Здравейте и Честита Нова година на всички 
Имам следния проблем:
За трети път кандидатствам в SS със вектори и първите два пъти ми бяха връщани с обяснението, че във файловете се съдържат 2 цветни профила- RGB и CMYK. Работя с Илюстратор 8.0 (каквото е и изискването на повечето сайтове) и до сега не съм имала подобен род проблеми - да ми се връщат файлове заради цветен профил. Работя само в RGB. Но ревюърите на СС проверяват получените вектори със Илюстратор ЦС3 и при отваряне на файлове, които са работени на 8.0 им излизало съобщение че има 2 цветни профила. Поразрових се по форумите на СС и там попаднах на теми, които обсъждат този въпрос. Оказа се че доста хора "пищят" от това. След като изчетох всичко написано по темата, разбрах че във Илюстратор 8.0 има вграден CMYK профил, и въпреки че работния файл е изцяло RGB, то той си "влачи" CMYK-a в профила. Някои от пишещите във форума даваха идеи да се работи в Илюстратор ЦС3, за да няма проблеми след това при проверката, но днес за пореден път ми върнаха 10-те файла, като този път обяснението беше че не са съвместими с Илюстратор 8.0. .... И започва един порочен кръг ................................
Питането ми към качващите вектори там е следното - Как вие подготвяте векторите си за качване във СС? При условие, че в Илюстратор 8.0 всичко ми е RGB, как трябва да се подават файловете така че да са изпълнени "странните" условия на СС? Как да "излъжем" вградения CMYK профил на 8-цата?
Моля, ако някой знае, да сподели.
Благодаря предварително на всички 
Илюстратора е програма която неможе да поддържа два цветни модела едновременно(RGB и CMYK), за разлика от Корела:) Което е абсолютно ненужно.
В случая според мене автоматично ти се ембедва CMYK профил. Като сейваш виж какви настройки имаш в прозареца.
По добре мини на по горна версия . Аз съм на CS2.
Кaто са казали че искат версия eps8, това изобщо незначи че трябва да се работи на илюстратор 8. Незнам по какви причини ти си на него, но по сток форумите е често срещана заблдата че щом искат епс 8 трябва на илюстратор 8 да се работи.
А за последното връщане нямам отговор как да не е съвместимо с илюстратор 8.
На мене такова чудо не ми се е случвало. Освен когато случайно забравя да направя sava на 8 версия.
Работи на по-нов Илюстратор, CS1 примерно, а сейвай като AI10, няма да имаш проблеми от това естество на никой от сайтовете. Имаше и безплатен плъгин за проверка за отворени шейпове, потърси го
Прави файловете в CMYK, за да не го мислиш после...
Преди CS2 беше illustrator 10, непомня да е имало CS1......освен ако не съм го прескочила. Около година някъде работих и на illustrator 10 и save като eps 8 от там, и не съм имала проблеми.
Ако си ползвала разни филтри и ефекти също е възможно заради това да са ти казали че не е съвместим с осмицата.
sunnyfrog, svilen001 благодаря за мненията ви.
Аз работя от години с Илюстратор и до сега не съм знаела, че има вграден CMYK профил, но един от модераторите в СС беше написал че е така, и че ако някой от "протестиращите" иска - може да напише писмо до Адобе корпорацията. Опитах какво ли не - направила съм си всички настройки в RGB, всичко за което може да се сети човек, но изпращайки файловете на 8.0 те ми ги връщат със обяснението че имат 2 цветни профила. След това ги преработвам в ЦС3 и пак ми ги връщат този път с обяснението, че не са съвместими с 8-цата.
Луда работа....
Не ползвам филтри, както и нямам отворени шейпове, никакви ефекти, които биха могли да бъдат причина за връщането им....
Може да пробваш това: проекта работен в ai8 да го отвориш в по горна версия в случая CS3 и после селектираш всичко отваряш нов документ и копираш там и вече правиш save към eps8. Това мисля, че би свършило работа. Инфото за файла се пази в документа, а не в картинката.
И мини на по горна версия ще свикнеш бързо...най- малкото патфайндера няма да ти забива и да се бави много. Разликата точно в тая палитра между 10 и CS2 e огромна.... много бързо и без проблеми.
и ще пиша какво е станало .
sunnyfrog, видях атача, но не е точно това. Това, за което те се хващат е следното:
Kогато ревюъра отваря файла, при него излиза горното съобщение. Единственото, което човек в случая би направил е да избере един от двата профила. Аз като клиент също бих направила точно това. Но те се оправдават с това, че клиентите им са "скъпи" и не трябва да бъдат затормозявани да избират между два цветни профила. Аз съм пробвала и съм отваряла файловете си и като RGB и като CMYK. Честно казано разлика не намирам. Днес прочетох във форума им, че повечето дизайнери които са имали този проблем в СС са започнали да качват JPG-зите на векторите си и така са се лишили от "по-високото" заплащане, в името на данлоудите....
Като създаваш нов файл, Илюстратора пита какъв да е: ЦМИК или РГБ.
При по-старите версии на Илюстратора, ако избереш ЦМИК и после имаш обекти с РГБ цвят, или обратно, при следващото отваряне излиза баш това предупреждение. От в.11 нататък това е оправено - цветовете са такива, какъвто ти е документа, не се мешат ЦМИК и РГБ.
Аз основно съм работила на 9,10, cs2......8 когато се учех но колкото да натискам инструментите и толкова.
Пробвах в 10 да експериментирам този "бъг", но не ми излиза тоя прозарец, нито в10 нито в cs2. После пробвах с ембедване на растер на rgb картинка. Единственото което излиза при самото сейване е прозарец с предупреждение че имам RGB и ще е добре да я конвертна в CMYK преди сейва. При отваряне няма въпросния прозорец за избор cmyk или rgb.
Честно казано за първи път чувам, че в един и същ илюстраторски файл може да има CMYK i RGB векторни обекти. Но никога не e късно нещо ново да се научи.
Ecobo, аз работя векторите си само и единствено в RGB заради микростока (като sunnyfrog). Иначе ползвам Илюстратор 8.0 защото ми е легална версия, пък и нали има такова изискване при качването в сайтовете. Имам си един портабъл ЦС3, но не го ползвам, защото от време на време ми прави проблеми. Но следващият път ще направя така, както казва sunnyfrog - ще отворя файловете в ЦС3-ката, ще копирам в нов документ, и след това ще презаписвам за 8.0. Ако още веднъж ми ги върнат - започвам да качвам само JPG. Едва ли разликата в паричките ще е чак толкова голяма.....
Добре де, а защо вектор в РГБ? Това изискване ли е или заради по-ярките цветове?
Аз работя вектор само за печат и затова ползвам изключително ЦМИК... Но съм изпадал в ситуация да копи-пейст-на РГБ обект в документа и при следващото отваряне да ми излиза Warning
Мария зарежи я тая осмица, само проблеми ти създава явно. Работи в по- нови версий и при сейв като епс има падащо меню от което избираш да е 8 версия епса и това е всичко.
А това което ти казах задължително да го отвори и друг човек да види излиза ли изобщо какъвто и да е прозорец.
А в СС повече се печели от вектори, а не от растерните им дубликати.
А за RGB ...... да отговора е уж заради по ярките цветове. Като видиш стотина пъти илюстраций с rgb цветове продадени повече от 300 пъти и те хваща стадния инстинкт:) и не те интересува че някой може да го купува за печат и после ще си троши главата с въпроса "Що не са ми същите цветовете като преди?" Който си разбира от работата никога няма да купи файл с такива цветове, освен ако не е за уеб. А за неразбиращите, който явно преобладават е урок, който може и да научат от първия път за техен късмет:)
Аз също само с дизайн за печат съм се занимавала до микростока и си смесвам главно в CMYK, но от време на време понабримчвам някой цвят за разкош, в името на търговийката:) Ако погледнеш нещата ми ясно ще си проличат периодите в който съм деиствала повечко rgb.
Здавейте отново
Благодарение на съветите ви най-сетне ме приеха в СС
И отново едно питане за СС -файловете, които са одобрени при представяне влизат ли директно в профила, или трябва да се качват отново?
Изглежда сте нов/а тук. Ако желаете да вземете участие в дискусиите, кликнете на някой от тези бутони:
DP DepositPhotos