Vanilla 1.1.6-rc2 е продукт на Lussumo. За повече информация вижте: документация и поддръжка. Българският превод е дело на Владимир Илиев и Янко Цветков.
За качествени портрети е най-добре да имаме фото студио или поне пригодена стая и моноблокове (компактни студийни светкавици).
Но, добри резултати могат да се постигнат и с доста по-малка инвестиция.
За ефтино домашно студио могат да се ползват стари механични светкавици, без ТТЛ-и (т.е. дори и да имат, няма да ги ползвате). Ето как аз направих една серия с автопортрети:
две снимки от тогава:
Снимките
не са перфектни, нпр. не са с идеално бял фон (isolated on white),
което доста се търси (тъй като улеснява работа на купувача в
обработката).
Но, аз съм доволен от резултата и от това как се продават.
За целта ползвах:
)
апарата и обектива и статива знаете какво да ги правите
(апарата на ръчен режим, слагате скорост която да е около 1/125)
430 я слагам на апарата и я обръщам да свети нагоре или дори назад, зависи колко близо е модела до отсрещната стена. Може и да сложите малка хартийка на светкавицата така че хартийката да отразява частично светлината от светкавицата към модела. Не си спомням тези две снимки дали имат такава хартийка, тъй като тогава експериментирах доста.
на първата снимка:
малката уномат е сложена от лявата страна на модела, като пред нея слагам бял лист А4 за да разпръсне и омекоти светлината
белия лист А3 е сложен от противоположната стран, т.е. от дясната странна на модела за да отрази светлина от малката светкавичка
и свете са леко пред модела за да го светят отпред
мисля
че в случая 430 е обърната назад и нагоре, така че модела се осветява
от стените и получава светлина отпред и леко отгоре. Сложена е на ръчен
режим. Който има светломер може да си измери правилно колко светлина му
трябва и на колко да си настрои светкавицата (т.е. блендата на апарата
- зависи кое сменя). Аз нямам, и трябваше да се доверя на хистограмата
на апарата и на проба-грешка.
на втората снимка
430 е нагоре и лееееко напред
малката
светкавична е сложена зад модела от неговата дясна страна и свети в
стената зад него - можете да видите как е осветена дясната страна на
лицето му
Листовете не са ползвани при тази снимка.
Вместо 430 може да ползвате и някоя механична светкавица (прочетете по-надолу за напрежението!!!).
Вградените светкавици на Канон ползват префлаш и не са подходящи за
ползване с фото-синхронизатори които не го игнорират. (не знам как е
положението при другите системи)
Никонците имат това предимство че могат да управляват никонските светкавици дистанционно (повечето никонски тела го могат) и по този начин имат повече свобода в разположението на светкавиците.
Единственото по-интересно при обработката на снимките е диска, който в оригинал не беше син, а имаше гадни отражения от стаята. Всико друго са минимални пипвания (изчистване на нещо на стената нпр) и леко повишаване на контрастта
Всичко това си е мъка и който може да си позволи
истински моноблокове със софтбоксове, ще постигне много по-добри
резултати и ще ги постигне много по-лесно. Най-важното: ще има
възможност за по-затворена бленда, тъй като ще има по-силни лампи 
Но,
слагам го това за да покаже че и с подръчни средства може да се
направят що годе читави снимки. Пък, тези дни смятам да повторя
сесията, като ще имам и още една светкавица на разположение.
Внимание: не слагайте стари светкавици на новите си апарати - повечето имат високо напрежение и могат да прецакат електрониката ви!!! Можете сами да измерите напрежението на чехълчето на светкавицата при блясък, или да проверите на този сайт какво е напрежението: http://www.botzilla.com/photo/strobeVolts.htmlТам са дадени някои мнения отновно Канон системата, но гледайте си напрежението и можете да ползвате данните там за каквато и да е система. Данните там все пак взимайте с резерв. Най-добре е вие или някой ваш познат да си измерите напрежението.
Надявам се статията да е полезна и очаквам коментари към нея. А защо не
и да публикувате ваш наръчник на същата или друга тема
Добри съвети. Ще публикувам и аз скоро на тази тема.
Колкото до стари светкавици и напрежение - наистина е важно да не е високо напрежението. Аз лично съм пробвал (и имам) няколко по-стари и няма проблем защото са с нормално напрежение. Измерването е много просто, волт-метри продават за под 10лв. и даже и да нямате е добре да си купите, служи и за други неща.
И при Канон има безжична система за управление но излиза доста скъпа (то и при Никона не е много евтино). 430ех може да бъде контролирана, но не може да контролира други светкавици. 580ех може да бъде и контролирана (slave) и да контролира (master). Има и приспособление което е само за контрол и се слага на камерата, но струва към $200, тоест в България ако се намери може спокойно да е 400лв.
Професионалистите на запад използват PocketWizard-и за контролиране на светкавиците безжично. Направо са супер и като възможности и като надеждност. Единственият им недостатък е цената. Струват $250 всяки от тях. Трябва да имаш по един за всяка светкавица и един за камерата. Излиза много скъпо за нашите стандарти.
Който иска да научи за разумни и добри начини за контрол да чака статията ми
да, прочетох че споменаваш за радио в другата тема - това определено е начина. Тук целта беше да обясня че и без 580 и още една скъпа светкавица (или пък емитора) пак стават нещата.
с нетърпение чакам твоята статия - портрета ти в профила е мн добър, поздравления за него
Ето и от мен няколко портрета в домашни условия... използвал съм:
- кадастрон за фон
- 430 EX баунсната в стената в ляво, леко назад и нагоре
- и фотошоп
))
)))
)))
))
paff, под photoshop имаш в предвид че оцветяваш фона на него ли?
И мен ме кефи детето с телефона, има яко изражение на лицето. Как ти е логина в istock?
ами фона си е цветен.... просто ги пипвам малко снимките
http://www.istockphoto.com/pafe
а тази с рефлектор ли е доосветена нещо??
Не вярвам да е нужен рефлектор в случая. Снимаш в облачен ден, експонираш правилно, а после евентуално малко затопляш снимката като й повишиш цветната температура.
Съвет: при снимане на хора, ако камерата изчислява експонацията от кожата на човека, обикновенно излиза недоекспонирана снимката. Добави EV+1 и обикновенно става доста по-добре. В този случай експозицията е съвсем точна.
paff, от къде ги намираш тези големи цветни листове?
борис, аз намерих подобни в едни магазини за художници - едноцветни, шарени, тънки, дебели, ленени, ...
За снимката по горе.... правилно е правена в облачен ден но има и допълнителна светлина, която идва от дясно... имаше стена на зграда и там баунснах светкавицата.
Цветните листове... тук във Варна има една голяма книжарница "Слънчогледи"
предполагам че в повечето книжарници трябва да се намират цветни кадастрони.
))
"Слънчогледи" има и в София - супер местенце, особено ако човек е изкушен и от рисуване, може да затрие цял час в избиране на бои и всякакви материали, абсолютно всякакви... Рай за такива неща - човек трябва да влиза или с пълен портфейл, или след като си е набелязал точн окакво иска да си купи. Има всякакви листа - от тънки до кадастрони, бели или цветни, дори ароматизирани за разни арт-пана... Абе заслужава си.
Доста от дреболийките, които се продават стават и за обекти за снимане между другото.
Побуут темата, че е интересна
Пафф-с какъв размер са тези картони/кадастрони? Попаднах на магазин в центъра на София - на Тодор Александров, срещу изхода на подлеза при ЦУМ - имат доста интересни кадастрони на доста добра цена (поне на мен ми се видя евтино - левче-два, не знам колко струват по принцип), с размери 50х70 см. и 70х100 см.
аз съм доста затруднена с фокусирането при автопортретите, голямо гласене е докато улуча фокуса. Също така и белия фон ми е мн труден, но кадастрона е добра идея
Иначе за черния фон - преди година и повече си купих няколко метра черен плат и върши добра работа
Но при мен е проблем, че и нямам никакво осветление, освен влизащата светлина през прозорците и евентуално някоя лампа.
Честито на paff за снимка в топ 50 за седмицата в SS!
Сподели нещо за фотошопската част от обработката ,pls
Може ли да дадеш линк за по-незапознатите с SS
А иначе не се учудвам, paff има доста добри снимки.
http://submit.shutterstock.com/top50.mhtml?span=week&filter=all
трябва да си логнат като submitter.
Там съм виждала неща и на sunnyfrog
има ама така го е хванал мързела.... не мога да се стегна...
а... сега видях... на този линк по-горе за топ50 на 22-ро ми е едното векторче
стягайте се хора, не гледайте от .. мен
@paff: колко продажби има това визитките, ако не е тайна. и аз се канех да събера едно такова
http://www.shutterstock.com/pic-10755958-wooden-board-in-the-middle-of-a-field.html
и това много добре е станало, приветливи цветове
от SS...
Показани от 1 до 25 от общо 25