Съвети и трикове за по-сигурно приемане на снимките
  • Идеята е всеки да пише каквото е научил от личен опит при качване на снимките за одобрение. Какво може да се направи за да бъдат приети по-лесно снимките.

Теорията, че една перфектна снимка винаги ще бъде приета не е вярна според мен, а и защо да принизяваме снимките до толкова ниско ниво и да ги сравняваме с някоя автомобилна част, която наистина трябва да бъде с перфиктно качество.Снимката за мен е нещо повече от дигитален шум, аберации...

Като за начало имам едно наблюдение отностно отхварлянията в Шатърстока по причина, че има шум дадена снимка:
    image

Махнах данните "Camera data" за да не вижда инспектора ISOто и беше приета. Да поясня, че снимката има ISO 1600, което е изчистено с Noiseware(може и с друг плугин). Първоначално когато поисках мнение инспектора ми каза "I like the clock but you killed it with iso 1600"
    Естествено, че е най-добре да се снима на ниско ISO, но понякога няма статив, тъмно е, трябва да снимаш от далече защото не те пускат някъде да се приближиш и т.н.т 
    Аз съм доста от скоро в тази игра(stock) и нямам претенции да разбирам как стоят нещата, но имам конкретни наблюдения, които споделям. 

Разглеждал съм много сайтове на фотографи, които инспектират в Шатърстока например и за мен те са наистина големи професионалисти, имат страхотни снимки и разбират нещата в дълбочина, но за съжаление не се подхожда към всяка снимка по един и същи начин. За нас всяка снимка е идея и труд и затова с каквото можем да си помогнем за да има по-малко връщания ще е добре.
  • 20 Comments sorted by
  • Реклама:
  • това и аз съм си го мислил, да махам данните за камера, обектив, експозиция и исо ... и без това явно не стигат до клиентите. На мен така ми рязаха едни панорами, защото били UP-SAMPLED и резолюцията била повече от нейтив резолюцията на камерата ми, а те са сглобени от >30 кадъра ... ама ...
    явно ще се махат тези данни.

• Ами има смисъл, те като отварят по 100 снимки и им е по-лесно да се ръководят по технически критерии и след това да преглеждат за комерсиална стойност, композиция и т.н.т. Така отпадат потенциално оборотни снимки. 
  • И аз си мисля, че е хубаво да махаме тези данни. Не е зле да се маха и тага Software по разбираеми причини.

photos: DT | FT | DP | 123 | MP | Veer | PD | SS | IS
    video: CC | P5 | VH | SS
  • явно сме много хора на това мнение ... я сега кажете лесен вариант за махането, така че да остават Title, Caption, Keywords & Copyright?

• Аз съм си направил акция и с нея права нов документ и слагам снимката вътре на чисто.
  • има една перфектна програмка exiftool - от командния ред с параметри може да се прави почти всичко на един или на много снимки наведнъж. ще копирам няколко примера тук тези дни

photos: DT | FT | DP | 123 | MP | Veer | PD | SS | IS
    video: CC | P5 | VH | SS
  • Задължително ги махам.
  • А как ги махате...аз си keyword-вам през фотошопа (правя си готови темплейти) и не виждам такава опция.
  • За добавянето на думите и махането на екзифа използвам програмата за гледане на картинки irfantview.
  • На мен пък, не ми приеха една снимка на Coca-Cola в Айсток защото нямала EXIF...Може би защото е едиториал.
  • Едиториал може, защото искат да се вижда датата на събитието. Аз така и не мога да резбера на 100% условията на едиториала.
  • то в такъв случай, ако няма дата в екзифа, ще тръгнат да се заяждат и че не съвпада с датата в модел-рилийза

а и дата в продуктова фотография? (почесва се по кратуната)

мерси за полезните съвети

FT | DT | Veer | IS
  • Една възможна хипотеза е че в Шатърсток вероятността да приемат снимки, които ги няма по други места е много по-голяма. Четох го на няколко места вече. Аз поне ще започна първо да качвам в Шатърсток и след разглеждане същите снимки на другите места.
  • Това със SS и аз го правя - да качвам първо там. Забелязала съм, че те са по-прецизни ( и капризни) от останалите и са ми нещо като коректив. Понякога съм пропуснала някой дребен детайл и го поправям, след като те ми върнат снимката и чак след това ги пускам по другите сайтове. Последното беше едно забравено лого във фона за заличаване. Depositphotos ми я приеха и с него, явно не са забелязали, което още веднъж ми потвърждава теорията
  • като ми откажат 30-40 файла във фтолията то непременно в дрим стайма и в айсток ще вземат някой друг даже във Фотокейс- дето за 10 години имат 250к файла
  • Поне фотолия не ни ограничават за количество на седмица, в айстока и дримстайм трябва да преценявам какво да кача и какво не. Със сигурност не качвам там някои снимки който ще ги приемат и обратното качвам такива които ще отхвърлят, така и те губят, нека си качваме цялата работа а пък те да си избират каквото им харесва.
  • Реклама:
  • В последно време започнах да разделям файловете от една серия или тема на две три части, като идеята ми е че ако на конкретния инспектор не му хареса концепцията и реши да отхвърли снимките то аз ще имам друга част, която ще кача с надеждата да попадне на друг инспектор с други предпочитания. Най-вече за Шатърсток се отнася. Просто разделям риска, май стана сложно изречението :)

• Няма много логика в това. Просто отхвърлените неща можеш да ги качиш отново като оправиш забележките. Разделянеот на фотосесията на 2-3 части (особено ако са повече снимки) има смисъл примерно ако ти спадне продаването на първата част качваш втора част за рефреш или да имаш да качиш снимки в период, който нямаш възможност да качиш нови неща.
  • Ако пишат както в повечето случаи в Шатърсток "Composition--Limited commercial value" или "Poor Lighting--Poor or uneven lighting" няма как да стане, а то е ясно че няма логика в обоснованията, които пишат в много от случаите. И това което е най-очебийно е два различни обекта, но снимани при едни и същи условия едната снимка приета, а другата 
    "Poor Lighting--Poor or uneven lighting", много по-коректно е да пишат просто Не ни трябва тази снимка, а в случаите когато наистина имаме 
    "Poor Lighting--Poor or uneven lighting" да го пишат и да е реално.
  • по принцип има смисъл, заради различното виждане на нещата от ревювъра
    от друга странна, шансът твоята сесия да попадне на ревювър който да не я хареса - също е по-голяма :)

така че, мисля че пак нещата се компенсират, но като цяло е по-добре - ако има причина и е възможно качване отново - ще се качат
    ако не е възможно - това ще се случи на част от снимките