Не сте влязъл (Вход)

LiveSearch

Vanilla 1.1.4 е продукт на Lussumo. За повече информация вижте: документация и поддръжка. Българският превод е дело на Владимир Илиев и Янко Цветков.

Добре дошли!

Това са българските форуми за микросток фотография, дизайн и видео. Ако сте фотограф или дизайнер, тук ще разберете как можете да печелите от уменията си и да си докарате допълнителни доходи. За част от нас сток-а вече е основен източник на приходи. Сега работим за себе си, по собствени идеи и без шефове и клиенти. Регистрирайте се и участвайте в нашите дискусии.

Искате ли да участвате в дискусиите? Ако сте регистриран потребител, влезте тук.
Или, можете да кандидатствате за потребителски права тук.
    •  
      CommentAuthorsvilen001
    • CommentTime08.08.2007 (редактирано)
     permalink

тва е по-скоро питане към ecobo за неговия stockaphoto.com

но сигурно и други са проучвали въпроса да създадатсобствен микросток сайт или да се включат на някой по-малък. ето какво аз се сещам като фактори:

предимства на собствения сайт:

- по-добра видимост на снимките. човешкия мозък работи релативно и клентът по-често може да хареса снимка докато е сред други на малкия сайт. на по-голям сайт същата снимка е зобградена от по-силни и може да не я забележи или да избере друга

- 0% rejection rate

- улесняване на въпроса с права и model release

- собствена/гъвкава ценова политика

- избягване на звената по веригата и сайтовете прекупвачи

- директна връзка към лични клиенти. да речем продаваш често снимки на бг рекламна агенция, там могат да ходят да преглеждат дали не ги интересува нещо (и не попадат снимки на конкуренцията)

недостатъци:

- инвестиция за създаване

- инвестиция и години време за популяризиране

- нисък брой потенциални купувачи

- необходима база от качестени снимки. да кажем минимум 500

в крайна сметка струва ли си времето и усилията? ако се добреш до първа-втора страница на google images?

nname.org the devil himself
    • CommentAuthorboris
    • CommentTime08.08.2007
     permalink

Недостатъка на собственият сайт е че вече не си фотограф, а бизнесмен. За да стане успешен, трябва да полагаш много усилия в облати които нямат никаква връзка с фотографията.

> 0% rejection rate

Това си е даже недостатък - всякаква плява която имаш влиза в сайта, ако нямаш малко дисциплина. 

> улесняване на въпроса с права и model release

Релийзи трябва да имаш независимо дали си е твоя компанията. А ако стане фал си двойно виновен - и като фотограф, и като сток агенция.

> избягване на звената по веригата и сайтовете прекупвачи

Това съм го чувал често и за други случаи. Като фотограф печелиш 20%-40% от своите снимки. Като бизнес спокойно можеш да си на загуба. Много бизнеси излизат на печалба едва 2-3 година. Ако хвърлиш 2000лв. за реклама а изкараш 1000лв. е най-лесния начин да губиш пари.

•  
      CommentAuthorvasoart
    • CommentTime08.08.2007
     permalink
    тцтцтцтц...той ecobo направо бил за окайване бе.
    •  
      CommentAuthorrobi-bobi
    • CommentTime08.08.2007
     permalink

ecobo каза че е доволен от сайта си, но това не означава че няма трудности. Напротив, всичко това което борис е написал си е вярно 100%. Ако екобо е успял, това не означава че друг ще успее. И обратното.

Ако човек може, има време и средства, желание да управлява сайт и бизнес - нека пробва. 

Лично мнение: изработката на подобен сайт струва от 2000лв нагоре. Следват разходи за хостинг, реклама и поддържане (в което включвам и СЕО и друго). За един фотограф - смятам че не е добър избор да започва подобна дейност, тъй като има опасност да се занимава по-малко с фотография отколкото ако качва на други сайтове. Казвам го най-искренно. 

слушай Админа | блога ми
    • CommentAuthorboris
    • CommentTime08.08.2007
     permalink

ecobo си е преценил за себе си че ще продава добре през собственият си сайт.

Докато мога да ти посоча поне десетина души които правят над $10,000 от сток, едва ли има и един който има собствен сток сайт и изкарва толкова.

Нормално е и купувачите да не искат да ходят по тези сайтове. Виждал съм такъв сайт на доста добър фотограф, с няколко хиляди снимки. Пускаш търсене за 'доктор' и ако ти намери виждаш 20-30 снимки от една сесия. В istock например пускаш и намираш хиляди снимки от стотици сесии.

А иначе съм виждал лични сайтове със снимки които са линкове към istock за да купиш снимките. 

•  
      CommentAuthorrobi-bobi
    • CommentTime08.08.2007
     permalink

^ да, това също е вариант - на личния си сайт слагате някой от 'банерите' на избран от вас сток сайт и линквате към вашия профил.

посочения проблем със разнообразието на снимките е наличен, както и факта че не всеки вярва на случаен сайт (все пак ви дават пари).

Друг е въпроса дали се печели - според мен: да. Въпроса е дали достатъчно за да се върнат вложеното време и пари. 

слушай Админа | блога ми
    •  
      CommentAuthorsvilen001
    • CommentTime08.08.2007 (редактирано)
     permalink

@robi: такъв сайт не е нужно да е нещо особено. CMS с къстъм темплейт и хостинг... 300 лева. при таргетирана реклама с addsence не е нужно да се наливат грандиозни суми за промоция, въпросът е на всеки посетител да се предложи точно това, което търси и ефективно да стане разплащането. не знам точните цифри, но ако приблизително 1 на всеки 40 посетителя купи снимка за $5 - рекламата си покрива разходите. при мен в istock горе-долу всеки 12-ти купува, но там посетителите са твърди клиенти и не може директно да се сравнят цифрите

такъв сайт има смисъл само във високия ценови сегмент и търсейки ексклузивни продажби. една продажба за снимка на $500 и си избиваш разходите по създаване, останалото е само въпрос на снимане :)

наистина е кошмар за фотограф да скочи и в уеб маркетинга, но не и за нас, които се изхранваме с уеб и фотографията ни е хоби :)

"А иначе съм виждал лични сайтове със снимки които са линкове към istock за да купиш снимките."

тези хора не изплащат ипотеки и не търсят максимална печалба от труда си :)

• CommentAuthorboris
    • CommentTime08.08.2007
     permalink

И аз съм от хората които главно се занимават със софтуер и бизнес а фотографията им е хоби. Затова имам представа че не става толкова лесно.

AdWords е супер конкурентна от години. Когато срещу теб бидват големите сайтове няма начин да излезеш на печалба. Един сайт като istock примерно залага на това че един посетител може да стане клиент и да прави печалба от него в продължение на години. А ти разчиташ на единична продажба. Просто няма как да биеш 20-30 големи сайта (да не говорим за стотици или хиляди еднолични фотографи).

robi-bobi ти цитира цена от 2000лв. но това наистина е оптимистична прогноза за човек който знае какво прави. Истината е че един CMS е далеч от идеалния енджин за сток сайт. Или трябва да го customize-неш до побъркване или да създадеш сам сайт за сток.

istockphoto e създаден от фотограф който пуска над 1000 снимки като free сток. След това го ъпгрейдва до сайт за размяна на снимки от фотографи - ако искаш да сваляш, качваш твои. После бавно еволюира до първия микросток сайт.

Реалистичен вариант според мен е 1-2 години снимане за микросток агенция и после ъпгрейд към Getty например. Въпросът е че големите цени не гарантират големи печалби. 2 х $50 = $100, докато 200 х $1 = $200. Несъмнено количеството продавани снимки при нормалните сток фотографии е по-ниско. Ако правиш много качествени и използваеми снимки обаче със сигурност си заслужава.

•  
      CommentAuthorecobo
    • CommentTime08.08.2007
     permalink

Струва си. Обаче....

Първо направих www.e-cobo.com - там нещата тръгнаха супер и затова се навих да правя собствен сайт само за сток. Щото в е-сово.сом получавам поръчката заедно с плащането, после, в рамките на 24 часа трябва да изпратя снимката по мейла. Да, ама това ме връзваше ужасно, не можех да отида никъде, където няма Нет. Мъкнех навсякъде лаптоп - кофти работа.... Затова реших да мина на друго ниво :-)

Купих си скрипта (от www.ktools.net) -  тогава струваше  398$, хостинга, на www.powweb.com е най-изгодното и до днес - 7.77$ месец.

И се почнаха мъките:

Скрипта на ktools е добър, ама на мен ми изглеждаше като полуфабрикат - кофти дизайн, никаква наченка на SEF навигация. Добре, че поотбирам малко от SEO, PHP-MySQL, та успях за 2-3 седмици да го накарам да се държи както аз искам. Има още за оправяне, ама нямам време и нерви да го работя...

Та мисълта ми е: ако не отбирате поне малко от програмиране и SEO, изобщо не се загхващайте - загуба на време и пари си е. Собственият сайт иска доста обгрижване, промоциране, ремонти...

Иначе се правят пари, ама не чак толкова, колкото ми се иска. В момента имам малко над 700 снимки, което е твърде малко. Имам заснети тонове, ама няма кой да ги обработи и качи :-) Занимавам се с други, далеч по-доходни неща и сайтовете ми останаха на заден план. Е, качвам от време на време, ама не е достатъчно. 

Свилене, с CMS нищо не правиш... Най-малко ще видиш зор с плащанията. А аз вече се уверих, че плащанията с карта са задължителни, както и възможността клиента да си вземе "стоката" веднага след като плати. Другото е ала-бала...

Между другото, е-сово.сом съм го заебал отдавна, оставих само най-калпавите снимки, повечето даже ги пуснах ФРИЙ за теглене, ама от там пък изкарвам по около $10/ден само от Гугъл рекламките, което си е много добре за "изоставен" сайт :-)

My Stock Photos
    •  
      CommentAuthorsvilen001
    • CommentTime08.08.2007
     permalink

това също е ниша за бизнес, голямо количество free снимки, които да дърпат трафик от търсачките и да се издържат от реклама...

може би малък собствен сайт не лъжица за всяка уста.. то ако имаше "лесно" всеки "на запад" щеше да го прави

1.  permalink
    ecobo...винаги съм се чудил...как седят нещата с гугъл адс...би ли споделил?...извинявам се за отклонението от темата
    • CommentAuthorboris
    • CommentTime09.08.2007
     permalink

Не търсете далаверата, няма free lunch както казват на английски.

Ако имаш много посетители можеш да извлечеш малко полза от тях като сложиш реклама на сайта си. Имайте в предвид че за всеки 1000 посещения вероятно печалбата е $1-$5.

Ако си фотограф, най-добри пари ще изкарваш от фотография. Ако си програмист - от програмиране и т.н. 

•  
      CommentAuthorecobo
    • CommentTime10.08.2007
     permalink
    coverdale84, от около 2000 уникални посещения дневно, падат около 10-11 долара средно. Ама това е много относително... My Stock Photos
    •  
      CommentAuthorpicsvet
    • CommentTime14.12.2007 (редактирано)
     permalink

Аз не съм съгласен ,че един такъв сайт е горе долу 2000-лева-едва ли-та то едно порт фолио без кои знае какво, струва толкова.Аз зная сега колко струва програмирането на уникален сайт,защото пуснах и все още правя такъв.Вероятно близките 2-3 години ще го до оправям още.

Аз съм повече програмист от фотограф.Фотографията ми е хоби.

Често се замислям дали да не направя сток сайт.И като правя набързо сметки наум - .....Ами не искам да плаша никой,чертата я удрям над цифрата 5000-6000 лева ,че и нагоре....-разбира се това е за 2-3 години период.

На "еcobo" -благодарско ,защото дава ценна информация.Той си е купил скрипта навремето за 398 долара.Сега са тройни цени-но пък готови такива сайтове се намират за 500-600 долара и те трябва да се до оправят и сумата пак скача нагоре.

Аз съм за уникалност на сайтовете тоест почваш от нулата и както гледам, края няма да се види скоро.

Photo Gallery Picsvet
    •  
      CommentAuthorrobi-bobi
    • CommentTime15.12.2007
     permalink

Един хубав ден, ако има желаещи и ако преценя че има смисъл - ще се появи един братски сайт към този - един малък микросток сайт.

Проблемите които виждам още сега са много  и въобще не са свързани с програмиране - това е първата и най-лесна стъпка. Да не говорим за контрола и емоциите които създава необходимото отказване на определени файлове.

Ще видим, ще пиша след година по темата Wink

слушай Админа | блога ми
    •  
      CommentAuthorpicsvet
    • CommentTime15.12.2007
     permalink

Ще трябва да пишем по темата поне след 3 години.За да се разработи сайт  е необходимо поне 5 години и нагоре.За шест месеца не става Laughing.

Прав си има проблеми и те са свързани с фотографията-знам това.Аз с моето око виждам и в програмирането такива проблеми.Иска се време и къртовски труд-и също толкова идеи,за да се направи нещо което да е Българско и да няма аналог.Необходимото отказване е задължително а емоциите от това са единствено за добро.

За много неща които следват ще се надявам на помощ и полезна информация от този форум...Wink

Photo Gallery Picsvet
    •  
      CommentAuthorecobo
    • CommentTime31.01.2008
     permalink

Един хубав ден, ако има желаещи и ако преценя че има смисъл - ще се появи един братски сайт към този - един малък микросток сайт.

Проблемите които виждам още сега са много  и въобще не са свързани с програмиране - това е първата и най-лесна стъпка. Да не говорим за контрола и емоциите които създава необходимото отказване на определени файлове.

Това и аз съм го мислил. Мога много лесно да направя сайта си така, че да могат да продават и други фотографи през него. Това не е проблем.

Проблема го виждам с плащането. Трябва да се прави фирма, за да мога плащам на чужденците, ама това се води внос - ако не са от Еврозоната, има още повече удурми. Абе - гадна работа се очератава. Затова засега се въздържам, макар че има много желаещи...

My Stock Photos

Реклама