Exclusive в iStock - къде да очаквам проблеми
  • Мисля да се екслузирам. Не толкова заради повечето пари (вероятно ще изкарвам по-малко отколкото сега), а главно заради проблеми с авторски права - не мога да хвана спатиите на собствените си кадри: кой, откъде, с какъв лиценз и кога е купен. Пълна каша.
    Та, въпроса ми е: с кои от сегашните агенции мога да очаквам ядове? За Дрийма знам, че трябва да се чака 6 месеца от последния ъплоуд...
    Имам кадри в:
    Shutterstock
    Veer
    Fotolia
    Dreamstime
    123RF
    PanterMedia
    BigStock
    Alamy
    Повечето отдавна съм ги оте*ал, напоследък качвам само в първите 4 ;-)

• 24 Comments sorted by
  • Реклама:
  • Преди време айсток не ти ли правиха проблем, защото имаш собствен сайт за продажби? Сега няма ли да е същото?
  • Няма проблем, ако си променя лиценза на Rights Managed. Проблема идваше от един друг сайт, през който раздавам безплатни снимки - не ми се спираше, че доста добре изкарвам от реклами и платени линкове, ама и за там съм го измислил как да стане ;-)

Вчера си затрих кадрите от Алами (така и така не се продават :-) ), които реално ще се изтрият след 6 месеца... Доколкото знам, с останалите не би трябвало да има проблем, ама все пак да питам...
  • Евентуален проблем е Dreamstime - 6 месеца ... ако все пак си се решил да ставаш ексклузе почни от там. В Bigstock-a също имаше 90 дни от последната качена или нещо подобно... Там преди доста време съм прекратил всичко, затова не знам какви са им клаузите към момента. Fotolia i 123rf няма проблем. Дори можеш да си оставиш активен user name-a...
  • От БигСток файда няма почти никаква, много отдавна не качвам там, но не мога да открия как се трият снимките :(
  • На мен проблемът ми е друг...в началото в IS качвах какви ли не снимки и acceptance rate-а ми започна от 25%, като нараства бавно и в момента е 36. При увеличаването на портфолиото всяка приета снимка добавя все по-малък процент, а и като неекслузивен продължават да си ме режат. Иначе бих станал и аз ексклузивен.
  • Да, много често режат 100% продаваеми кадри, които си се продават много успешно в други агенцции, но това е друга тема...
    Оказа се, в БигСток не се трият снимки, а направо се затрива профила. Току-що си изхарчих кредитите и пратих акаунт клоуз рикуест ;-)
  • Браво, екобо. Надявам се ще се включиш след време в темата на филадендрона за промяната в продажбите от ИС ;)
  • Ще се включа в началото на 2012 - трябва да чакам 6 месеца за да си затрия снимките от Дриймстайм. Това е и добър период за размисъл ;-)
  • Да, 6 месеца е бая време, доста мисли може да ти минат... :)
  • Да, особено ако през това време Шатъра почне да плаща по 2 долара на даунлоуд :-)
  • а дано, всички увеличат с толкова процента парите които дават :)
    иначе, интересно начинание, разбирам те напълно защо го правиш, но отново, не очаквах от теб
    интересно ми е да споделиш какво си измислил за другия сайт, ако може :)
  • Просто ще променя условията за ползване, ще махна DOWNLOAD линковете и ще ги заменя с линкове към портфолиото ми в АйСток - ще стане нещо като рекламен сайт ;-) Естествено, посещенията ще намалеят, но рейтинга на сайта няма да падне и аз пак ще си продавам линкове. А и има други начини да се привлече трафик, примерно с добавяне на статии и туториъли...
  • ecobo и аз съм в едни такива дилеми. Много ми е сложна ситуацията. Вече втори път по 6 месеца не качвам в дреама. Първия нещо ИС промениха правилата ... в неизгодна посока и тогава се отказах. Но нямам спомен вече .... ИС толкова често правят промени.
    Сега пак съм в  позиция която незнам какво да правя. Ни така ни иначе. А в ИС как да направя 75000кредита, за да съм на 35%....... ха променили са го 55000кредита е за 35%. следващото стъпало е 160000кредита, туй вече е невъзможно. Ок значи тавана който бих вземала е 35%.
    При регрет на файл пада реитинга, но не съм забелязала да се качва при повторно качване през регрета, както аз качвам. Е днес ми върнаха за да  махна белия фон!
    Вече почти нерисувам, няма кога изобщо. Мислех, че вечер ще рисувам, но уви нашето бебе на година и няколко месеца ляга 23-00h.
    Незнам какво да правя. имам позиций в другите сайтове. и заради това че някога си съм продала нещо много пъти, продължават да го купуват.

• съни, видях и сайта - има ли ефект?
    знам че доста микростокъри така правят и пишат че има финансов резултат

иначе за теб лично, доколкото си спомням, ти взимаше по-голяма част от парите от другите агенции и може би не е удачно да ставаш ексклузивна ако гледаме от тази страна
  • Ами честно казано не мисля, че има кой знае какъв ефект.....би имало ако съм активен интернет потребител, да ходя по форуми, да давам акъл насам натам, един вид да заявя присъствие по форумите....да участвам в разни конкурси като това състезание в ИС. А аз не правя това, та дори в графила не съм влизала сигурно повече от година, а за фото форуми изобщо не влизам.......
    Да преди беше така общия приход от 5-6 сайта беше по-голям, ако съм екслузив на 40%, както беше преди.
    Сега след като почти не рисувам дохода пада доста. Но и конкуренцията се увеличава още повече. А в същото време всяка година трябва да правя по 55000кредита, че да задържа тия 35%. А аз незнам кога ще имам време да рисувам, че да ги накова толкова кредити. Това че ми е гоямо портфолиото изобщо не значи че продавам много. Та затова съм се замислила за ексклузива, ама ми  е  много трудно да прежаля труда си по другите сайтове, по скоро позицийте ми. Защото, ако почна сега от нула.....няма да имам шансове.
    А за дреама, май от 5 месеца не качвам. Иначе имах една продажба на права.....мноооого стара снимка викам айде 400$. и кво фифти фифти накрая:)
  • Реклама:
  • Съни, сега ако взимаш 18% от ИС, като станеш ексклузе вероятно ще взимаш 35, което е двойно. След това цените на векторите ти ще са двойно по-високи. Само това автоматично ти вдига 4 пъти доходите. Това са разбира се сметки без кръчмар малко, но по-скоро си мисля, че приходите ще са ти дори повече.
  • Ами днес като правих груба сметка излиза че преди,  разликата между това да съм ексклузив в ИС и на 5-6 сайта беше символично казано 1лв, в полза на продаването на много сайтове. А сега е 4-5лв пак в полза на продажба на повече сайтове. Но не го смятам за реалистично, защото ако работех положението щеше да е друго и е възмойно пак към ИС да наклонят везните.
    Цените не са двойни, но са малко по високи:
    1,5,12,15,25 - нонексклузив вектор
    2,8,15,20,30 -ексклузив вектор
    Но процента който ще вземам е двоен и малко нагоре заради разликата в цените.
    да със сигурност ще се дигнат може би с 1/3 доходите.
    Мен единственото което ме тревожат тия 55000 кредита, ако не ги правя няма смисъл да ставам екскулузив. Яко бачкане трябва и идеи и време. А аз сега се чувствам доста изостанала, незнам какви са модните течения и т.н.

• Съни, става въпрос за кредити, изхарчени по твоите неща, а не спечелени от теб кредити. Вероятно знаеш, ама да кажа и аз ;-)
  • Дааааа знам:) Много  добре е,  че уточни това, защото някой който чете и незнае тази подробност, ще си каже "Е***и яките пари дет се вадят":)
  • Иначе, все си мисля, че точно ти ще имаш максимална файда от ексклизивитета, мнооого са ти добри илюстрациите.
  • Много благодаря ecobo:) Добре е да ми галят ушите отвреме на време:)
    Нищо, че аз не смятам че са толкова добри. Просто знам как ги рисувам се гледам по-лесничко, по-набързо, ама да хваща око и да е използваемо. Пък друг път като имам време ще направя нещо найстина добро и до днес се така.
    Малко на принципа минимум усилия, максимум резултат.
  • И не забравяйте,  че като екслусивен можеш да продаваш и Вета илюстрации  което не е за подценяване  :)
  • Ами честно казано не разчитам на вети....не съм наясно до колко върви там(в повечето случай са неприложими неща с твърде отчетлив авторски стил) От началото на годината имам само два ехтендет. А пък за нови регистрирани от 2009 не съм имала....което е доста странно, като знам колко често се случваше до тогава.

Добре дошъл!

Изглежда сте нов/а тук. Ако желаете да вземете участие в дискусиите, кликнете на някой от тези бутони:

Login with Facebook

Продавай снимки

Добре дошли на българските дискусии за сток фотография, видео и илюстрации