Какъв е подходящия обектив за сток фотография?
  • 27 Comments sorted by
  • Реклама:
  • Конкретно въпроса е: дали могат да се продават снимки в istockphoto.com с обективи под 1000лв, защото ми връщат снимките с аргумент "прекалено много хроматични аберации"? (снимките са правени с Canon 1000D ,18-55/3.5-4.5 IS)

• Обективът ти е подходящ за микросток фотография. Цената, разбира се, е важна, но не и определяща. Можеш да правиш добри снимки и с ЕФ 50/1.8, който е почти без пари. Това е идеална комбинация, особено, ако прохождаш. А с аберациите донякъде можеш да се справиш и сам - не снимай клони на дървета през процеждаща се светлина например, има си и добри тулове в програмите аз процес на RAW. И все пак няма да е лошо да ни пуснеш примери на отхвърлените ти снимки - понякога агенциите отхвърлят на общо основание, особено ако си нов.

• ето я снимката

• има доста обективи под 1000лв които са с много добро качество. Един много добър стокерски обектив е 100мм 2.8 макро. Но, преди да купиш обектив за сток, трябва да разбереш какво нещо ти се снима за сток и тогава да правиш избора.

Както каза Омега, с малко внимание на подбиране на обекта и сцената ще можеш да снимаш и с не толкова добри обективи. Особено на по-затворена бленда. Въпросната снимка е прекалено малка за по-детайлен анализ, но то по принцип при нощните снимки има доста неща - трябва да се пазиш от шум, аберации... На мен ми върнаха една снимка понеже имала 'wrong whiteballance' - пък то просто имаше различни източници на светлина.

• И на мене няколко пъти са ми връщали за wrong whiteballance...... а  са били снимки на естествено осветление навън.
    Има значение колко добра е техниката ти, защото тогава ще ти е по лесна обработката в photoshop. Моята не е най-доброто на пазара, но е с много добро  качество. И въпреки това когато снимам ми връщат за каквото им кефне. Но все пак мойте снимки  са главно туристически...тук таме и малко студийни има.

• Ами снимките навън са много трудни -слънчевата светлина може да е с всякакви келвини и е малко трудно някой да каже кое е right white ballance! Сега при мен е модерно да ги връщат точно за 3 ключови думи които били излишни ..направо ме подлудяват тези хора!! А по въпроса за скъпите обективи - изобщо не е задължително .Повечето снимки са ми с 50/1,8 ,имам с китовия 18-55 и 55-200 приети даже . Аз също се интересувам как да редуцирам хроматичните аберации, признавам че не съм чела много по темата :(
    Като начинаещ изобщо не бих се хвърлила на такова сложно нещо като нощни снимки.
    В последния нюзлетер на СС пишеше: все пак помнете че това не е арт,а БИЗНЕС,преди да снимате, мислете дали е ПРОДАВАЕМО.:face-monkey:
  • Споделям мнението на казалите преди мен, 
    Наистина важно е при снимане да се съобрази   обекта,  характера на светлината,  ракурс от който ще бъде заснет обекта...  (сенника е важен също -  помага за избягване на паразитни бликове при контражурни  сцени)

А лоша снимка може да се направи  и с хубав обектив ;)

• Хроматичните аберации се коригират на Lightroom или Camera RAW.

И с евтини обективи можеш да постигнеш много, стига да не са от най-евтините. :face-glasses:

• Понеже още бъркам художествената с бизнес фотографията и  ми изкаха 3 снимки за портфолио, за това им изпратих 2 нощни и една снимана на дневна светлина . Двете ги изрязаха, защото "We found this file over filtered from its original appearance/quality.", а третата (по-горната) "The file has unacceptable levels of chromatic aberration, also referred to as 'purple fringing'".

• опитай се да изпратиш снимки които да са с комерсиална насоченост

нещо което би се купило от други хора

относно качеството: може да избереш снимки които с снимал в светъл ден, тогава е вероятно ИСО-то да е било ниско, както и да си позатворил блендата
    избягвай клони на светло небе заради хроматичните (които наистина можеш да се опиташ и да пипнеш в РОУ конвертора)

не шарпвай, и не пипай много левелите - това са най-вероятно нещата които си правил за да ти ги върнат като Овър филтеред.

• Хубава снимка може да се направи и с лош обектив, въпроса е мотива с който се прави и целта с която се прави. В случая mitakag, ако беше избрал по-интересен мотив дори с това осветление (нощно) 100 на 100 щяха да ти приемат въпросната снимка.Smile Истината е да не се осланяте САМО на качествената техника. Естествено че има значение и обработката на изображението robi-bobi Cool

• Не за първи път се отваря темата за "сток обективи", "сток фотоапарати", "сток осветление" - няма такова нещо.
    Тук се набъркват няколко различни теми - като се вгледате внимателно, ще видите, че най-продаваните снимки до голяма степен отговарят на изискванията на АРТ ФОТОГРАФИЯТА -идея, композиция, осветление, цветни съчетания, качество на изображението ...Много често инспекторите търсят формален повод да НЕ допуснат нашите снимки в стоковете.Те са добре обучени бързо да разпознават непродаваемите снимки и използват формални "хватки", за да ги отхвърлят.
    По отношение на обективите и хроматичните аберации, без да правя реклама на КАНОН, те произвеждат обективи с флуоридни лещи ( една - две от многото в един обектив), за да се справят с този проблем. Хроматичните аберации са неизбежни в периферията на фотографията при снимки в контражур ( насрещна светлина) за повечето обективи(включително и скъпи).Принципно задължително се снима в RAW,NEF формат, за да се използват палитрите за корекции на аберациите и шума във ФОТОШОП.Не забравяйте, че понякога е по-добре да намалим формата на снимката,за да я приемат.
  • Благодаря за отговорите.

• Teзи от ShutterStock ми върнаха една снимка правена през деня на 200 ИСО с канон 1000д като шумна. Просто ако не им харесва да я върнат, но с друг аргумент.

http://4coolpics.com/pics/0271/197640271897.jpg

image

• Примерно бих искал да снимам обекти с големина (или диаметър) около 10-20-30 см - ябълка, вилица, чиния, моливи ( нещо подобно) . Какъв ще е подходящия обектив. Не разбирам много много, ако съм написал нещо глупаво, не ме съдете. Дали 50 мм 1.8 е добър да изкарва по детаилни снимки или трябва да имам макро обектив нещо от рода на 1:1. Сега снимам с Tamron - 18-270 - доволен съм, но под 50 см разстояние хич го няма, поне така ми се струва и за това искам да си взема нещо по късо. :( Не съм имал възможност да снимам с други обективи на моето Канонче 500 Д, и нямам база за сравнение, за това питам. А и дали със макро обектив се снима добре примерно модел или портретна снимка или трябва 50-85-105 мм? И още един въпрос - знам че най-добрия вариант е твърд обектив, до колкот съм чел, но дали може да ми препоръчате късо варио до 300-400 лв? - разбира се няма да е кой знае колко добро, но все пак, да е най-доброто за тези пари? - този как ви се струва - Sigma DC 17-70mm 1:2.8-4.5 DC Macro ?
  • Иска си твърд макро обектив - 
    Сигма може 70мм, 100мм, 50мм ,
    Канонските - 100мм, 60мм,50мм

За портрет макровците  си стават велоколепно

• Реклама:
  • Както обикновено dino, благодаря за компетентното мнение. Напълно съм съгласен с всичко казано, понеже съм го изпитал от опит. Задължително е условието при аберациите и шума да се прави корекция предимно във Фотошоп (като професионално приложение), като условието за RAW форматът е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО.
    mitakag , както каза и DINO те така са обучени ;), да не правят разлика между шум и фактурност на обекта на снимане (в случая облаците). Споко и дерзай, понякога сме принудени да им търпим простотиите.
    Пуснах този пост защото проблемите са все още е актуални към днешна дата.
  • Следващ въпрос - канон 50 мм 1.8 - около 160 лв втора ръка + малко пари за осветление около 250 ще ми останат , или  Canon EF 50mm f/2.5 Compact Macro - 375 лв и 100 тина лева за по компромисно осветление със вани и 500 вата крушки и една външна светкавица? Или да си снимам с моя Tamron - 18-270 и да си купя осветление до към 300-400 лв? Все пак светлината е много важна, но за сега трябва да направя компромис с нещо, а не знам с кое точно, а после ще си осигуря другото? Вие как мислите, въпреки, че до някъде е индивидуално решение, все пак някакви идеи да ме насочите? Като се има напредвид, че идва лято, и ще стават хубави снимки навън дори и с малко по слаб обектив?
  • Имаше една Мерилинка на някой, за подобни снимки е по-добре с твърд и светло силен обектив или бъркам?
  • Реда на пазаруване е - тяло -> обектив -> осветление.
    Спецификата на 50 макро пред 50 1.8 е в много близките планове до М1:2 и те не са съизмерими. 

За кадри с боке (Мерилинката ) е по-добре 85 ф/1.8 (или дай боже с 1.2)

• Според мен, с обектива на канон 50/1,8II , трудно ще ти приемат снимки на 1,8, за разлика от същата бленда на обектива 85/1,8.
  • То за  канон 50/1,8II,  за  бленди 1.8 до 4 трудно ще се приемат снимки :)
  • Защо? Каква е разликата между 50/1.8 II и 85/1,8 освен х2 лв? Защо да не ги приемат? Какво ще им бъде на снимките? 
  • По-ниска резолюция, вид/рисънък на бокето, хроматични аберации.
    На тези въпроси: Защо да не ги приемат? Какво ще им бъде на снимките?  - отговора е:  с по-ниско качество от необходимия технически минимум.

• 50/1.8II на бленда 1.8 снима по-лошо от китака на 8 :-) . Отделно, че и автофокуса на първия е във фикуса :-)
  • Сток обектива е този, с който получаваш поне 90% технически използваеми кадри, независимо от условията на експлоатация и трудността на снимане. Това се отнася да резолюция център-краища, хроматични и геометрични аберации, мащабиране.
    4 часа сесия и заплащане на 2 модела по  50 лева = 100лв (100 кадъра) при разлиак от 30% са 30 лева загуба, при обработка са още поне двойно. Или от 5-10-на сесии се изплаща разликата.

• До колко е важна, абревиатурата DG в обектив на Сигма? Знам, че обективи с DG  са специално дигитално оптимизирани, но все пак? Ако имате личен опит с обективи с това обозначение и без него, може ли да го споделите?

Добре дошъл!

Изглежда сте нов/а тук. Ако желаете да вземете участие в дискусиите, кликнете на някой от тези бутони:

Login with Facebook

Продавай снимки

Добре дошли на българските дискусии за сток фотография, видео и илюстрации