За микросток, парите, пирамидите и всичко останало
  • 43 Comments sorted by
  • Ако нещата зависеха само от простата математиката до сега всички да сме милионери ;) Но ако ЗАУ (зад апаратно устройство ) влезе в действие по същество и 100% пак няма да се получат нещата защото почти всичко зависи от поведението на пазара. А такъв в момента или няма или е в застой. Истината е че кризата не прощава дори и на царете ;)
  • Реклама:
  • Не е нужно да се умува, защо и как се въртял пазара в сток. Просто трябва да се работи а не да се изчаква най-подходящ момент. Така ако все чакаме до никаде няма да стигнем. Да пазара се разширява и баницата наистина вече се дели на много парчета, но това не пречи да се хванеш и ти за хорото. Не са малко примерите на хора с по 100-200 бройки портфолио а с продажби над 100 000 пъти, просто вярната формула е професионална работа, перфекционизъм и нови идей.
  • ама, стига вече с тези апокалипси :)
    идва края на микростока и подобни

няма бизнес в който печеленето на пари да става все по-лесно и по-лесно
    тези които съумеят да се съобразят с новите условия - печелят

да му мислят американците
    които плащат скъпи локации, модели итн

ние имаме възможността да сме на същия пазар с тях, а да ни трябват по-малко приходи за да живеем с подобен стандарт

относно кризата - точно в микростока няма такова нещо
    макростока определено е засегнат повече
    тук можем да говорим за друго - за усилена конкуренция заради кризата - което влияе на нашите печалби, но не е криза в микростока

както Мик беше споменал - дори и с милионите снимки - все още има много теми в които качествените снимки не са чак толкова много

както Съни веднъж беше казала - има клиенти които постоянно търсят нови кадри, така че дори и наличието на милиони дорби такива, новите имат шанс

не искам да се лъжем
    определено не е същото ако някой тръгва сега и ако беше тръгнал преди 5 години

но също така, да се говори че не може (или в скоро време няма да може) да се печели от микросток е ... несериозно
  • Радвам се че сме на едно мнение с повечето стокъри тук! За мен, тази тема отдавна е изчерпана, видя се че никой не може да убеди някого който не иска да бъде убеждаван...затова написах че всеки си има изграден мироглед и всеки си робува на ума ...за добро или лошо. За мен истината е да работя, да не спирам и да се развивам, така както аз си знам и до колкото ми позволяват възможностите за момента...математика и баници не ме интересуват, иначе щях да стана математик а не художник.
    Let me show the world in my eyes...
    www.vasoart.com
  • Вярно е, че микростока все още се крепи, но преди 5 години, ако кажехте на някого, че пазара на Алами ще се срине, щяха да ви се смеят.
    Ако в момента все още конюнктурата на миркосток-пазара е добра, това е заради продължаващото преливане на клиенти от марко в микро-сток. Това обаче няма как да продължи дълго.
    Вярно е, че кадърните, креативните и работливите ще останат на този пазар, никога не съм твърдял обратното. Но то ще стане за сметка на отпадане на много други.
    Също така е вярно, че българските стокъри са в по-добра позиция, но всичко, което казах досега, е в глобален мащаб, не конкретно за България.
    Имаше един анекдот, в който се казваше, че световния глад ще настъпи, когато китайците разберат, че досега основната им храна е била гарнитурата на другите народи. В тази вртъзка, няма да е пресилено, ако кажа, че края на микростока ще дойде веднага щом китайците и индийците разберат, че в това има някакви пари ;-) Нищо лошо на никого не желая, нито пък искам да чертая някакви мрачни прогнози. Дано да греша в прогнозите си, но рядко ми се случва и подозирам, че и този път ще се окажа прав. Дотогава - качвайте смело :-)
  • :) Индия в някакви статистики беше в челните места по посещаемост на микросток. Мисля че за СС ставаше дума.
  • Индийците са ми на мен основни клиенти. Особено през май-юни, когато правят много сватби, се скъсват да купуват всякакви снимки на цвета - някаква традиция при тях е всички неща около сватбите да са украсени с цветя или снимки на цветя.
  • да заключим темата с това пожелание:
    дано всеки хилядити индиец ти стане купувач :) ))
  • Дай Боже! Да ти се връща :-)
    На мен ми е странно защо някои агенции не приемат цветя - те си се продават твърде добре.
  • А темата отдавна е за затриване :-)
  • Странни съждения се вихрят.
    Аз ще предложа друг модел на логиката. Аз съм автор. Създал съм творба. Предложил съм я под наем - за 30 цента. На някой който не познававам и нямам никакъв шанс да познавам. Лихвата е наема на парите - заплащането за микросток е наема на снимката. Ако една снимка се наема, по законите на икономиката - % е сроден с подобните и съответно годишно е примерно 5%. 12DL (един на месец) = 3.6$ - или стойност на творбата - 72 $. обичайното за МС като оценка е 1$ месечно или годишно 12 - т.е оценката на средностатистическата микросток снимка е 240$ - една приемлива цена, за България дори е висока. Аз пак си оставам собственик и си определям условията - мога да я спра, да я изтрия. Естествено когато имаш посредник - плащаш и на него - агенциите, те балансират моя, техния и на клиента интерес. Техния комисион рядко е под 50% - значи средностатистическата снимка струва поне 480$.

И питам аз - кой е този добър търговец, който може да продаде:

http://image.shutterstock.com/display_pic_with_logo/116974/116974,1266219273,1/stock-photo-the-white-plastered-wall-46694893.jpg

проста мазилка - елементарна и никому не трябваща, има я навсякъде, на един щрак разстояние. Но като сток е наемана всеки ден, откакто е качена.

Да, тя не струва 300$, практически няма собствена стойност - но като наемна стока за микросток е 20-100 пъти по-продавана от много по-добри неща - които просто не са за сток и не им е мястото в МИКРОстока, има и нормален сток - Аламу, Гети
    но не е за тях думата

• ^ правилен подход към финансовата част от разговора - финансов

това което на мен не ми харесва в тази тема е че ще дойде случаен посетител, който си мисли: "абе това микросток, май не е много печелившо, но дай да видя"
    Ще отвори тази тема и вътре: хора които от години се занимават с това и имат хиляди файлове - се оплакват.
    :)

Микростока не е манна небесна, бизнес е. И всички по пътя гледат да изкарат пари.
    Ако фотографа/видеографа/илюстратора/флашист-а/аудио специалиста/3д артиста работят и мислят какво да качват - могат да бъдат печеливши (и усмихнати) участници в този бизнес.

Енд оф дискашън

П.П. @boris как беше адреса на онзи сайт-туул със списък на българските ИС контрибютори, който беше правил?
  • ^ намерих темата http://www.microstock-bg.com/forum/discussion/103/
    но, за съжаление, сайта вече го няма

хм, ще взема да си направя такава статистика за моя ИС нетуорк :)
  • По повод на въпроса на ecobo:
    Ами почти всички агенции са буквално задръстени от цветя. Това беше така още преди 2 години, когато масово отказваха да приемат снимки с цветна тематика. Ако си спомняте даже на първата среща в Пловдив обсъдихме този проблем :) . Има обаче една истина относно форматът на снимките, че има липса на вертикални такива. Ако сте забелязали болшинството снимки са в хоризонтален формат и наистина (както няко беше писал преди време) агенциите не се стискат да приемат вертикални формати снимки. Та се чудя дали ако се качват цветя например с вертикален формат няма да се приемат по-лесно от агенциите ;).

Добре дошъл!

Изглежда сте нов/а тук. Ако желаете да вземете участие в дискусиите, кликнете на някой от тези бутони:

Login with Facebook

Продавай снимки

Добре дошли на българските дискусии за сток фотография, видео и илюстрации