Запознах се с един човек и от дума на дума разбрах че си търси фотограф, който да му заснеме приблизително около 1500 артикула. Щял да ги ползва за уеб-сайт. И да ползва част от тях за брошура и каталог.
Аз му обадих без да знам за какво ще ги ползва 2 лева на кадър.(изолирани на бял фон)
Неговата реакция беше негативна като чу два лева.
Попита ме колко струва снимка 10 на 15. Всъщност това беше неговият ориентир за цена на кадър. И аз бих се съгласил да е 0.60 лева на кадър но резолюцията не трябва да надвишава 650пиксела по дългата страна.
И все пак, като сте запознати със условията и бройките на артикулите вие колко бихте ме посъветлави да му взема на кадър при положение че ми възложи работа?
На такива, които обичат да сравняват цените, обикновено можеш да им дадеш друго сравнение.
Колко струва една лека кола - 300, 3000, 30 000 или 300 000лв. Като ти отговори (или не ти отговори) му обясни, че е влязъл в магазина на Мерцедес, а не в гробището за стари коли.
Независимо колко е голяма снимката - 650пикс или 6000 пикс труда за снимане, подготовка - обработка - изолация струва еднакво.
Или кротко му обясни, че ако той може да снима за уеб, брошура и каталог на цената на снимка 10 на 15 - всички ще му поръчват да им снима.
Най-лесно е да му предложиш да снимаш 1-2 от изделията му. И тогава да му дадеш ТВОЯТА цена. Той да си намери снимане и някъде другаде, примерно на 0.6лв и после сам да си сравни качеството/цените.
Подобно снимане (изделия, изолирани за уеб, каталози и прочие) имах есента, на 50лв/бр.
Зависи от вида на изделията и условията за снимане на изделията както и обема на постобработката.
Преди година-две снимах 5 метрова машина с 8 глави за бродиране и 10-на вида конци на глава.
Ето една подобна, но с по-малко глави.
Трудно някой ще я снима и изолира за 8 лв (само снимането с подготовката на място отнема над 1/2 ден, отделно, че не влиза в палатката), а каква охтика е изолация само на машината с конците - не е истина. Сега видях, че има и пропуснат конец вдясно.
ecobo, цената от 8 лева за кадър е доста апетитно за 1500 артикула. А, това че след снимането има пост обработка е пределно ясно и тя какъв процент е от труда по заснемането, Тоест нейната стойност пак ли се изчислява на кадър или според сложността?
Предметите не се по голями от да речем бутилка вино и друбните не по голями от 10/10 см. Според мен едно 3-4 лева за артикул с обработката ще са тъкмо по размер пък после да си прави ако ще и международна реклама с каталог.
Това са 1000-1500 броя. Без отстъпка няма да мине!!!
Petry, Знам какви са продуктите. Видях ги лесни за за прасяне! Истината е, че не бих се обвързал без договор и процент предплащане. Съгласен съм със ВАСОАРТ, че без обработка няма да мине и за да се получат по качествени фотки бих наел нечие студио дето имат предметна маса. За да си улесня обработването.
Лошото е, че незнам дали ше клъвне.
Човека ми показа даже какво му трябва. Елементарно е за изпълнение. Ако пък чак толкова се уплаша че няма да съумеля да изпълня поръчката, бих се обърнал към някой от вас!?
Svetoslav_Radkov
направи си сметка на времето - ако отделяш 5 мин. на снимане и 5 за обработка - това са 10 мин *1500 = 15000мин = 250 часа = 31 работни дни, а в реалността, винаги си удвоявай времето за работа и намалявай двойно очакваната печалба - мой си икономически закон. Отделно клиента може да иска да са описани точно по изделия (като база данни), особено ако си приличат. Много клопки има и стръвта е за теб заради голямата бройка.
Отделно, че клиент трудно ще ти преведе (а не знам такъв случай) 50% аванс, без да ти е видял работата и да те познава добре.
10000 лева за този обем е базата за договаряне. Ако е на партиди - с отделни договори за всяка - но на по-висока цена. Аз на твое място, бих наел 3 до 4-ма познати фотографи в екип да свършат работата, а ти да ги контролираш само (и с % от общата работа).
Николай
Да, трябва да се иска аванс, две мнения няма. Коментирам и от обратната страна - и тя иска да види (ако не познава автора) или той не е с национално утвърден авторитет.
Но за да се прецени обема и спецификата на работата - една малка контролна серия - 10-на снимки на продукти - естествено срещу заплащане е работеща идея. И клиента да си стикова организацията, и фотографа да си види проблемите. Едно малко договорче за 100-на лева - 50 авансово - за 10 обекта - оттам се гледа как и колко е снимано, какво още ще иска и уеб дизайнера ...
После по-големия договор . Бърза работа няма .., може и клиента да няма пари за такава работа и да гледа да нацепи някой ....Може и ежемесечни договори по 150 бройки - за 10 месеца
Доколкото усещам, става дума за рекламен бюджет около 1000 лева - което е несериозно
Николай
Другия ти договор, за авторски права е по-добре.
В обичайната търговска практика (това е съдебно дефиниране) съществуват два основни варианта:
продажба на права и продажба на фотографска услуга. Първото може да да се осъществи само от носител на права по ЗАПСП, което за фотография е само е физическо лице, за второто е юридическо (вкл регистриран ЕТ) лице и има изискване за платен патентен данък.
Повечето хипотези нагоре разглеждат само втората ситуация - продажба на услуга, което явно е неприложимо - липсва юридическото лице.
Има и една сродна на първата ситуация - плащане чрез хонорар (като се казваше, по хонорарен лист), но във всички случаи, а особено за сериозни суми се търси писмено документно отразяване на финасовата част на сделката /за разход на фирмата-възложител/.
Оттам следва законова невъзможност физическото лице Светослав да го дефинира като услуга, дори и защото няма фирма с платен патентен данък за фотография.
Изглежда сте нов/а тук. Ако желаете да вземете участие в дискусиите, кликнете на някой от тези бутони:
DP DepositPhotos