За микросток, парите, пирамидите и всичко останало
  • 43 Comments sorted by
  • Реклама:
  • Аз като ви казвам, че от микросток печелят САМО агенциите и купувачите, а фотографите духат супата...

Сега в АйСток, много скоро  - и в останалите.

Микростоковата пирамида започва да се клати...

Очаквайте все по-яки трусове и все по-малко приходи ;-)

• Хайде пак старата тема :face-grin:

Агенциите определено са на далавера. Тук спор няма. От друга странна, за по-сериозно ползване на кадрите, трябва да си плащат екстендед лицензи, които пък са си читави.

Ако фотографите не можеха да бъдат на далавера, тук щяха да си пишат само 2-3 човека, а не е съвсем така ;)

Факт е че последните години става все по-трудно. също така, някои агенции прекаляват с ниските цени. От това което се случва на (микросток) пазара, мога да кажа че исток, малко или много, се опитват да държат ниво. Пример: цените им, както и различните възможности: ексклузивни, Вета, гети ... Даже и техния субскрипшън модел е доста по-добър от другите.

• Това дано да е за добро за всички особено за ексклузивните към istock.

Според мен микросток-бизнеса - си  върви повече от нормално, и поне  2-3 години няма да има особени пикове и падове
    А и не мисля че е пирамида, само затова защото  - много хора се рег-вали и започвали да качват
    Винаги  е било важно  въпросния продукт да е интересен за клиента ...как става това - много са обясненията

Вземете снимка на един портокал на бял  фон . Тъсим по сайтовете -пълно е..
    НО след  като поразгледаме -малко се вижда..че  известен процент са  не много  добри снимки,
    така че избора на клиента се  свежда до добре направена такава. И  той я купува
    Отделно  че самия клиент ako e food magazine, кулинарен блог и тн...
    за следващата си  статия  или публикация - пак ще търси хубава снимка на портокал, НО - друга ....

тъй че дали наситеността от снимки  на дадена тема  е  проблем , много относително нещо.

Сами знаете че още много може да се коментира за микросток бизнеса ама тази тема не е за това...

Исках да кажа само че  трудно може да се прави статистика или  прогноза, на база нашия няколкогодишен опит
    (който разглежда нещата най-често едностранно и на база тукашно мислене-търсене-предлагане)
    Аз лично не се наемам да гадая какво ще стане.. времето ще си покаже
    :)
    Спорна и плодотворна работа на всички! :)

• Не се съмнявам че iStock правят най-доброто за ексклузивните си,
    както и за целия микросток пазар. Ако има и други желаещи, бих
    поспорил с удоволствие, но какво точно ще стане през следващата
    година - ще видим.

• хубавите снимки винаги ще се търсят и ще се купуват! Сътресения, пирамиди и т.н ....се отлагат за сега. Laughing

Let me show the world in my eyes...
    www.vasoart.com
  • Такааа, дойдохме си на думата. Търсят се хубави снимки, и ако може - на най-тънката цена. Това искат клиентите - това има дават агенциите. Фотографите - те могат и с трохите да се задоволят...

Не е пирамида? А какво е, щом само в АйСток се добавят по 100-тина хиляди нови снимки на седмица? Всред безбройните снимки става все по-малко вероятно някой да купи точно вашата. До кога така?

Хубава снимка не се прави на конвейер. Хубавата снимка иска няколко СКЪПИ фактора: техника, време, ноу-хау, усет, модели... Следователно, хубавата снимка няма как да бъде евтина.

И пак стигаме до микросток-парадокса: търсят хубави и евтини снимки, но пък хубавите снимки не са евтини. Заслужава ли си човек да отдели един ден за 2-3 кадъра, които после да продаде за 1-2-3-5 долара?! За мен определено не си заслужава. Това време, вложено в друга дейност, ще ви донесе много повече пари и то веднага.

Аз лично никога не бих снимал специално за микросток - това е много лошо изхарчен ресурс. Да, аз продавам в микросток агенциите, но продавам кадри, които съм щракнал между другото или продавам кадри, които са ми останали от сесии за съвсем други цели. Снимките, които продавам в микростока най-често са ми платени още преди да ги кача по агенциите. За мен проходите от микросток са един вид бонус за кадри, които иначе просто ще си седят на харда...

Колко са хората, които се изхранват от микросток? Много малко, и то предимно такива, които са започнали по времето, когато микростока се появи. Ако тези хора започваха сега, много малка част от тях биха постигнали същото.

Не знам откъде идва тази страхотна еуфория по отношение на микростока?!?! Наистина ли изкарвате толкова добре от микросток или просто сте достатъчно добре финансово, за да си позволите почти да подарявате времето, знанията, таланта и снимките си?

Разбира се, всеки е свободен да решава сам. Но ако незапознат със ситуацията чете този форум, ще си помисли, че от това се изкарват луди пари. Да, ама не :-)

Един американски фотограф, забравих вече как се казваше, беше казал в една статия за микростока: "Cheap photos aren't good and good photos aren't cheap!"

Навремето, когато започнах да се занимавам с бизнес, веднага щом излязох от казармата, бизнеса ми вървеше някак си, но не съвсем добре. Аз бях доволен донякъде, но виждах, че може и още по-добре, а някак си не се получава. Тогава един мой приятел, който беше мнооого напред в бизнеса, ми каза следното: "При теб проблема е, че мислиш в левове, прекалено значение отдаваш на дребните суми и губиш ценно време, а живота си тече. Започни да мислиш в хиляди левове и нещата ти ще тръгнат..." Запомних тези думи и до днес се придържам към тях, и нещата ми вървят добре. Сега съм на етап да започна да мисля в десетки, стотици и дори милиони левове, дано да успея скоро... :-)

• Добре де погледни този фотограф http://www.istockphoto.com/H-Gall

има за 2 години 44000 дл при 340 кадъра(близо 3-4 фото сесии)  да сметнем 44000 средно да е по 2$ = 88 000$ x 1.31 = 115 280 / 24 месеца = 4803лв. на месец кажи кога с толкова фото сесии ще изкараш толкова пари и да не говорим, че продължава да продава със същите кадри  а има още много такива в ИС където са направили по 3-5 фото сесии с не по зле печалби. Ако се отнесеш сериозно към кадрите които ще качваш и снимаш това, което се продава (бизнес, социални и тн.) ще има продажби ако качваш плява ще се задоволяваш с100-200 $ на месец да не говорим че много малко са хората които снимат само за сток и само с това се занимават :) image

• Мненията дотук са отделени от една друга тема. Тъй като често се достига до подобни обсъждания, нека да ги съберем поне в една.

За в бъдеще да ограничим подобни дискусии в тази тема, поне да не се повтаряме всеки път.

• Марто, на този човек снимките са много добри, но НЕ СА ЕВТИНИ! Като гледам, в тези кадри са вложени много време, организация, грим, техника, модели... Читавите модели не са евтини, за техниката всички знаем, да не говорим колко трудно е да се намери кадърен гримьор на добра цена, особено в по-малките населени места.

Има и друго - все пак човека е ексклузивен. Аз уважавам и харесвам модела на екслузивността в АйСток, и това е може би единственото нещо, което харесвам в микростока, затова и смятам, че ако все още има хляб в този вид сток, то той е точно в АйСток ;-). Аз също исках да стана ексклузивен, за да харча по-малко време за качване на снимки, но ми казаха, че не мога, защото имам сайт с безплатни снимки...

• да, условията им са доста строги.
    даже и от другия сайт ще трябва да махнеш РФ лиценза и чак тогава може.

но, така е, може им се, пък и има логика: нали си ексклузивен :)
    от друга странна, личен сайт си е личен сайт
    гледните точки са две, а те имат последната дума

• Според мен не са никак малко хората, който основно само с сток се занимават. И нямаше да го правят, ако не изкарваха добри пари според собствения си финансов мироглед. Не всички имат таланта да се презентират и продават добре, дори да са много добри.А това е много чест проблем сред творците. Хората искат да си снимат или рисуват и неискат да се занимават с клиенти, срокове, пазарлаци. Аз също имам този проблем, просто не ми се занимава с хора, който поръчват нещо и след това правят хиляди корекций, за нещо което е супер незначително. Това е причината на мен да ми е приятно да работя за сток, и да не се чувствам прецакана че съм вложила повече усилия отколкото са ми платили. Понякога каквато и да е цената безкрайните варианти и корекций изнервят и се губи всякакъв ентусиазъм за работа. Някой от вас са го изпитвали на гърба си и 100%  знаете колко е досадно. В един момент се съгласяваш на всичко само за да ти се махнат от главата.
    Едно добре разработено портфолио с добри кадри, в един момент започва само да си се движи и ти можеш да правиш каквото ти е кеф, ако искаш мързелуваш, ако искаш си работиш с частни клиенти,но кранчето си тече. Ако своевременно работиш и качваш нови кадри със сигурност ще е по добре.
    Не смятах да земам участие в тази тема, но не се сдържах.

• sunnyfrog  много добре казано!

www.vasoart.com
  • Водех си малко статистика на някои фотографи в Istock и въпросния H-Gall е сред тях.Интересно е че на 8.03.2009 е имал 11 312 даунлоуда,което означава че само за последните 9 месеца има 33 000...

Аз пък бях впечатлен от този профил : http://www.istockphoto.com/user_view.php?id=800997

Първия ъплоуд е от 24.06.2008,а досега има над 100 000 продажби

• И  в допълнение на написаното по горе от мен...Клиентите са ми късали нервите. Но два дни се занимавам с НАП и НОЙ..и това ми опъва нервите до крайност. Все едно да си блъскаш главата в стената. Сигурно говорих с над 10 човека за един нищожен  технически проблем, който най-вероятно е допуснт от някой в тези институций и аз сега бера плодовете. Препращаха ме от стая в стая.  От Ной казват в НАП иди, от Нап казват в Ной иди. Счетоводството трето  ми говори....безкрайно прехвърляне на топката между трите. И всеки  е прав за себе си, всеки вярва на собствената си истина, другия му  е крив. И след всичко това  негативите са в моята градина.Всички иначе са си свършили работата, никой не е допуснал грешка:)
    И после как човек да има желание да работи с хора в която и да е свера на живота. Навсякъде е така. Ако седнеш в ресторант и ти дадат кофти сготвено ядене или сурова пържола и го върнеш...ти ще си виновен защотото нямаш вкус, а не че готвача е калпав. Ако нещо не е  напечатано с цветовете който е видял клиента...пак дизайнера виновен. Лекаря, който не може да разбере що те боли някъде си и незнае какво да те прави веднага отсича имаш лека хипохондрия, я по спокойно..... Никога никой не си признава незнанието, некомпентността, факта че е безсилен  в дадена ситуация и неможе и незнае как да помогне, та дори и да му се плаща именно за това. И за да прикрие това незнание се държи надменно и високомерно се едно ти му дължиш нещо а не той на тебе.Неразбирам защо хората не поемат отговорност за собстевните си дела и грешки, а прехвърлят на някой друг да се оправя и така до безкрай.
    Ето затова си продавам труда за 30 цента, за да си спестя нервите, за да няма кой да ми казва кое е хубаво и кое не е. Два дни загубих в глупости, вместо да си рисувам и да си свиркам. Чувствам се изтощтена от всичката тази бюрократщина.Защо трябва да е толкова сложно....

• Съни, съчувствам ти - да се бориш с бюрокрацията в България не е от най-приятните неща. Аз затова плащам на счетоводителка маса пари - ако има гаф, тя да му бере гайлето, аз да си работя. Досега не съм имал проблем, добре си върши работата жената Money mouth

А по горе, като казах за хората, които се "изхранват" от сток, имах предвид тези хора да живеят, не да преживяват. Аз примерно бих могъл да преживявам от микросток, но това няма да е живот. Човек трябва да може да си позволи да работи с хубава техника, да ходи на почивка, да има хубава кола, да може да си хупи къща и вила и т.н. и т.н. още в първия си живот. Човек би трябвало да си поставя по-високи цели от това да преживява. В противен случай ще преживява цял живот. Накрая: "Earth to earth, ashes to ashes, dust to dust" :-)

• :) то и аз плащам на счетоводител, ама този път незнам що се получи така.  Преди години ми се беше случило да получа покана да си платя данъците за цяла година.....примерно: сега сме 2009, а аз получавам покана за да плащам за 2005 барабар с лихвите за всичките години. Всички данъци и осигуровки естествено са прилежно платени, но иди доказвай че е така. Та в НАП излиза че всичко е наред, а в даначното че дължа  пари.  Вярвайте ми чудех се как ще изляза от тази ситуация. Пред мен данъчния и показва на компютъра и там си пише, че аз не съм плащала нищо...човека си вярва на туй дето пише в компюъра, що да вярва на мен. Писах молби и разни стари служебни бележки вадих и деклараций, направо на косъм се разминах. А стаята беше пълна с хиляди такива писма за неплатени данъци. Та сега е подобно положението но с разни осигуровки за някой месеци.
    А за стока. Ако преживявах нямаше изобщо да се занимавам с него, но то си е ясно и без да го казвам. Е не е чак охолен  живота ми, както ти пишеш че би трябвало, но аз съм доволна и на това, защото помня от къде съм тръгнала и как съм живяла преди. Сега като се сетя как почнах просто ей така на майтап направо немога да повярвам. Тогава нямаше никаква информация за нищо, сам си търсиш и четеш, няма кой да питаш за нищо. Имах късмет че се включих точно когато МБ се отвори към БГ. Че с тия чекове не си е работа:)

• Реклама:
  • Чета, чета и просто не виждам смисъл да коментирам отново за кой ли път, че човек има различни ценности в този живот. Парите не са най важното и главна цел за всички!!! Да, те са необходими, но не са най важното, защото с пари се купува техника, кола,вила и т.н но не се купува човещина, любов и милосърдие. Преживяване също не е точната дума, защото и просяка на улицита преживява, тези които ровят в кофата за боклук също преживяват...тогава? А натрупания опит от конкуренцията в сток агенциите  къде остава, личното удовлетворение от постигнатото...? И това че някой видиш ли имал много пари и си "галел" техниката  повод за гордост ли е? Всеки има собствена мисия в този живот, за един е ценно да имаш кола, за друг ценно е да се напука в кръчмата за друг жените...и какво от това, всеки е прав за себе си, и всеки има своята истина и разбирания за живота. Рецепта тук няма, или поне тя не е универсална за всички! Хайде със здраве! :)

www.vasoart.com
  • ecobo защо не напишеш книга? Ще изкараш някой и друг допълнителен лев... например "Как се става милионер в България", "Да го духат бедните" и т.н.
    Когато спреш да използваш думата "Аз" толкова често може и да разбереш отговора на собствените си въпроси. Честно казано заради теб вече не влизам толкова често в този форум. В началото ми харесваше защото идеята беше да си помагаме взаимно един на друг със съвети и линкове, а не като сега да слушам как някой се опитва да ме откаже от нещо, с което се занимавам в свободното време.
    И още нещо - предпочитам да губя пари, отколкото уважението на колеги, приятели, клиенти. Не съм фен на форумите, защото не знам кой стои зад анонимността, която върви ръка за ръка с тях, не ме интересува кой колко изкарва, какво е правил след казармата и колко плаща на счетоводителката си, търся съвети и информация която би ми спестила време и грешки. А за какво ще я използвам си е моя работа и не бих занимавал останалите с това.

www.rosendukov.com
  • Росене, и ти влизаш с бутоните... Не бива така! ;-)

Няколко пояснения, ако позволиш:

1. Употребявам "аз" като средностатистическа електорална единица, с конкретни примери, за да не съм голословен.

2. ОПИТВАМ СЕ да помагам, но няма как да помогна на някого, който не иска да слуша.

3. Никого не се опитвам да отказвам от микростока, идеята ми е, че колкото повече снимки се тъпчат там, толкова по-зле ще стават нещата и ти ще го усетиш това много скоро. Жалко, че нищо не може да се направи - дори всички българи да спрем да качваме, има достатъчно други, които ще продължат да качват, пък и не това е начина да се борим с явлението "микросток".

4. Като продаваш снимки по 1-2 долара, как точно печелиш уважение, че не ми е ясно?! Или как губиш пари, ако продаваш за повече?! Единственото, което печелиш по този начин са ехидните и самодоволни усмивки на купувачите и прекупвачите/агенциите.

5. Ако ти пречат моите писания, прескачай ги. Сложил съм достатъчно забележителен аватар точно за хората, които търсят или избягват написаното от мен.

6. Благодаря за съвета с книгите, но вече съм го работил това - имам издадени 6 заглавия още преди десетина години. ;-)

7. Така както говорите колко всъщност парите нямат значение, толкова и се стремите към тях с всички сили. Ако наистина парите нямат значение, направете си сайт с безплатни снимки - ще спечелите несравними повече благодарности и пак ще се упражнявате/усъвършенствате. Или пък се включете в дейността на някоя благотворителна организация. Другото са празни приказки и лицемерие.

ПП: Ако Роби прецени, че съм казал нещо обидно или невярно, моля да изтрие всичките ми постове, няма да се сърдя.

• Съни, аз на теб много ти се радвам. (Пак написах "аз", ама такова е изречението)

Правиш страхотни неща и логично успяваш да изкарваш добри пари.

Пък и илюстрациите не са точно същия случай като фотографиите, затова считай, че казаното по горе от мен не се отнася в пълна сила за теб.

Cool

•  Мисля, че е дошло време за ЗИМНА СБИРКА, на която да се наприказваме , но и да се гледаме в очите...Всеки е прав по своему, всеки е извървял своя път и е изстрадал своите върхове и  спадове.Лично аз, винаги снимам за свое удоволствие, дори и когато го правя за пари.

Чакам предложения за Зимната Сбирка и съм готов отново да домакинствам, разбира се може и да разнообразим програмата - на 50 м от моето студио отвориха пицария ДЖАПЕТО, в която сервират не само пици.

• Ако ще се сбираме, дайте тоя път да е някъде по източна България, та да може и хората на изток от Пловдив да присъстват. Например, знам едно хубаво селце, в което, освен хубави къщи за гости с механи, има и доста за снимане ;-)

• :) ее не е така че не е точно същия случай. Аз като говоря за сток никога не визирам само илюстрация. Клиентите за снимки и вектор са същите. Вие гледате глвано  хората, който снимат и затова нямате наблюдения върху илюстрацийте. Конкуренцията е много голяма, има страшно добри автори и се увеличават с всеки изминал ден. Аз не съм от най-добрите, просто съм на средно ниво,с добър комерсиален нюх, нищо повече.
    Повечето хора си мислят че е лесно да се рисува, сядаш и мацаш нещо.И тук има влагане на пари в техника и ресурси и доста време. Имала съм случай месеци наред да немога да направя нищо, защотото нямам муза. Тогава невероятна апатия ме обхваща. Аз не правя кой знае колко сложни неща, но и за тях си трябва муза и идей.
    И именно защото хората си мислят че лесно се изкарват пари с вектор искат да почнат и те. Поне на 5-6 човека, който нямат почти никаква представа от векторни програми и рисуване съм обяснявала кое и как се прави в стока. Писали са ми хората, помолили са ме да помогна и аз го правя, нямам нищо против.. може хората да имат талант и така да се развият. Не всеки е имал късмета родителите му да забележат че може да рисува. Никога  не  е късно някоя заложба да се развие.

Росене сега ти погледнах сайта, имаш много добри идей и прекрасна техника на колажиране, много си добър поздравления:)

Екобо нещата който пишеш са верни в своята същност, но се изказваш твърде рязко,компетентно и категорично с тон който  казва аз разбирам нещата най-добре, имам  опит, слушайте какво ви казвам и няма да сбъркате. Хората просто им  е омръзнало някой да им казва какво да правят и мислят и затова се дразнят и реагират остро.И то не толков  на нещата който пишеш, а на самия тон. С най-добри чувства ти го казвам, поне от моя гледна точка изглеждат така нещатат когато си разменяте остри реплки с други стокари.

• Да, права си, че съм прекалено категоричен, но такъв съм си аз - не обичам да размивам нещата, държа на думата си, очаквам същото и от хората около мен. "Казана дума - хвърлен камък" е много точна и поучителна поговорка. Много мразя когато някой почне да увърта, да се подмазва, да лакейства...

Аз не си спомням да съм разменял резки приказки с някого, като изключим случая Васкони, но това наистина е случай. Много е дълго за разказване и се боя, че отново ще ме рабереш погрешно. Само ще ти кажа, че НИКОЙ от ямболката група не иска вече да има нищо общо с тази личност. Жалко, защото Васото е добър фотограф и добър художник...

И не съм казал, че е лесно да се рисува. Напротив! Именно затова ти се радвам :-)

• ...под "ямболската група" Николай се разбира ти и твоя приятел Мартин! Защото аз си пия кафето с повечето фотографи и не съм забелязал тези твои размишления. А че е дълга историята да, само че хората не те познават достатъчно в дълбочина и е много лесно да ги манипулираш. Както и да е, живей си с твоите разбирания, смятай че си най компетентния и ако това те прави доволен всичко е наред.

www.vasoart.com
  • Васо, аз също нямам против да пия кафе с тебе, но до там - за бачкане, съвети, спрвки и помощ под каквато и да е форма не ме търси. Пак казвам, уважавам много способностите ти като художник и фотограф, но не мога да разбера тая твоя способност да се скараш с всичките си приятели.

Не знам дали си спомняш, но ти беше този, който се мисли за компетентен и САМО заради това, че аз харесвам един софт, който струва 299 Евра, а ти харесваш друг, безплатен, започна да ме обиждаш публично, че "била ми много пораснала работата" и неща от този род. Което аз най-нормално нямаше как да толерирам, при всичката ми добронамереност към теб.

Пиша всичко това не за да си уреждаме споровете публично в Нет-а. На мен си ми ясен, лошото е, че останалите стокъри на които се мазниш по форумите не те познават.

Аз бях дотук с този случай. Отсега нататък обещавам да пиша в този форум само и конкретно за сток! ;-)

• Май скоро никой не е писал нищо по темата, и логично. Нещата които се опасявахме в началото се сбъдват с пълна сила. Едно е сигурно, онези микростокаджии които само от това си вадят хляба ще страдат най-много. За това не е никакво празнословие когато се говори за доходи от друга различна на микросток дейност. Аз напримар продавам сток предимно за удоволствие и се занимавам с това през свободното си време. Не че нямам желание да го превърна в основна дейност, но на този етап е просто немислимо и недоходоносно. Просто изчакайте поне годинка докато се посъбудят пазарите, а през това време трупайте ценни кадри и ресурси които ще изнесете на пазара. Естествено е че агенциите и клиентите печелят най-добре в този бизнес, иначе изобщо нямаше да го има :) . Все пак би трябвало да сме благодарни и доволни че има от какво да искарваме допълнителни доходи и че ни се дава допълнителен шанс за благополучие ;). Има смисъл в сток бизнеса, просто трябва да се научим да сме гъвкави и предприемчиви.
  • totovas, ако вложиш старание и труд, отношение към сток снимките си, ще получиш и адекватното заплащане за труда си! Другото вече сме го чували...но, всеки си робува на ума и навиците
    www.vasoart.com
  • Преди една година в ШС се качваха средно 60 хиляди снимки на седмица. Сега са двойно повече. Купувачите и потреблението са константа. Колкото на по-дребно се реже баницата, толкова по-малки са парчетата. Който ви казва обратното, лъже вас, вероятно лъже и себе си, а най-вероятно е да не му работи сметанката, щото всичко това е проста математика. А в математиката няма старание и отношение - там всичко е точно и конкретно.
    Нещата ще се забатачват още повече...

Добре дошъл!

Изглежда сте нов/а тук. Ако желаете да вземете участие в дискусиите, кликнете на някой от тези бутони:

Login with Facebook

Продавай снимки

Добре дошли на българските дискусии за сток фотография, видео и илюстрации