Цени за предметна фотография
  • Запознах се с един човек и от дума на дума разбрах че си търси фотограф, който да му заснеме приблизително около 1500 артикула. Щял да ги ползва за уеб-сайт. И да ползва част от тях за брошура и каталог.

Аз му обадих без да знам за какво ще ги ползва 2 лева на кадър.(изолирани на бял фон)

Неговата реакция беше негативна като чу  два лева.

Попита ме колко струва снимка 10 на 15. Всъщност това беше неговият ориентир за цена на кадър. И аз бих се съгласил да е 0.60 лева на кадър но резолюцията не трябва да надвишава 650пиксела по дългата страна.

И все пак, като сте запознати със условията и бройките на артикулите вие колко бихте ме посъветлави да му взема на кадър при положение че ми възложи работа?

• 60 Comments sorted by
  • Реклама:
  • Ти обясни ли му, че "намирането" от Нета може да му струва много по-скъпо, отколкото да плати и най-високата цена за заснемане? ;-)
    Може да му кажеш също, че ако автора е, примерно, от Новрегия, делото се води там, по техните закони и с техните обезщетения :-)
  • Според мен, цената много зависи от това какво ще се снима. Ако са някакви лъскави неща (напр. бижута), които трябва и да се аранжират, цената от 2лв е даже ниска.
  • На такива, които обичат да сравняват цените, обикновено можеш да им дадеш друго сравнение.

Колко струва една лека кола - 300, 3000, 30 000 или 300 000лв. Като ти отговори (или не ти отговори) му обясни, че е влязъл в магазина на Мерцедес, а не в гробището за стари коли.
    Независимо колко е голяма снимката - 650пикс или 6000 пикс труда за снимане, подготовка - обработка - изолация струва еднакво.
    Или кротко му обясни, че ако той може да снима за уеб, брошура и каталог на цената на снимка 10 на 15 - всички ще му поръчват да им снима. 

• Най-лесно е да му предложиш да снимаш 1-2 от изделията му. И тогава да му дадеш ТВОЯТА цена. Той да си намери снимане и някъде другаде, примерно на 0.6лв и после сам да си сравни качеството/цените.
    Подобно снимане (изделия, изолирани за уеб, каталози и прочие) имах есента, на 50лв/бр.

• Един приятел в София снима яко и има бол клиенти. Занимава се само с предметна фотография. Цената му е 8 лв. на кадър за количества над 50 кадъра. Всичко снима в палатка.
  • Зависи от вида на изделията и условията за снимане на  изделията както и обема на постобработката.
    Преди година-две снимах 5 метрова машина с 8 глави за бродиране и 10-на вида конци на глава.
    Ето една подобна, но с по-малко глави.

imageТрудно някой ще я снима и изолира за 8 лв (само снимането с подготовката на място отнема над 1/2 ден, отделно, че не влиза в палатката), а каква охтика е изолация само на машината с конците - не е истина. Сега видях, че има и пропуснат конец вдясно.

• Аз под "предметна фотография" разбирам всико що може да се тури на предметна маса ;-)
  • ecobo, цената от 8 лева за кадър  е доста апетитно за 1500 артикула. А, това че след снимането има пост обработка е пределно ясно и тя какъв процент е от труда по заснемането, Тоест нейната стойност пак ли се изчислява на кадър или според сложността?

Предметите не се по голями от да речем бутилка вино и друбните не по голями от 10/10 см. Според мен едно 3-4 лева за артикул с обработката ще са тъкмо по размер пък после да си прави ако ще и международна реклама с каталог.

Това са 1000-1500 броя. Без отстъпка няма да мине!!!

• Така е. За 1500 парчета и на 2 лева може, ако предметите са еднообразни и няма да има нужда от обработка после.
    Аз бих си ги плющял направо в джипег и не бих обработвал после. Иначе само обработката се връзва на доста солена сума ;-)
    Ама зависи - най-вече от това от какво естество са предметите и какво се иска като краен резултат. Ако всичко ще се снима в палатка е едно, ако ще се прави специално осветяване на всеки предмет е друго, ако трябва предмета да се аранжира в ситуаци е вече ептен дебела цената ;-)
  • Китайците обикновено не се пазарят за цената. (това е по конкретен случай). Първата партида по нормална цена - процент на дефектните бройки - 0.1%. След искането от клиента за 30% по-ниска цена, китайците казват с усмивка - ок, може.  После, във втората партида, брака се оказал над 30%. Каквото повикало - такова се обадило.
    Аз отстъпка в цената за бройка е неразумно да прави. Да се знае, че такова снимане струва еди-колко си. И утре няма да се говори за смешни цени, щото ако на единия са 1500 лесни - на другия клиент може са по-сложни и са 5, а той ще цитира цената на първия.
    Отстъпка се прави върху общата цена  или като % безплатно заснети  бройки.  
  • Ужасно много зависи какви са продуктите.
    Може да са такива, които трябва да се разопаковат, после опаковат наново, може да се продукти, разпръснати в няколко  магазина, складове, къщи... Съхранявани лошо или просто мръсни и скъсани - всякакви... Може да отнеме буквално МЕСЕЦИ!!!
    Това:
    "Предметите не се по голями от да речем бутилка вино и друбните не по голями от 10/10 см"
    Всъщност ти знаеш ли какви са предметите?

Така или иначе ще се забъркаш в голяма каша с тази поръчка, само първия коментар на твоя човек е дсотатъчен със сряавнението...
    Моя съвет е да не се залавяш за тази работа.

Поздрави,
    Петър.
  • Аз мисля че за да е качествен продукта, който ще получи клиента, няма да се мине без обработка! Това е задължително, особено ако снимките ще са за каталог.  2 лв. е доста ниско заплащане за такъв род дейност, няма значение че бройката е голама. Да му мисли поръчителя,  не фотографа...!  Моето мнение, като взимам предвид голямата бройка,е че цената не трябва да е под 5лв. за кадър. Ако са стъклени, хромирани и със сложна форма предмети трябва да 7-8 лв.
    Let me show the world in my eyes...
    www.vasoart.com
  • Petry, Знам какви са продуктите. Видях ги лесни за за прасяне! Истината е, че не бих се обвързал без договор и процент предплащане. Съгласен съм със ВАСОАРТ, че без обработка няма да мине и за да се получат по качествени фотки бих наел нечие студио дето имат предметна маса. За да си улесня обработването.

Лошото е, че незнам дали ше клъвне.

Човека ми показа даже какво му трябва. Елементарно е за изпълнение. Ако пък чак толкова се уплаша че няма да съумеля да изпълня поръчката, бих се обърнал към някой от вас!?

• Нали и аз това казвам: без обработка, на конвеер, напрво в jpg - може и на 2 лева, ама клинета да не си мисли, че ще получи нещо повече от снимка за 2 лева ;-)
    Аз лично бих взел поне 5-6 лв на кадър само за обработка, и то само при положение, че не е някаква сложна работа. И без тифец ;-)
    Всичко това при "тираж" 15000.

И внимавайте много като се пазарите, когато става дума за заплащане на база брой кадри! Задължително договор (поне за суми над 1 минимална заплата), в който са описани всички параметри на сделката, вкл. броя изделия и крайната сума, като се допуска увеличаване на кадрите с определн процент поради дублиране, което не зависи от вас - винаги го има. Ако продуктите се окажат по-малко на брой, плаща се броя по договор. Предплата: поне 50%, останалото при получаване на продукта. 

Пълно е склиенти, които идват и казват: искам да ми снимаш това, толкова броя, дай цена. После се оказва, че продуктите не са Х на брой, а Х/3 и понеже вече сте договорили цена и няма договор, клиента плаща Х/3 снимки. Демек, отстъпката за количество е за клиента, че и отгоре ;-)

Преди 3 дни имах случай: запитване за заснемане на 5000 продукта (пет хиляди). Като започнах да питам за подробности и уточняваме детайлите, особено като споменах за договор, "клиента" се покри, още преди да съм казал цена.
  • Svetoslav_Radkov
    направи си сметка на времето - ако отделяш 5 мин. на снимане и 5 за обработка - това са 10 мин *1500 = 15000мин  = 250 часа = 31 работни дни, а в реалността, винаги си удвоявай времето за работа  и намалявай двойно очакваната печалба -  мой си икономически закон. Отделно клиента може да иска да са описани точно по изделия (като база данни), особено ако си приличат. Много клопки има и стръвта е за теб заради голямата бройка.
    Отделно, че клиент трудно ще ти преведе (а не знам такъв случай)  50% аванс, без да ти е видял работата и да те познава добре.
    10000 лева за този обем е базата за договаряне.  Ако е на партиди - с отделни договори за всяка - но на по-висока цена. Аз на твое място, бих наел 3 до 4-ма познати фотографи в екип да свършат работата, а ти да ги контролираш само (и с % от общата работа). 

• Ооо, аз редовно си искам аванс. Някои се навиват, други - не. Ама аз си искам. Така и клиента е заинтересован нещата да се случват както трябва... Ама  договора си е договор. За нови клиенти е направо задължителен. Без договор работя само с клиенти, на които имам 100% доверие.
    Макар че и договора не е гаранция. Или по-скоро не е застраховка. Имам един договор с "Феста хотели" от края на 2009 година, имам издадена фактура за 400 лв. без ДДС и до ден днешен нямам плащане. За толкова пари не си заслужава и със съдилища да се занимавам... Те ще ми ги платят скоро, ама по друг начин ;-)
  • Реклама:
  • Николай
    Да, трябва да се иска аванс, две мнения няма. Коментирам и от обратната страна - и тя иска да види (ако не познава автора) или той не е с национално утвърден авторитет.
    Но за да се прецени обема и спецификата на работата - една малка контролна серия - 10-на снимки на продукти  - естествено срещу заплащане е работеща идея. И клиента да си стикова организацията, и фотографа да си види проблемите. Едно малко договорче за 100-на лева - 50 авансово - за 10 обекта - оттам се гледа как и колко е снимано, какво още ще иска и уеб дизайнера ...

После по-големия договор . Бърза работа няма .., може и клиента да няма пари за такава работа и да гледа да нацепи някой ....Може и ежемесечни договори по 150 бройки - за 10 месеца 
    Доколкото усещам, става дума за рекламен бюджет около 1000 лева - което е несериозно

• Да, аз винаги искам клиента да е наясно какво ще получи - да няма после хън-мън... Щото аз мога да свърша работа като за 2 лева, мога и за 2000. Проблема винаги идва от там, че клиента иска да плати 2 лева, а да получи продукт като за 2000...
    Пробна серия е добре да се прави - и за фотографа и за поръчителя.
    За съжаление, клиентите, дето гледат да "нацепят някой" са болшинство. От нас зависи това "нацепване" да не се случва ;-)
  • Така и така сте започнали темата, няма да е лошо да има някъкъв примерен договор. Основи на които да се стъпи в зависимост от конкретния случай. Преди време имаше и тема за модел релийз, универсален за повечето сток агенции...
    Пък и не е лошо да си определим/съгласуваме и базови цени за да си спестим неприятности за в бъдеще.
  • ДОГОВОР ЗА ИЗРАБОТКА

Днес, XXXX година, в XXX, област XXXX, се сключи настоящия договор между:

I. XXXXX, наричан по-долу за краткост ВЪЗЛОЖИТЕЛ, от една страна

и

II. XXXXX, наричан по-долу ИЗПЪЛНИТЕЛ, от друга страна.

СТРАНИТЕ СЕ СПОРАЗУМЯХА ЗА СЛЕДНОТО:

1. ВЪЗЛОЖИТЕЛЯТ възлага, а ИЗПЪЛНИТЕЛЯТ се задължава да изработи XXXXXX, при следните параметри: XXXX

2. Общата сума за изработка на предмета на договора е xxx,00 лева (xxx лв. за 1 брой при тираж от xxxx броя).

В сумата са включени: изработка на висококачествени фотографии, обработка и оптимизация на фотографиите, дизайнерски проект, цветоотделяне и експонация, хартия, печат и довършителни работи - лакиране, влагане и подвързване.

Горепосочените цени не включват ДДС.

3. ВЪЗЛОЖИТЕЛЯТ се задължава да изплати авансово на ИЗПЪЛНИТЕЛЯ, в деня на подписване на договора, 50% от общата сума (xxx,00 лв. с включен ДДС). Плащането става по банков път, по сметката на ИЗПЪЛНИТЕЛЯ, посочена по-горе в настоящия договор.

4. ВЪЗЛОЖИТЕЛЯТ се задължава да изплати на ИЗПЪЛНИТЕЛЯ разликата до пълната договорена сума, след получаване на готовия продукт, предмет на договора по т. 1. Окончателното плащане става по сметката на ИЗПЪЛНИТЕЛЯ не по-късно от 10 дни от датата на издаване на фактурата.

5. ИЗПЪЛНИТЕЛЯТ се задължава да изработи и предаде на ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ предмета на договора съгласно т.1 в срок от един месец от датата на превеждането на авансовото плащане.

6. При евентуално възникнали спорове, страните по този договор ще ги решават по споразумение, а когато това е невъзможно – по реда на ЗЗД и общото законодателство на Република България.

Настоящият договор се състави в два еднообразни екземпляра – по един за всяка от страните, както следва:

ВЪЗЛОЖИТЕЛ:

ИЗПЪЛНИТЕЛ:
  • Баси форматиранети, дето се получи ;-о
  • Опа, това за хартия, печат и тям подобни да се замести със съответните данни по конкретния проект, изтървал съм го просто ;-)
  • ecobo - Изключително полезна информация !
  • Това е кратката версия. Ползвам я в 99.8% от случаите ;-)
  • Николай

Другия ти договор, за авторски права е по-добре.

• Добър пример за договор
  • Значи много зависи какво се има в предвид под продуктова фотография. В случая Svetoslav_Radkov , на теб ти е предложено да направиш кадри на продукти, които ще са за уеб сайт. По принцип при повечето продуктови фотографи (ако мога така да се изразя) както ecobo вмъкна с пояснителен пример се прибягва към договори между възложител и изпълнител. И така си е правилно и редно да се процедира за каквато и да е друга услуга в която сфера на услуги си поискате. Но в конкретния случай трябва да поясня че има голямо значение как да се формира крайната цена за услугата. Много зависи от типа клиент и от неговата платежоспособност. Т.е. не зависи само от спецификата по изпълнение на услугата. Всеизвестно е че във професионалните фотографски среди подобен тип услуги в повечето случаи се говори за една обща сума на услугата. Така е за съжаление практиката в България. Докато в Европа и другите страни практиката си е направо със специална листа, като почнеш от тематичния раздел на снимките, минеш през резолюциите и стигнеш до крайния продукт, в печатен или електронен вид. В моята практика такова нещо като цена на парче фигурира единствено при малка сесия от рода на около 100 кадъра и то с известни условности и отстъпки от крайната цена. Но определено стоковия стил на мислене не е характерен за българските води и съвсем логично е клиента да бъде изненадан при такава цена, при положение че говорим за кадри на ниска резолюция и сериозна численост. Естествено има клиенти които не са запознати с материята и процеса по заснемане на продуктите им, до формирането на крайната цена. Та в този ред на мисли съм съгласен че си иде реч за стандартна фотосесия, без значение за какво се използват кадрите. Просто клиента ще си плати за качествена услуга, съответно с известен процент отстъпка от крайната цена, заради големия обем кадри.
  • В обичайната търговска практика (това е съдебно дефиниране) съществуват два основни варианта:
    продажба на права и продажба на фотографска услуга. Първото може да да се осъществи само от носител на права по ЗАПСП, което за фотография е само е физическо лице, за второто е юридическо (вкл регистриран ЕТ) лице и има изискване за платен патентен данък.  
    Повечето хипотези нагоре разглеждат само втората ситуация - продажба на услуга, което явно е неприложимо - липсва юридическото лице.
    Има и една сродна на първата ситуация - плащане чрез хонорар (като се казваше, по хонорарен лист), но във всички случаи, а особено за сериозни суми се търси писмено документно отразяване на финасовата част на сделката /за разход на фирмата-възложител/.
    Оттам следва законова невъзможност физическото лице Светослав да го дефинира  като услуга, дори и защото няма фирма с платен патентен данък за фотография.

За 2010г. 25. Фотографски услуги - данъкът се определя според местонахождението на обекта:от 200 до 1040 лв.Остава хонорарния вариант и като договор между физическото лице, носител на АП и клиента. 1040лв. е софийския данък в център.

Добре дошъл!

Изглежда сте нов/а тук. Ако желаете да вземете участие в дискусиите, кликнете на някой от тези бутони:

Login with Facebook

Продавай снимки

Добре дошли на българските дискусии за сток фотография, видео и илюстрации