Recent Unauthorized Downloads at iStockphoto
  • За който не знае- някъде по нощите от IStock дръпнаха различни суми от сметките на може би хиляди ( или десетки хиляди?) стокъри. За някои сумата е 5-10, за други - над 3000 долара. Причината- неуторизирани даунлоуди , през месец декември. Съдейки по активноста във форума на Айсток, ужилените са много.
    Но проблемът не свършва дотук.
    Айсток хубаво ще си възстановят парите, ама какво ще стане с доверието към тях?
    В крайна сметка ти си им доверил някаква твоя интелектуална собственост, и какви са тяхните отговорности по въпроса?
    Доколкото разбирам, свалените снимки винаги са били в най-голям размер.
    По какъв начин ще се пласират? Не знам, само мога да предполагам.
    Сигурно и от българските стокъри има ужилени-един с по 1 файл, други с повече.
    Ще следим драмата.

http://www.istockphoto.com/forum_messages.php?threadid=299222&page=1
  • 40 Comments sorted by
  • Реклама:
  • Неадекватен анализ.
    Какво означава 'ужилени'?!?

Някой си накупил много снимки с фалшиви карти. Айсток решават, че не могат да преглътнат цялата загуба и вземат и на фотографите този дял. Съвсем закономерно, не знам какво има да е недоволен някой.
  • чудно

това силно напомня моите проблеми с дрийма - който иска може да види темата по-долу

след излизането на скандала с pixmac и спирането на връзките с тях проблемите ми спряха, както и продажбите за жалост, което ме води към мислъта че те са били проблема

не знам айстока дали са работели с тях, но ако да, това е драмата

• [quote]Съвсем закономерно, не знам какво има да е недоволен някой.[quote]

Е аз пък не виждам нищо закономерно, още по-малко пък причина да съм доволен...
    На изпратения ми имейл от Istock можеха поне едно елемнтарно извинение да изкажат за така създалата се ситуация, вместо да ми обясняват, че това вероятно и в бъдеще ще продължава да се случва....
  • Нещата явно излизат извън контрол. Те по този начин могат спокойно да си връщат част от парите с този предлог.
  • Това са пълни глупости! Дори да има даунлоуди с фалшиви карти, загубите се поемат от банката издател на картата, не от продавача! Да не говорим, че не виждам как могат да се изтеглят няколко хиляди снимки за един ден.
    Тия си правят каквото искат и се мъчат да си увеличат печалбата, нищо повече!
  • Точно така е!  И за жалост тези "номера" на агенциите ще стават все повече...един като утъпче партината и другите само това чакат. Никакъв контрол на тях няма, правят каквото си поискат, най вече с тези които са по новите контрибутори. Разчитат на това че си поставен до стената и няма на кого да се оплачеш...и от самите агенции и от наглите и самозабравили се инспекторчета, които правят абсолютен произвол с труда на хората. Системата на оценка трябва да се промени! Крайно време е да видим разжалвани инспекторчета, с имена и портфолио на "можещите"
    Let me show the world in my eyes...
    www.vasoart.com
  • Има огромна тема във форума им - вчера я четох над един час. С много логични  аргументи и съждения. Има и лайтбокс с част от изтеглените снимки, в който се вижда липсата на логика на избора. Теглено и плащано е от много карти по целия свят с малки - $75 до средни суми - 4 пъти х $1200. Основно са реагирали (вероятно и засегнати) само ексклусивни автори

• А такова застраховане за картови измами има и си е действащо, но iStock  с огромния си процент, който прибира от по-голямата част от контрибуторите - 85%, явно не го обявяват. 

Merchant ChargeBack Insurance

BankCard Central provides qualified merchants’ access to charge back insurance protection against cardholder fraud on Card-not-Present credit card transactions when:

• A Lost or Stolen Credit Card – is used before the card owner detects it is missing;
    • Card Generators or Counterfeit Plastic Cards – with fraudulent credit card numbers generated using software programs.
    • Identity Fraud -- the identity of a card holder is stolen and assumed by thieves.
    • Post-Purchase "Ship To" Changes -- After a valid transaction has been made by the real card owner, thieves use the site's customer service screens to gain information necessary to "assume the identity of the order owner" and request a change in "ship to," having the goods delivered to an alternate address of their choosing.
  • Не е само застраховка. Самите компании-издатели гарантират някаква сума. Аз имам Виза Класик, която има гарантиран срещу измами лимит от 5000$, (може и да бъркам сумата, ама там някъде е). Гарантиран от Виза, дори не от банката издател. Банката пък ми гарантира от своя страна защита до 1000$, което е тъпо, ама карай, в България сме. Аз затова в тая сметка повече от $1000 не държа.
  • а дали са дръпнали от Юрката 2-3 хилядарки?
  • Дидо, повечко са сигурно, теглили са цели лайтбоксове, със скорост около 1 файл/сек. Това поставя редица въпроси: как са регистрирани много потребители (няма как един-двама фиктивни доунлоадери да са ползвали много и различни карти) и са оторизирани от айСток да теглят снимки със стойност (по оценки вътре в темата, и то само на публикуваните суми за връщане) около 1 000 000?
  • Много добре знаят кои са , тези неща не стават току така...! Знаят, но не им изнася да си признаят тяхната вина, колко по лесно е другите да духат супата.
    www.vasoart.com
  • Би трябвало под всяка не приета снимка освен "copy-paste" основание за неприемане, да фигурира и името на инспекторчето. А тези неща с фалшивите карти са много удобни за агенциите.
  • Прав си Митко, ама тогава ще се види какво стои зад гръмката фаза "стандарт айсток". Ще се види че точно тези на които е дадено да вдигат летвата са доста слаби като фотографи или дизайнери...Ще се види и че наред със страхотните кадри от фотографи има дзоста посредствени, минали "ситото" само защото са на ексклузивни....а от това пада имиджа на агенцията като цяло.!  Разбира се не мога да сложа всички инспектори в това число, защото сигурно има и много стойностни автори от тях, пример е нашия съфорумец Ваньо Матеев. Но  всичко това е добре известно на самата агенция, просто такава е политиката им да привличат ексклузивни с непочтенни средства, като натискат и вгорчават живота на другите.
    www.vasoart.com
  • Аз имам три фаила  пострадали от "удара".
    А последния месец в ИС имам  към  30 фаила качени и към 25 регрета за всевъзможни причини. Като 5-6 файла са връщани по 2-3 пъти.
    Първи случай: 1. кийуърдове, 2. имало артефакти(за вектор става дума), 3. не е стокабъл
    Друг случай: 1. кийуърдове 2. кийуърдове(нови който не харесват, и в това число и думи който са си подходящи)3.да махна белия фон(което за толкова години не ми се е случвало никога).
    Ок да връщат, ама поне в един регрет да е всичко.
    От цялата работа пада  реитинга ми, а не съм забелязала да се качва при качване през регрет. С тази скорост до няколко месеца ще съм под 40%, ако  евентуално човек реши да става ексклузив, няма да го огрее.

• Както каза Петков, пострадалите сме основно ексклузивните, защото теглиха предимно вети и агенции на макс размер (най-висока цена).
    Аз лично пострадах само от 2 агенции файла (66$), доста от големите продавачи писаха, че са им взели по над 3000$.
    В случая няма нищо изсценирано от айсток, защото тези продажби станаха в най-непродаваемите дни през годината - между коледа и нова година. Имаше и тема, как на някои хора изненадващо им се появяват продажби на обща сума по 2-3000$ в портфолиото за 1 ден.
    Тъпото е, че айсток не поемат засега никаква вина или отговорност, а само си прибраха въпросните суми.
  • Реклама:
  • Някои - Curt_Pickens - http://www.istockphoto.com/user_view.php?id=630114   Files: 1381 Downloads: >22000

започнаха да си махат нещата: 

Posted By Curt_Pickens:
    Sad day for me I have begun to remove my files. 200 so far and counting. 6 years being here and its come to this iStock. I really appreciate how you appreciate my loyalty .

... This is a business decision and not a hobby for me....
  • Аз бях написал нещо на Мартин но тогава той не ми повярва. Краят ще е по кофти от колкото си го представях!
    Не злорадствам, просто ми е тъжно че нещата в най голямата микросток агенция отиват към своя логичен край...за което са виновни алчността и наглоста някои люде.
    www.vasoart.com
  • Едни от най-големите измами в нета са фиkтивните пробиви. Образно - хaкват мрежата на Пeнтагoна. Олеле, ..., изтекла била от  вътрешен информация, бла, бла ...какви нива на оторизиране и сигурност има, не е истина.
    И след примерно 1/2 година му вдигат бюджeта с примерно 1/2 милиарда зелени за подобряване на сигурността, което не се чува никъде. :)

Както гласи една китайска поговорка - гледай посоката на реката на парите.

В случая има примерно годишен отчетен доклад пред инвеститори/банки, с тези (върнатите, но през 2011) финанси е подобрен годишния баланс за печалбата за 2010г. в условията на криза, ама що ли си мисля едни такива корпоративно-нелицеприятни съждения...

Затова са теглени най-скъпите (някои твърдят, че са им теглени EL???) което е безмислено при условие, че са изтеглени най-големите размери на файловете, а самия лиценз EL е невалиден /не е законно от iStock/.

• Това с ЕЛ продажбите е просто, защото все още я има тази промоция от сайта, да продават ветите и агенциите с този лиценз "Extended Legal Guarantee covers up to $250,000", без допълнително заплащане.
  • А за какви парични числа става дума - една проста сметка за периода 22-30 декември, през който са теглени.

Във форума числото на теглене е дадено като 1 файл за 1.4 сек - това са около 2500 файла/час (средно  ~5mb ~ ) това е около 12 Gb/час - реална скорост за даунлоад (примерно моята е 8Mb/sec). Петри дава цена 33$/бр (платима на контрибуторите) ^ 2500 = 82500$ /час ^ 24 часа = 1 980 000$ дневно (към контрибуторите) и поне 2.5 пъти повече като дял на iStock - демек, общо може да се достигне около 7 млн дневно ???
    т.е., лимита е определен само от количеството достъпни пари по кредитни карти.

• този бизнес наистина започва да се срива за съжаление

ако си направите труда да потърсите назад ще видите същите проблеми и оправдания от дрийма, като тогава дори ме бяха обвинили че аз сам си ги крада с фалшиви кредитни карти

само още веднъж искам да ви обърна внимание на скандала с pixmac - тъй като това е очевидната причина за мен - те са създали система за "кеширане" на снимките купени през тях - която не е отброявала продажбите - а явно те са продавали доста, само така се обяснявам тези огромни загуби, отделни хора не могат да ги направит в такива размери, освен ако пак не работят със софтуер който тегли автоматично

при всички положения това е проблем на сайта и сигурността му, отделно че не виждам как банката ще откаже плащането, при положение че както са написали по-горе има гаранции

единствения начин да излязат нещата според мен е ако се заведе колективно дело в някоя бяла държава и започне разследване - мога само да предполагам какво ще стане тогава...

• Със сигурност цифрите са ужасно големи само за ден, макар и само виртуални. При цялата тая операция са изтеглени много снимки безплатно, за мен това е била основната цел.
  • Работата смърди откъм кухнята на АйСток. Защото:
    1. За чий му е на някого да тегли толкова снимки? Да ги ползва? Да ги продава? Едва ли. При теглене по този начин и в такъв мащаб трябва да си идиот за да мислиш, че няма да те усетят, а като те усетят, лиценза ти е невалиден и при ползване на снимките гризваш дървото. Още повече, че не е трудно да се "намерят" такива снимки без пари, така и така нямаш лицен.
    2. За 1.4 секунди НЕ МОЖЕ да се изтегли файл на практика. Само потвържденията отнемат повече. Освен ако не е ползван някакъв специален софтуер, което пък е още по-невероятно. Най-вероятно пробива е станал през API-то на АйСток, което си е тяхен гаф отвсякъде.
    3. Обясненията, дето дават от АйСток са супер-наивни и тъпи. И за дежата е ясно, че шикалкавят.
    Дано се намери някой да ги осъди и да предизвика разследване, тогава ще излязат много интересни работи, убеден съм ;-)

• Има поне още два сценария
    1. Разбиване на лицензно-ексклусивен модел от конкуренти - теглени са основно ексклусивни снимки - които на черния пазар са "фри" и стават достъпни и използваеми в страни с други нива на защита на авторските права - основно под формата на евтини двд колекции по теми и ограничено листваеми торенти. Там е възможно втория ползвател (закупил ДВД със много РФ снимки) да се явява добросъвестен и никой да не може да го бутне за нищо. Въпрос на законодателство, но не коментирам за страни, където е възможно това.

2. Застрахователна измама - ако цялата имидж-банка е застрахована за такава кражба - iStосk може да си го позволи с тази норма на разпределение на комисионните - сега си получават парите от застраховката - с техния дял от комисионната и дела от комисионните на контрибуторите се разплащат обратно на картодържачите, а парите от застраховката им остават като чиста печалба. А тези, които знаят застрахована ли е или не банката са вероятно 2-3 човека - те ще си държат устата затворена за толкова парици. От морална гледна точка са чисти като сълза - неоснователно получените пари се връщат 1:1 (и от двете облагодетелствани страни обратно на законните им собственици), а разходите по застраховането са само от страна на агенцията и съответно прихода е само за тях. Те никъде не обявяват - да, застрована е или не, не е застрахована. Няма нито дума като отговор по този въпрос.  Хаха... - голяма *бавка е това.

Странно е, че е атакуван само iStосk - за толкова пари може се атакува и Gеttyimаges - където колекциите Вета и агенции са същите и цената е същата.

• Извадка от TOS-a на iStock -

"...In the event iStockphoto elects not to proceed against an Infringer, the Supplier shall have the right to proceed against such Infringer for such license violation or infringing action. The Supplier hereby agrees that any monetary recovery
    it receives as a result of any legal action taken against any such
    Infringer, to the extent such monies are intended to compensate the
    Supplier for lost licensing fees or include statutory damages,shall,
    after deduction of all costs and expenses incurred in gaining such
    recovery (including, without limitation, reasonable counsel and experts'
    fees and disbursements on a solicitor and client basis), be divided between the Supplier and iStockphoto pursuant to the provisions of the Compensation section above... "

Накратко - ако решите да осъдите на собствени разноски някой купувач нарушаващ условията на лиценза , ще трябва да поделите евентуалната компенсация с АйСток и то "pursuant to the provisions of the Compensation section" - т.е в най-общия случай 15% за вас , 85% за АйСток .

• Е тук е особеността на ексклусивните. Само за техните снимки е сигурно, че са с източник iStоck. И те да му мислят. Другите (такива снимки, които са качвани на повече сайтове ) може да са с неясен източник - ДТ, СС, ... демек нищо не дължиш на iStоck

• Днес получавам писмо за нов удар от януари и февруари. Този път и мен доста ме засяга. На 17.03 щели да си земат от акаунта ми въпросната сума, която е горе долу 40-60 долара.
  • Съни, и аз получих, но мисля че се бъркаш. Няма да ти вземат целия доход за дадения ден, а само за точно определени продажби.
    Би трябвало, да имаш точен списък в мейла, с номерата на снимките и общата сума, която ще си вземат.
    Аз съм тънко с 4,5$
  • Именно това което ти казваш съм разбрала. Не знам защо си мислиш, че съм се заблудила....никъде не съм писала, че ще вземат целия доход от въпросния ден 17.03. Да имам дълъг списак с въпросните файлове. Прото не ми се смяташе колко точно е сумата, която ще ми приспаднат, а тя е някъде  около 40-60долара.
    И в другите сайтове стават такива неща, но явно ги покриват и не ги афишират. Ама в ИС като гледах днес  темата в форума...са доста големи сумите.  Мойте са капка в морето направо.

Добре дошъл!

Изглежда сте нов/а тук. Ако желаете да вземете участие в дискусиите, кликнете на някой от тези бутони:

Login with Facebook

Продавай снимки

Добре дошли на българските дискусии за сток фотография, видео и илюстрации