Въпрос за модел релийз?
  • 15 Comments sorted by
  • Реклама:
  • Сори за лаишкия въпрос, но как стои въпроса когато снимката е селф (фотографа снима себе си) и съм подписал в предишни такива приети кадри от по-рано модел релийз. трябва ли всеки път да го преподписвам с нова дата или мога да използвам стария?

• Минава се и със стария, но на мен в АйСток наскоро ми направиха проблем, че не бил актуален, и трябваше да качвам отново.

• Хахаха, омега...  :) ) ами да
    Как така със стария модел релийз..? :) )
    Може вече да си решил  че не разрешаваш на себе си да качваш свои снимки (селф) в айсток.. :)

• :D

и за това говорихме на срещата ;)

повечето сайтове имат опция: запазване ан модел рилийз
    след което същия може да се ползва и при качване на нови кадри (и няма проблем, въпреки разликата в датите)

Това не означава че не ви трябва нов рилийз - трябва си ви, той ви предпазва в случай че модела после реши нещо друго. Затова за всякоя сесия - рилийз, пък дали ще го качвате или не - зависи доколко актуален искат от сайта

• Да така е по принцип, но си е трудоемко, всеки път отваране в сопата и използване на таблета за подписа :-(

• вярно че подписа си е "истински", но мисля че те искат подписан с "химикалка" документ (който е сканиран/сниман)
    нека някой юрист (да не назовавам имена :D ) каже по-точно как стоят нещата

точно за селф-а, не е проблем, но говоря по принцип

• Подписа с таблета го ползвам само за селфа с единствена цел- пестене на хартия ("Убий бобър, спаси дърво!" :)

• С тези модел рилийзи целта е да вържат твоите гащи, ако някой се оплаче, ти ще трябва да опираш пешкира. По българското право можеш да представиш оригинал на документ или заверен от адвокат негов препис по делото(като можеш да бъдеш задължен да представиш и оригинала за констатация за идентичност с преписа). Така че проблем може да се окаже, ако нямаш рилийз, а си изфабрикуваш такъв, и впоследствие трябва да доказваш, че моделът ти е дал такъв. А за селф...за мен упражнението изначално си е безмислено, защото  ти, в качеството си на носител на авторски права, отстъпваш такива на себе си...

• Интересно е и как стои въпроса с  модел-релийза и маскираните (кукери например), там няма разпознаваеми лица?

image

• на повечето места ги зимат без модел релийз

image

• В istock ограничението вече е - човекът да не може да се разпознае и по обстоятелствата в снимката. В случая със сигурност ще може въпреки маската.

Обаче тези снимки стават за едиториал. А като имаш в предвид че за това ще се ползват главно - нямаш проблем.

• За първи път от SS ми връщат фото, за това че авторският ми модел-релийз не е подписан с химикал . Подписан е с таблет, но до сега минаваше и мислех, че не личи :-(
  • явно затягат навсякъде. пазят се хората
  • :) от какво да се пазят Роби ?
    Let me show the world in my eyes...
    www.vasoart.com
  • Пазят се, защото фотографа може да е с раздвоение на личността и единия да не дава право на другия да го снима ;-)
  • :) )
    Let me show the world in my eyes...
    www.vasoart.com

Добре дошъл!

Изглежда сте нов/а тук. Ако желаете да вземете участие в дискусиите, кликнете на някой от тези бутони:

Login with Facebook

Продавай снимки

Добре дошли на българските дискусии за сток фотография, видео и илюстрации