Не сте влязъл (Вход)

LiveSearch

Vanilla 1.1.4 е продукт на Lussumo. За повече информация вижте: документация и поддръжка. Българският превод е дело на Владимир Илиев и Янко Цветков.

Добре дошли!

Това са българските форуми за микросток фотография, дизайн и видео. Ако сте фотограф или дизайнер, тук ще разберете как можете да печелите от уменията си и да си докарате допълнителни доходи. За част от нас сток-а вече е основен източник на приходи. Сега работим за себе си, по собствени идеи и без шефове и клиенти. Регистрирайте се и участвайте в нашите дискусии.

Искате ли да участвате в дискусиите? Ако сте регистриран потребител, влезте тук.
Или, можете да кандидатствате за потребителски права тук.
  1.  permalink
    Аз за сега съм член само на iStockphoto и се чудя кой е по-добрия вариант ексклузивен в iStock или да пращам в много сайтове. Другото - какво значи точно да си ексклузивен. Сега докато не съм мога ли да пратя всичките си снимки от iStock в други сайтове и след като подпиша вече не мога да пращам и това е или ще има проблем и с тези снимки. Трябва ли да се закриват другите акаунти? А например, ако някой праща по други сайтове мой отказани снимки от iStock, а аз съм ексклузивен там какво ще се случи. Като четох дискусиите много ограничаващо ми се вижда да подпишеш такъв договор. Какво ще ме посъветвате?
    •  
      CommentAuthorrobi-bobi
    • CommentTime02.11.2007
     permalink
    нямам време в момента да пиша по въпроса, но имайки предвид предишната подобна тема, искам само да уточня: дръжте се както подобава на зряли хора, за да няма банванеслушай Админа | блога ми
    • CommentAuthorboris
    • CommentTime02.11.2007
     permalink

Докато не си ексклузивна пращай на който сайт си искаш, няма проблем. Ако станеш обаче - само на istock ще качваш.

Истината е че освен 2-3 сайта, другите продават твърде малко снимки за да си заслужава. 

•  
      CommentAuthorrobi-bobi
    • CommentTime02.11.2007 (редактирано)
     permalink

Едно допълнение:

когато (ако) решиш да ставаш ексклузивна - ще трябва да махнеш снимките от другите RF сайтове. Което е ок. Но, ДТ (ако не греша, но почти съм сигурен че бяха те) има едно изискване - когато участваш в някой от вътрешните им конкурси (май им викаха assignments), снимката с която си участвал трябва да остане на сайта поне 1г. Така че не можеш да я махнеш по-рано и съответно не можеш да станеш тогава ексклузивна към ИС.

ексклузивността (лично мнение):

в една друга тема тук обсъждахме от кой сайт се взимат най-много пари (говорим за варианта в който се качва на въпросните 5-6). За някои СС и/или друг сайт са на първо място. Те могат и да пропуснат ИС ексклузивността, понеже нещата които правят се продават по-добре другаде. Другите да се чудят Tongue out Досега не съм чул някой да се е оплакал че не е доволен.
    http://www.istockphoto.com/exclusivity_intro.php
    Накратко: повече пари (примерно ако си силвер, взимаш още 10% от цената на която е продадена, което е още 50% от това което в момента взимаш), повече продажби (неофициално, но май факт че екклузивните се ползват от предимства в сортирането на резултатите).
    Ограниченията не са малко, даже не позволяват да продаваш снимки през собствения си сайт - прочети на линка какво са написали и ако има неясно, питай.

също така - дори да не стихнеш финансово нивото което би имала ако качваше на всички сайтове - да не забравяме че сега се качва само на един сайт и съответно по-малко време и нерви се губят в ключови думи, категории и подобни. Вече от някое време ИС е мн строг относно ключовите думи, което мен ме устройва перфектно, защото означава че с по-малко думи се постига същия ефект. Следователно повече време за снимки :)

слушай Админа | блога ми
    • CommentAuthorboris
    • CommentTime02.11.2007
     permalink
    Наистина istock е по-строг откъм ключови думи в добрия смисъл. Виждал съм много добре продавани снимки с 6-7 keywords. Тоест явно добре усеща всички синоними и т.н.
  2.  permalink

Robi можеш ли да разясниш повече относно този абзац

"когато (ако) решиш да ставаш ексклузивна - ще трябва да махнеш снимките от другите RF сайтове. Което е ок. Но, ДТ (ако не греша, но почти съм сигурен че бяха те) има едно изискване - когато участваш в някой от вътрешните им конкурси (май им викаха assignments), снимката с която си участвал трябва да остане на сайта поне 1г. Така че не можеш да я махнеш по-рано и съответно не можеш да станеш тогава ексклузивна към ИС."

това ли пише в договора да махаш снимки от преди не е ли от договора нататък това ограничение? Не съм наясно с този сайт и конкурсите. Това допълнителен конкурс ли е или този , с който те приемат в сайта? 

•  
      CommentAuthorrobi-bobi
    • CommentTime05.11.2007
     permalink

когато станеш ексклузивен фотограф към ИС, те искат да нямаш снимки на други сток сайтове с роялти фри лиценз (каквито са повечето микросток сайтове, т.е. тези за които си говорим тук ). Т.е. трябва и да махнеш тези които си качила по-ранно :)

за конкурсите: ДТ имат конкурси - организират си конкурси с награди и фотографите пращат снимки.  Примерно, имат конкурс: направи снимка с тема: 'Разходка в парка'. Членовете пращат. Снимките които участват в конкурса не могат да бъдат мхнати от сайта им в продължение на 1 година. Именно тук се получава проблема. Но, ако не си пращала на конкурса, мисля че нямаше проблем :) (трябва да проверя)

слушай Админа | блога ми
  3.  permalink
    Това е интересно :) , но май аз няма как да мисля за такива неща, щом ще ставам ексклузивна :) (надявам се скоро).
    •  
      CommentAuthorrobi-bobi
    • CommentTime06.11.2007
     permalink

както написах по-горе: ограниченията не са малко. всеки трябва сам да си прецени и внимателно да прочете какво 'подписва'

именно заради ограниченията (а не заради предполагаемите финансови ефекти или дефекти ) аз засега смятам да не преминавам в ексклузивни

ето някои неща които не ми харесват:
    - не мога да продавам снимки през моя сайт
    - не мога да участвам в конкурси където има условие че снимката след това остава за организатора
    - не мога да имам безплатни снимки за сваляне (а вече имам такива, публикувани под ЦЦ)
    - в самия договор сигурно има и куп други неща - това е само от линка даден от мен по-горе

така че, ексклузивността за някои работи, за други не Wink

слушай Админа | блога ми
    • CommentAuthorrussanov
    • CommentTime19.02.2008
     permalink

Как се става exclusive photographer в istock?

• CommentAuthorboris
    • CommentTime19.02.2008
     permalink

Трябва да имаш минимум 250 даунлоуда и 50% приети снимки.

Ако отговаряш на условията ти се появява бутон да кандидатстваш.

4.  permalink

Ако станеш exclusive на исток няма да сбъркаш. Почти няма да ти режат снимките, ще ги одобряват за 24 часа, ще получаваш повече, ще имаш голям лимит за запълване. Ако решиш да се занимаваш по про със сток това е от съществено значение, защото с 15 на седмица и 30% отказани снимки трудно се върви напред.

А и качвайки на няколко сайта води до доста индиректни загуби. Доста от хората са умни и съобразителни че не е нужно да купуват снимка от исток, ако я има на shutterstock.

5.  permalink
    За последното си прав mateev, но ти качваш снимки, а с векторите е по-различно. Ако сам не качиш EPS, те са просто растерни изображения в SS, така че ти остава IS като единствена възможност да ги свалиш като вектори. btw много яки снимки правиш. :)
  6.  permalink
    може ли някой от ексклузивните да ми каже като допълнителни екстри какво още има за ексклузивните в istock? имам предвид неща като Форуми само за ексклузивни и т.н. Освен това в "Store" има ли нещо повече ако си Exclusive?
    •  
      CommentAuthorpicsvet
    • CommentTime06.03.2008
     permalink
    По отношение на ДТ има ли някои привилегии ,че си exclusive?-И кои са те разбира се?Photo Gallery Picsvet
    • CommentAuthorjulydfg
    • CommentTime06.03.2008
     permalink
    В dreamstime освен по-високия % други привилегии незнам да има, но може и само отделни снимки да са ти exclusive.
    • CommentAuthorboris
    • CommentTime06.03.2008
     permalink

В istock има форум само за ексклузивни, ама това едва ли може да е сериозна мотивация :)

По-голяма полза има от това че вземаш по-голям процент. Аз в момента съм на 30% което спрямо стандартното 20% си е един път и половина повече пари.

Писах в друга тема за ползите от ексклузивността в istock - за мен си струва.

7.  permalink
    да, за процентите знам, но освен от тази гледна точка ме интересуваше дали има и други екстри?... не че тва не ме блазни :)
    •  
      CommentAuthorrobi-bobi
    • CommentTime06.03.2008
     permalink

може да качваш повече файлове на седмица, преглеждат се по-бързо
    след време може да се пробваш в Гети

някои твърдят и че са по-малко критични в прегледа, както и че излизаш по-напред в резултатите (което автоматично означава и повече $$$)

предимства немалко, но засега аз съм пас :) 

слушай Админа | блога ми
    • CommentAuthordibk
    • CommentTime08.03.2008
     permalink

Здравейте!Понеже съм напълно нова в тази област,от толкова ровене из форуми и четене на мнения и напътствия всичко в главата ми съвсем се омеше.И накрая пак нищо не разбрах като хората:(.И така....(извинявам се за въпросите ми),ако някой може съвсем накратко да ми даде някакви напътствия при снимането на пейзажи и природата изобщо,за да се получават снимките ми що годе прилични.И задължително ли е всяка такава снимка да мине през обработваща програма?Дори тези шумове,снежинки и светлина,незная как се отстраняват с програмка(аз съм на Ашампо).Досега съм качила в 3-4 сайта снимките си и все още чакам одобрение,нз дали озобщо ще ми ги приемат.

Много ще се радвам,ако някой може да ми помогне:)

Реклама