Видяхте ли какво се случва от 2011 в Istock?
  • Алчността им няма граници ! Неексклузивните вече може да забравим за и без това смешните 20% които получавахме досега, а да започнем от 15% ! Прецакване има и за ексклузивните, но по-добре вижте таблиците: http://www.istockphoto.com/article_view.php?ID=861
  • 71 Comments sorted by
  • Реклама:
  • Прецакването е за почти всички май, освен тези които продават наистина много.
    От началото на годината вероятно пак ще има нови цени на кредитите, които вероятно ще компенсират донякъде печалбите на ексклузивните, но за останалите ще е май наистина зле.

• Според мен един от ефектите е тотално да откажат регистрацията на нови контрибютъри, освен ако не са толкова про, че да преглътнат стотинките за първите 250 даунлоуда, като се надяват, че бързо ще прескочат при ексклузивните. А иначе...каква е тая агенция (независимо в кой бранш), която за посредничество прибира 85% от цената на продукта. Аз като все още колебаещ се дали да стана ексклузивен, ще изчакам началото на 2011, за да преценя, може цените на кредитите да скочат или да си преразгледат схемата с тези Redeemed credits.
  • Имай предвид, че от януари май вече вдигат прага за ексклузивност на 500 продажби. Сега си май около 250. Ако се колебаеш, помисли хубаво до края на годината...
  • Васо, къде си :) )))))
    иначе, сериозно: прекаляват

разбира се, бизнеса си е техен и могат да правят каквото искат ( в това число и да си затрият бизнеса)
    но, както каза Омега: 85% си е просто много
  • както беше писал преди време Генчо, "Никой не си носи яйцата само в една кошница" ...та това е достатъчно ...коментарите Роби са излишни :) Лошото е че и другите ще видят какво правят канадците и ще почерпят опита им. Дано не съм прав!
    Let me show the world in my eyes...
    www.vasoart.com
  • в ИС има огромна тема, оплакват се много хора наред, включително и стари и известни контрибютори
    http://www.istockphoto.com/forum_messages.php?threadid=251812&page=1
  • От доста време обмислях дали да стана ексклузив в ИС, защото в моя случай се очертавчше изгодно, защото според сметките ми нямаше да съм много на загуба, ако съм само в ИС. Ама с тоя ход незнам накъде ще наклонят везните. Едва ли не всеки от нулата почва всяка година и всичко зависи колко си бачкал през предходната. При мен за няколко години кривата на броя продажби върви надолу. Аз съм даймонд, благодарение на стари лаври. А сега един вид ще ме лишат от тях 2011.Верно на 20% бях досега. Но ако бях ексклузив щях да са 40%. А сега според новите сметки ако съм ексклузив и докопам 30% е направо късмет,а за 35% е направо невъзможно. А за тия дето сега почват незнам има ли смисъл. Верно че сега есклузивите им оценяват нещата по-високо, по друга схема е при илюстрацийте, но пък незнам клиента доколко купува по скъпи илюстраций или по евтини.
    5 -10 -15 кредита.....нонексклузив
    8 -15 - ?....кредита....тук не попмня,но това е за ексклузив
  • Гети купи IS и SXP

със SXP знаем какво стана
    явно със IS ще е бавно и мъчително
  • Май ще минавам само на арт и картини... не се наядоха ей....нагли!
    www.vasoart.com
  • ето, казано точно...и това е чистата истина за повечето от нас.
    When I started to send photos to Istock, accepting a ridiculous,
    miserable 20% commission, I did it thinking that someday it would be
    exclusive and higher fees would offset the time spent giving away my
    work.
    Just a few days ago I was thinking about next year being
    exclusive, when I reach the silver level. Improve my study, hiring
    professional models ... invest my own money in to improve my photography
    here.

And this is what I am thinking today:
    Why go on?
    To win a 25% or 30% commission as exclusive the rest of my life?

And
    if I continue here as non-exclusive ... I accept that Istock win 80-85%
    of what they charge for my photos forever? Slavery days seemed distant
    in time, until yesterday.

I really like Istock, I have learned
    here more than anywhere else, but now I feel I have been wasting time
    and Istock is laughing at me and my work.
    Therefore, if you keep this
    new system of royalties, I will consider seriously the possibility of
    leaving this site from January 2011.
    I know, I'm just a very small fish and do not mind anyone, but I still have a bit of pride and self-esteem"
    www.vasoart.com
  • убеден съм че това решение не е случайно и че са очаквали такава или подобна реакция и вероятно имат и подготвен отговор
    може би ще 'омекотят' промените по един или друг начин и така ще запазят много хора

но, агенцията която поддържаше имидж че се грижи за контрибюторите си, в момента си разваля имиджа
  • те на това му се вика ГЛОБАЛИЗАЦИЯ!
    www.vasoart.com
  • Абе уж идеята е, че цените ще се вдигат и малко от малко ще намали загубите. Но е факт, че istock ще гушат доста повече пари.
  • Хм пък отгоре навсичкото при илюстрация трябва да заработя буквално двойно повече кредити, че да  мина на горно ниво.То това си е жива дискриминация. Верно,че в повечето случай се по 10 кредита се продават картинките, ама пък чак двойо е прекалено. Аз и да се счупя от бачкане немога да постигна техните цифри. Това значи аз едва ли не поне по 50 продажби на ден да имам че да се приближа поне малко...а това е невъзможно днес, основно заради голямата конкуренция.
  • If you support the protest, please wear the red ribbon avatar.
    Не че Istock ще се впечатли от това ама...
    www.vasoart.com
  • Реклама:
  • Има отделна тема, в която  се "подписват" в знак на недоволство, освен този аватар.
  • резултата с подписката ще е като в България...никой няма да и обърне внимание! :)
    www.vasoart.com
  • И аз си мисля, че така ще стане. Много ще са малко тези, които ще вземат крайни мерки, като спиране на ъплоудване, триене на файлове/профили. А и това ще са предимно хора, с малки портфолиа и дребни продажби - бълха ги ухапала истокаджиите...
  • Всичко това е гадно за всички, но има и друг момент. Системата досега силно облагодетелстваше хората които са от първите уплоудъри и са натрупали голям брой продажби в началото, когато е имало доста по малко файлове. Съответно, известна дискриминация на новите, които никога не могат да настигнат старите. Малко като при Мултилевъл Маркетинга- който е на върха на пирамидата взима най много. Просто такаподбутват и старите членове, да не лежат само на стари лаври, а да се активизират.

Най-гадно може би е за хората, които не искат да са ексклузив.

Иначе казано, не всичко е черно, въпреки че все пак е гадничко.

• Всъщност, нищо общо с мултилевъл маркетинга. Там така или иначе няма нива - всичко е за да те убедят че има бъдеще в цялата работа, а иначе те превръщат теб и познатите ти в клиенти за известно време на техните продукти (докато си мислят че ще са в бизнеса :)

Иначе, за новите фотографи не е толкова зле, те вероятно не падат в печалбите. Но от всички познати с които говорих, или падат с ниво, или го запазват, но без особени шансове да го вдигнат.
  • При всички положения се пада с ниво и то доста. Аз за да стигна предишното си ниво трябва да утроя за няколко месеца продажбите си до този момент, а това е абсурдно. Първо че заради бебето изобщо немога постоянно да бачкам, второ и да имах време, то всички като се активизират за да запазят левала си...как да се мериш. Сега съм при нашите и успявам по няколко часа на ден да бачкам, че нали иде коледа, а това е любимата ми тема:) Ако не променят условията за илюстраторите. Колкото и да се напъвам с повече от 1% немога да дигна ниво нали не съм ексклузив.Както казах до този момент печалбата ми от всички 4-5 места където качвам беше почти равна и отгоре дори , ако трябва да сравнявам с това ако бях ексклузив на 40%. А сега падам автоматично на 30% и никакъв шанс да кача на 35%. Освен ако не дигнат още цените. Пък тогава ще има нова вълна на отлив на купувачи. При всяко качване на цените рязко спадат продажбите. А като гледам преди няколко години какви продажби съм имала, направо не е за вярване. Е тогава по 20-70 цента беше за мен.Та така станах даймонд:)

• Абе, знаех си аз че не им е чиста работата на канадците :) Мен шестото ми чувство никога не ме е лъгало.... и още прецакване очаквам, няма да се задоволят само с това. Просто тези хора там, в управата, са надменни, сега се убедих че са и алчни. Не че при другите агенции всичко е по мед и масло но такава политика като тяхната е уникална!
    www.vasoart.com
  • Явно има бум на ново-регистрирани контрибутори и са решили, че могат да извиват ръце.

• А честито!!!
    Предричах 5 години до края на тая система, ама по всичко личи, че ще са по-малко :-)
  • Ще си позволя да цитирам 1 приятел по повода с лек едит : I dont need sex, Istockphoto fucks me everyday!
  • Засега ИС ми генерират 12% от общия стокаджийски доход, и да паднат до 8% не е фатално.
  • Интересното е как ще се отрази това на другите сайтове, дали ще засилят позиции или не. Във видеото исток продава в пъти по-добре от другите и ако задържат продажбите или ги увеличат евентуално / поради отлива на контрибутори/ ще бъде добре за ексклузивните от средно ниво, за неексклузивните така или иначе е зле но зле беше и преди промените но по други причини. Говоря за видеото при снимките не знам как е. Склонен съм да мисля че промените са за добро и то в посока да опровергаят ecobo, мисля си че така ще стабилизират сайта и ще дадат шанс на хората които искат да работят здраво да бъдат спокойни за бъдещето. В края на крайщата времето ще покаже, да се надяваме това да не е края на тази толкова красива приказка / микросток / защото който е близнал от сладоста и, надали ще може да се върне в стоманената прегръдка на трудовия договор и работното време.  До скоро.
  • Ами просто контрибуторите който са на 40% станаха доста и им се налага бая парички да дават. А сега ще ги намалят от раз до десетина човека. Никой не е в състояние да си запази този висок процент.
    При вектори за да имам 40% трябва всеки ден да вкарват за мой илюстраций по 480 кредита. Това е нереалистично. Това са 48 вектора по 10 кредита на ден.
    При фотографията на ден 410 кредита за да има 40%.
    40% вече е в сферата на миража.
    35%- 205кредита на ден - вектор
    35%- 109 кредита на ден - фото
    Това е далеч по-постижимо и то пак за отделни хора и то ако се спукват от бачкане.
    Според мен тези промени не водят към по-добро в никакъв случай. Освен ако в момента не мислят как да запазят сегашния си план, пък да не паднат приходите на контрибуторите.
    Преди време имаше някакви промени.....тогава намалиха броя кадри който може да се качват седмично пък дигнаха цените.

• ffly, то не пречи да си в "стоманената прегръдка на трудовия договор" и пак да правиш добри неща. :) Кой както свикне, въпрос на нагласа и трудолюбие. А иначе за Айсток незнам...времето ще покаже но при всички случаи няма да е същото както беше преди! Много станаха контрибуторите, а когато има свръх предлагане е най лесно да извиваш ръце...и да си определяш правила които са изгодни само на теб. Така че, и с екобо съм донякъде съгласен...може би крах няма да е точната дума но....ще стане много трудно за по обикновените контрибутори...
    www.vasoart.com

Добре дошъл!

Изглежда сте нов/а тук. Ако желаете да вземете участие в дискусиите, кликнете на някой от тези бутони:

Login with Facebook

Продавай снимки

Добре дошли на българските дискусии за сток фотография, видео и илюстрации