Използване на сток снимки
  • Здравейте,
    Намирам сайта за много полезен относно информация която ме касае.  Трябва да направя илюстрациите за една книга, но те са около 100 бр. илюстрации, като представляват предимно фигурални композиции. Срокът ми е много малък, за да измислям сам фигуралните композиции, или пък да наемам хора, защото няма да ми стигне времето и заплащането не е голямо. Може ли да си закупя изображения, които ми вършат работа за да си сглобявам композиции. След това тези композиции ги рисувам, но не мотамо (не ги прекопирам дословно), като дори на някои от илюстрациите си добавям различни елементи и променям отчасти физиономии и пози. Илюстрациите почти не наподобяват оригинала. Та имам няколко питания. Може ли да закупя изображения XSmall или Small, които ще са ми напълно достатъчни като размер за да си сглобя композициите и по тях да нарисувам илюстрациите. Книгата няма да се продава за момента.  Тя е проект и ще е в малък тираж, но по натам ако получи одобрение ще се продава най-вероятно. Ако трябва да купувам Extended лиценза това ще ме разори (снимките ще са много по скъпи отколкото ще ми платят за една илюстрация). Благодаря ви.
  • 19 Comments sorted by
  • Реклама:
  • Малко е сложен казуса. Формално ти дори няма нужда да ги купуваш - нали ще ги рисуваш. Но ако искаш да са по-големи (вероятно визираш различните цени в ИС, ДТ или Фотолия) - да, ще си купиш необходимия размер. Extended  се купува според изискванията на условията на сайта, без да е ясно от кой пазаруваш - не може нищо да се отговори. Малкия тираж и в комбинация, че са на вътрешна страница дават отговор, че вероятно не покриваш изискванията за Extended лицензиране

• Благодаря за отговора Petkov,
    Регистрирах се в dreamstime.com за сега и си купих кредити. Така или иначе се занимавам с дизайн, въпреки че мисля че съм и рисувач и ще си купувам снимки от там. Просто с тези лицензи и начина им на използване, не ми е ясно много това с комерсиалната цел. Например аз като нарисувам картинка по дадена снимка за мое улеснение и после искат да ми я откупят не съм ли в нарушение. Ценя работата на всички творци. Надрасках набързо какво имам в предвид.

http://img825.imageshack.us/img825/8899/diado.jpg
  • Yav,  според мен ако тази снимка (която си пуснал)
    е пример за това  кето искаш да правиш,
    мисля че  едва ли  някой  ще намери обща прилика,
    между снимката  и  илюстрацията.

Има доста разлики между двете,  и май единствено в позата e по-общото между тях.
    а такава поза се съдържа в не една и две снимки ...

Нека все пак хората  работещи с вектори да споделят  ако знаят, как би трябвало да се постъпи в такава ситуация.
    Успех.

• Ами и аз мисля като Мик :не само можеш да ползваш тези изображения, ами можеш и твоите после доста успешно да ги ъплоуднеш и да ги продаваш в стока. Аз не разбирам много, ама май рендеринг се нарича този процес и има доста такива качени вектори ,които са правени от снимки според мен . Успех и от мен ,хареса ми картинката :)
  • Цитат: Например аз като нарисувам картинка по дадена снимка за мое улеснение и после искат да ми я откупят не съм ли в нарушение.
    Зависи колко буквално си я нарисувал. В твоя случай (според примера ти) е много далече от просто фотореалистично прекопиране 1:1. Не си в нарушение
  • Картинката не  е трейсната, просто е ползвана като шаблон за позите, което си е доста труд.На момиченцето свития крак не е достоверно свит при твоята илюстрация, по добре го изправи, според мен не  е толкова важно да се вижда, че има движение. Доколкото разбирам е по важно отношението дядо-внуче, отколкото факта че ходят. Иначе поздравления за честността.
  • Благодаря за коментарите. Много ми помогнахте.  Да илюстрацията си има още доста проблеми, но имайки в предвид че разполагам с много малко време ще се задоволят с такива за проекта. За сега не мисля да си изкарвам парите правейки стокови илюстрации, но знае ли човек. Все пак трябва да ценим труда на другите, за което съм благодарен на всички вас.
  • Все пак трябва да ценим труда на другите...

Това е позиция, достойна за уважение! 

Няма нужда дори да купуваш снимките - дърпай си comp-ове и си свиркай ;-)
  • @lemonade: по принцип трейс от снимка може да се качва, само ако снимката е твоя
    иначе, в случая, както каза @sunnyfrog в случая не е прост трейс ами снимката е ползвана нещо като идея и ориентир
  • Здравейте, идеите не са обект на авторското право.
  • Освен ако не са пантентовани нали?
    • sunny, ако идеите са патентовани, вече ще се наричат изобретения, или полезни модели. 
    • Патентоспособни са изобретенията от всички области на техниката, които са нови,
      имат изобретателска стъпка и са промишлено приложими. Вашите идеи не са от областта на техниката, а от областта на изкуството. Идеите в техниката се регламентират от Закона за патентите и регистрацията на полезните модели.
    • Идеите в изкуството се регламентират от Закона за авторското право и сродните му права. В неговия чл. 4 е казано, че:
    • Не са обект на авторското право:

1. нормативни и индивидуални актове на държавни органи за
      управление, както и официалните им преводи;

2. идеи и концепции;

3. фолклорни творби;

4. новини, факти, сведения и данни.

• Начинът, по който си изобразил обределени образи, е въплатена идея. Самата идея не се защитава от закон, но изображението в което е материализирана /снимка или картина/, се защитава като авторско. Затова не е пречка да подражаваш на майсторите, но е нарушение да представяш техни работи като свои. В първия случай подражателят ще създаде ново, свое, авторско произведение, а във  втория случай правата на оригиналното изборажение ще бъдат присвоени. Ако пък подражателят припише своята творба, като създадена от майстора, тогава вече ще имаме измама.
    • Законът регламентира и друга хипотеза, при която едно авторско произведение се преработва от друг автор. Правото да изменя и преработва творбата си принадлежи само на автора `и. Тук отново е от значение дали при преработката се създава ново авторско произведение, от друг автор, или изменението се приписва на самия автор, без да е негово. Законът ви дава право да възпроизведете чужда творба във всичките `и детайли, така, че да изглежда идентична с оригинала, но само ако репликата е подписана от този, който я е направил и той е посочил, че е направил реплика. В съвременното американско изкуство има много примери за това. Много от работите на Анди Уорхол се възпроизвеждат във всичките им характеристики от други автори и се продават на добри цени. Например има едни щампи с четири цветя, оригиналите на които по търговете се търгуват около милион долара, а репликите им, пак по търговете, вървят около 50 - 150 хил.
    • Разбира се, законът не дава универсално решение, особено в твоя случай. Ако някой възпроизведе твоя илюстрация на 100 %, със същите технически способи, с която ти си я създала /ако е майстор, вероятно ще може/ и запише в заглавието "по sunnyfrog",  няма да можеш да го преследваш. Ако обаче използва копирна техника, за да възпроизведе твоя работа и да я размножи, тогава ще можеш. Струва ми се, че разликите между двата способа може да са неуловими.
  • ssto много благодаря за разясненията. Аз съм виждала копия на мой неща, но доста слаби и не съм зе занимавала с тях. Или пък ползвана идеята, композицията и заменени детайлите просто. И третия вариант директна продажба на мой оригинали през чужд профил или нова илюстрация създадена от елементи от чужди автори. Последния случай беше такъв и съответно закриха профила.
  • sunny, добре е, че говорим с примери. Така сме в рамките на темата, а и по лесно ще я разнищим.
    В първия ти казус е важно копията на работите ти от чие име са публикувани. Ако авторството им е приписвано на теб, а са изработени от друг, това е измама. Кописта е присвоил името ти на добър автор, за да се облагодетелства. Това е наказуемо по чл. 209 от НК. Ако кописта се е учил от твоите работи, като ги е имитирал, но е публикувал копията си от свое име, тогава нарушение няма.
    Във втория казус, е важно да се установи дали има прерабока на твоя илюстрация. При векторите, мисля, защитата е трудно осъществима. При снимките ниската резолюция помага да видиш изображението, но е недостатъчна да го използваш. При векторите, можеш да вземеш малко изображение и да го увеличиш без загуба на качеството. Изглежда може да се крадат вектори, а следите да се прикриват с малка преработка. В този случай, изглежда законът изостава от потребностите на живота. Ако има способ да се докаже, че е преработено чуждо векторче и ако е без съгласието на автора му, тогава можеш да преследваш почитателя на работите ти. Ако някой се е учил от композициите и сюжетите ти, дори да ги е имитирал изцяло, ако ги е пресъздал наново, тогава нещата са в рамките на допустимото.
    В третия казус си е налице присвояване на авторско право. В този случай е следвало да пуснеш сигнал до прокуратурата за образуване на досъдебно прозиводство за престъпление  по чл. 172а от НК. Той гласи: "Чл. 172а. (Нов - ДВ, бр. 50 от 1995 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 62 от 1997
    г., бр. 75 от 2006 г.) Който записва, възпроизвежда, разпространява, излъчва или
    предава, или използва по друг начин чужд обект на авторско или сродно на него
    право, или екземпляри от него, без необходимото по закон съгласие на носителя на
    съответното право, се наказва с лишаване от свобода до пет години и с глоба до
    пет хиляди лева." В наказателното производство няма да правиш разходи за държавни  такси и за адвокат, въпреки, че адв. няма да е излишен. Ако прокурора внесе обвинителен акт в съда, можеш да се конституираш като граждански ищец и да искаш да бъде осъден обвиняемия да ти плати обезщетение. Добре е да прочетете Раздел VІІ от Глава ІІІ на Наказателния кодекс.
    Четвъртият казус ме затруднява. Възможно ли е да се докаже, че някой е съставил колажче, присвоявайки си елементи от работи на други автори? Мисля, че в Закона за авторското право имаше някакава регламентация, но ще го погледна друг път.
    Надявам се да сме полезни на Yav.
  • Yav , определено начинът по който използваш снимките като шаблон няма как да бъдат предмет на авторско право. По простата причина че едно е илюстрация изпълнена в материал а съвсем друго нещо е фотографското изображение. ssto, ти говориш за копия, а тук иде реч за произведение инспирирано от друго произведеие но в ръзличен жанр от изобразителното изкуство. Единствения начин да ме осъдят за копие на картина на Ван Гог е ако я копирам мотамо дословно,  и като размер и като техника и основа и си позволя да имам претенции за оригинал. В нашия случай Yav може да бъде подсъдим ако снима същите модели, по същия начин и със същите дрехи, като претендира за авторство, при положение че те вече са приоритет на друго авторство преди него. Така че тук не говорим за копиране в идентична техника а за инспирации в съвсем различен жанр. В този случай и авторът на фотоизображението и илюстраторът са автентични автори на своите си произведения. както и да разглеждаш казуса в хода на разследването и експертизата за авторство ще стигнеш до това което ти казвам. За целта може да се назначи експертиза, при която се взимат в предвид най-вече жанровите специфики на двете произведения. А по отношение на четвъртия казус знам че дори да промениш едно чуждо произведение с типично негови елементи се счита за напълно авторско.
  • sunnyfrog , за твоя случай с продажба на твои оригинали без твоето знание и разрешение в други сток агенции си е направо подсъдимо, но защото са имено твои. Хайде да ви открехна за нещо което е равностойно на официалния патент. Всички знаете какво е пощенско клеймо. Следващия път когато имате претенции за авторство просто си самоизпратете едно DVD със авторски произведения до самите себе си. От датата на пощенското клеймо който се осмели да ви копира имате коз за пред съда, а имено пликчето с клеймото, което можете да отворите в съда и да го представите като неоспоримо доказателство, във ваша защита. Хайде, наздраве ;)
  • Реклама:
  • хм и как ще докажеш че иенно точно това DVD е било в плика.
  • Плика не се разпечатва и се предава като доказателство в съда - запечатан.
  • Или най-добре се предава за съхранение при нотариус. Струва пари, но пък може да сложите всичките си снимки до определена дата на диск или флашка например.

Добре дошъл!

Изглежда сте нов/а тук. Ако желаете да вземете участие в дискусиите, кликнете на някой от тези бутони:

Login with Facebook

Продавай снимки

Добре дошли на българските дискусии за сток фотография, видео и илюстрации