Exvlusive доход срещу доход от всички сток сайтове.
  • Мина се един месец като екслузивен в айсток. Както писах преди месец че ще кача инфо за доходите в двата варианта.
    Малко инфо за това колко продавах преди и къде и колко продавам сега.
    Преди продавах в : 123rf , Fotolia, Shuterstock, Dreamstime, Istock
    Сега продавам само в : Istock (excluse)
    Общият доход на всички сайтове преди да стана есклузивен заедно с айсток беше средно 80-100 $ това е последните месеци защото правя съпоставка на сравнително еднакво портфолио .
    Айсток за първият месец като екслузивен ми донесе : $226.58 от 74 продажби. При това едва наскоро имам няколко одобрени Вети което в бъдеще ще носи повече пари надявам се.
    Разликата за мен е показателна удобставта също. Плюсовете за мен са : По-добри цени, По-бързо одобрение на кадри, Подържане на портфолио само в един сток сайт, По-голям доход.
    Минуси за момента не съм открил- освен проблемите по самият сайт които се отразяват на всички стокъри. Ако се сетя още нещо по темата ще пиша допълнително
  • 35 Comments sorted by
  • Реклама:
  • Накратко:
    Преди продавах около 200 кадъра за средно 100 $
    Сега продавам 74 кадъра за $226.58
  • Браво , не очаквах толкова  добри резултати.Ако можеш да споделиш в какво съотношение са били разпределени доходите  по сайтовете,защото и това е важно.
  • Аз пък очаквах малко по-добри резултати като за първи месец.
  • Преди :
    123rf : около 5-6 $
    Fotolia: около :20 $
    Shuterstock: около 30-35 $
    Dreamstime: около 5-6 $
    Istock: Около 30-40$
    Тези стойности са за последните месеци преди беше доста по-малко но нещата се подобряваха след като портфолиото растеше.
  • Мерси за полезната информация.Значи имаш увеличение над 5 пъти в Айсток.При мен в Айсток много падна .От юли до декември под 20-25 долара с 30-60 снимки  не съм падал, а сега с 97 снимки едвам  връзвам 10-12 долара.
  • При теб скока е голям, понеже имаше качествено портфолио но с малко продажби в ИС. Тези които вече продават сравнително добре и в ИС, може би няма да имат толкова голямо подобрение.

Важното е че си доволен и резултата е добър.
    Пожелавам ти и много Ветски и Агенцийски продажби :)
  • ixus, 50-100 снимки не си е работа - трябва си портфолио. Неможе да се очакват добри доходи с малко снимки, освен ако не са наистина много добри.
  • Сметнах ориентировъчно:

От екслузивността - според кредитния процент имаш нарастване 1,66 пъти (15% на 25%), а месечното -> март спрямо февруари (при мен) е 1.76 пъти (без добавяне на нови, но е обичаен растежа за март месец - това е от годишната цикличност) - общо около 3 пъти трябва да ти е, според тренда на нарастване.
    Естествено е, след като си качвал и нови, би трябвало да е по-голямо нарастването - около 5 пъти - или си в границите на нормалното. 

Просто са малки числата за нормална статистика  и влиянието дори на една случайна продажба е голямо

• И средната доходност от снимка в iStock засега ти излиза около 3$ / месечно (при твоето качество на портфолиото)
  • Момчета,

ето  резултатите за два мои  най-продавани кадри:

http://www.istockphoto.com/file_closeup.php?id=13578922

8 продажби за 12.49$. Качен на 12.07.2010

http://www.shutterstock.com/pic.mhtml?id=65803933

87 продажби за 23.38$. Качен на 24.11.2010

• Малък ъпдейт за информация дохода от айсток започва да се увеличава
    April, 2011: $359.29 и всичко това с 90 продажби :)
    Което потвърждава моята теория за малки портфолиа по-оферта е екслузе в айсток от колкото да са разпръснати из повечето сайтове.
  • Здравей Приятелю,

Следя с интерес това което пишеш.

Поздрави

• @filadendron: Мерси за ъпдейта, и аз следя темата с интерес.
  • Ако нямах един сайт с безплатни снимки, който ми носи добри пари от реклама, да съм се ексклузирал отдавна...
    Освен парите, ексклузивитета има още едно предимство, което хич не е маловажно: управление на правата. Мен лично работата с много агенции ме затруднява адски много в това отношение. Скоро например разбирам, че минерална вода Девин са напълнили България с един грозен календар с мой кадър, ама кога и откъде е купен тоя кадър - един Господ знае, има го в 6 агенции. Аз не си спомням да съм го продавал с Екстендед лиценз, ама на някои от агенциите лицензното споразумение е такава мъгла, че на практика подобна употреба на кадъра може да се окаже законна...
  • Екобо, това беше много интересен Пост
  • Реклама:
  • Екобо, съгласен съм с теб. Аз попаднах на една снимка в австрииски сайт за запознанства - писах им най-любезно кога и откъде са я купили. Те си траят. Сега остава да тръгна да разпитвам агенциите...
  • Момчета, имам един въпрос - възможно ли е в Istock с един профил да се продават екслузиви и неексклузини кадри

• аз мисля че може..например за фото си ексклузив, а за вектор  не
  • И за видео или аудио можеш да си ексклузивен, а за снимки - не.
  • да, аз съм така: ексклузивен като видео контрибютор, но неексклузивен като фотограф

• @sunnyfrog - Dsotirov пита за кадри - снимки. Векторите, видеото,
    аудиото са отделни раздели. Всеки артист си избира дали да е екслкузивен
    или не за отделния раздел... ако не се лъжа. Но няма как да имаш
    ексклузивни и неексклузивни кадри(снимки) - както е във Fotolia и
    Dreamstime.
    @filadendron - извинявай за спама... :)

• Атанас точно така е както си го написал. Аз просто не познавам добре всички участници в форума, незнам дали само снима или прави и видео,флаш.......и затова дадох такъв отговор.
  • Специално във Fotolia и Dreamstime може да имаш екслузивни и неекслузивни снимки.
    photos: DT | FT | BS | DP | CSP | 123 | MP | Veer | PD
    video: CC | P5 | VH | SS
  • Благодаря на всички!

Не поясних, че става дума само за фотография. Съжалявам за заблудата!

В стока май нещата вървят към фотография и видео на един обект или идея. Правиш снимка, правиш и видео.

:)

• аз да си ъпдейтна темата :)
    Месец Юни е сериозна греда 50 % спад в приходите :(
    Завършвам месеца със същият брой продажби като миналият но парите са 50 % надолу този месец ветите не вървят добре които са главните виновници за добри пари.
  • Според мен, за да има точна съпоставка, трябва да се сравнява и качването на снимки.
  • Има тренд на спад при ИС и растеж в ШС
    http://www.microstockposts.com/istocks-loss-is-shutterstocks-gain/

Основната загуба идва от спада на американския пазар, под 2 млн.

• @filadendron: При мен пък май беше много силен, юни - доста по-слаб. Може да е имало някакъв краткотраен тренд и това да ти е оказало влияние.

Добре дошъл!

Изглежда сте нов/а тук. Ако желаете да вземете участие в дискусиите, кликнете на някой от тези бутони:

Login with Facebook

Продавай снимки

Добре дошли на българските дискусии за сток фотография, видео и илюстрации