Най-продавани кадри
  • Отдавна ми се иска да подхвана тази тема, не толкова покрай проекта StockPodium, с който някои може би знаят, че се занимавам, а от гледна точка на личния ви опит и впечатления.

Интересно ми е какъв процент от портофолиата ви са на практика най-добре продаващите се снимки (или пък всички се продават сравнително равномерно?), кои са тези кадри и може би най-важното - на какво го отдавате?

Това, което аз мога да споделя като скромен опит е от наблюденията върху миниатюрното портфолио на жена ми Диана във Fotolia (http://www.fotolia.com/p/200762257), 123RF (http://www.123rf.com/profile_oktava) и Dreamstime (http://www.dreamstime.com/Oktava_portfolio_pg1).
    Впечатление прави, че въпреки че размерът на портофолиото е много малък (тъй като Диди доста време не се решава да снима конкретен кадър, чакайки да й дойде вдъхновение за нещо, което й се струва подходящо, а и все още може би не е инвестирала достатъчно в техника и студио).
    Въпреки това една от снимките е генерирала значително количество продажби, най-вече във Fotolia:

image

където има над 250 сваляния за около 4 месеца.

Може би логично - другата разновидност на кадъра, която се различава съвсем малко като композиция и повече като цветова гама:

image

има около 15 пъти по-малко сваляния, но отново има.

Останалите снимки от портфолиото имат доста по-малко сваляния, от сорта на 2-3, а някои от тях са доста стари първи опити в сток-а.

Положението в Dreamstime и 123RF е подобно като пропорция, но абсолютните стойности са около 10 пъти по малки от тези във Fotolia.
    Не знам как точно да си го обясня, тъй като снимките са качвани по едно и също време, както и трите агенции имат приблизително еднакъв трафик.

Разбира се извадката е много малка, но вероятно може да се направят някакви изводи. Например, че:
      - тематиката явно е доста търсена, и може би доста запълнена със снимки, но явно има място и за нови, като тази и другите 2 от портфолиото на тази тематика, които макар и доста по-малко все пак имат продажби
      - снимката с по-слънчевите цветове ( извинете ме за непрофесионалния термин ;-) ) се продава по-добре
      - сякаш има разлика в начина, по който трите агенции показват thumbnails, и тези на Fotolia, поне в случая с горната снимка, са най-малко "размазани" от downsampling и компресия?
      - типът кадър е по-различен от повечето други на тази тематика и това някак си го кара да се откроява, поне визуално, като например тук: http://www.fotolia.com/search?k=house+key, още преди да излиза като първи резултат ;-)

Какво мислите по въпроса и какво можете да споделите и вие като опит, та със задружни усилия да го превърнем от art поне частично в science :-) ?

Поздрави и до скоро,
    Жоро

• 24 Comments sorted by
  • Реклама:
  • Shutterstock
    image

Dreamstime
    image

Fotolia
    image

Istockphoto
    image

123rf
    image
  • @oorka: Благодаря за бързата рекация, много добри изображения :-) Ако можеш да споделиш абсолючтни стойности и/или впечателния спрямо останалите ти кадри в съответните портфолиа и на какво го отдаваш ще е супер!

Поздрави,
    Жоро

• http://www.istockphoto.com/file_thumbview_approve/2208209/2/istockphoto_2208209-honeycomb-shapes.jpg
    това е най-продавания ми файл по всичките агенции
    но вече не се продава толкова и някои други го настигат
    част от автопортетите ми или пъл видеата (по печалба)

този според мен имаше успех, поради ранното му качване и доброто класиране в търсачките на няколко сайта (вече не е така)
  • @Typhoon: Дали една снимка ще стане много добре продавана или ще си остане с 0 продажби зависи не само от самото качество на снимката. Важното е снимката да яхне алгоритъма...така дърпа напред в бестмача и остава в класациите. Снимки от една сесия, със сходна визия, варират от най-продавани до 0 продажби...зависи дали в началото ще бъде купена достатъчно пъти, така че да остане на предните страници в бестмача.
  • @robi-bobi: мерси за инфото и споделените впечатления :-)

@OmegaTransFer: мерси и на теб за разсъжденията :-)

Малко повече сурови данни, в комбинация с изводите също ще са супер.

Поздрави,
    Жоро
  • Typhoon, в общи линии OmegaTransFer е казал това, което и аз бих казал.
    Ето малко наблюдения. Най-добре продаваното ми изображиние в Shutterstock - 450+ , същевременно в Dreamstime има само 2 продажби. Най-добре продаваното ми изображение в Istockphoto също не се радва на особено внимание в останалите агенции.
    Най-продаваното във Fotolia обаче, навсякъде се продава доста добре...
    Често във форума на 3dbg.com се задава въпросът: Има ли някакви универсални настройки на рендер енджина, примерно за интериорна визуализация, така че да имаме сполучлив краен резултат. Отговора е: Няма! Всичко зависи от зависи...
    Разбира се, могат да бъдат казани и дискутирани още много неща по темата, но това вече ( според мене де ) е предмет на засядане някъде на теферич, в непосредствена близост до богат източник на бира! :)

• @oorka: мерси за свежия коментар ;-)

Tеферича и бирата са хубаво нещо :-D

Все пак си мисля, че като сядате да правите снимките си имате едно на ум на базата на някакъв опит и интуиция.
    Може пък и да е нещо от сорта "аз да направя най-добрия кадър, или този дето му е хрумнал сега, да го keyword-на и да видим какво ще стане", което също си е валидна стратегия де.

Просто аз като дългогодишно програмистче/математиче се опитвам да намеря някакъв модел. Това, че изглежда хаотичен, пак е някакъв извод. Ама все ми се струва, че не е толкова random. Ако може да направя паралела със SEO за уеб-сайтове, но в ситуация, в която има няколко различни агенции (а не един почти вездесъщ google, за който се оптимизира масово) и фактора timing е с по-голямо значение. Това прави задачата доста по-трудна, но според мен не е невъзможна.

Поздрави,
    Жоро

• Typhoon   Остава си въпросът във фотолията за 261 сваляния/купувания каква е равносметката?

Колко лиценза имаш купени или би ли споделил с нас колко кредита натрупа за 261 Данлоалда?

• @Svetoslav_Radkov: портфолиото не е мое, а не жена ми, но няма проблем да споделя: във Fotolia има общо 297 сваляния (261 на тази, 15 на по-тъмната и 17 на един друг ключ, и още по 1-2 от останалите снимки) приходът сумарно е 191 кредита(долара).
    41% от свалянията там са от subscriptions, останалите са с кредити, като варират от най-малкия до най-големия размер, има и 2-3 extended продажби. Средно както се вижда се връзва около $0.65 на сваляне ефективен приход. Много са смъкнали процентите всички агенции, когато въобще научих какво е сток-фотография към края на 2007-ма - май бяха около 2 пъти по-високи комисионните :-|
    Сега се връзват около 20-21-22 процента от крайната цена.

В Dreamstime от към среден приход е малко по-добре, въпреки, че там абсолютните стойности са доста по-малко - от 18 сваляния (15 на тази снимка и 3 на други) прихода е $19.19.

В 123RF - $32.85 от 42 сваляния, на там резултатите не са чисти, тъй като проекта по който работя e reseller на 123RF и около половината от свалянията са правени тестови.

За ShutterStock и iStock още са малко снимките дори за одобрение. Надявам се, че Диди ще се понадъха и ще понабъбне размера скоро :-)

@danielyordanov: много приятен сток кадър, пожелавам още много сваляния :-)

Идеята да подхвана темата е да се опитаме колективно да хванем тенденция, ако е възможно (а смятам, че е :-) ) като комбинация от фактори - timing, treands, keywording, portfolio size, early downloads, high conversion (downloads/view) rate и тем подобни. Ако щете и руси модели срещу тъмнокоси, или топли цветове срещу студени (в зависимост от контекста и обратното) ...
  • При мен за 107 сваляния съм взел над 300 лева от тези сваляния има към 20 лиценза
  • На кой кадър, от какъв размер портфолио, в кой сайт, под лицензи какво имаш предвид, екстендед ли? :-)

Мерси,
    Жоро
  • @paff: Супер, поздравления! Можеш ли да споделиш кадъра, както и малко свързани статистики (от колко време и кадъра, кога е бил пика на свалянията, продължава ли да се сваля още, колко е размерът на протофлиото ти и как са продажбите на този кадър в сравнение с останалите, ...), впечатления и размисли на какво го отдаваш и т.н. ... :-)

Мерси!
    Жоро
  • Понеже темата е "най-продавани кадри", реших да видя в dremstimе на думата "bulgaria" кои са най-продаваните кадри и ми попадна този пред софийския тетър: (обърнете внимание на скритата реклама на Била)
    image
  • Реклама:
  • Омега мисля че имаше няколко БГ кадри които се продават що годе добре :)
  • Далеч съм от големите продажби. Мисля, че каквото написах по-горе, важи. Пафф с една снимка изтрепа рибата и то без да има голямо портфолио...не мога да им хвана спатиите. Съгласен съм с oorka, че най-продаваните кадри в една агенция по другите въобще не вървят. Според мен за да се продава здраво една снимка е точно като критериите на бест мач - амалгама от много фактори (големина на портфолио, брой сваляния към размер на портфолио, дата на качване......и т.н.), но трябва да добавиш и късмет :)
  • Късмет е да направиш подходяща снимка за да се хареса на администраторите и да я сложат на първа сраница в БЕСТ МАЧ.

Тогава имаш много по-голям процент да имаш добри и трайни продажби.

Интересно е че, добре построеният кадър от към цвят обекти и  т.н. винаги има успех и най-важното за сток фотографията е добре запомнящи се обекти(за реклама)

• ото и от мене най продавания ми кадър
    http://www.dreamstime.com/amphitheater-image17481989

• Това е моят:

Two hands ecology
    © Photographer: Deyangeorgiev | Agency: Dreamstime.com
  • Може би трябва да се дава и времето за престой в сайта. 
    Средния кадър е сравнително нов, на 3 месеца и прави средно 40 продажби месечно.
    Другите са на по година и отгоре и имат сродно количество продажби

46286542 1452010-02-0975914758 1212011-04-2542906862 1132009-12-15

• за подобна текстура не бих се сетил

Добре дошъл!

Изглежда сте нов/а тук. Ако желаете да вземете участие в дискусиите, кликнете на някой от тези бутони:

Login with Facebook

Продавай снимки

Добре дошли на българските дискусии за сток фотография, видео и илюстрации