Интересува ме как подбирате снимки при първоначално кандидатстване в сток сайтове за одобрение?
Избирате си снимки на една тема или на различни за да може да се види повече?
Интересува ме какъв е подбора и главно с каква цел е?
Имам малко проблеми с iStockPhoto за това конкретно питам
Лично аз кандидатствах преди 4 години с 3 строго туристически снапшота, направени с китовите обективи на Олимпус Е300 на максимално отворена бленда и f3.5 и скорост 1/2000 в слънчев летен ден около обяд.
Преди 4 години не подбираха никак, обаче сега след като за последната година и половина се качиха 80% от всички файлове в сайта, който е на над 10 години, малко взеха да се лигавят.
Горното идва да каже, че поне според мен ако кадрите за кандидатстване не са "да си *** ******" винаги ще намерят да ги откажат заради най-дребното.
Същото се случва и в началото дори и да те одобрят. Качваш прилични снимки и ти ги отказват, а същевременно гледаш ужасни бълвочи в колекцията.
Звучи малко като от "теория на конспирацията", но поне такива са моите наблюдения.
А реално по отговора на въпроса ти - едва ли има значение дали ще качиш подобни кадри или съвсем различни...пейзаж, макро, портрет...няма значение. Достатъчно е да са с безупречно качество, добра светлина, и да има някаква идея. Демек поне малко да са "сток"
Успех
Трите кадъра трябва да са на различна тематика за istockphoto. Примерно пейзаж, продукт и човек/хора.
Естествено технически трябва да са без забележки - никакъв шум, без артефакти/хроматични аберации и сравнително добре композирани.
Вече много трудно приемат до колкото разбирам - ако се захващаш, подготви се с много търпение.
Разбира се ако им предложиш наистина много добри неща, ще те приемат лесно!
Успех.
Петко, мерси за отговора. Аз си мислих, че съм се подготвил с добри нещам ама явно за тях не съм, ще пробвам пак, трябва да видя да помисля и за различна тематика какво да им предложа. Все пак няма да пробвам безкрайно де, ако те толкова държат да ме режат ще си стане на тяхното
не се отказвай, има значение...
Да, наистина и мен ме резнаха първият път и се бях отказала за доста дълго време, след това мисля - тук четох, че продават добре и продължих да упорствам. Оказа се вярно. Наистина продажбите са добри, стига да си по-упорит и да качваш по-често. Аз това не го спазвам от мързел може би
)
Първият път им пратих сканирани диапозитиви и сбърках.Може да се изпратят съвсем обикновенни снимки с опростена композиция, но с перфектно качество.За предпочитане е да не са в максимален размер. ШАРПВАНЕТО Е ЗАБРАНЕНО!!! Добре е кадрите да имат не художествен, а приложен характер - от гледна точка на дизайнерите. Успех!
Аз неразбирам точно ИС защо да не се в максимален размер. Там всички знаят, че колкото е по-голям размер и цената расте. Шарпването според мен е допустимо, но с мярка, ако обектива е мек и да има фокус винаги могат да ти кажат че няма такъв.
Съвета на дино за по-малък размер е само за първите 3 кадри, които се пращат за да те приемат, разбрах аз...
Разбира се, че става въпрос за първите три кадъра.Иначе, имам чувство, че когато изпращаш XXXL файлове, те влизат по-лесно???Що се отнася до шарпването - няколкопъти ми писаха от ИС, че шарпването е грижа на дизайнерите, които копуват файловете.В това има логика, защото при шарпването част от информацията "изчезва" безвъзвратно.
Аз за кой ли път пак ще повторя, че света не се върти само около Айсток! Разберете го, най сетне! Добре, най големите са, но какво от това? ...продават най много ли, ми не е вярно, или е вярно но само за ексклузивните си юзери...другите кучетата ги яли. Защо го казвам това, не за да плюя по канадците а за да сте наясно че ако в айсток е едно, другаде не е така. Dau, ти ако знаеш как да шарпиш няма да имаш проблем никъде, въпроса е там че правилата в айсток са си за тях...до колко са оправдани си е техен проблем. Пробвай да качиш нешарпена снимка в някоя друга агенция и ще видиш резултата. Не че и в Айсток няма да ти я върнат ама...по друго си е да определяш правилата за простосмъртните...защото за ексклузивните нещата се мерят с друг аршин. Такива бози виждам качени че...нямам думи. Ето това не ми харесва при тях, нямат принцип и ако мога да се изразя с една дума воюват против ненексклузивните си контрибуторри с техните си измислени правилца и т.н. За това ми беше думата. А мога и да дам пример с една друга не лоша агенция, Crestock... там нешарпена яко снимка почти няма шанс да бъде одобрена...защо ли? Така че всеки си е прав за себе си, всеки има право да си определя приоритетите...и ще бъда прав, за себе си! Но пак ще повторя...света не се върти само окоро Айсток!
Лека вечер и наздраве на всички!
))
а аз за пореден път ще ти кажа че само ти виждаш че някой казва че света се върти около ИС
ИС си продават и то много добре. Аз не съм ексклузивен, ама си продавам прилично там, и то на цени много над останалите агенции. В ИС всъщност вземам най-много парици на единица продажба. Малко продажби - много пари
@dau:
задължително трябва поне да опиташ да качваш в най-известните агенции (линкове отстрани на форума)
зареждаш се с търпение и не взимаш присърце откази по всякакви (глупави понякога даже) причини
за самото кандидатстване ти казаха:
3 различни снимки: портрет, предмет и пейзаж нпр
гледай да са с достатъчна дълбочина на рязкост, за да не реши някой ревювър че няма фокус или същия не е където трябва
после, може да качваш и по-плиткофокусни, ако решиш
успех
Аз предлагам следната логика. Качваш повече бройки в ШС (след като те приемат), правиш си преглед на най-купуваните - от менюто 25-А DAY и избираш от тях.
Това е в общи линии селекция от клиентите. Има известно разминаване, но не е съществено
Отказаха ме и 2-ри път, сега пак ще пробвам за 3-ти, ама почвам да ги
псувам яко вече де...
Аз с шарпването нямам проблеми, не снимам с меки, тъмни зуумчета,
повечето даже ме е страх да ги шарпвам освен съвсем малко, че стават
като телена чета...
Само как да кача портрет, не искат ли за това model release, или за
одобряването не е нужно?
А и като нямам предметна точно такъв снимка? Аз не видях на сайта на
istock да имат задължително такива изисквания...
Няма такива изисквания. Качвай каквото имаш, стига да е перфектно технически и да има читава композиция.
обикновено пишат защо отказват снимките
копирай го тук
И 2-та пъти е едно и също
Status: Rejected
Admin Note:
At this time we regret to inform you that we did not feel the
overall composition of your photography or subject matter is at the
minimum level of standard for iStockphoto. Please take some time to
review training materials, resources and articles provided through
iStockphoto. The photographs provided in your application should be
diverse in subject matter, technical ability and should be your best
work. Think conceptual, creative and most important think Stock
photography. Try to avoid the average eye level push the button
perspective of a common subject. Try and impress us, we want to see how
you stand out from the crowd.
We welcome you to return after the
number of days specified and upload 3 fresh samples of your work and we
will re-process your application. Please note that you will not be
able to upload new samples until this waiting period has passed.
For
more information on Composition and Impact, please see:
http://www.istockphoto.com/article_view.php?ID=13
For
more information on Suitable Stock Photography, please see:
http://www.istockphoto.com/article_view.php?ID=146
For
more information on files that we do and don't need please see:
http://www.istockphoto.com/tutorial_5.0_neededfiles.php
Първият път наистина си бяха общи снимки ей така
вторият път уж се постарах повече и пуснах снимки от една моя серия от университетска библиотека
ама пак не се получи
снимките не се показват - предполагам ние нямаме права да ги видим
Не се притеснявай на мен за една дума не ми одобриха снимката->ТУК .
Най-интересното, е че думата Cooking не са я харесали а baking и други не са им направили впечатление чак толкоз, но важното е да не се отказваш и само напред!
@dau:
всички съвети по-долу са с цел помощ, колкото мога
в първия опит снимките наистина са по-скоро документални, отколкото сток
във втория:
- всичките са от едно място. това което те искат е да видят как се справяш в различни ситуации - затова дадох пример горе с три неща за които можеш да разнообразиш кандидатурата (разбира се, пример, категориите не са задължителни)
- първите две на мен ми изглеждат леко криви. На първата бих ка
- третата е също с неясна сток стойност
Не качвай неща на които ти мислиш че може и да се продават. При кандидатурата заложи на сигурно, пък после вече нека клиентите да си решават какво ще купуват
На първата какво, че леко си го изпуснал?
Иначе, не са криви, можеш да ми вярваш
Че са еднотипни е ясно, но това не са го казали в отговора, а пак си слагат автоматично тяхното съобщение...
няма смисъл да спориш с 'тях'
и друг път ще ти режат снимки за глупости - приемаш го и даваш нататък
целта е да се влезне вътре, а не да излезеш прав
както казах - заложи на сигурни кадри
виж какво върви, направи няколко точно с тази цел
от различна тематика
и ще има повече успех
То е ясно, че ако споря с тях няма как да стане
Тука имам едни черешки от ония ден, ще сложа някой пейзаж и нещо друго ще измисля и ще ги видя какво ще кажат после
It looks like you're new here. If you want to get involved, click one of these buttons!