istockphoto и model release
  • 18 Comments sorted by
  • Реклама:
  • Здравейте,

Знам, че не е добра практика обсъждането на върнати снимки, но все пак искам да ви покажа, че и такива, на които няма "If the images that you are submitting have an identifiable human face, then you will need a model release." , защото модела е снимани в гръб, според istockphoto, се нуждаят от model release.

Имали ли сте подобни проблеми?

Ето и част от писмото: "... we are not comfortable with the context in which this image was taken and would require model release(s) for accepting it...".

image

• да разбира се - дори само силует като изпращам понякога искат model release.

• На практика няма конкретни правила и тези които istock прилагат си промениха 'строгостта' с времето. Преди наистина беше че в гръб всяка снимка минаваше. Сега дори и да не се вижда лицето, ако човекът е основна част от снимката и може да се разпознае заради контекста - пак не става.

• Разбирам и благодаря за отговорите.

П.С. Явно следващата стъпка на istockphoto ще е да искат property release от собственика на пейката.

• аз просто ще замълча... за Айсток Laughing

Let me show the world in my eyes...
    www.vasoart.com
  • Ако не искат да я вземат ,следващия път ще се заядат за логото на раничката или за дизайна на подметките на маратонките ,че е разпознаваем . Снимката между другото много ми харесва, ама не се хаби да се ядосваш. Аз много рядко ресъбмитвам снимки.Връщали са ми снимки в гръб, защото тегела на джоба на  дънките също бил запазена марка .Като се ядосам много я ъплоудвам отново и така вероятността да мине е по-голяма. Ей тази първия път ми я върнаха , защото нямала фокус, сега малко я кроснах  и и се появи фокус явно :) image

• lemonade, благодаря. Не вярвам логото на раница Lowepro да е проблем, защото правят много хубави и яки чанти ;-)

• mitakabg, точно това е проблема! Сега видях че има лого на Lowepro.

www.vasoart.com
  • да, не трябва да има лого

доколкото за модел рилийза - Борис го каза най-точно: става все по-затегнато в ИС. дали нас ни кефи или не, няма особено значение
    аз лично смятам че няма нужда за модел рилийз за тази снимка, но това не променя факта че агенцията в която качваш го иска :)

• http://www.istockphoto.com/article_view.php?ID=395

най-отдолу има инфо за това че 'ако човека може сам да се познае' може да искат Модел Рилийз

• Здравейте!

Благодаря за темата! Точно навреме я прочетох!
    Преди няколко дни качих в ИС снимки на деца в гръб и сега ги отказах, преди да са ги отхвърлили. Ще трябва да се тича за подписи Smile!

Много благодаря на robi-bobi за споделените файлове за Модел Рилийз с превод на български!

Поздрави!

Инес и Пламен

• дам, доста са затегнали положението

• Скоро от СШ ми отказаха снимки на голо тяло  поради липса на ID (скенирана лична карта) за лице над 21год. Т.е., освен подписан МР, трябва и документ за самоличност при снимки на голо тяло

• блах, сега и 21 година ли ...

• Реклама:
  • малииии, кофти работа! Явно по щатските закони е така...21 години

www.vasoart.com
  • А когато се снима некомерсиално ( TFP ), трябва ли да се подписва MR и този MR различава ли се от комерсиалния?
  • TFP  не означава некомерсиално. Ти може впоследствие да решиш да си ползваш снимките за сток - това си е твое право. Вземай си МР при всеки възможен случай.

Добре дошъл!

Изглежда сте нов/а тук. Ако желаете да вземете участие в дискусиите, кликнете на някой от тези бутони:

Login with Facebook

Продавай снимки

Добре дошли на българските дискусии за сток фотография, видео и илюстрации