Не изключвай от сметките и ФФ апаратите. Даже ако е сток, студио и пейзажи основно, това ще е по добре и ще ти даде по-голямо качество.
Един 5Д Мк2 ако е канон , или Д700 за никон. Предимството на канона е повечето МП, което за сток и пейзажи ще ти е +. Съответно Никона е с по малко МП, но има по "пъргав" АФ за динамичните сцени.
И двата ще ти дадат по добра картинка от съответните им кропки, които си изброил.
И тъй като не си изброил в кръга на интереси снимането на птици и животни, насочи се към ФФ ако можеш да си позволиш.
Специално по въпроса за това колко са скъпи обективите, не мисля че купуването на ФФ ще оскъпи нещата. Още повече ако пък си вземе човек 7Д - според мен той е много по претенциозен към обективите спрямо примерно 5Д Мк2 (да не говорим за старото 5Д).
5Д-тата не са и много по-големи и по тежки от 7Д-то, също.
Просто трябва да си прецениш какви са ти приоритетите- мръсниците от канон са направили така че за да можеш да снимаш всичко, трябва да си вземеш 5Д+ 7Д!
Но определено, ако детайла ти е приоритет-5Д (Ако пък си вземеш старото, ще ти е и най -тънко)
П.С. Аз си купих 7Д (за птичарски цели, не за сток) и въпреки че апарата е много джиджав, бързо го продадох, щото почнаха разни иначе хубави обективи да ме дразнят.
Специално по въпроса за това колко са скъпи обективите, не мисля че купуването на ФФ ще оскъпи нещата. Още повече ако пък си вземе човек 7Д - според мен той е много по претенциозен към обективите спрямо примерно 5Д Мк2 (да не говорим за старото 5Д).
5Д-тата не са и много по-големи и по тежки от 7Д-то, също.
Просто трябва да си прецениш какви са ти приоритетите- мръсниците от канон са направили така че за да можеш да снимаш всичко, трябва да си вземеш 5Д+ 7Д!
Но определено, ако детайла ти е приоритет-5Д (Ако пък си вземеш старото, ще ти е и най -тънко)
П.С. Аз си купих 7Д (за птичарски цели, не за сток) и въпреки че апарата е много джиджав, бързо го продадох, щото почнаха разни иначе хубави обективи да ме дразнят (надявам се това да не го чете някой върл фен на 7Д, че веднага ще ме разпардушини).
Ако все пак решиш че старото 5Д ти е много старо (а другите ФФ са ти скъпи). въпреки че съм с канон бих те посъветвал да погледнеш и новия никон Д7000- на хартия поне изглежда чудесно, и цената му е добра.
П.С. Въпреки че при сток пикселите наистина са важни, не се притеснявай от това че 12МП на 5Д са малко- вярно може и повече, ама като детайл на пейзажите ти (както пишеш) ще е несравнимо спрамо 7Д. Един приятел преди няколко месеца си взе много запазена 5-ка и понеже е луд на тема детайл, сега за друго освен 5Д-та не ще да чуе. Успех!
много празни приказки... техниката сама шедьоври не прави
взимай нещо и започвай да снимаш, с времето ще разбереш какво ти трябва и какво ти е удобно, като сбъркаш - продаваш и взимаш друго
загуба ще има, за това не те съветвам да се хвърляш на най-високия клас който си споменал, едно Д90 също ще ти е ок
или като за начало ти самия купувай на старо, тествай и така... взимайки на старо ще спестиш поне 20-30%, ако някой може да ти донася техника от Щатите може да спестиш до 50%
губите се в безкрайни приказки и сравнения, а до колкото виждам ти самия не знаеш какво точно искаш да правиш
длъжен съм и аз като lemonade да те предупредя - от сток в следващите 3-5 години няма да си върнеш и половината от този бюджет който си обявил - 5000лв, ако и въобще си го върнеш...
всичко най
Това е основния проблем в стока - за колко време ще си върнеш инвестицията. Зависи и от техниката и от човека.
Веригата се къса на най-слабата халка.
Факт е обаче, че летвата през последната година се вдигна - все повече се държи на качеството на образа. Все повече (донякъде неоснователни) откази за - просто скок сайтове са задръстени от читави снимки.
А в стока целта е с малко усилия или висока производителност да се получи доходност.
Ето ти работеща схема за 5 години:
Кредит 5000
срок 60 месеца
Месечна вноска 116.21лв - около 80 $ /лихва + главница/
Това е достижимо при прилично портфолио с поне около 500-700 снимки в ШС и месечно добавяне на поне около 50 нови /за да се поддържа интереса/. При минимална сума за плащане от ШС 75$ (след третия месец) - целия сток доход отива за погасяване на кредитните вноски през първата - втората година. Печалбата идва след този период.
Тук вече зависи от теб - качеството на портфолиото. Какво, как и колко снимаш. Колко труд влагаш за постобработка. За това никой не може да ти даде верен съвет.
Порядъка за доход е следния - 1 заработен долар дневно от ШС трябва да се получава от 50 до 100 снимки в портфолиото. Аз имам данни за един добър стар стоковец в ШШ с 8500 снимки и среден дневен доход 143.95$. Месечно качва над 150 обработени снимки - 1800 на година, вече 5-та година. Това е страшно много труд. Ако ти стиска ....
Ето коментар на най-богатия стоковец, снима като машина, но други му обработват/ъплоадват снимките
И с Канон -100000 кад и с Хаси - 40000 кад /по негови данни от фейса/
Petkov - тези 5-700 снимки ще ги качва поне година... и то ако въобще пробие в шътъра... и докато се завъртят... тези 80 долара на месец няма шанс да ги изкарва първите 1 дори 2 години... да не кажа 3... това сочи моя опит
и къмо това трябва да се добави стегнацията която се получава от все по-трудното одобрение и разводняването от все повече продаващи
Юри въобще не го гледайте и четете... това е компания, не "стокър"
действително има хора които качват хиляди на година но са много малко и зад повечето отново стои група, не индивид
пак казвам - това са моите наблюдения
Peter - имаш каквото ти трябва - просто снимай
Важен е обектива и задапаратното устройство. 100-цата е хубав обектив. Щеше да направиш разумна покупка ако беше взел 65мм микро на канон!
Мегапикселите не са много важни за количеството купувания. По скоро е важно какво има на изображението. Сега си вземи книжки и чети, снимай, пак чети и снимай...
Изглежда сте нов/а тук. Ако желаете да вземете участие в дискусиите, кликнете на някой от тези бутони:
DP DepositPhotos