Keywords - тайни и загадки
  • 34 Comments sorted by
  • Реклама:

• Така, да взема да пусна още една тема днес, че да не съм капоLaughing

Нека в тази тема да говорим за този "спорт" - кииуърдването. Аз специално имам един въпрос, но всякакво инфо, което притежава всеки един от опит предполагам ще е ценно за останалите.

Понеже качвам само на IS, там ключовите думи си ги въвеждам след одобряването (с изключение на задължителните 5 разбира се) за да избегна поне една от причините за отказване на файл. За другите сайтове не знам как стоят нещата.

Въпроса ми е...някой би ли обяснил как стоят нещата с предварително включените ключови думи в еxif-а? Инспекторите гледат ли ги, проверяват ли и тях, отказвали ли са снимка на някой заради improper keywords в еxif-а?   Има ли смисъл от тях, след като после въвеждаш още поне 50 и по - важното търсачката на IS индексира ли ги тез' ключови думи.

P.S. ако някой ми каже алгоритъма на търсачката в IS със критерии "best match" има каса бира от менWink

• best match - спори се какво точно взима предвид но ето някои предположения:

• downloads/month
    • downloads
    • брой кликания в резултатите (някой преди теб е търсил за същия израз и снимката се е показала. ако е кликнал върху нея - това означава че тя е релевантна за израза)
    • рейтинг
    • някои казват че ексклузивните имат предимство
    • казват и че ако автора има подобни снимки те се продават добре, също имало значение, но по-скоро съм склонен да си мисля че това не е вярно
    • списъка не приключва с тези ... точния алгоритъм може да ти даде някой администратор на сървър на ИС Wink

доколкото за ИПТЦ (ключовите думи се съхраняват в IPTC, не в EXIF-а) данните - ми, той ИС си ги чете и тях. Когато въведеш петте задължителни, те минават същата 'проверка', която минават и ръчно въведените - появяват се в списъка отдолу и можеш да ги коригираш.
  • Аз винаги въвеждам думите в File Information на Photoshop-a. Той ги въвежда точно като EXIF. Аз даже всички ключови думи предварително там ги задавам. Накрая пазя PSD и JPEG файловете.
  • Ами явно ще започна да пиша ключови думи, още на ниво RAW. Направи ми впечатление, че "системата" с ключовите думи в Lightroom-а е много усъвършенствана и същевременно проста, но така и не съм се възползвал от нея

• И аз обработвам максимално в Lightroom, после екпортирам до PSD за евентуални финални корекции и keywords.

Не мисля че е много добра идея да се пишат ключовите думи още в Lightroom защото като че не е предназначен за стотици и хиляди разновидности - а те ще станат толкова ако се стремиш да докараш към 30-40 на снимка. 

• пиша си ги в notepad и запазвам .txt файл в директорията с картинката

после във photoshop - Alt+Shift+Ctrl+I отваря File Info (става и с Alt+F +F или десен клик на рамкатата на файла)

Paste

Save > .jpg и upload

мисля че става и от самия windows - десен click na file-a > properties > summary

последното обаче незнам дали се чете на сайтовете, някой ако пробва да каже, pls

• Що се отнася до  ключовите думи мисля че това ще е интересно за повечето тук.

download

• Хайде по-профи да подхождаме. Аз ползвам trial на Един Продукт, директно въвежда в IPTC.

Малко реклама  :)

http://www.dpreview.com/news/0311/03112602fotostation5.asp

Оттам разговора може да го продължим по-нататък

• Photoshop позволява въвеждането на IPTC.

• И не само ФШ го позволява.

Но има сериозна разлика в инструментариума, автоматизирането на действията, поддръжката на ANSI - cyrillic, въвеждане, търсене, сортиране, заместване.

• пак почти по темата , странно защо не мога да  поправя(правописна грешка) в кийуърдс във вече качен файл( за фотолиа става дума) (лично аз не намирам логика,макар че  всяка (от агенциите)  решава сама правилата си)

дали има  друг начин или  - триене + нов ъплоуд??

• фотолия не разрешава промяна на кийуърдсите (неудобно, но факт)

мисля че само можеше да се пренареждат, но и за това не съм сигурен

• да - пренареждане става.. :)

ясно ... преминавам към единствения възможен вариант

• Сайтове за ключови думи:

http://arcurs.com/keywording/

http://www.microstock.ru/cgi-bin/keywords.cgi

където може да си изберете кадри, които най-много приличат на вашия и от тях да изберете 50 от най-търсените ключови думи

• Във Фотолия дори и името на одобрен файл не можеш да промениш...много тъпо е това. Но за ексклузивни може .

Let me show the world in my eyes...
    www.vasoart.com
  • Добре е тези, които продават най-успешно да споделят своя опит...Всяка фотобанка има интерес от максимални печалби, съответно маскимални продажби ( не само като бройка, а и като цена). Естествено, това е ревниво пазена тайна.Преди повече от година , една международна група, се опитахме да подобрим изкуствено своя рейтинг, но последва спиране на правата(продажбите) и разследване...След дълги обяснения,че не се опитваме да РАЗБИЕМ АЛГОРИТЪМА НА РЕЙТИНГА, бяхме помилвани...

В основата на добрите продажби, е да мислим като най-добрите ни клиенти - ДИЗАЙНЕРИТЕ.Как  те търсят съответната снимка или графика , с какви ключови думи и параметри.Между нас има такива хора и е добре, ако е възможно разбира се , те да споделят своя подход.

• Реклама:
  • Dino

В ИС ли беше :)

Кейордирам основно чрез Фотостейшън (ФС) , имам си макрос в него които ми отваря едновременно Гугъл преводача,  на  Arcurs сайта http://arcurs.com/keywording/, и ProStockMaster. В първия си описвам съдържанието на снимката, копи-пейст във втория за подобни снимки, селекция, сортиране,  копи-пейст към третия в полето ключови думи. И описание естествено.
    След това във Фотостейшън копи IPTC и пейст IPTC на всички снимки с подобно съдържание, може и леко редактиране на излишните думи.

Пак с макрос (те са като екшъните, правят се) ФС уплоад на сайта и готово . Останалото зависи от спецификата на сайта.

Предпочитам да качвам във ШС - целия процес по кейордиране - подаване е за минути, няма сложнотии, високо автоматизиран е - кликания и копи пейстове, не са ми връщали за ключови думи никога.

• ето още един сайт за кейуърд  -  http://www.deepmeta.com/Tools/Wizard/
    на мен лично много ми допада :) )
  • Джинджър, покрай твоята темичката в ИС и аз заобичах Дийпметата, незнам дали е най-добрия туул, но и аз започнах да го използвам. Благодаря!
    www.ilchoni.com
  • robi-bobi :казват и че ако автора има подобни снимки те се продават добре, също имало значение, но по-скоро съм склонен да си мисля че това не е вярно

Вярно е.  От дълги серии (над 10-15 броя) и мои и на други българи съм го забелязъл.
  • Много приятно нещо -
     https://addons.mozilla.org/en-US/firefox/addon/11474/
    За който не го знае де :)
  • Как се оправяте с адването на думички в ИС след като направиха редизайн на сайта? Аз преди малко качих една картинка и се смаях от това което видях. Чувствам се като тълковен речник, а не като дизайнер. Винаги съм мразила кийуърдите, но сега ми идва доста в повече. То и преди имаше подобна опция, но не чак толкова натрапчива. Имах чувството че скролвам безкрайно.Адски ми е неприятно.
  • Много е неудобно в момента. Надявам се че е бъг - темата във форума с проблемите на новия дизайн няма край - дано да го оправят, защото наистина е много объркващо и за мен.
  • Защо не ползвате Deepmeta за Istock, през сайта винаги е било много тромаво всичко.
  • аз съм ползвала програмка за качване, но според мене е подходяща когато се качват повечко снимки. Аз не съм чак толкова производителна. А и преди тоя редизайн си ми беше много добре. Кому  е нужно такова усложнение. Неможе всичко да е в името на господин Клиента.
  • На мен лично в Istock ми е най-досадно качването. За да бъде сайтът в интерес на клиента, би трябвало да улеснят и контрибуторите.
  • И аз си бачкам с Deepmeta, дори и за няколко снимки. При него няма промяна и не се налага да допояснявам думичките, както е в сайта.
  • новия дизайн на Айсток много зле...
    Let me show the world in my eyes...
    www.vasoart.com
  • Проблема с кийуърдите е отстранен в ИС, при въвеждане вече си излизат нормално думите, както беше преди.

Добре дошъл!

Изглежда сте нов/а тук. Ако желаете да вземете участие в дискусиите, кликнете на някой от тези бутони:

Login with Facebook

Продавай снимки

Добре дошли на българските дискусии за сток фотография, видео и илюстрации