Така, да взема да пусна още една тема днес, че да не съм капо
Нека в тази тема да говорим за този "спорт" - кииуърдването. Аз специално имам един въпрос, но всякакво инфо, което притежава всеки един от опит предполагам ще е ценно за останалите.
Понеже качвам само на IS, там ключовите думи си ги въвеждам след одобряването (с изключение на задължителните 5 разбира се) за да избегна поне една от причините за отказване на файл. За другите сайтове не знам как стоят нещата.
Въпроса ми е...някой би ли обяснил как стоят нещата с предварително включените ключови думи в еxif-а? Инспекторите гледат ли ги, проверяват ли и тях, отказвали ли са снимка на някой заради improper keywords в еxif-а? Има ли смисъл от тях, след като после въвеждаш още поне 50 и по - важното търсачката на IS индексира ли ги тез' ключови думи.
P.S. ако някой ми каже алгоритъма на търсачката в IS със критерии "best match" има каса бира от мен
best match - спори се какво точно взима предвид но ето някои предположения:

И аз обработвам максимално в Lightroom, после екпортирам до PSD за евентуални финални корекции и keywords.
Не мисля че е много добра идея да се пишат ключовите думи още в Lightroom защото като че не е предназначен за стотици и хиляди разновидности - а те ще станат толкова ако се стремиш да докараш към 30-40 на снимка.
пиша си ги в notepad и запазвам .txt файл в директорията с картинката
после във photoshop - Alt+Shift+Ctrl+I отваря File Info (става и с Alt+F +F или десен клик на рамкатата на файла)
Paste
Save > .jpg и upload
мисля че става и от самия windows - десен click na file-a > properties > summary
последното обаче незнам дали се чете на сайтовете, някой ако пробва да каже, pls
Хайде по-профи да подхождаме. Аз ползвам trial на Един Продукт, директно въвежда в IPTC.
Малко реклама
http://www.dpreview.com/news/0311/03112602fotostation5.asp
Оттам разговора може да го продължим по-нататък
И не само ФШ го позволява.
Но има сериозна разлика в инструментариума, автоматизирането на действията, поддръжката на ANSI - cyrillic, въвеждане, търсене, сортиране, заместване.
пак почти по темата , странно защо не мога да поправя(правописна грешка) в кийуърдс във вече качен файл( за фотолиа става дума) (лично аз не намирам логика,макар че всяка (от агенциите) решава сама правилата си)
дали има друг начин или - триене + нов ъплоуд??
да - пренареждане става..
ясно ... преминавам към единствения възможен вариант
Сайтове за ключови думи:
http://www.microstock.ru/cgi-bin/keywords.cgi
където може да си изберете кадри, които най-много приличат на вашия и от тях да изберете 50 от най-търсените ключови думи
Във Фотолия дори и името на одобрен файл не можеш да промениш...много тъпо е това. Но за ексклузивни може .
Добре е тези, които продават най-успешно да споделят своя опит...Всяка фотобанка има интерес от максимални печалби, съответно маскимални продажби ( не само като бройка, а и като цена). Естествено, това е ревниво пазена тайна.Преди повече от година , една международна група, се опитахме да подобрим изкуствено своя рейтинг, но последва спиране на правата(продажбите) и разследване...След дълги обяснения,че не се опитваме да РАЗБИЕМ АЛГОРИТЪМА НА РЕЙТИНГА, бяхме помилвани...
В основата на добрите продажби, е да мислим като най-добрите ни клиенти - ДИЗАЙНЕРИТЕ.Как те търсят съответната снимка или графика , с какви ключови думи и параметри.Между нас има такива хора и е добре, ако е възможно разбира се , те да споделят своя подход.
Dino
В ИС ли беше
Кейордирам основно чрез Фотостейшън (ФС) , имам си макрос в него които ми отваря едновременно Гугъл преводача, на Arcurs сайта http://arcurs.com/keywording/, и ProStockMaster. В първия си описвам съдържанието на снимката, копи-пейст във втория за подобни снимки, селекция, сортиране, копи-пейст към третия в полето ключови думи. И описание естествено.
След това във Фотостейшън копи IPTC и пейст IPTC на всички снимки с подобно съдържание, може и леко редактиране на излишните думи.
Пак с макрос (те са като екшъните, правят се) ФС уплоад на сайта и готово . Останалото зависи от спецификата на сайта.
Предпочитам да качвам във ШС - целия процес по кейордиране - подаване е за минути, няма сложнотии, високо автоматизиран е - кликания и копи пейстове, не са ми връщали за ключови думи никога.
Изглежда сте нов/а тук. Ако желаете да вземете участие в дискусиите, кликнете на някой от тези бутони:
DP DepositPhotos