В България?
  • 9 Comments sorted by
  • Реклама:
  • Някой има ли наблюдения как стои въпроса с купуването на снимки в БГ ?Има ли въопще такава нагласа в българските издатели ? Гледам тука един сайт http://photo-forum.net/photo-stock с мноооого странни цени. Де да има пазар за такива неща...... Money mouth

• Този сайт го отпиши. Сигурно е че не продават много. Една част от българските издания просто си крадат снимките, а дугите, по-сериозните, купуват от западните сток сайтове. Капитал например купува от istockphoto.

Иначе има един сайт БулФото, за репортажни снимки, него го използват. Но там се продават снимки, примерно от сватбата на Деси-Слава, или от еди кое си събитие в България. Не е сток фотография. 

•  

Иначе примерно БГ телевизии и списания купуват ли интересни снимки , уникални ?  

• http://phototresor.com/   тук знам че купуват но...одобряват според техни си критерии. Може да опитате.
    Let me show the world in my eyes...
    www.vasoart.com

• Ами не мисля че купуват интересни/уникални. Биха купили снимки на събития примерно.

Но на фото-журналистите това им е работата разбира се. Така че това вече си е друга професия.

• според мен има 3 вида български медии:

• снимка: "интернет"  - без коментар!
    • купуват си снимките - сток, булфото...
    • имат си фотографи, както и поръчват снимки от добри професионалисти

тъй като имам някои сполучливи кадри от баскетбол - мога да кажа че някои голями сайтове също крадат снимки. По-малките не ги броя ...

в Сърбия (ще чувате често примери от тази съседка, тъй като следя няколко фотографски форума там) - положението е подобно, НО интересното е, че напоследък доста списания купуват от сток и то от сръбски фотографи. Нещо като непринудена подкрепа на родните фотографи. Мога да дам и примери, но нека сега само кажа че списанията са за здраве и красота.

и, честно казано, не разбирам защо едно списание/вестник да краде снимка, при положение че може да купи снимка за няколко. Когато става дума за специфични условия (нпр снимка от определено място), ще си платят на някой местен, а ако им трябват строго специфични кадри - да платят на професионалист. Но, да крадат обикновените снимки - просто не го разбирам ...

иначе, снимките във фото-сток на ФФ не са точно сток в смисъла който ние влагаме. Това не пречи, хората даги купуват, но тук вече става дума повече за изкуство отколкото за снимки които някой да сложи в шапката на сайта си (нпр)

като стана дума за сайтове: фирмите в които съм работил (уеб програмист съм) си купуват снимки от стокове за дизайн. Значи, положението не е толкова зле. 

• Списание Week си пълни страниците изцяло с iStock и bulphoto.
  • и рекламните агенции НЯКОЙ ДЕН ще започнат да купуват вместо да гепят. по мое мнение фотографите с идеи тук са малко и за снимка "без манекенка в средата" от чуждите сайтове може да се купи уникална снимка в по-добро съотношение цена/качество. в крайна сметка всички ще се конкурират/конкурираме на едно ниво в ГЕПИимаджес :)
    nname.org the devil himself

• ахахаха да, тези бяха много популярни в България. Гепиимиджес властваха на родния пазар дълго време включително и над "големите" агенции и издателства, но хората се освобождават от тях вече и полека се ориентират към закупуване на pics от установени агенции. Мъчно, но по-добре : )

• Ми те повечето агенции и издателства, вече гледат да купуват снимки, за да си спестят евентуално някой съдебен иск от фотограф.

Това не им пречи да се пробват отвреме-навреме да минат метър със снимка Интернет. 

Добре дошъл!

Изглежда сте нов/а тук. Ако желаете да вземете участие в дискусиите, кликнете на някой от тези бутони:

Login with Facebook

Продавай снимки

Добре дошли на българските дискусии за сток фотография, видео и илюстрации