Съвети за новак: първи SLR, обективи и други.
  • Темата е преместена от този пост

Здравейте!

Като гледам не съм типичната фотографска личност - не мога да вникна в
    повечето изкуства, доста съм непохватен и нямам творчески нагласи. Обаче
    страшно обичам да снимам. Като започнах да чета тази книга: http://photo-forum.net/ebook (която ми е изключително полезна) и разни други подобни ресурси осъзнах колко голям аматьор съм всъщност.
    Като
    открих това нещо микросток страшно ми допадна схемата и начина на
    работа. За момента ще ми е по-скоро като хоби, но надявам се с времето
    да започна да правя качествен материал, от който да забогатея (в кръга
    на шегата разбира се).

Предстои ми тези дни да си купувам първия
    slr апарат и затова моля за съвет. Сегашния ми бюджет е около 5000 лв.
    След много дълго колебание, съветване и сравняване се спрях на Canon eos
    7d. Мисля, че най-добре ми подхожда.
    Най-трудно ми е да избера
    какви обективи да взема. Все още не съм много сигурен кои типове за
    какво се използват. Ще снимам най-вече планински пейзажи, но и близки
    обекти. Също и бързо движещи се, като например автомобил или мотоциклет
    който скача.
    И последно не знам от къде е най-добре да ги закупя. Разумно ли е да са от онлайн магазин?

Съжалявам, че тепърва идвам и започвам с въпросите, знам че не е много приятно, но надявам се за в бъдеще и аз да мога да бъда полезен с нещо за форума и потребителите.

Поздрави!
  • 26 Comments sorted by
  • Реклама:
  • хубав апарат си избрал

относно обективите: трябва да споделиш какво по-конкретно би снимал
    както и доколко мислиш да инвестираш в техника в бъдеще
    5-те хиляди включват ли и аксесоари (филтри, батерии, карти, раници ..)
    какъв опит имаш
  • Взех да се колебая между 7d или никон d300s, особено след като видях тази тема: http://submit.shutterstock.com/forum/abt89353.html . Само не знам дали резолюцията на никона ще е подходяща за микросток сайтове.

Не съм сигурен как да обясня какви типове снимки бих правил. Общо взето планински пейзажи и обекти като например водопади, скални образования, пещери и т.н. Иска ми се да мога да правя и студийни снимки (в импровизирано стидио де) на обекти с ширина от 10 до 40 см. Освен това планирам да снимам и автомобили/мотоциклети в движение.
    Няма да е лошо ако мога да правя и добри нощни снимки.
    Май два обектива изобщо няма да са достатъчни...

За съжаление парите които ще отделя включват и аксесоарите. За момента няма да взимам допълнителен грип за батерии, а раница/калъфи ще си намеря някакви по-изгодни.
    За инвестирането за в бъдеще, мисля, каквото спечеля (ако спечеля нещо да го инвестирам в техника.

Опит с slr нямам никакъв, нито изобщо със снимане на комерсиални снимки. Само любителски.
  • Не изключвай от сметките и ФФ апаратите. Даже ако е сток, студио и пейзажи основно, това ще е по добре и ще ти даде по-голямо качество.

Един 5Д Мк2 ако е канон , или Д700 за никон. Предимството на канона е повечето МП, което за сток и пейзажи ще ти е +. Съответно Никона е с по малко МП, но има по "пъргав" АФ за динамичните сцени.

И двата ще ти дадат по добра картинка от съответните им кропки, които си изброил.

И тъй като не си изброил в кръга на интереси снимането на птици и животни, насочи се към ФФ ако можеш да си позволиш.

• fullframe не е за всеки
    апарата е по-скъп
    иска ФФ обективи (по-скъпи)
    по-тежък и по-голям е
    бих казал че и по-тромав
    5-цата няма вградена светкавица
    7-цата има някои неща които петицата няма :)

в случая за пейзажи наистина има смисъл
    просто исках да кажа, че не задължително всеки трябва да клони към ФФ :)

разбира се, има си плюсове
  • Точно 5д мк2 страшно го харесах, но няма как да си го позволя. Като цяло fullframe много ми допадат, но пък май не са за начинаещи като мен.

Благодаря за съветите!
  • Вземи си на старо 5Д първа версия. Като изключим калпавия авто-фокус (който между другото е същия и на 5Д мк2), това си е страхотен апарат, особено предвид цената му.
    Никон Д700 е страхотна машина, класи над 5Д, но и цената му е подобаваща, обективи по-трудно се намират...
  • Специално по въпроса за  това колко са скъпи обективите, не мисля че купуването на ФФ ще оскъпи нещата. Още повече ако пък си вземе човек 7Д - според мен той е много по претенциозен към обективите спрямо примерно 5Д Мк2 (да не говорим за старото  5Д).

5Д-тата не са и много по-големи и по тежки от 7Д-то, също.

Просто трябва да си прецениш какви са ти приоритетите- мръсниците от канон са направили така че за да можеш да снимаш всичко, трябва да си вземеш 5Д+ 7Д!

Но определено, ако детайла ти е приоритет-5Д (Ако пък си вземеш старото, ще ти е и най -тънко)

П.С. Аз си купих 7Д  (за птичарски цели, не за сток) и въпреки че апарата е много джиджав, бързо го продадох, щото почнаха разни иначе хубави обективи да ме дразнят.

• Специално по въпроса за  това колко са скъпи обективите, не мисля че купуването на ФФ ще оскъпи нещата. Още повече ако пък си вземе човек 7Д - според мен той е много по претенциозен към обективите спрямо примерно 5Д Мк2 (да не говорим за старото  5Д).

5Д-тата не са и много по-големи и по тежки от 7Д-то, също.

Просто трябва да си прецениш какви са ти приоритетите- мръсниците от канон са направили така че за да можеш да снимаш всичко, трябва да си вземеш 5Д+ 7Д!

Но определено, ако детайла ти е приоритет-5Д (Ако пък си вземеш старото, ще ти е и най -тънко)

П.С. Аз си купих 7Д  (за птичарски цели, не за сток) и въпреки че апарата е много джиджав, бързо го продадох, щото почнаха разни иначе хубави обективи да ме дразнят (надявам се това да не го чете някой върл фен на 7Д, че веднага ще ме разпардушини).

• Точно такива впечатления чета и от други, които имат някакъв опит със 7d. Ще трябва доста да се внимава с избора на обективи.

Въпреки, че 5d ще е по-подходящ за моите интереси, стария (който мога да си позволя) има доста по-малка резолюция, а и си е доста стар, не се знае в какво състояние ще е. Имат и доста други недостатъци. Чудя се и дали снимките направени с 5d mk1 ще са един вид конкурентоспособни в микросток сайтовете.
    Снимането на видео със 7d също си е предимство.

По скоро ще се откажа от снимането на пейзажи (поне за сток) и без друго едва ли ще имам голям шанс за продажби на такива снимки.

А живот и здраве (+ доста download) след време ще си взема 5д мк2.

Благодаря за съветите и споделения опит!
  • Уважаеми бъдещ колега, с този бюджет на човек ,който се надява " с времето
    да започна да прави качествен материал, от който да забогатее" ,направо уби рибата :) В никакъв случай не подценявам това да си добре подплатен технически, но моят съвет е да наблегнеш на идейната част от снимането . Стока или така наречените добре продаваеми снимки ,най-често са в разрез с това което обичаме да снимаме и което ни носи истинския кеф . По-добре отдели повече време да разгледаш кое се продава ,за да не се разочароваш :) Айде, успех ! ;)
  • Права е за съжаление Лимонадката! :)
    Let me show the world in my eyes...
    www.vasoart.com
  • хаха, това за забогатяването съм го казал изцяло на шега, както съм и написал :)
    Нямам изобщо големи амбиции и очаквания в това, но ще се постарая доста, така или иначе обичам да снимам. Затова и искам да си купя нещо за което после няма да съжалявам.
    Не знам, но за мен бюджета, който съм предвидил, не е малък и не мога да си позволя повече.

Благодаря за съвета, lemonade! Напълно съм съгласен.
  • Ако все пак решиш че старото 5Д ти е много старо (а другите ФФ са ти скъпи). въпреки че съм с канон бих те посъветвал да погледнеш и новия никон Д7000- на хартия поне изглежда чудесно, и цената му е добра.

П.С. Въпреки че при сток пикселите наистина са важни,  не се притеснявай от това че 12МП на 5Д са малко- вярно може и повече, ама като детайл на пейзажите ти (както пишеш) ще е несравнимо спрамо 7Д. Един приятел преди няколко месеца си взе много запазена 5-ка и понеже е луд на тема детайл, сега за друго освен 5Д-та не ще да чуе. Успех!

• Sauron69, благодаря ти отново за ценната информация! Май ще изчакам да излезе този никон, наистина изглежда страхотен (ако мога да издържа още месец). Само не знам как да избера между 7д и д7000
  • Като гледам и Canon eos 60D е добър вариант. Много сродни характеристики има и ми се струва не така капризен от към обективи. Сравнявайки снимки на 7d и 60d, тези на 60d ми се струват доста по-добре, поне от към гледна точка на шума който го има в изобилие на някои места по снимките на 7d (например небето). Изглежда че 60d e по-добър поне от към снимки с доста затворена бленда.
    Но само с гледане на примерни снимки на различни неща няма как да се добие представа.

Някой Пловдивчанин има ли на идея къде има магазин, който разполага поне с тези два модела?
  • Peter Разлика между 7d и 60d относно обективите практически няма - плътността на сензорите е еднаква - респ. резултата би бил еднакъв и като резолюция на образа и към "снимки с доста затворена бленда" Сравнения на шум се правят само с еднакво заснети и конвертирани с един и същ конвертор. (при еднакви настройки). После се мерят софтуерно, не на око. Не съм срещал засега подобно сравняване из нета. Така или иначе използваеми и при двата за сток са ниските ИСО. Аз направих грешката да поснимам отначало кадри с по-малко МП - не е фатално, но доходността им е по-ниска, без надежда да се промени това за някои. Ако можеш, стартирай с 5Д МК 2, дори да е само с един макро обектив - важното е да е остър.
  • Реклама:
  • вземай 550D на Canon, така ще имаш и повечко пари за обективи. видеото е жестоко
  • много празни приказки... техниката сама шедьоври не прави

взимай нещо и започвай да снимаш, с времето ще разбереш какво ти трябва и какво ти е удобно, като сбъркаш - продаваш и взимаш друго

загуба ще има, за това не те съветвам да се хвърляш на най-високия клас който си споменал, едно Д90 също ще ти е ок

или като за начало ти самия купувай на старо, тествай и така... взимайки на старо ще спестиш поне 20-30%, ако някой може да ти донася техника от Щатите може да спестиш до 50%

губите се в безкрайни приказки и сравнения, а до колкото виждам ти самия не знаеш какво точно искаш да правиш

длъжен съм и аз като lemonade да те предупредя - от сток в следващите 3-5 години няма да си върнеш и половината от този бюджет който си обявил - 5000лв, ако и въобще си го върнеш...

всичко най :)  

• Това е основния проблем в стока - за колко време ще си върнеш инвестицията. Зависи и от техниката и от човека.
    Веригата се къса на най-слабата халка.

Факт е обаче, че летвата през последната година се вдигна - все повече се държи на качеството на образа. Все повече (донякъде неоснователни) откази за - просто скок сайтове са задръстени от читави снимки.
    А в стока целта е с малко усилия или висока производителност да се получи доходност.

Ето ти работеща схема за 5 години:

Кредит 5000
    срок 60 месеца
    Месечна вноска 116.21лв - около 80 $ /лихва + главница/

Това е достижимо при прилично портфолио с поне около 500-700 снимки в ШС и месечно добавяне на поне около 50 нови /за да се поддържа интереса/. При минимална сума за плащане от ШС 75$ (след третия месец) - целия сток доход отива за погасяване на кредитните вноски през първата - втората година.  Печалбата идва след този период.

Тук вече зависи от теб - качеството на портфолиото. Какво, как и колко снимаш. Колко труд влагаш за постобработка. За това никой не може да ти даде верен съвет.
    Порядъка за доход е следния - 1 заработен долар дневно от ШС трябва да се получава от 50 до 100 снимки в портфолиото. Аз имам данни за един добър стар стоковец в ШШ с 8500 снимки и среден дневен доход 143.95$. Месечно качва над 150 обработени снимки - 1800 на година, вече 5-та година. Това е страшно много труд. Ако ти стиска ....

• Ето коментар на най-богатия стоковец, снима като машина, но други му обработват/ъплоадват снимките

‎356715 Images Shot With My Nikon D3X. I have had the camera now for 18 months, so that would be 660 images shot per day for 1.5 years. Approaching a World Record I think. I dare you to search the web and find anybody with a higher count! Muhahahahhaha Yuri-Zen!

• Юри не снимаше ли с Хаслеблад?!
  • И с Канон -100000 кад и с Хаси - 40000 кад /по негови данни от фейса/

• Благодаря за отговорите!
    Честно казано малко ме е срам от това което съм писал по-горе, поради по-голямото ми невежество тогава.
    От 3-4 месеца имам 60D, 18-200, 100мм USM макро и разни аксесоари. Парите, които съм похарчил съм ги прежалил, понеже така или иначе това си е удоволствие, а то си има цена. Дори и си набелязах още доста неща, които искам да си купя :) . Не си поставям за цел да изкарам бързо пари от сток или нещо подобно, защото така няма да се получи. А наистина виждам, че трябва и доста време за снимане, обработка, дори и качване. При условие, че се занимаваш с много различни неща, та и ходиш на работа е доста трудно :D

Струва ми се проблем креативността и творческата мисъл. Възхищавам ви се по какъв начин успявате да пресъздадете на пръв поглед обикновени неща в страхотни сток снимки.
  • Petkov - тези 5-700 снимки ще ги качва поне година... и то ако въобще пробие в шътъра... и докато се завъртят... тези 80 долара на месец няма шанс да ги изкарва първите 1 дори 2 години... да не кажа 3... това сочи моя опит

и къмо това трябва да се добави стегнацията която се получава от все по-трудното одобрение и разводняването от все повече продаващи

Юри въобще не го гледайте и четете... това е компания, не "стокър"

действително има хора които качват хиляди на година но са много малко и зад повечето отново стои група, не индивид

пак казвам - това са моите наблюдения

Peter - имаш каквото ти трябва - просто снимай

• Важен е обектива и задапаратното устройство. 100-цата е хубав обектив. Щеше да направиш разумна покупка ако беше взел 65мм микро на канон! 

Мегапикселите не са много важни за количеството купувания. По скоро е важно какво има на изображението. Сега си вземи книжки и чети, снимай, пак чети и снимай...

Добре дошъл!

Изглежда сте нов/а тук. Ако желаете да вземете участие в дискусиите, кликнете на някой от тези бутони:

Login with Facebook

Продавай снимки

Добре дошли на българските дискусии за сток фотография, видео и илюстрации