Подкрепям OmegaTransFer:
"За мен изборът дали да стана ексклузивен се свежда основно до отговора на въпроса:
Продажбите от евентуално приети снимки в специалните колекции ще надхвърлят ли продажбите ми по другите сайтове? Ако надвишават или поне са равни на тях, струва си да качвам на един сайт, вместо на 4-5 (както е в моя случай)."
В момента (с наличното разпределение на снимки по сайтовете) исток са само 1/6 от приходите ми от сток. Засега по никаква схема не мога да си достигна общия доход само с ексклусивност там. Затова ще изчакам 1/2-1 година - да видим как ще е ...
Има една категория снимков материал, неотговярящ на изискванията за сток - без модел релийзи, с разпознаваем дизайн или лога. Има дублиращи и смислово подобни кадри - неприемливи за исток, поради летвата на вюърите. Това е доста материал, ставащ за издания - което обаче по смисъла на този договор, автора не може да го продава. Има в категорията Арт - омазани, зърнести, с умишлено грешен WB - технически неподходящи за исток, но перфектни за календар - примерно за голо тяло.
И какво правим с такива снимки - държим ги по дискове ли - нито да продадеш право за ползване (което е лицензиране по смисъла на договора, но не е Work for hire) нито да ги изтриеш.
Снимал си голо тяло на 19 годишен модел - по американското законодателство не можеш да публикуваш (трябва над 21 години да е модела) - но по българското, можеш да публикуваш в издание - тук границата е 18 години.
Отделно, че в България има издателства и РА (малко наистина), плащащи по-висока цена за публикация, отколкото автора получава от исток.
Petri, да, вярно Google има сериозен кеш - и то за отдавна свалени от нета неща.
Мартине, я кажи по колко продаваш качествени, но отхвърлени от Исток - те се отличават от другите сайтове с порочния принцип - вълка да пази агнето. Моя конкурент (той е и стокер и вюър) да ми дава оценка и естествено може да ми отвърли сродни на неговите - пази си хляба, а отделно е знайно, че сред най- нестокаджийските снимки основно са на ексклусивните - за тях летвата е по-ниско.
Ами отхвърлените от Исток ги продаваш точно за 0 $ - без шанс никъде другаде да ги качиш!
Между другото, коефициента (приети/подадени) ми в Шутъра е над 75% (но аз много "плява" се опитвам да качвам) - и е двойно по-висок от "специално селектираните" за исток, като средната стойност на продажби ми е 0.41$ и е с 15,5 ПЪТИ повече изтегляния. Това дава еквивалента, че ако съм ексклусивен в исток (с моето количество DL-и) средната ми стойност на всички продажби, вкл. Вета, агенции, екстендети, трябва да е поне 6.5$
Сметни си и кажи, под или над тях ти е средната стойност - пари, разделено на изтегляния.
Не е вярно че най-ощетени са неекслусивните - при спад от 20 на 15%. Разгледано обратно, какво получават Исток от тях (останалите 100-20= 80%, от догодина 85%. това е 85% / 80% = 6.2% в повече спрямо 2010 година ), докато при екслусивните, примерно спадане от 30% до 25% (останалите 70%, от догодина 75%, това е 75% / 70% = 7.1% в повече спрямо 2010 година) Или този 1% повече от екслусивните, умножен по броя на DL e доста сериозно число за сайта.
т.е. оказва се, че исток ще печели повече от спадането на процента при екслусивните, които уж са толерирани.
Изглежда сте нов/а тук. Ако желаете да вземете участие в дискусиите, кликнете на някой от тези бутони:
DP DepositPhotos