Въпроси за ограниченията на ИС ексклузивните
  • Обмислям да стана ексклузивен фотограф към АйСток.
    Основният стимул са двете нови колекции.

Зачетох се в Ексклузивния договор и има неща които искат изяснение. Именно ограниченията които има там, са ме отказвали по-ранно да се замисля за тази стъпка.
    Към темата е приложен ексклузивният договор (ако някой не може да го прочете на сайта им)
    Ето и линк към договора на сайта на ИС.

Говорих си с Омегата за някои въпроси, той ще се включи по-късно. Интересно ми е как тълкувате някои точки и как/дали продавате извън сайта.
    Ще цитирам някои неща от договора. Ще номерирам цитатите, за по-лесно отговаряне :)

1. "Exclusive Content" means .ala bala..... but shall not include
      • Content that is produced as
        "work for hire"
        within the meaning of United States federal copyright legislation or
        is otherwise the result of a specific commission by a bona fide client
        of the
        Supplier evidenced by written agreement where the Content
        deliverable from such commission is for the personal use of the client
        and not for resale or
        license to any other person or entity, except to the extent Supplier
        retains in such Content any royalty free rights of the type outlined in
        the
        Content License Agreement;

• Content that is produced for
        "Editorial" purposes except to the extent the Supplier retains in such
        Content any royalty
        free rights of the type outlined in the Content License Agreement,
        where "Editorial" means visual reporting to illustrate general interest
        and
        specialty stories for information, documentary or photojournalism
        (but not advertorial)
        purposes only;
      • Content that is "Rights
        Managed
        ", which is
        defined as Content produced by the Supplier and licensed for a fee
        that is based on one or more limited uses and for which usage history is
        tracked;
    2. nothing shall restrict the Supplier from
    3. establishing or maintaining a personal portfolio web-site on which
      Exclusive Content is posted for the purposes of art display but not the
      sale or
      licensing or giving away of rights to the digital Content; or
    4. using Exclusive Content in connection with the sale by Supplier of
      prints, t-shirts
      and other merchandise where the sale or licensing or giving away of
      rights to the digital images or other Content beyond such merchandising
      use is not
      involved
      .
    5. You further agree that any Exclusive Content that is not accepted by
      iStockphoto and does not form Accepted Exclusive Content cannot be sold,
      licensed
      or otherwise made available to purchasers, licensees or other
      potential users without the prior written consent of iStockphoto.
      iStockphoto reserves
      the right to sell non-accepted Exclusive Content through another
      site or distribution venue determined by it, the compensation for which
      will be subject to a new rate schedule agreed between the parties
      .
    6. iStockphoto reserves the right, at your expense, to assume the exclusive
      defense and control of any matter otherwise subject to indemnification
      by you,
      and in such case, you agree to cooperate with iStockphoto's defense
      of such claim.
  • 84 Comments sorted by
  • Реклама:
  • И аз скоро си мислех да стана екслузивен, щото си гледам разни снимки по корици и календари, дето не са купувани с екстендет лиценз, и нямам идея откъде са купени, щото ги има в 5 сайта с различни License Agreements, даващи различни права на купувача...
    Ама като зачетох тоя договор - сори, ама няма да стане тая тяхната. Прекалено рестриктивен. Неприлично даже ;-)
  • Няма какво да го мислиш:
    1. Повече продажби по принцип.
    2. Ексклузив+ = още повече пари.
    3. Потенциал за Вета и Ейджънси = още повече пари и реализация на оригинални кадри.
  • Някой малки коментари от мен:
    По т. 1 - Work for hire е специфичен правен институт на американското право. Ето тук пише повече: Work for hire
    По т. 2 и 3 - мисля, че няма неясноти.
    По т. 4 - тук е интересно. Можеш да продадеш тениска, принт, чаша или каквото и да е, на които има отпечатана твоя снимка, но с продажбата не можеш да предоставяш какъвто и да е лиценз за ползване на отпечатаната фотография. Един пример: ако аз издавам книга, мога като корица да отпечатам своя снимка, защото купувачът на книгата не придобива никакви авторски права върху снимката; нямам право, обаче, да предоставям права за снимката на някой друг, който иска да издаде книга, на чиято корица има моя снимка. Така го разбирам аз.
    По т. 5 - нямах представа за тази клауза. iStock имат право да продават и качени от мен, но неодобрени снимки. Ами...аз така или иначе няма как да ги продам на друго място.
    По т. 6 - това е форма на упълномощаване на iStock да преговарят и да представляват процесуално контрибютора във всеки случай, в който има претенции на трети лица.
    Още нещо - договорът може да се прекрати с едномесечно предизвестие от всяка от страните.

Оффтопик: Мисля, че с новите колекции на iStock те си правят една нова ниша. В тях виждам неща, които време не биха приели, защото са твърде арт и не са стокабъл. За мен изборът дали да стана ексклузивен се свежда до отговора на въпроса: Продажбите от евентуално приети снимки в специалните колекции ще надхвърлят ли продажбите ми по другите сайтове? Ако надвишават или поне са равни на тях, струва си да качвам на един сайт, вместо на 4-5 (както е в моя случай).
  • случай 1:
    идва клиент и иска снимка на кучето си - това е ОК, доколкото разбирам, все докато тази снимка си стои на стената му вкъщи :)

случай 2:
    идва клиент, иска снимка на куче за календар/списание/опаковка
    неяснотата идва от следното: това work for hire ли е? или е както Омегата го е описал, че аз отдавам нещо като роялти права на издателството? или знам ли ..

случай 3:
    снимам модел за бук
    това ок ли е

случай 4:
    снимам модел за цели на трета агенция, която тази снимка после продава на пети клиент?
  • Роби, тук вече трябва по-сериозен юридически анализ, т.к. съгласно договора ти се съгласяваш с условията на Work for hire (WFH), при които тези снимки няма да са част от IS Content, които са специфични и доста се отклоняват от разпоредбите на българското законодателство.

WFH е дефинирана в американския Закон за авторските права от 1976. За да се приеме, че едно произведение е в резултат на WFH, трябва да са налице следните 4 условия:

1. the work must be "specially ordered" or
    "commissioned." What this
    means is the independent contractor is paid to create
    something new
    (as opposed to being paid for an already existing piece of
    work); and

2. prior to commencement of work, both parties must
    expressly
    agree in a signed document that the work shall be
    considered a work
    made for hire; and

3. the work must fall within at least one of the following
    nine narrow
    statutory categories of commissioned works list in the
    Copyright Act:

(1) a translation, (2) a contribution to a motion
    picture or other audiovisual
    work, (3) a contribution to a collective work (such as a
    magazine),
    (4) as an atlas, (5) as a compilation, (6) as an
    instructional text,
    (7) as a test, (8) as answer material for a test, (9) or a
    supplementary
    work (i.e., "a secondary adjunct to a work by another
    author" such as
    a foreword, afterword, chart, illustration, editorial
    note, bibliography,
    appendix and index).

Т.е. освен, че трябва да имаш договор, в който изрично да е описано, че работата ще се счита WFH, тя трябва да попада в една от горните 9 категории, които са с доста тясно съдържание.

Струва ми се, че нито една от посочените от теб точки, Роби, не може да попадне в WFH.

Припомням част от договора на ИС, болднатата:
    In this Agreement, "Exclusive Content" means...but shall not include (1) Content that is produced as
    "work for hire"
    within the meaning of United States federal copyright legislation or
    is otherwise the result of a specific commission by a bona fide (добросъветстен, т.е. който сключва договора с теб не с цел да увреди iStock) client
    of the
    Supplier evidenced by written agreement where the Content
    deliverable from such commission is for the personal use of the client
    and not for resale or
    license to any other person or entity, e
    xcept to the extent Supplier
    retains in such Content any royalty free rights of the type outlined in
    the
    Content License Agreement...

Мисля, че тук попадат твоите случаи 1 и 3 (стига да не го продава /подарява този бук).

Случай 2: Не, това не е WFH, не попада в никоя от 9-те категории.

Случай 4: Не, това не е WFH, не попада в никоя от 9-те категории.

Разбира се, може и да пропускам нещо.
  • Набутай се Роби, набутай се!  :) После пак ще си говорим ама ще е късно...
    Let me show the world in my eyes...
    www.vasoart.com
  • Мисля, че преекспонирате нещата. Исток имат търговски интерес да привлекат най-добрите фотографи, а не да ги отблъскват. Свободата да правите бизнес със своята фотография не е ограничена по никакъв начин, освен до ангажимента да качвате РОЯЛТИ ФРИИ само в Исток...Въпрос е на личен избор и финансов резултат .Погледнете нашите колеги - тези, които продават най-много и най -успешно са ЕКСКЛУЗИВНИ само в Исток!
  • Подкрепям OmegaTransFer:

"За мен изборът дали да стана ексклузивен се свежда основно до отговора на въпроса:

Продажбите от евентуално приети снимки в специалните колекции ще надхвърлят ли продажбите ми по другите сайтове? Ако надвишават или поне са равни на тях, струва си да качвам на един сайт, вместо на 4-5 (както е в моя случай)."

В момента (с наличното разпределение на снимки по сайтовете) исток са само 1/6 от приходите ми от сток. Засега по никаква схема не мога да си достигна общия доход само с ексклусивност там. Затова ще изчакам 1/2-1 година - да видим как ще е ...

• Роби, всички варианти които си изписал са ОК с Айсток.

Не е ОК да:
    1. Продаваш RF лицензи другаде.
    2. Да си даваш безплатно снимките онлайн.

Изобщо всичко се свежда до лиценз:
    Тази мацка която си снимал даваш ли й RF лиценз? Във фото-форума даваш ли RF лиценз? Не.
    Нямаш проблеми никакви с това.

Достатъчно професионалисти са ексклузивни в Айсток и не са си загробили другия бизнес - точно защото не е толкова ограничаващ договора.
  • И тук идва логичния въпрос: ако към момента приходите от АйСток представляват едва 1/6 от всички пприходи, реалистично ли е да се смята, че като ексклузивен приходите ще нарастнат с 600%, та да компенсират продажбите в другите агенции? ;-)
  • ще нараснат на куково лято! Ама всеки сам си избира колко да си стегне въжето....това е до човека. :)
    www.vasoart.com
  • Васо изказваш се неподготвен... от една снимка Ветта лардж формат ти е 22$ кажи ми колко снимки Ти трябва да продадеш за да направиш 22$?!?!  лардж формат в Агенция съм продавал за 31$
    Предния месец имам 12 снимки купени ветти който да ти кажа ми беше слаб месец, имал съм месеци с по 30 сваляния , отделно имаш и опция за Е+ ,Агенция! скоро ветите ще се продават и в Гети огледално ;)
    Ако имаш добри кадри се правят много пари виж тази рускинята ElenaViyerskaya регистрирана февруари 2010 и за 10 месеца вече е ексклузивен има 3200 сваляния като имаш предвид, че на нея почти всичко и е ветта средно по 15$ сам можеш да видиш дали е далавера да си ексклузивен в ИС но ти се самозаблуждавай, че е много гадно ;P
  • о, аз знам че тук е много голяма  агитката на айсток!  :) Оставете ме мен , нека да ми е гадно в другите агенции...вие нали си правите паричките, значи всичко е ок. Хайде със здраве, пък след време пак може да се върнем на темата.
    www.vasoart.com
  • Не знам защо, заради изискванията за ексклусивност, са карали Вальо Русанов да си свали снимки от photo.net - там нито сe лицензират, нито се продават. Той е еквивалент на photo-forum.
    Ако преди една година не ме бяха  сложили на трупчета по тяхна вина - сега вероятно щях да се пъна за  ексклузивен - имам нормата DL-и.  Но с тези промени - по-добре да видим какво ще стане догодина
  • Аз също бях пред дилемата на Роби, но реших да изчакам - за да видя какво ще се случва за в бъдеще с IS.
  • Определено си заслужава ексклузивността ако имаш вети и агенции файлове!!!
  • Реклама:
  • Има една категория снимков материал, неотговярящ на изискванията за сток - без модел релийзи, с разпознаваем дизайн или лога. Има дублиращи и смислово подобни кадри - неприемливи за исток, поради летвата на вюърите. Това е доста материал, ставащ за издания - което обаче по смисъла на този договор, автора не може да го продава. Има в категорията Арт - омазани, зърнести, с умишлено грешен WB - технически неподходящи за исток, но перфектни за календар - примерно за голо тяло.
    И какво правим с такива снимки - държим ги по дискове ли - нито да  продадеш право за ползване (което е лицензиране по смисъла на договора, но не е  Work for hire)  нито да ги изтриеш.
    Снимал си голо тяло на 19 годишен модел - по американското законодателство не можеш да публикуваш (трябва над 21 години да е модела) - но по българското, можеш  да публикуваш в издание - тук границата е 18 години.

Отделно, че в България има издателства и РА (малко наистина),  плащащи по-висока цена за публикация, отколкото автора получава от исток.

• Petri, Google  ми показва твои снимки във френската фотолия. Това не ти ли е проблем за ексклусивността в исток?
  • Не, защото те не съществуват реално, ако цъкнеш на тях ще ти каже нещо подобно на френски. Изтрих ги като кандидатствах, но явно на някакви сървъри се пазят тези превюта.
  • Васо най-важното е да сме живи и здрави другото е маловажно, но ти си този който плюе само по ИС. Не знам някой да е станал ексклусивен и да се оплаква от това ...знам, че е гадно за не-ексклусивните и ги прецакват яко, но ти какво искаш да правиш пари колкото нас и при същите условия  да продаваш ?!? няма как да стане :) Тук въпроса е дали, като ексклусивен ще правиш същите пари както ако продаваш по другите сайтове...аз ти казвам, че може да се правят! въпроса е, че няма как да стане изведнъж оп ставам екс. и правя голямите пари.
    А за след 5-10 години може да го няма ИС, но може и само той да остане нищо не се знае може и ние да не сме тука :)
    Аз лично не бих продавал качествени кадри за по 0.25$ до 1-2$ предпочитам да си ги държа в архива :)
    А има и друг вариант който съм си мислил да направя... примерно аз съм ексклусивен в ИС, а жена ми да я регистрирам по всички други сайтове, но нямам толкова време и нерви да се занимавам :) Всеки сам да си прави сметката, но не може да говориш така за ИС при положение, че не си бил ексклусивен и няма как да направиш сравнението а повечето хора които казваш че са били защитници на ИС са продавали и в другите сайтове преди да станат екскл... :)
  • Мартине, както написах вече, остави ме мен да се мъча и не ме мисли!  :) Много ти е грешна информацията за заплащането в другите агенции , даже мисля че преди време пуснах линк в отговор на подобна тема нали? Ти тогава видя ли я че пак продължаваш да твърдиш че плащали по 25 цента? Това са толкова смешни неща че няма накъде.
    За айсток изобщо не си прав, но ще го разбереш малко по късно...и няма да са десет години а много по малко :) Какво разбираш под плюене, изказвам мнение за неща които ме засягат лично, когато съм прецакан от любимата ти агенция. Да така е, не мога да правя пари като вас при същите условия, нямам такива претенции, но не искам да се гаврят и да плюят върху труда ми, с изсмилените си доводи! Само това искам, а за парите не ви завиждам...нали с труд са изкарани.  Аз разбирам, че пак много навътре си приел нещата, когато някой не харесва канадците...има и такива като мен, и повярвай не съм само аз, много са, и има защо!!! . :) Пожелавам на всички ексклузивни един хубав Никулден утре, хапнете си шарана и се радвайте на хубавите моменти. Наздраве! :)
    www.vasoart.com
  • И двамата сте прави, важното е всеки сам за себе си да е наясно с кого иска да работи.
  • Пак си в грешка, не те мисля хич тебе и не приемам нищо на вътре просто  даваш грешна информация, явно си ходил на гадателка и знаеш неща които ние не знаем за ИС :)
    Хайде успех на всички където и да продават ;)
  • Petri, да, вярно Google има сериозен кеш - и то за отдавна свалени от нета неща.

Мартине, я кажи по колко продаваш качествени, но отхвърлени от Исток - те се отличават от другите сайтове с порочния принцип - вълка да пази агнето. Моя конкурент (той е и стокер и вюър) да ми дава оценка и естествено може да ми отвърли сродни на неговите - пази си хляба, а отделно е знайно, че сред най- нестокаджийските снимки основно са на ексклусивните - за тях летвата е по-ниско.

Ами отхвърлените от Исток ги продаваш точно за 0 $ - без шанс никъде другаде да ги качиш!

Между другото, коефициента (приети/подадени) ми в Шутъра е над 75% (но аз много "плява" се опитвам да качвам) - и е двойно по-висок от "специално селектираните" за исток, като средната стойност на продажби ми е 0.41$ и е с 15,5 ПЪТИ повече изтегляния. Това дава еквивалента, че ако съм ексклусивен в исток (с моето количество DL-и) средната ми стойност на всички продажби, вкл. Вета, агенции, екстендети, трябва да е поне 6.5$

Сметни си и кажи, под или над тях ти е средната стойност - пари, разделено на изтегляния.  

• Мартине, коя е според теб грешната информация която давам? Кажи. И не е ли времето което ще покаже, дали съм сгрешил в преценката си за Айсток?  А ако се окаже че ти си в заблуда относно истинските им намерения тогава ...?
    Пак казвам не плюя по никого, нито по айсток нито по други ...искам само да се държат като нормална агенция спрямо своите контрибутори, а не като към врагове. Защото те точно това правят!!! , разбира се за нас, неексклузивните които не пожелахме да им играем по свирката. Това е, а ти пак си мисли, че мразя някого...твое право си е не ти се сърдя. :)
    www.vasoart.com
  • Аз говоря за настоящето едва ли някой може да каже какво ще стане в бъдещето .... и какви са истинските намерения на ИС информирай ни и ние да разберем :)
    Гено нямам почти никакви отхвърляни и когато е имало винаги е с причина, от 50 снимки имам 1-2 макс
  • Няма за какво да се заяждате. Ис си е една от агенцийте с най-добри кадри и най-добро заплащане без значение ексклузив ли си или не.
    Е от 2011 нещата се променят,  и нито една от двете групи не е доволан. До този момент всички промени са били в рамките на приемливото и не са ме дразнили, но това което сега се случва никак не ми допада. Едва ли не всяка година почвам нова работа и всеки път трябва да се доказва и почвам с някаква стартова заплата. В форума им ако сте чели повечето който са  с доход 40% сега падат на 30 или 25%, че даже и по ниско....а хората в момента на 40% са огромно количество, от промяната джобовете на ИС ще са много по пълни от всякога.(нонексклузив не коментирам, там е още по зле)
    Други ще кажат да супер е промяната, така карат авторите да са стимулирани и да работят много по сириозно за да си запазят процента и догодина....аз бих казала, че това не е училище, че да ми пишат двойка за да ме стилулират.
    Аз дълго време се колебаех дали да стана ексклузив, особено сега като нямам възмможност да работя. Бях спряла да качвам по някой сайтове, но тази промяна ме стъписа и сметките ми не излизат. При мен почти винаги е било по изгодно да съм на много сайтове отколкото само в ИС....или е било фифти фифти положението, един вид се компенсират нещата с по високия процент който бих земала.
    Но от нова година играта се променя и незнам дали ще може да се компенсира пак. 40% изобщо немога да стигна, ако ще и да се спукам от бачкане.75000 кредита са ми непосилни....за нагоре е пък мираж.
  • "Едва ли не всяка година почвам нова работа и всеки път трябва да се доказва и почвам с някаква стартова заплата"

Ако сравняваме нещата с редовната работа не си права никой няма да ти дава заплата за проекти които си направила през една година и другата да щракаш с пръсти нищо да не правиш цяла година и да взимаш същата заплата или по-голяма... не се заяждам и на мен ми харесват тези промени но дори с тях мисля, че пак е по добре от колкото да си разхвърлям снимките по хиляди сайтове и да не знам кой сайт ми продава мои снимки (като гледам други теми с хора виждащи свои снимки по сайтове където не са качвали )и къде отиват тези пари.... да не говорим и процентите данък за американски продажби :)
    В момента без много усилия съм направил 18 000 кредита ако се стегна малко и поработвам повече другата година мисля че ще мога да ги удвоя като се има предвид, че и вече съм на 30%, веттата ще се продава и в Гети и Агенция която от скоро я има за за съжаление имам само 2 кадъра:(
    При векторите мисля, че е по несправедливо, не мога да взема отношение.

• Не е вярно че най-ощетени са неекслусивните - при спад от  20 на 15%. Разгледано обратно, какво получават Исток от тях (останалите 100-20= 80%, от догодина 85%. това е  85% / 80% = 6.2% в повече спрямо 2010 година ),  докато при екслусивните, примерно спадане от 30% до 25% (останалите  70%, от догодина 75%, това е  75% / 70% = 7.1% в повече спрямо 2010 година) Или този 1% повече от екслусивните,  умножен по броя на DL e доста сериозно число за сайта. 

т.е. оказва се, че исток ще печели повече от спадането на процента при екслусивните, които уж са толерирани.

• Сравнението ми беше символично с работна заплата....полжението в стока не е като да ходиш на работа, нещата са съвсем различни. Мен лично ме изтощава това, че ще трябва всяка година да полагам усилия за да запазя процента, който вземам.И според мен няма никакво значение дали нещо е направено тази година или преди 2-3 години, ако го харесват хората ще го купят. Незначи, че като е старо е " оутлет" и дай да го даваме наполовина. Тази година специално относно коледните неща 80% ако не  и повече ми купуват стари картинки от 2009-08-07....излиза, че нямаше никакъв смисъл да се напъвам тази година.....да по слабо е от преди, нямам и възможност да работя, но и конкуренцията се увеличава много.
    Да малко  е несправедливо при векторите.  За 30%  аз трябва да направя 22000 кредита, а ти 12500кредита.
    А за ветата не съм наясно те ли решават кое е подходящо или ти заявяваш при качването, че би желал да е вета.

Добре дошъл!

Изглежда сте нов/а тук. Ако желаете да вземете участие в дискусиите, кликнете на някой от тези бутони:

Login with Facebook

Продавай снимки

Добре дошли на българските дискусии за сток фотография, видео и илюстрации