Не сте влязъл (Вход)

LiveSearch

Vanilla 1.1.4 е продукт на Lussumo. За повече информация вижте: документация и поддръжка. Българският превод е дело на Владимир Илиев и Янко Цветков.

Добре дошли!

Това са българските форуми за микросток. Ако сте фотограф или дизайнер, тук ще разберете как можете да печелите от уменията си и да си докарате допълнителни доходи. За други това ще стане основен източник на пари. Някои вече го направиха и сега работят за себе си, в удобно време и без шефове.Регистрирайте се и участвайте в нашите дискусии.

Искате ли да участвате в дискусиите? Ако сте регистриран потребител, влезте тук.
Или, можете да кандидатствате за потребителски права тук.
    • CommentAuthorboris
    • CommentTime31.07.2007
     permalink

От една седмица съм екслузивен фотограф за iStockPhoto и реших да споделя впечатленията си с вас.

Освен очевидният недостатък, че не можете да пращате сток в други сайтове, има доста предимства:

1. 75 снимки на седмица (или повече при по-високо ниво на даунлоуди). Позволява ви да снимате на воля и да пращате много всяка седмица.

2. Много бързо проверяване на снимките. Докато другите чакат по 5 дни, на ексклузивните често се проверяват за половин ден.

3. По-голям процент от печалбата. Като базов се печели 20% от продадената снимка, като бронзов и ексклузивен 25% (до 40% при диамантен). Това означава 25% увеличение на печалбата от раз.

4. Повече продажби: iStockPhoto има разни договори с други организации да им предлага снимки от ексклузивните фотографи.

5. Неофициално и непотвърдено, базирано на мои впечатления: по-малко отрязани снимки и повече продажби.

6. Достъп до част от форума само за ексклузивни.

7. Ако стигнете 'злато' на 10,000 снимки можете да пращате снимки за Photodisc на Getty. Предполага се с добри печалби.

8. Получавате безплатни визитни картички с вашето име.

Сигурно има и още ползи. На мен тези ми стигат да съм много доволен :) 

• CommentAuthorMixMike
    • CommentTime01.08.2007
     permalink

Аз съм ексклузивен от по-малко от 24 часа и също съм много доволен засега, но не бързах да се похваля да "не са ми Уроки" Laughing
    За вчера и днес качих 75 снимки, половината вече са прегледани, и имам само 5 отказа за снимки, които наистина си бяха зле.

П.С. И аз си пуснах заявка за визитки...изглеждат яко.

• CommentAuthorSLR
    • CommentTime01.08.2007
     permalink

Честито и на двамата!!!

Аз засега наблягам на Фотолията, че в ИСток май няма да стана скоро екслузив:(

BTW-миналата седмица качих 8 снимки в ИС и до днеска са ми прегледали само половината,явно наистина се ползвате с предимствоCry

www.mikkro.com
    •  
      CommentAuthorecobo
    • CommentTime01.08.2007
     permalink
    Абе аз, откакто имам достатъчно продажби за да стана изключителен, забелязвам спад в продажбите... Дали не искат по този начин да ми кажат, че е време да стана екслузив, което обаче няма как да стане...:-)My Stock Photos
    • CommentAuthorsunnyfrog
    • CommentTime01.08.2007
     permalink
    В IS opredeleno se лансират ексклузив . Но аз съм се хванала на другото хоро и ми се струва по изгодно.

Но според мене без значение  ексклузив ли си или не , ако са добри нещата ще има търсене.
    • CommentAuthorboris
    • CommentTime01.08.2007
     permalink

Гери, ти си на доста даунлоуди и ако минеш ексклизувна ще имаш 35% от печалбата което е близо двойно на сегашната. Ако са повече и продажбите...

Имаш ли достатъчно от другите сайтове за да оправдаеш неставането ексклузивна? 

• CommentAuthorsunnyfrog
    • CommentTime02.08.2007 (редактирано)
     permalink
    Да доста станаха даунлаудите, както виждате и без да си ексклuзив стават нещатa. Е със сигурност ако съм ексклузив сигурно ще са с 1/3 повече продажби и ще ме оценяват по- добре. Иначе да оправдано е това че губя време за няколко сайта, а не за един. Но иначе IS ми отнема най-много време със сложната си схема. Правила съм си сметки дали ако съм ексклузив ще стигна сегашните си постижения, но мисля че не. В различните сайтове са различни купувачите и вкусовете. В SS най продаваните ми неща са отхвърлени от IS, така че нещата са различни. Но общо мнение е че в SS е най free и най добре се печели.
    Но ако бях само с фотография надали нещатата щяха да са така. Конкуренцията за мене в фотографията е много голяма а аз не съм кой знае колко добра.А и да си добър не е достатачно, трябва да имаш сток ориентирана мисъл.
    •  
      CommentAuthorvasoart
    • CommentTime02.08.2007
     permalink

Laughing така е Гери, кажи им го.

Тук обаче е мястото да попитам ексклузивните - имате ли право да качвате ваши фотоси други стокови агенции, не за микросток а в истинския смисъл на думата???  А?  Примерно Alamy,Image register,Corbis,Stockfood...и т.н?  Щото ако нямате право сте прецакани отвсякъде в IS !!! Идва време, човек започва да не се задоволява с трохите от микростоковите тарикати, започва да прави по-добри неща, започва да вижда че труда му би трябвало да е по -добре заплатен ... и се изправя пред дилемата...ами сега? Мисля че ако бяха по коректни IS щяха да дават възможност човек да качва ексклузив само отделни снимки, които да се котират по различно според техните правила, а така е една дискриминация - "или си с нас или си против нас" за което говори факта че умишлено се създават пречки и трудности на юзери неексклузив. Така ли е? Отговорете си на въпроса и ще видите че след известно време всеки ще стигне до истината. Вярно тя за всеки е различна но...така е в живота. 

• CommentAuthorMixMike
    • CommentTime02.08.2007
     permalink

Vaso, има няколко неща, които не си съобразил. Ексклузивността за IS ти забранява да продаваш Роялти фри снимки на други агенции. Rights managed може да си продаваш където искаш. Второто нещо - можеш да се откажеш от тази ексклузивност с един месец предизвестие и никакви последствия. Ексклузивността също НЕ те спира да си работиш по отделни еднократни проекти за даден клиент, да продаваш изпечатани снимки и т.н. и т.н.

Btw, на мен вчера ми беше деня в който спечелих най-много $ откакто качвам, въпреки че имах наполовина даунлоуди от най-силния ми досегашен ден. Също така, паричките от вчера, са 1/5 от спечеленото за целия месец юли. Освен това  - за последните 2 месеца даунлоудите ми бяха по ПО-МАЛКО от 1 на ден средно. Това ми беше и първия ексклузивен ден!Та с една дума - доволен съм, но съм далеч от мисълта да ви увещавам...едва ли не сте си направили сметката.

Само дано нещата се задържат така, да не е само моментно:)

•  
      CommentAuthorecobo
    • CommentTime02.08.2007
     permalink
    MixMike, а дали големите продажби не са само в първия месец, за да не се откажеш???My Stock Photos
    • CommentAuthorMixMike
    • CommentTime02.08.2007
     permalink

Ха, специално в IS никога не можеш да си правиш прогнози. От последната смяна на алгоритъма на търсачката продажбите ми паднаха с 80%. Имам снимки с почти 100 сваляния за 2 месеца и оттогава нито веднъж за 5 месеца по-късно. Възможно е още днес даунлоудите да се върнат на старите нива от ПОД един на ден. Възможно е и от утре да правя по 20-30 на ден.

Точно затова съм писал  "дано нещата се задържат така" и да се увеличат през септември, октомври, щото това поне е сигурно...продажбите през отпускарските месеци са в десетки пъти по-малки от през останалия период.

• CommentAuthorsunnyfrog
    • CommentTime02.08.2007
     permalink
    да след смяната на така наречения им алгоритъм, който поне за мене не е ясно на какъв принцип работи... паднаха и моите продажби. И от тогава насам като цяло ми купуват неща с най много продажби, просто защото се появявяват в първите страници или поне първите 20 предполагам/не съм проверявала/. Не че са нещо кой знае какво, но тях купуват, а други неща, който са много по добри от всяка гледна точка си седят с малко продажби. В интерес на истината и на мене като ми се налага да търся някаква картинка на към 30стр съм мортос. Обикновенно търся нещо, което не е сваляно хиляди пъти, но като не намирам нищо подходящо и аз по най продавани сърчвам.
    •  
      CommentAuthorvasoart
    • CommentTime02.08.2007
     permalink
    Въпроса е за Royalty free! Давам пример с Alamy където повечето снимки и продажби са под този лиценз,има и от Rights managed разбира се, но по малко са продажбите, заради цената. Какво се получава обаче на практика - тарикатите от IS ти казват аааа не! само при нас! нищо че при ония другите можеш да изкараш 100-150 лири от същата снимка. Не би трябвало да те задължават и да те ограничават да качваш снимки под този лиценз,  защото тези агенции не са от техния ранг, те са "друга бира" и клиентите им са други...така че това си е дискриминация отвсякъде според мен
    • CommentAuthorboris
    • CommentTime02.08.2007
     permalink

> така че това си е дискриминация отвсякъде според мен

Дискриминация си е нещо съвсем друго. Ексклузивността е просто един договор. IS ти предлагат по-голям процент и други благинки ако обещаеш да продаваш royalty free само при тях. Нищо повече. Всеки е свободен да приеме или да не приеме.

А колкото до смененият алгоритъм на търсене - все някой ще спечели, друг ще загуби. Даунлоудите не изчезват а се преразпределят :) Едва ли този на който са се увеличили ще дойде да се оплаква тук, а може и да си помисли че е станало заради повечето снимки които праща.

Така или иначе лятото са към 20% по-ниско продажбите, би трябвало още Септември да се вдигнат.

vasoart, за Alami може и да е вярно което казваш, но за Getty и Corbis има такива високи изисквания за фотографите, че е невъзможно да започнеш от там. В istock приемат дори от сапунерки, макар и трудно. В Getty например ти трябва 12мпикс камера (тоест 5D и нагоре). За istock-ъри май правят някакви компромиси и дават с 20D/30D да качват на тези с 10К даунлоуди и нагоре.

Да не се забравя, че въпреки по-високите цени които плащат, обемът на продажби е по-нисък. istock е чудесен начин да станеш Getty фотограф by the way.

•  
      CommentAuthorvasoart
    • CommentTime02.08.2007
     permalink
    Laughing защо смяташ че Getty и Corbis са нещо по различно от Alamy? Там са същите изисквания 48 мб. файл. А аз като нямам все още! 5D или нещо от сорта, как съм качил 110 снимки -одобрени и натъкмени в Алами а? Отговора е интерполация! Само че има една мафийка там в ония двата големите сайта и почти не приемат от бившите соц. страни...имат си сигурно нещо на ум. А такива бози съм виждал на сайтовете им че ми се доповръща....ама както казваш - изискванията са големи. Ако апарата правеше работата всеки един западняк щеше да е там....за него 5D е заплатата му за месец нали?
  1.  permalink
    MixMike, как вървят нещата сега. Да ставаме ли ексклузив или не? :)
    • CommentAuthorboris
    • CommentTime21.11.2007
     permalink

При мен нещата са перфектни. Като минах 2500 даунлоуда вече съм на 30% от печалбата.

Ако нямаш мерак да качваш на много сайтове, istock си заслужава да си ексклузивен. Ако ли не, кой знае. За мен си струва. 

2.  permalink
    Благодаря, Борис. Питам, защото мога да стана екзклузивен в ДС. В ИС чакам одобрение на профлила си от месец, може и повече да е. Във Фотолиа съм одобрен, но от 2-3 седмици не ми разглеждат снимките. Ако не си мръднат пръста до нова година, май ще си стана ексклузивен.
    • CommentAuthorboris
    • CommentTime21.11.2007
     permalink
    Всичко зависи от това колко полза имаш от ексклузивността. Доколкото съм гледал на много места, istock, shutterstock и dreamstime са на светлинни години от другите по брой даунлоуди които ти носят.
    •  
      CommentAuthorrobi-bobi
    • CommentTime21.11.2007
     permalink
    Омега, не бързай с ексклузивността. Нека мине малко време, виж как ти вървят продажбите в различните сайтове и тогава сам си прецени. Както няколко пъти е казано във форума - за някой ексклузивността си заслужава, за някой не, но за да разбереш, нека мине малко време, понатрупай снимки, продажби и опит Winkслушай Админа
    • CommentAuthorsunnyfrog
    • CommentTime21.11.2007 (редактирано)
     permalink
    И моя съвет е да изчакаш. По принцип в повечето сайтове са по взискателни с новите юзери.
    за броя продажби SS води класацията много убедително. Не е само мое мнение. Но IS компенсира с цените за различните размери и от там като финанси се уравновесяват до някъде нещата.
    •  
      CommentAuthorvasoart
    • CommentTime27.11.2007
     permalink
    sunnyfrog така е,права си! И аз затова говорих преди няколко месеца, ама някои хора изглежда имат памук в ушите си. Всеки разбира се е прав, да прецени сам за себе си, но не искам някой да ме убеждава колко велики са от една IS....! Хайде със здраве Laughing
    •  
      CommentAuthorrobi-bobi
    • CommentTime27.11.2007
     permalink

vaso, всеки казва мнението си и се опитва да помогне на другия казвайки доводите си. това което ти правиш, а другите не, е че приемаш лично нещата. недей Wink
    в една друга тема казах че въпреки плюсовете, за мен минусите (за момента) ми изглеждат повече и аз няма да ставам ексклузивен. изброих и плюсове и минуси. и там историята приключи, няма нужда във всеки втори пост да пиша как гадните канадци се опитват да ме прецакат

и второ нещо - определения като "някои хора изглежда имат памук в ушите си" и подобни, нека да избягваме. защото ще се окаже че някой ще се засегне и ще използва и друг израз, който пък на теб няма да ти хареса и после какво правим? последното нещо което искам е да ходя из форума и да модерирам. всички сме възрастни хора и нека да спазваме добрия тон, който в интернет е по-наложителен отколкото на живо. 

нека разговора да продължи по темата, а не в посоката в която се наложи да кривна

слушай Админа
    •  
      CommentAuthorvasoart
    • CommentTime29.11.2007
     permalink
    прав си Роберт! Така да бъде,взимам си думите назад!
  3.  permalink

и така... хайде малко обзорен анализ на изминалите месеци... как вървят нещата при ексклузивните и при неексклузивните като мен? :)
    аз стигнах 250 в istock преди месец и все още съм пред дилемата дали да стана ексклузив... не за друго, а защото нямам време за всички stock агенции
    и като цяло споделете какво ново при вас, деца, сватби :)... нещо се скатавате напоследък :D :D :D

•  
      CommentAuthordin
    • CommentTime12.02.2008
     permalink

и аз бих оценил нова информация,
    тъй като съм Silver contributor от преди ден два и колебанията се засилват сякаш : D

и още един въпрос, не само към ексклузивните, но и към всички останали:
    Как ви се отразява покачването на цените в istock (ИС)?

4.  permalink
    Аз се вредих преди две седмици в ИС и оттогава продавам на ден по снимка, което за профил от 8 снимки ме удовлетворява;) В ДС малко се затлачиха нещата, а по другите въобще не вървят. Не претендирам за голямо и качествено портфолио, а за сравнение между агенциите при едни и същи условия. Ще видим как ще потръгнат нещата натам. Ще се радвам тези, които имат по-сериозно портфолио, и са ексклузивни, да споделят опита си.
    • CommentAuthorsunnyfrog
    • CommentTime13.02.2008
     permalink
    При мене навсякъде си е по старому с нормалния  огромен спад след Нова година.  Незнам дали имаше някой друг регистриран  в LuckyOliver, аз от 2-3 месеца качвам там но е много слабо като продажи/1-2 на 2-3 седмици/. Може  с снимките да е по-добре, но аз снимки не съм качила. А и надали ще продължа там изобщо.
    Относно новите цени в ИС при мене спаднаха продажбите доста, но поне парите остават същите:)
  5.  permalink

Интересно ми е Mixmike какво ще сподели по темата, беше доволен в началото от ексклузивността.

6.  permalink

и при мен има спад в istock, но се балансира от по-висаките цени
    в shutterstock - куца работа, почти нищо, но не съм и качвал от преди НГ

точно за това се чудя дали да не се концентрирам само върху istock... рийш ли :)

Реклама