Не сте влязъл (Вход)

LiveSearch

Vanilla 1.1.4 е продукт на Lussumo. За повече информация вижте: документация и поддръжка. Българският превод е дело на Владимир Илиев и Янко Цветков.

Добре дошли!

Това са българските форуми за микросток фотография, дизайн и видео. Ако сте фотограф или дизайнер, тук ще разберете как можете да печелите от уменията си и да си докарате допълнителни доходи. За част от нас сток-а вече е основен източник на приходи. Сега работим за себе си, по собствени идеи и без шефове и клиенти. Регистрирайте се и участвайте в нашите дискусии.

Искате ли да участвате в дискусиите? Ако сте регистриран потребител, влезте тук.
Или, можете да кандидатствате за потребителски права тук.
    • CommentAuthorMixMike
    • CommentTime24.07.2007
     permalink

Така, да взема да пусна още една тема днес, че да не съм капоLaughing

Нека в тази тема да говорим за този "спорт" - кииуърдването. Аз специално имам един въпрос, но всякакво инфо, което притежава всеки един от опит предполагам ще е ценно за останалите.

Понеже качвам само на IS, там ключовите думи си ги въвеждам след одобряването (с изключение на задължителните 5 разбира се) за да избегна поне една от причините за отказване на файл. За другите сайтове не знам как стоят нещата.

Въпроса ми е...някой би ли обяснил как стоят нещата с предварително включените ключови думи в еxif-а? Инспекторите гледат ли ги, проверяват ли и тях, отказвали ли са снимка на някой заради improper keywords в еxif-а?   Има ли смисъл от тях, след като после въвеждаш още поне 50 и по - важното търсачката на IS индексира ли ги тез' ключови думи.

P.S. ако някой ми каже алгоритъма на търсачката в IS със критерии "best match" има каса бира от менWink

•  
      CommentAuthorrobi-bobi
    • CommentTime24.07.2007
     permalink

best match - спори се какво точно взима предвид но ето някои предположения:

• downloads/month
    • downloads
    • брой кликания в резултатите (някой преди теб е търсил за същия израз и снимката се е показала. ако е кликнал върху нея - това означава че тя е релевантна за израза)
    • рейтинг
    • някои казват че ексклузивните имат предимство
    • казват и че ако автора има подобни снимки те се продават добре, също имало значение, но по-скоро съм склонен да си мисля че това не е вярно
    • списъка не приключва с тези ... точния алгоритъм може да ти даде някой администратор на сървър на ИС Wink
    доколкото за ИПТЦ (ключовите думи се съхраняват в IPTC, не в EXIF-а) данните - ми, той ИС си ги чете и тях. Когато въведеш петте задължителни, те минават същата 'проверка', която минават и ръчно въведените - появяват се в списъка отдолу и можеш да ги коригираш.слушай Админа | блога ми
    • CommentAuthorboris
    • CommentTime24.07.2007
     permalink
    Аз винаги въвеждам думите в File Information на Photoshop-a. Той ги въвежда точно като EXIF. Аз даже всички ключови думи предварително там ги задавам. Накрая пазя PSD и JPEG файловете.
    • CommentAuthorMixMike
    • CommentTime24.07.2007
     permalink
    Ами явно ще започна да пиша ключови думи, още на ниво RAW. Направи ми впечатление, че "системата" с ключовите думи в Lightroom-а е много усъвършенствана и същевременно проста, но така и не съм се възползвал от нея
    • CommentAuthorboris
    • CommentTime24.07.2007
     permalink

И аз обработвам максимално в Lightroom, после екпортирам до PSD за евентуални финални корекции и keywords.

Не мисля че е много добра идея да се пишат ключовите думи още в Lightroom защото като че не е предназначен за стотици и хиляди разновидности - а те ще станат толкова ако се стремиш да докараш към 30-40 на снимка. 

•  
      CommentAuthordin
    • CommentTime29.07.2007
     permalink

пиша си ги в notepad и запазвам .txt файл в директорията с картинката
    после във photoshop - Alt+Shift+Ctrl+I отваря File Info (става и с Alt+F +F или десен клик на рамкатата на файла)
    Paste
    Save > .jpg и upload

мисля че става и от самия windows - десен click na file-a > properties > summary
    последното обаче незнам дали се чете на сайтовете, някой ако пробва да каже, pls

•  
      CommentAuthorlolaferari
    • CommentTime05.08.2007
     permalink

Що се отнася до  ключовите думи мисля че това ще е интересно за повечето тук.

download

• CommentAuthorPetkov
    • CommentTime16.08.2007
     permalink

Хайде по-профи да подхождаме. Аз ползвам trial на Един Продукт, директно въвежда в IPTC.
    Малко реклама  :)

http://www.dpreview.com/news/0311/03112602fotostation5.asp

Оттам разговора може да го продължим по-нататък

• CommentAuthorboris
    • CommentTime16.08.2007
     permalink
    Photoshop позволява въвеждането на IPTC.
    • CommentAuthorPetkov
    • CommentTime17.08.2007
     permalink

И не само ФШ го позволява.
    Но има сериозна разлика в инструментариума, автоматизирането на действията, поддръжката на ANSI - cyrillic, въвеждане, търсене, сортиране, заместване.

•  
      CommentAuthorMick
    • CommentTime20.08.2007
     permalink

пак почти по темата , странно защо не мога да  поправя(правописна грешка) в кийуърдс във вече качен файл( за фотолиа става дума) (лично аз не намирам логика,макар че  всяка (от агенциите)  решава сама правилата си)

дали има  друг начин или  - триене + нов ъплоуд??

•  
      CommentAuthorrobi-bobi
    • CommentTime20.08.2007
     permalink
    фотолия не разрешава промяна на кийуърдсите (неудобно, но факт)
    мисля че само можеше да се пренареждат, но и за това не съм сигуренслушай Админа | блога ми
    •  
      CommentAuthorMick
    • CommentTime20.08.2007
     permalink

да - пренареждане става.. :)

ясно ... преминавам към единствения възможен вариант

Реклама