За кулинарната фотография и фотобанките.
  • Здравейте.
    Казвам се Ирина, на 23 години съм и се занимавам непрофесионално с кулинарна фотография.
    От известно време се чудя дали да не кача някои от снимките си в по-известните фотобанки и най-накрая се реших.
    Днес се регистрирах в istock и качих ето тези три снимки:
    http://farm7.static.flickr.com/6015/5974145928_bf9065caab_b.jpg
    http://farm5.static.flickr.com/4089/5186293671_db38050741_o.jpg
    http://farm3.static.flickr.com/2781/5716290215_e5e5252452_o.jpg

Много ми беше трудно да ги избера и основното, което ме водеше, беше да са стилово различни.
    Да, обаче преди малко се зачетох във форума и прочетох, че повечето от вас съветвате да се качва една портретна и една пейзажна снимка.
    Притесних се, че това може да е причина да не получа одобрението на istock. Не мислите ли, обаче, че когато човек открие сферата, в което му харесва да снима, той няма как да е добър и в останалите?

Другото, което ме притеснява, е че моите снимки, са далеч от класическите "сток" снимки. Вчера написах cookies в istock и повечето резултати бяха на сладки, снимани на бял фон.
    Такива ли снимки се търсят и има ли смисъл според вас да се занимавам и да качвам и на други места?

Поздрави и успехи на всички!

• 46 Comments sorted by
  • Реклама:
  • Тази с черешките е супер. Ами и аз не съм одобрен още от Айсток. Сега чакам 30 дена. Качвам във fotolia.com засега. Там няма нужда да те одобряват по портфолио. Директно качваш. Добре продава сайта като цяло. Можеш да се ориентираш какво точно се търси и се купува с инструментите на сайта. За белия фон не се притеснявай, той е една от най-изтърканите тематики.... Ами качвай наред във fotolia.com според мен, по това кои снимки ти одобряват ще се насочиш какво да качваш. Помисли и за exlusive варианта също. Така взимаш по-голям процент. Като за начало във fotolia.com продаваш на 20 кредита макс на снимка и взимаш 7 (35%)от тях за продажба (1кредит - 1 долар). По-бързо ти одобряват снимките.
  • Здраве, Ирина! Снимките ти много ми харесаха . Няма такова нещо като " класическите "сток" снимки. Не се отказвай и пробвай пак .Поне за мен нито композиционно, нито като светлина има някакъв проблем в твоите кадри ,просто трябва добре да ги прегледаш и да ги изчистиш от Шума, който все им пречи ...Не знам някой да са го взели от първия път в този айсток, те много се дърпат в началото ,но трябва да си тъп и упорит:)) Мене също не ме взеха от раз, и им пратих сигурно съм пет-шест комплекта тестови снимки, като последните бяха направо в диалогов режим, а последната снимка ,с която ме пуснаха беше на една овца пред стадото :) )
  • А кой приготвя тези вкусотии ? :P
  • lemonade, много благодаря за съветите! Сега ще изчакам отговора на istock и при отказ ще подбера други снимки, които почти няма да обработя. Сега изчаквам от SS да ми одобрят личната карта и там ще се пробвам :)

gbrain, аз :) Имам кулинарен блог и покрай него всъщност се запалих по фотографията.
  • Брях, ядът ми се такива работи... тези от магазина са гадни и вредни, но тези направени вкъщи са друга работа ммм :D
  • food фотографията е добра ниша в стока Ирина, снимките и блога ти много са добри. Чудя се защо на блога си нямаш реклама. 
    photos: DT | FT | BS | DP | CSP | 123 | MP | Veer | PD
    video: CC | P5 | VH | SS
  • Мдаа, моля моля..Направо не беше честно и съвсем  излишно да скромничиш ,след като имаш хиляди фенове на страхотния кулинарен блог ,да ме караш на се плюнча тука :) )) Успех !
  • Благодаря ви :) Не съм искала да скромнича, просто мисля, че кулинарната фотография е различна от сток фотографията и исках да чуя вашето мнение. Ще видим какво ще излезе, сега подбирам снимки и ще качвам във fotolia, там поне не искат първоначално одобрение.

yanzappa, не съм имала предложения за реклама.
  • ами google adsense.
  • Привет Ирина,
    има сток фотографи, които снимат само на кулинарна тематика и то са меко казано успешни - доходите им са много сериозни!
    Мисля, че може да те приемат и само с кулинарни снимки и да не се налага да качваш портрети, пейзажи или нещо друго. Дано технически са ти добри кадрите - без аберации, артефакти или шум. Блога ти е много извевстен, моята жена чат пат го следи също, както и други приятели... Хубаво че си се насочила и в сток средата, защото ако се занимаваш ще имаш успех. Лично моите храни са най-продаваните ми кадри.
    За айсток, ако ти откажат, не губи кураж ами опитай пак :)
    Поздрави и успех.
  • Сега като ти видях блога - момиче, защо още не си микростокърка :D Имаш много добри!
  • И като ти видях снимките във Flickr - много си добра, предричам ти яко да печелиш. Качвай де що имаш - shutterstock, istock, fotolia, ти си !
  • Кадрите ти са трепач! Ако и техниката ти е добра, съответно качеството на снимката си вътре от първия път. Евала за кулинарния майсторлак. Последно правих едни палачинки е всички бяха с дупки...трагедия....ни една кръгла не докарах
  • Хей, благодаря ви! Не очаквах толкова топло посрещане. Окуражихте ме, за което съм ви признателна.
    sunnyfrog, ами техниката ми не е кой знае какво, но пък засега ми е достатъчна. Снимам с Canon 500D, обектив Canon 60mm/2.8f macro, в който съм меко казано влюбена :)

Да ви питам, снимките на максимум dpi ли ги качвате и това всъщност оказва ли значение? Аз при обработката в RAW винаги намалявах dpi на 72, но сега при сортирането на снимките ги оставих на 350dpi.
  • 16 bit JPEG в RGB, на максимално качество. DPI-то изобщо не го барам. Чисти ги само от разни точици и хроматични аберации. И шарпене. Ето един начин за Фотошоп - Image -> Mode -> Lab color; От Chanels избираш само канала Lightness. После Filter -> Sharpen -> Unsharp mask и шарпиш докато ти заизглежда добре. После пак връщаш на RGB color и готово.
  • Като качество на изображението, техниката ти е достатъчна. Препоръчително е да използваш статив, предварително вдигане на огледалото и дистанционен спусък, за да извличаш максимална острота.
  • Реклама:
  • Шарпенето го забравяш то няма да помогне, напротив - инспекторите връщат шарпени кадри! Макро обектив като 60/2,8 няма нужда от шарпене.
    Gbrain, как ги записваш тия JPEG файлове в 16 бита, защото аз си мисля, че неможе!? По точно май трябва да се каже, да се конвертиртат и обработва файловете в 16 бита и
    след това да се записва JPEG за ъплоуда.
  • Много благодаря на всички за съветите. Послушах ви за нешарпенето и единствената обработка, която правя на снимките е съвсем леко изсветляване в отделни участъци и лека промяна на цветовете, ако е нужна. Но общо взето почти в суров вариан им ги пращам.
    Снощи изпратих 10 снимки на BS и днес ми бяха одобрили 9 от тях, доста бърза реакция.
    FT са ми одобрили 4 снимки, но не мога да видя какво става с останалите. Някой ще ми каже ли къде се следи процеса по одобряване на снимките, че нещо не се ориентирах?
    От IS и SS още чакам отговор :)
  • Повечето агенции пращат и-мейл за процеса - само трябва да чекнеш където трябва. За Фотолия отиваш на Files и долу вдясно на таблицата с одобрените има линкче View deleted files.

• Да, пратиха ми мейл. Обаче като цъкна на View deleted files нищо не излиза, виждат се само 4-те одобрени снимки и няма други. Не трябва ли да се виждат одобрените + тези, които са още в изчакване?
  • тези в изчакване също се виждат със жълто топче в колоната State, одобрените със Зелено, free Сини и отказаните Червени

• Явно не са се били изпратили, после ги качих и всичко е окей.

Аз пак имам въпрос (съжалявам, че толкова много досаждам). Как стои въпроса с тези такси/данъци, и формуляра, който FT иска да попълвам. Някой ще ми обясни ли какво да правя? :)
  • попълването е лесно, ако си гражданин на БГ и нямаш бизнес в САЩ ще плащаш данък 5% и попълваш 8-BEN. Аз я попълних така:

image
    Attachments
    fotolia-w-8ben-forpost.jpg 347K
  • Много, много благодаря! Задължена съм ти! :)

Днес получих отговор от IS. Както и очаквах, карат ме да кача други снимки, по-разнообразни от тези, които съм им представила. Явно няма да мина само с кулинарните. Имам едни коне, които снимах на Рила, мисля тях да им пратя и някаква портретна, макар че не ми е там силата :)

Портретните снимки за одобрение не изискваха модел рилийз, нали?
  • ами мисля че не искаха модел релииз при снимките за одобрение,страхотни кадри имаш,поздравления,много са свежи,направо огладнях като ги разгледах:) тортата с овцата ти ли си я правила?много е готска:))

• Мерси, сега подбирам други кадри, с които дано да ме вземат в istock :)
    Тортата с овцата аз съм я правила, макар че торта е силно казано, имайки предвид, че се яде на 3 хапки :) )

Какво ще кажете за тези снимки? Подходящи ли са за сток?

image

image

image
    image
  • Може да минат пробвай. Ирина, видях ти профила във Фотолия. Нещата за ядене, които приготвяш са много красиви. Само си оправи светлината, за да може снимките ти да излъчват повече цветове и да са по-привлекателни за клиентите. Иначе това е формулата.
  • Говоря и за фона , включително.
  • Благодаря за съвета. Цветовете почти не ги пипам, на мен също не ми допадат такива бледи, но се притеснявам да не кажат, че прекалено много обработвам.
  • Екстра са си цветовете, не ги пипай. Няма по-грозно от пресатуриран и преоконтрастен кадър!
    ЧБ снимка (с хората) трябва да е придружена с 3 модъл-рилийза, предполагам знаеш ;-) Иначе е много хубава.

Добре дошъл!

Изглежда сте нов/а тук. Ако желаете да вземете участие в дискусиите, кликнете на някой от тези бутони:

Login with Facebook

Продавай снимки

Добре дошли на българските дискусии за сток фотография, видео и илюстрации