Бяло при не съвсем бяла светлина?
  • Здравейте, 

Бързам да се извиня, че първата ми тема започва със въпроси, но имам нужда от побутване.

Днес реших да изолирам няколко предмета. Ей така, за пробата. Светнах ги с 4 х 500w халогенни вани. За да избегна кофти и ръбести сенки използвах два ръчно направени дифузера (90см х 70см) и проблемите започнаха. На ISO 200 и диафрагма 11 ми дава скорости от сорта на 1/60. По-високо ISO не ми допадна като идея и качество - Имам морално остаряла DSLR :/ За да компенсирам ниската скорост и вибрациите, поставих апарата на статив и фокусирах, снимах от Camera Control. След 10-20 опита успях да го докарам на sharp. Обаче с пустата цветна температура не мога да се преборя. Тези пури дават от 2700к до 3200к и белия ми картон колкото и да го преекспонирам си седи розов :/ Чувал съм, че има някаква врътка с photoshop, но колкото и да си играя не ми се получава както трябва. ОК, докарвам си фона на 255 - чисто бяло, но губя много детайл от предметите :/ Знаете ли някакъв текст или публикация точно по тази тема? Някой правил ли го е това упражнение и вадел ли е качествен резултат? Каква е тайната?
    Знам, че това е много компромисно решение и крайния резултат е обвързан с много условности. За момента, ще е така - Търся прилично решение за ръчни светкавички.
    Ще съм благодарен на информация от всякакъв тип - Линкове, статии, идеи, лични мнения, хрумки, нападки, всичко :-)  
  • 15 Comments sorted by
  • Реклама:
  • В шопа отваряш левелс,има една бяла пипетка ,кликас нея на фона и той става бял.
  • На мен ми звучи като да не е светнато като хората. Имай предвид, че за да ти излезе чисто бял, фона трябва да се преекспонира с около 2 бленди...
  • ixus, мерси за чудесната идея. Този трик не го знаех :-) Много бързо става, трябва да си поиграя малко, че нещо много ми осакатява разкошните сенки. Държа да има сенки, иначе е ясно - Взимам ножа и ...
    ecobo, не е недоекспониран фона. Точно на ръба е - Хистограмата ми е залепена до десния край. Даже трябва да дообработвам черните тонове по предметите, че са ми леко бледи.
    Със сигурност правя нещо не както трябва, но държа да отбележа, че съм абсолютен новак при изкуственото осветление. Днес ми е сефтето! Цял ден се мъча и се изчерпах от към идеи. 
    Мисля си, че най-добре е да разделя осветлението на части - Бекграунд, предмети и така. Но с джаджите с които разполагам за момента, това ми изглежда като научна фантастика :-) Другото което ми хрумва е, че светлината, която ми дават тези пури е с ниска темп - макс 3200к - не е чисто бяла. Като светна със вградената светкавичка в М режим на 1/4 мощност - Хоп...Чисто бяло! И то чисто бяло с детайл в него :-)
    Стана ми странно и леко тъжно, защото чета, че има хора, които ползват халогенни вани и имат чисто бяло :/ Ако това се постига само със фотошопа - ОК предавам се, там съм слаб...Но ако има и друг начин :-)
  • Ако искаш да имаш бледа сянка ,дублираш слоя ,правиш операцията с пипетките и после намаляваш прозрачността.Ето един сайт  ,от който можеш да научиш доста работи за Фотошоп       http://itschool.bg/
  • Благодаря, страхотен си!
    Въпреки, че нямам ясна идея съм сигурен, че със помощта на фотошоп мога да го докарам до желаното от мен състояние. Интересно ми е дали без чак толкова голяма постснимачна намеса може да се постигне такъв резултат. Някак си не ми се нрави да ретуширам изолирани предмети :/ 
    Нещата вървят към поръчка на светкавици. Ще се помъча тия дни, дано успея да го докарам до момента в които снимките искат минимални намеси :-)
  • изглежда ми че просто имаш нужда от пипане на белия баланс в роу конвертора
    снимай в RAW и почти всеки източник на светлина можеш да направиш "бял"

или пък ползвай Custom white balance за още по-малко пипане
  • Може и от баланса на бялото е. Това даже звучи най-разумно. Проблема е, че в момента разполагам само с едно старо д70, а то не разполага с много адвансед баланс на бялото. 
    На теория AUTO би трябвало да се стреми да направи най-светлия тон във сиво - Поне аз така си мисля. Горе долу го постига :-)
    Пробвах го на флуоресцентно с някакви опции за компенсация - Стойности от -3 до +3. Имаше ефект, но дори в крайните си стойност -+3 пак не се получи бяло, бяло. После реших да изпробвам и опцията PRE, която се явява най-костъм опцията, която позволява този апарат. Ем.. пак не стана! Дава ми стойности от 2700к, 2800к - Не е бяла, бяла тази светлина :/
    В сегашното положение проблема е твърде комплексен. Слаб интензитет на светлината, слаба температура, не чак толкова добро качество - сенките не ми допадат много, много.. И разбира се кофти фотограф :-)
    Сигурно аз съм единствения фотограф*, които снима предмети на така светлина със скорости 1/60 , 1/15     
    Ще го мъча днес, утре. Ако постигна нещо, ще пусна примери с обяснение. Може за някой да е интересно, а защо не е и полезно :Р
  • Снимай в Роу и оправяй беля балнс в конвертора. Не е лошо една сива карта да си вземеш - за по-бърза корекция.
  • Снимам само в RAW :-)
    Тази сутрин пробвах опцията PRE със възможността да задам снимка за образец. Успях да постигна една идея по бял фон. Явно няма как да стане от воле при такава ситуация :/
    Но пък с вашите съвети и малко ровене в google открих много лесен и прецизен начин за решаване на проблемите ми :-)

Това е резултата от мъките ми. Разбира се това е само тестово изображение, без каквото и да е претенции. За момента снимам само за учебни цели и се готвя за представяне в айсток.

image

Започвам да се съмнявам, че това д70 ще ми върши работа. Тези митове, че ставало ако нямаш големи очаквания, нещо не ми се връзват. Ще търся варианти за нещо по-добра на разумна цена :-)
  • взимай пипетата за белия баланс в РОУ конвертора и цъкай на хартията ;)

• Не съм ли го докарал поне малко?
  • И аз съм с Д70с.Става си ,нищо му няма.Е ако имаше още 2 нули отзад ,щеше да е още по-добре.
  • да, докарал си го
    просто ти казвам че с горния метод ще го направиш най-лесно и без загуба на качество
  • d70 е железен апарат. Търкалям го вече 6 години и още се държи. Но ми се струва, че няма да го харесат от агенциите. Доста критика има по качеството, което предлага.
    Дилемата ми е дали да го сменя с едно д200 на старо или да пробвам да комплектувам някакво прилично осветление :/
    robi-bobi, в RAW плъгина на CS5 не виждам опцията, за която говориш :/  Ако говориш за White Balance Tool той работи наистина без сериозни загуби, но вади някакво бяло от сорта на #e5e4e4 - Поне при мен. Ще пробвам дали така, ще мога да го докарам до желаното #fffff по-лесно :-)
  • Май бъркаш белия баланс с настройката на нивàта ;-)
    Бял баланс е едно, правенето на фона чисто бял е съвсем друго нещо.

Добре дошъл!

Изглежда сте нов/а тук. Ако желаете да вземете участие в дискусиите, кликнете на някой от тези бутони:

Login with Facebook

Продавай снимки

Добре дошли на българските дискусии за сток фотография, видео и илюстрации