваш ли или вече си се ориентирал изцяло към микростока?

въпроса не е само към него, разбира се :) 

слушай Админа
    • CommentAuthorboris
    • CommentTime22.01.2008
     permalink

Royalty Free и Rights Managed са несъвместими.

Ако си продавал някога снимка като Royalty Free вече не може да бъде Rights Managed никога. Обратното обаче може.

•  
      CommentAuthorvasoart
    • CommentTime22.01.2008
     permalink
    ами за сега в друга стокова агенция не. Времената се смениха ...клиентите се ориентираха като че ли вече предимно към микростоковите
    •  
      CommentAuthordin
    • CommentTime22.01.2008
     permalink

10x boris,
    исках да пробвам какво е положението извън микростоковите,
    затова се рег.-нах тия дни, не качвам в други, но някой ако знае такива,
    в които да си заслужава, нека ги напише : )

това което забелязвам за Alamy е че системата за плащания им е малко тромава...
    ма то да се стигне до там.. : )

•  
      CommentAuthorvasoart
    • CommentTime23.01.2008
     permalink
    Smileдоста ще почакаш.....дано не остарееш докато получиш доларите
    •  
      CommentAuthordin
    • CommentTime23.01.2008
     permalink
    : )) стига ве, нали уж бележат ръст последните години!? толкова ли е зле? : )
    • CommentAuthortihov
    • CommentTime05.02.2008
     permalink
    Алами беше много добра до преди 2-3 години. Изкарваха се по $ 1,5 на снимка годишно. Сега ми продават по  1снимка на 3-4 месеца ( имам качени 4000 снимки). Въведоха нова тежка система за описване на снимките и се губи страшно много време. Правят отстъпки на клиенти и реално цените паднаха с тридесетина процента. Обевяват постоянно какво се търси, но там е касмет да ти открият снимката - имат 11 милиона снимки от 10000 фотографа.
    •  
      CommentAuthordin
    • CommentTime05.02.2008
     permalink
    Благодаря за информацията, Тихов. : )
    •  
      CommentAuthorvasoart
    • CommentTime05.02.2008
     permalink
    Тихов е най-добре запознат с тази агенция! Послушайте го!
    •  
      CommentAuthorecobo
    • CommentTime07.02.2008
     permalink

А доколко е оправдано да продаваме добри сними за по-малко от $1.00?

Кой печели от това?  Фотографа? Съвсем не. За фотографа са трохите. Печелят агенцията и купувача. А фотографа е принуден да спестява от закуски, за да си купи ново тяло или нов обектив. Ми не става така. Лошото е,че това няма как да се прекрати, щото маса индийци, китайци, пакистанци и всякаква друга сволач буквално залива агенциите със снимки. Е как тогава ШС да вдигне цената, като фотографите и на това са доволни...

Аз от известно време  качвам в микростока само боклук. Странното е, че и него приемат :-)

Ето примери от ДТ, снимки, които според мене са много добри, направени са с добра техника, с подготовка, старание и умение.

http://www.dreamstime.com/fine-dining-image99952

http://www.dreamstime.com/her-birthday-image409966

http://www.dreamstime.com/apple-in-water-image2669045 

Аз такива кадри не бих продавал за жълти стотинки... Да ме извиняват микростоковете, ама оттук насетне от мен ще получават само снимки, които считам, че не стават... Другото ще си го продавам на други цени... 

My Stock Photos
    • CommentAuthorboris
    • CommentTime07.02.2008
     permalink
    Подхождай по-прагматично и по-малко емоционално. Повече пари ще изкараш Laughing
    •  
      CommentAuthorecobo
    • CommentTime08.02.2008
     permalink

Аз подхождам съвсем прагматично, затова и пиша тези редове :-)

Ето пример с една снимка на Васо:

http://www.istockphoto.com/file_closeup/life/nature/animals/890061_i_see_you.php?id=890061

Продадена 236 пъти (най-продавата му снимка) към днешна дата. От тези продажби Васо е взел в най-добрия случай 236$, а агенцията е взела най-малко 236х2 или 572 долара. Агенцията се гуши с долари,  а Васо не може да си купи каквото иска, щото парите все не стигат. Да не говорим за 236-те пре-доволни потребители, които са купили снимката по 3 долара, а са я калкулирали на клиентите си минимум по 20 :-)

Далеч съм от мисълта да отказвам някого да качва в микростоковете (и аз го правя), ама недейте да продавате най-хубавите си снимки за жълти стотинки. За китайците е оправдано, при средна заплата от $80 за страната, ама за държава от ЕС като че ли не върви :-)

И един последен пример, та да разберете защо съм против микростока по принцип: малко преди нова година продадох 13 снимки с договор за екслузивност за 1 година. Цената, която договорих, е 520.00 лева на кадър. А сметнете сега колко трябва да снимам, да качвам в микростока и колко трябва да чакам, за да изкарам същите пари от микросток...

Единствената "сериозна" работа с микросток, доколкото може да бъде такава, е ексклузивност към някоя голяма агенция, примерно АйСток. Другото е ала-бала... 

My Stock Photos
  1.  permalink
    екобо, като гледам каква техника продаваш и с какво време разполагаш, разбирам защо се гневиш. Но за лаици като мен, които не си изкарват хляба с фотография, а това им е само хоби, микростока не е лош вариант. А дали нещо, за което си се трудил поне половин час - мислене, щракане, постпроцес, качване, струва под $1, е друг въпрос. Така или иначе те разбирам и съм съгласен с теб, но на твоето ниво,при което можеш да намериш някой да ти купи снимката за 520 лв., не предполага да се мръщиш за ниша като микростока. Ще ти дам един пример - аз съм юрист и не бих ангажирал цялата кантора, за да решим "заплетен казус" с цена на иска 85 лева. А и ако имаш няколко снимки, които са наистина добри и заслужават да бъдат купени за 520 лв., но другото е средна хубост, то не ставаш и за сток. Може би проблемът е в по трудното влизане в стока, а не излизането от микростока. Но това са си мои размисли, не съм сигурен как стоят нещата.  
    •  
      CommentAuthorecobo
    • CommentTime08.02.2008
     permalink

О, аз с време не разполагам грам. Аз затова и не качвам напоследък. А техниката нямаше да я имам, ако чаках на микросток-а...

Пак казвам - никого не кандърдисвам да се откаже (няма как), ама поне качвайте с ексклузивни права, та поне малко от малко да му прилича. Е, ский Борис какво продажби е навъртял откакто е ексклузивен :-)

My Stock Photos
    • CommentAuthorsunnyfrog
    • CommentTime09.02.2008 (редактирано)
     permalink
    Немога да кажа нищо, освен поздравлвния че попадаш на клиенти, който ценят труда ти и са готови да платят цената. Аз лично не съм имала такъв клиент. Включително и в работата ми в рекламни агенций, където много не се купуваха снимки. Но се надявам това положение да се е променило. А когато се е налагало да се купува в никакъв случай сума от 500лв не е стигана. И аз бих искала труда ми да е по високо платен, но за сега такова е положението. Ексклузивноста според мене не е гаранция за добра печалба. И тя помага,но само по отношение на това че ИС те побутва напред в сърча. Аз скоро се занимавах с едни клиенти и хич не беше приятно изживяването покрай определяне цената на труда ми. Явно такъв ми е късмета се попадам на някакви дето си мислят че е много лесно и що трябва да плащат толкова. А и ако те гледат как работиш и виждат че нещата се случват много бързо и на мене примерно ми е отнело максимум 3ч.... гледай какво става. А не си дават сметка че тази скорост е в резултат от опит и много работа минала през ръцете.
    •  
      CommentAuthorecobo
    • CommentTime11.02.2008 (редактирано)
     permalink

Всички клиенти искат да купят евтино, това е основа на пазарните отношения. Важно е продавача да не се навива прекалено бързо да се продаде евтино. Една сделка би трябвало в някаква степен да удовлетворява и двете страни. Ако едната страна е недоволна, нормално е сделката просто да не се случи. И понеже съм магистър по икономика и добре знам тези правила, просто съм спрял тотално да удовлетворявам искания на клиенти за смъкване на цена. Съветвам ви и вие да правите така - освен, че се избягва труд за този, къде клати клоните на дърветата, така се вдига и репутацията. Какво става, когато приемате да вършите работа за 1/10 от цената на фирма Х? Клиента си казва:

случай 1: Прекарах го този, ония ми искаха 1000 кинта, тоя обаче е будала, ще ми свърши същото за 100 кинта.

случай 2: Този най-вероятно няма да свърши работа като хората. Не е възможно при ония, дето ги питах за цена да е 1000 кинта, а този да иска 100 - сигурно сега се учи. И си тръгва...

И в двата случая губите...

При мене всеки ден се мъкнат разни навлеци, които са решили, че ще им свърша работа на цената на фирма Х. Да, ама не! Фирма Х са пълни некадърници и ниската им цена е даже висока, за това, което предлагат. На който не му отърва цената, да оди при фирма Х :-)

Някои идват и го удрят на молба: "Моля ти се,свърши ни работа, ама не можем да платим толкова... нали знаеш, фирма Х правят 1000 дипляни за 240 лева...". Такива най ги обичам :-) "Отивайте викам, при фирма Х, щом моята цена не ви е сгодна"... "Е, да, ама вие ги правите добре нещата, а ония миналата година само дето ни взеха парите, срам ни е да ги раздаваме ония дипляни..."

В такава ситуация да отстъпиш от цената е все едно да си пикаеш на физиономията. Пък и не само в тази ситуация - хубаво е човек да си знае цената и да държи на нея, да държи на себе си един вид.

My Stock Photos
    •  
      CommentAuthorvasoart
    • CommentTime11.02.2008
     permalink
    ecobo, това което си дал като пример за най-продаваната ми снимка е вярно но...се отнася само до айсток! Съгласен съм с теб че микростоковите агенции грабят труда на фотографите и дизайнерите  но всеки сам си прави избора в живота. Аз например от няколко дни съм с договор от една стокова агенция и се надявам че нещата ще се променят. Не съжалявам обаче, за това че съм работил толкова години с микростоковите...това си беше един полезен урок за мен, безценен опит който не се учи никъде....и нямаше начин да зная преди три-четири години. Другото е работа и пак работа.
    •  
      CommentAuthorecobo
    • CommentTime11.02.2008
     permalink

Васо, за опита и уроците си прав Cool

Коя е агенцията? Раздуй малко де..

My Stock Photos

Реклама