Следващия празник
  • 21 Comments sorted by
  • Реклама:

• Ето я и първата по-интересна тема.

Както повечето сте забелязали, покупките на сток сайтовете имат сезонен характер - има периоди, когато се купуват снимки с коледни тематики, такива за Св. Валентин, деня на този онзи :)

Та, какво е следващото нещо за което се подготвяте?

И, въобще, снимате ли сезонно или просто качвате снимки, пък те се продават когато им дойде времето?

И, да отговоря на собствения си въпрос:

досега не съм се съобразявал с празници и това какво се търси в момента. Но, мисля да почна малко с тематично снимки. Съдейки по опита на други мои познати, а и просто следейки даунлоад брояча на определени фотографи в определени периоди, струва ми се, че е добре така да се прави

Разбира се, трябва да се почне от по-ранно, а не да се чака последния момент и да се качва когато всъщност нещото а актуално.

• Със сигурност има полза да се праща за празници.

Трябва да се има в предвид обаче, че дизайнерите и те трябва да си свършат работата с тези снимки, и затова трябва да се пращат снимките 1-2 месеца преди самият празник.

За великден пратих 15 доста прилични снимки на яйца, но едва 4-5 дни преди празника. Резултат - нула продажби. 

• да, трябва да се вземат предвид и дните нужни за преглед и одобрение на файла, както и индексирането му.

поради тези технически неща, трябва да се добавят към желания период от месец-два още около 2 седмици

като цяло май е добре поне 2 месеца преди празника да се праща 

• Извод - пращаите снимки за коледа още сега (юли)

Обече дали не е по добре да пращаме снимките си когато си ги снимаме, и да не чакаш определения период? (Верно че е трудно да намериш коледни яйца през лятото ама ако се разтърсиш или си боядисаш...) Дори и да си закъснял ще дойде догодина, и пак ще се търсят съответните снимки. Снимките на Борис предполагам че ще имат успех догодина ;-) 

In cracks we trust
  • Всички сме така...и моите от Великден хем месец по рано ги качих ама...пак не можаха да се видят от много клиенти.
    Let me show the world in my eyes...
    www.vasoart.com

• аз гледам че и по-опитните стокери правят сезонно нещата, явно има нещо 

да кажат тези които са по стоковете повече от година 

• Аз нямам още година, но ще споделя моите наблюдения. Аз се включих в стоkа миналата година август месец и директно почнах с коледни неща. Не защото лятото ми се правеха ледени тематики, ами просто нямах идея какво да правя, не ми се правеха безсмислени неприложими векторни картинки. Но сега точно това правя и винаги има кой да купи за мое учудване:)

Според мене поне 3-4 месеца по рано трябва да се пускат снимки адресирани към определен празник. За коледа почанх доста от рано и естествено имах много добри резултати. А за patrick's day и великден правих едва ли не 1 седмица преди самия празник и резултата беше много слаб.

Но има и нещо друго,което в Бг трудно може да се разбере.За мене също е странно. При мен лично абсолютно целогодишно купуват коледни,валентинки, великден и St.patrick тематики. Нищо че до следващия празник остава една година, хората от рано се подготвят:)

• мхм, пък имайте предвид че в северното полукълбо сега е зима

Австралия, Нова Зеландия, ЮАР и вероятно вървят студени каринтки

• добре дошла, Гери и да те чуваме по честичко :)

наистина е странно това за целегодишното купуване - при мен точно тези дни вървят едни снимки с чайове :)

явно, наистина, хората се подготвят и на време мислят за това което следва

( дин, предполагам искаш да кажеш в южното полукълбо ;) )

да, това също е вярно 

• ами да! брр голям студ  Laughing

• Добре дошла Гери, и от мен!Wink
    www.vasoart.com

• Аз продавам много снимки от черноморските ни курорти и предимно Слънчев бряг. Купувачите са от UK.

Иначе, през 2004-5 и 6-та продавах страшно много цветя през май. Купуваха ги индийци. Имало нещо като сезон на сватбите в Индия, не знам за какво точно ги ползват, ама съм продавал по над 300 снимки само на цветя за един месец. Това през един от сайтовете ми, където снимките вече са FREE...  

• Оооо Ники ти си бил тук човеко..добре дошъл Smile
    www.vasoart.com

• Трябва да се има в предвид, че някои видове снимки могат да имат приложение и извън празника.

Подаръците примерно не са само коледни, могат да са за рожденни дни или по принцип. От великденските яйца примерно, аз имам едно златно, което има също други приложения.

Май номерът е да се стремиш да снимаш 'шедьоври'. Тоест изпипани до перфектност снимки.

Като се замисля само, как онази снимка с детето духащо глухарче на istock-а, е докарала на автора си един Canon 5D за няколко месеца...

• васо, ми всички ще дойдат тук, къде ще ходят Cool

борис, много добре си го отбелязал: най-добре е да се търсят кадри които са продаваеми и използваеми по много начини. И изпипани. Ако са и тематични: лошо няма ;) Но, наистина, случват се кадри, които могат да променят на човека доходите буквално за дни. Но, май, не се случват случайно ;)

• в "духащото глухарче" има много символика...

чудя се дали детето не е снимано в студио, а фонът да е монтаж. има някаква измама... или летящите семенца на глухарчето са добавени после

http://www.istockphoto.com/file_closeup.php?id=1921014 

nname.org the devil himself
  • Реклама:

• Пробвал съм няколко пъти да снимам разлетяло се глухарче - доста е трудно.

Напълно е възможно снимката, дори и да не е студийна, да е съставена от няколко отделно снимани кадри. 

• както се казва  - важен е крайния резултатWink
    www.vasoart.com

• Според мен е монтаж, па макар и добър(всеки с познания в шопа може да го направи).

Вижте семенцата на къре са насочени. Би трябвало да са в обратна посока. Те не са ракета с реактивна тяга че да летят с острото и по тежкото (семенцето) по посока на вятара. Ако сте  гледали спъскащи се паращутисти при вятар се увлича широката част и тя е напред а тежката е отдоло и от страната от която идва вятъра.

• и аз съм на това мнение, светлината ме тормози мен,

седи ми студийно и прекалено зелено, играл е рефлектора явно Laughing

фотката е на ниво, няма спор. пък това че може и да е монтаж само ми покачва мнението..

да, разваля се удоволствието от илюзията и откровеното отношение - интимен момент, но

говори че някой мисли за това което радва дори повече, а и е мноого по-трудно не е ли така?

softwarea в днешно време позволява на фотографа да бъде художник перфекционист

което е адското превъзходство срещу цяло средновековие че и отвъд, що да не го ползваме?

lolaferari ставаш за детектив

• може да си направим някакво такова вътрешно конкурсче за колаж/ретуш... 

ако някои има готини снимки, които им трябва съвсем малко доразвиване на идеята, за да бъдат "следващия летен хит"... да вземе да ги качи в размер и да се пробваме

2+ глави винаги мислят повече от една... трудното ще е после да не се изпокараме за хиледите доларес :) ))

nname.org the devil himself
  • и аз съм си мислил за collaborations, интересно би било

Добре дошъл!

Изглежда сте нов/а тук. Ако желаете да вземете участие в дискусиите, кликнете на някой от тези бутони:

Login with Facebook

Продавай снимки

Добре дошли на българските дискусии за сток фотография, видео и илюстрации