Аз пък, от два дни забелязвам че в Шатъра, ми купуват снимки качени от преди три и повече години...? През последните две години точно тези не бяха теглени нито веднъж, даже бях забравил за съществуването им
Дали стана нещо от това че си изтрих над 40 снимки от там или е заради това че и други контрибутори трият незнам, но факта си е факт. Става нещо ама ще видим какво... като ни ударят балтията накрая 
Привет на всички. Това май е първия ми пост тук. Надявам се, че ще бъде полезен. Днес получих писмо от veer.com. Това е новия сайт на Corbis на който се прехвърля www.snapvillage.com. Като се логнах трябваше да мина през процедура по попълване на разни неща - разрешение за прехвърляне на снимките ми от www.snapvillage.com на новия сайт, както и попълване на тази форма W-8. Интересното е че при попълване на формата в частта ITIN те не изискват такъв номер, ако не сте американски гражданин и притежавате 100% от правата върху снимките. Просто ще удържат данък според това дали сте гражданин на държава с която USA имат подписано споразумение за избягване на двойното данъчно облагане. Така, че струва ми се shutterstock трябва да направят същото нещо и да не усложняват излишно нещата.
Я и аз да попитам, вие преди време не сте ли изпращали W-8, тъй като преди няколко месеца аз пращах и си мислех, че е само това, а сега нови правила. Между другото такъв мейл не съм получавала. Пълна каша 
Каква хубава тема се е заформила, а аз съвсем съм я изпуснал.
Съжалявам за всички прецакани - надявам се да намерите изгодно за вас решение.
Струва ми се доста очевидно какво става, макар да е само предположение. СС не са вчерашни, май ги има от 2003-та. И законът не е от вчера. Последните 6 години едва ли СС за действали извън закона. Или са плащали този данък от своя джоб или по някакъв друг начин са плащали нещо, така че ъплоаудърите да не са обременени.
В момента СС не се опитват да забогатеят от нищото. По-скоро се опитват да се спасят от бавна (или не чак толкова) гибел. Те работят по изключително скапан и неадекватен модел. Ако един купувач си оползотвори всичките 750 файла, те ще изплатят почти 100% royalty. Върху тях ако трябва да платят и данък подобен на тези 30%...заедно с разходите за трафик и поддръжка. Клиентите им са по-неплатежоспособни от масовката (и заради това са ги избрали) и освен това не са особенно много. Предполагам имат 30-40 000 клиента, които са си платили абонамента във всеки момент. Ако вдигнат цените с 30% им е достатъчно 2000-3000 клиента да загубят и останалите да почната да свалят повече снимки (които не им трябват), за да излязат на загува от цялото поскъпване. Затова и промените в цените за последните 3-4 години при тях са толкова незабележими в сравнение с ИС и другите - те си го знаят това.
Цялата суматоха с кризата е докарала нещатата до тук. Защото малко е нужно за да започнат тези клиенти, измекяри, да започнат да използват акаунтите си по неблагоприятен начин. Няколко компании да ползващи 1 общ акаунт и източващи го на макс. Да се плаща абонамент през месец, два и когато се плати да се източат купища снимки, които да се ползват за следващи издания. Варициите по темата са за упражнение
В абонаментните сайтове средното използване на лимита е между 30 и 50%. Ако СС са скочили на 60-70% последните месеци и ако се приеме, че те са поемали данъците досега, то печалбата им (ако има такава) е свита безобразно.
Винаги съм твърдял, че 20-40% роялти, което ИС плащат е напълно оправдани, съобразно разходите и данъците, които плащат. Може би сега си личи най-ясно. Личи си и огромната разлика между ИС и СС (2та единствени отбора, за които си струва да се играе според мен). Първо, никога СЕО-то на исток (Брус/Кели) няма да се отнася така неуважително към фотографите и да ги заплашва, че ще им изтрие снимките. Дори исток да наложат същите мерки (малко вероятно) то със сигурност ще го комбинират с покачване на цените/покачване на %-а, така че фотографите да не усетят разликата, или поне не така сериозно.
Как да е, стига с хвалебствените думи за ИС. Мисля, че има нещо незасегнато в темата. Тези 30% си мисля, че са аналога на ДоД. Нещо което всеки си попълва в края на годината и дава на НАП. Тъй като не е редно да плащаш ДоД в 2 държави са направили онова споразумение. И за да не са САЩ капо, са се подсигурили да оставиш поне 5% на тях, а останалото да платиш на държавата. Имайте в предвид, че ако стигнете до тези 5% няма бягане от ДоД в България и попълване на декларацийка ;). Но това не е толкова страшно. Прави се за 2 часа, веднъж годишно. Хубавото е, че направиха плосък данъка (10%) и че признават 40% от лицензионните приходи за разход. Така че загубата за ДоД в БГ е 10% от 60% или тотално 6% - доста по-малко от в другите страни. Не съветвам никои да си прави фирма и да си прекарва приходите оттам. Хамалогията е нечовешка, ползата никаква - изникват такси и разходи от къде ли не.
Хайде до скоро - и да знаете, че бойкотът не е най-доброто решение.
Васо няма да стане. В смисъл, няма да си освободен от плащането на данъци и осигуровки тук. Но и няма да си по задължен да го правиш отколкото си сега
Тоя месец го оттървахме...
Since we are still trying to figure out how witholding for international submitters works, we will not be witholding tax for these payouts.
Привет на всички, включвам се защото съм счетоводител - фото-ентусиаст, който взе да проявява интерес към микро стока. Мога да ви дам информация каква е ситуацията в БГ с данъците на ФЛ (физически лица) местни и чуждестранни, вкл. от УСА.
Данъка за ФЛ е 10 %, но при авторски възнаграждения 50% от сумата се признават като присъщи разход, необходими за реализирането на прихода. Осигуровки върху авторски възнаграждения не се дължат, защото те (възнагражденията) не представляват доход от трудово правоотношение с всички произтичащи от това последствия.
Когато гражданин на УСА получава доход от БГ като ФЛ, платеца на дохода му удържа и превежда в НАП 10-те % данък. Попълва една декларация - специална за Чуждестранни ФЛ и заедно с платежното за платения данък я внася в НАП. С входираното от НАП копие на въпросната декларация чуждестранното ФЛ доказва че е обложено по законите на БГ и не подлежи на данъчно облагане в УСА. Имам личен опит с такива чуждестранни ФЛ (УСА и Италия), на които БГ фирми ЮЛ (юридически лица) плащат наем. Българските ФЛ също трябва да приложат към годишната си данъчна декларация документа с който удостоверяват, че са обложени в УСА и не подлежат на облагане отново в БГ. Този документ, обаче си има форма и реквизити за да е валиден. Предполагам, че са аналогични на българските но все пак трябва да се провери.
Когато има споразумение за избягване на двойното данъчно облагане както е с УСА, например, нещата като правило са реципрочни. Имам предвид, че след като БГ събира данъка от платците на дохода, същото ще прави и УСА и това е изцяло в техен интерес, защото печелещите там български ФЛ, са неимоверно повече от печелещите в БГ американски ФЛ (така че едвали ще се променят нещата).
Може би този формуляр (който цитирате по-горе) играе ролята на нашата декларация за чуждестранни ФЛ. А как е по другите сток агенции? Това което плащат като хонорар е свободно от данъци или ги начисляват на определен период от време и ги удържат?
Бях се притеснил за осигуровките върху хонорарите и сега се зарадвах на прочетеното!
Благодаря за инфото!
Posted: Fri Jul 10, 2009 10:38 pm
To All Non U.S. Submitters:
We thank you for your patience while we have taken time to carefully design a new Tax Center, in which you will find detailed information on tax matters for non U.S. submitters. We will be launching the Tax Center inside our Submit site soon, and we will send you an email announcement when it has been launched.
We also want to assure you that we will not begin withholding any taxes until after the Tax Center launch, and after you have been given a chance to determine which forms you need to comply and can begin that process. No one should submit any forms to the IRS until we have provided the additional instructions.
We apologize for the delay in providing you more specific instructions but we are using this time to consolidate everything you may need in a single location.
Again, thank you for your patience.
Adam Riggs
President & CFO
dinderin, мерси много за информацията виждам че си наясно с нещата.
За шътъра всички продажби към американски граждани и фирми трябва да се облагат с данъци. Това значи че само процент от продажбите дефакто ще им се удържа някакъв процент.
Този процент обаче зависи в коя страна се намираш. И варира от 30% максимално до 0% за България е 5%.
Значи би трябвало тези 5% които са удържали в USA в БГ на същата сума да се плати разликата от 5% до 10% тоест половният данък е платен вече.
Мен въпроса ми е има ли някой, който си е плащат данъка като ФЛ в БГ на доходи от сток агенции и съответно да познава някой печен счетоводител, ако може да го препоръча. Едва ли е много сложно но поне първата година е добре да се види как става.
Поздрави,
Константин
Изглежда сте нов/а тук. Ако желаете да вземете участие в дискусиите, кликнете на някой от тези бутони:
DP DepositPhotos