Годината 2012. Има ли криза в продажбите?
  • Като последен ден, започнах да си правя рекапитулация на годишните продажби. Още не съм ги довършил, но като цяло спрямо цялата 2011:

ШС има растеж - 147%  при само 30% обогатяване в портфолиото. Това дава разлика 17% нарастване, независимо, че имам 2 напълно мъртви месеца, без добавяне на нови снимки

ИС има спад до 79.5 % спрямо предишната при нарастнало портфолио с 41.5%.

Депозита също има растеж според мен.

Споделете, дори без да е подкрепено с точни цифри, къде виждате да има растеж и къде има спад - като брой изтегляния, не като доходност, която може да зависи от други фактори.

• 29 Comments sorted by
  • Реклама:
  • Аз съм ексклузивен в айсток. Имам увеличение на приходите над 200%, като портфолиото ми се е увеличило с около 25%.
  • Сега изчислих, че съм увеличил портфолиото едва с 18% тази година, а не с 25%, както съм написал по-горе.
  • Petri
    Съпоставяне на плащане не е равно на изтеглянията, особено в ИС, където най-силно намалиха процента на неекслузивните. И при мен в ШС растежа в продажбите е по-голям - минах на по-високо ниво и ми се плащат по-скъпо.

• Всъщност продажбите са ми се увеличили с не повече от 20% и то след края на лятото. И на минах на по-висок процент, като това е само от 2 месеца насам. Въпреки това приходите са ми над 200% спрямо 2010 г.
  • Според мен трябва да се съпоставят продажбите между ексклузивни или само между неексклузивни, защото едните и другите са поставени при съвсем различни условия (изисквания, процент приети снимки, позиции в сърча...) особено в Айсток. Ако в момента политиката на Айсток е да насърчава дава пъти повече ексклузивните в сравнение с миналата година то те могат много лесно да стимулират продажби за ексклузивните и те да отчетат двоен ръст.
  • ОК, ние ексклузивните ще си траем тогава.
  • Не става на въпрос за да си траете, просто не е съпоставимо защото не сме при едни условия поставени и няма да бъде реална разликата. 
  • да но вие имате възможност да качвате и в други сайтове... ;)
  • Идеята ми е да оценим растежа в микростока като зависимост от финансовата криза. Повечето сайтове направиха редица промени, кото се отразиха според мен благотворно като цяло.

От друга страна, при малки портфолия, разлики в малък брой ДЛ-и през двете години, дават голяма разлика в процента.

• Марто, кризата е при клиентите, без значение от кой сайт пазаруват. Може да има известни междусайтови и вътрешносайтови преливания, вследствие промени в ценовата политика.
  • Финасово, ИС добавят и партнерските продажби от тази година, но няма база за съпоставяне с миналата и затова не ги отчитам
  • Аз миналата година не съм качвала много.... максимум 50 бройки да са грубо. Но като равносметка си правя извода, че нямаше никакъв смисъл да се напъвам. Хората от моето портфолио са купували само стари неща с много продажби. Имам спад във всяко отношение заради това, че не качвам и не заявявам присъствие. В ИС определено има спад заради промените тази година, а не толкова заради това, че не качвам, все пак портфолиото ми е голямо. Ако искате погледнете последните няколко страници с новите неща от последната година........няма продажби и гледанията са много малко. Предните години не беше така изобщо.
  • В айсток от 2-3 месеца положението за мен е много зле, много малко даунлоуди. Забелязах във фотолия от няколко месеца брой вюта намаляха драстично и за мен е нобяснимо.
  • Малко допълнение след като погледнах как са нещата. Навсякъде имам спад къде по-малко къде повече, но в размките на 5-15%. Само СС са с почти същите стойности. Но в ИС имам повече от 50% спад в сравнение с предната година, което е направо грандиозно и се стреснах чак....проблема не е в ниския процент разликата е само 2-3% в дяла който ми се полага според новите правила.
  • Мисля, че не трябва да се следи само промяната в броя даунлоуди, а и доходността, именно заради влиянието на различни други фактори, най-вече промяна във финансовите условия, които според мен са следствие на въпросната финансова криза.
    -> Във Fotolia имам 2.8% увеличение в свалянията спрямо миналата година, което като доходност обаче е спад с 6.8% спрямо миналата година, при увеличение на портофолиотто с 12%.
    -> При Dreamstime имам спад и по двата параграфа с по 7-8% при увеличаване на портофолио с 16%
    -> При Istock нещата се сговнясват тотално. 11% спад в свалянията, отразяващ се като 22.5% спад в доходността, при увеличение със 180% на портофолиото.
    -> В Shutterstock при равен брой на миналогодишните качвания, имам 35% увеличение на даунлоудите, което се изразява в 42% увеличение на доходността ( не съм сменял левъл ).
    -> При 123rf увеличение в даунлоуди с 80% и в доходност със 143% при 18.6% нарастване на портофолио.
    -> При Canstock е подобно на 123rf.

• Oorka - ти си машина, направо статистически генератор.  Това е комплимент, да не се разсърдиш ;)
    По моя преценка - ти имаш много балансирано присъствие по сайтовете и твоите данни са  меродавни статистически.

Единствено ме безпокои този тренд на спад при ИС, затова сега е интересно, как е положението при другите екслузивни в него.
    Петри е ясен - растеж на портфолиото  с 18% тази година, на продажбите са се увеличили с 20%. Почти линейно
  • Реклама:
  • Dreamstime - растеж +23% в средномесечните изтегляния, при растеж на порфолио 226% (2010 ми е начална година и не е пълна, само 2 месеца)

Fotolia - 25% спад в изтеглянията,  растеж на порфолио  +69%
  • голяма мъка е, спраха да ми купуват котките! Дримстайм ми резнаха 70 долара щото съм отметнал снимки, като ексклузии, а ги имало и в други сайтове. Не беше справедлив щото със и без ексклузивност цената си беше една и съща. Много несправедливо от тяхна страна. Щеше да е добре ако си бяха направи ли руда да сметнак колко бих взел ако не бяха с отметка екслузивност. НО?!
  • Кофти, в Дриимстайм комисионната е една и съща със или без ексклузивност или не съм разбрал?
  • Svetoslav_Radkov, излъгал си ги, няма защо да ги виниш.
  • ecobo не ги виня грешката е моя. Аз лично не разбрах да има разлика между екклузивно изображение и не ексклузивно?

И за това ми се струва несправедливо, а и не само за това. Къде отиват парите след като ги конфискуват? връщат ги на клиента ли?

а, те връщат времето на зад през което са ползвали изображението ми??? я, стига!

• Това е просто глоба за да можем ние другите да четем по форумите и да имаме едно на ум.
    На мен ми се случи преди време да маркирам по погрешка ексклузивна снимка във Фотолия, защото по някога се ресетват радио бутоните и трябва да се внимава.
  • Сток агенциите станаха много нагли (прекалено взискателни към фотографите, въпреки жалката комисионна), може би на фона на увеличаване на предлагането на снимки и може би намаляващото купуване на такива. 
  • Според мен потреблението се увеличава, защото все повече фирми предпочитат да не правят собствени снимки по поръчка към фотограф, а да купуват сток. Преди години много фотографи не вярваха в микросток пазара, а и на пръв поглед да си продаваш снимките за по 25 цента е много евтино. В последно време обаче все повече фотографи се включват и започват да продават и естествено на агенциите им е спокойно и сигурно, много сътрудници с много снимки от една страна и переспективен пазар във времена на криза (при това положение защо да не свалят комисонни... ). Аз например съм се замислял да продавам в Айсток през 2004-2005 и все го подминавах, през 2007 се регистрирах не на сериозно и не качих снимки, реално съм в микростока от половин година за което съжалявам :)

Между другото 123RF са поредната агенция на път да свали комисонните, за сега само за новите фотографи, но ако сте забелязали какво пише най-отдолу в съобщението:"We will also try our very best to maintain the levels of 50% nett commission to you for as long as possible."
  • 2004-2005 ако се беше хванал с айсток, щеше да си номер едно сега :)
    Тогава където и да насочиш апарата, все се е продавало... И аз много съжалявам, че се мотах доста време.
  • даааа така е било и никой не  е гледал има ли няма ли шум. Аз съм от 2007 регистрирана и пак мога да кажа, че лесно приемаха и се продаваше добре.Тогава си купих и таблета с който рисувам, за толкова години не е мръднал. Дори през следващите 1-2 години си беше добре, но последните 2 е трагедия.
  • Регистрирах се в SS началото на 2009. Снимах с най-ефтиния ДСЛР на канон (1000Д) и китака. Почти всичко, което качвах, одобряваха и обикновено над 50% се продаваше още първия ден. 2010 и 2011 продадох по-малко снимки, отколкото за месец 2009.
  • Интересна статистика. 
    Истината е, че ако се работи сериозно, продажбите ще вървят. Разбира се и качеството/идеите трябва да се подобряват.
  • Все си мисля, че има още много теми за разработване.

Добре дошъл!

Изглежда сте нов/а тук. Ако желаете да вземете участие в дискусиите, кликнете на някой от тези бутони:

Login with Facebook

Продавай снимки

Добре дошли на българските дискусии за сток фотография, видео и илюстрации