Количество снимки в портфолиото
  • Колеги (как звучи само хехе), вярно ли е, че за да излизаш напред в резултатите при търсене трябва да имаш стабилно количество снимки в профила си (от сорта на 1000-3000 снимки), като се вземе предвид за Ексклузив контрибютор ? Гледам има профили от по 10 снимки, но 1-2 от тях са се случили много сполучливи и много пъти са свалени (300-1000 пъти), а други с по 2000 снимки и като ги наредя по даунлоадване се вижда, че се свалят не повече от 10-20 пъти. Т.е. по-добре ли е да се наблегне на качеството на снимките (идея, осветление и т.н.) или на количеството с по-комерсиалните обекти с много по-елементарни идеи ?
  • 12 Comments sorted by
  • Реклама:
  • няма сигурно доказателство за това как точно работи бест мач търсачката - предполагам питаш за ИС?
    не мисля че размера на портфолиото има голямо значение
    може би има, ако портфолиото има подобни снимки, които също се класират добре за търсената ключова дума
    но отново - това е част от алгоритъма и според мен, не е толкова важна

иначе, всичко е според зависи
    бих казал че вече трябват и двете
    и качество и количество

елементарните идеи вече са изснимани
    разбира се, винаги може да се намери нещо което да е лесно, но да пробие
    от врее на време има нови актуални теми (тук имаше тема където обсъждахме подобни явления, примерно за свинския грип някои се бяха усетили и пуснали актуални снимки)

също така е въпрос на предпочитане
    някои просто предпочитат да работят с количество и да се пробват така да усетят пазара
    други предпочитат да правят възможно най-доброто на което са способни

няма еднозначен отговор
    според мен, прави така както ти е най-приятно :)
    важното е да се работи и качва
  • Приятно съм изненадан от отговора ти, robi. Мисля, че взех решение да наблегна на по-малко кадри с въздействащото изпълнение, отколкото на това да тъпча профила си с много боклуци. Все още не съм одобрен от Istock, има да чакам още 30 дена до следващия ъплоуд. Сега качвам във Fotolia. Сравнявайки политиката на двата сайта в момента, Fotolia е по-лесният начин да "усетя пазара" както казваш :) И да - най-важното е да работиш и да ти е приятно, за да има истински ефект.
  • Тайната е голямо портфолио с перфектни в техническо и идейно отношение кадри и постоянство в качването. Ти си прецени кое ти е слабото звено и наблягай там:) А това, че може да имаш 10 снимки с 10 000 даунлоуда е възможно, но е 6-ца (или поне 5-ца) от тотото.
  • Има и друг плюс при голямото портфолио: например търсачката на SS е оптимизирана да вади по-новите файлове, т.е. ако качваш по-често (заради многото снимки които имаш) ще ти избутва твоите снимки напред.
  • В моите уъркшопове по сток, разглеждам аналитично и фактологично точно този проблем - количество срещу качество, базирано на закона на Парето (20-80) с анализ на DL на 700 продавани снимки.
    С една дума "и двете"

• Значи или трябва да си екстра креативен, или да познаваш какво се търси в момента най-много...?
  • Защо е толкова трудно ...?!@ image
  • Все по трудно ще става, от половин година ШС са свалили наполовина приема на снимки. Преди с лекота добавях по 50-60 снимки месечно, сега работя повече и едвам вкарам 20-на нови. За една година броя месечни  ДЛ ми е нарастнал само 30%, а количеството в портфолиото ми е двойно. Но са като часовник за плащанията 

• Дали вече е достигнато необходимото ниво снимки в големите сток агенции и ще започнат да попълват само ниши и само първокласни снимки. Мисълта ми е, че все някога ще се достигне насищане, защото първоначално всяка агенция се стреми да достигне примерно 10 млн. снимки от всички области за да може да отговори на търсенията, а след това ще започнат да се стремят да имат 10 млн. първокласни снимки.
  • Ами това, което го има по-много вече няма да се приема от сайта, освен ако не е представено чрез оригинална идея - това което наричаш първокласни снимки. И аз мисля, че е достигнато ниво на насищане с лесните идеи, сега пада голяма резачка от Istock-a. За сметка на това Fotolia още имат да се насищат до необходимото ниво :P
  • Проблема е чисто технически-резолюция. С течение на времето техниката се развива, правят матрици с все повече пиксели. Аз примерно имам 420 кадъра във фотолия но това не ги продава ако имам възможност да си купя по добра техника с удоволствие бих преповторил някой кадри с по добрата техника и повече пиксели. С което ще увелича шанса да бъдат продавани за повече приложения. И ще махна файловете които не ги поглеждат даже. Така че едва ли, ще има някакъв лимит в качването на снимки. Тези които се продаават в момента ще се продаават и за напред. Но винаги с течение на времето се пускат по добри кадри, модата се сменя и така.

Добре дошъл!

Изглежда сте нов/а тук. Ако желаете да вземете участие в дискусиите, кликнете на някой от тези бутони:

Login with Facebook

Продавай снимки

Добре дошли на българските дискусии за сток фотография, видео и илюстрации