Този сайт го отпиши. Сигурно е че не продават много. Една част от българските издания просто си крадат снимките, а дугите, по-сериозните, купуват от западните сток сайтове. Капитал например купува от istockphoto.
Иначе има един сайт БулФото, за репортажни снимки, него го използват. Но там се продават снимки, примерно от сватбата на Деси-Слава, или от еди кое си събитие в България. Не е сток фотография.
според мен има 3 вида български медии:
тъй като имам някои сполучливи кадри от баскетбол - мога да кажа че някои голями сайтове също крадат снимки. По-малките не ги броя ...
в Сърбия (ще чувате често примери от тази съседка, тъй като следя няколко фотографски форума там) - положението е подобно, НО интересното е, че напоследък доста списания купуват от сток и то от сръбски фотографи. Нещо като непринудена подкрепа на родните фотографи. Мога да дам и примери, но нека сега само кажа че списанията са за здраве и красота.
и, честно казано, не разбирам защо едно списание/вестник да краде снимка, при положение че може да купи снимка за няколко. Когато става дума за специфични условия (нпр снимка от определено място), ще си платят на някой местен, а ако им трябват строго специфични кадри - да платят на професионалист. Но, да крадат обикновените снимки - просто не го разбирам ...
иначе, снимките във фото-сток на ФФ не са точно сток в смисъла който ние влагаме. Това не пречи, хората даги купуват, но тук вече става дума повече за изкуство отколкото за снимки които някой да сложи в шапката на сайта си (нпр)
като стана дума за сайтове: фирмите в които съм работил (уеб програмист съм) си купуват снимки от стокове за дизайн. Значи, положението не е толкова зле.
ахахаха да, тези бяха много популярни в България. Гепиимиджес властваха на родния пазар дълго време включително и над "големите" агенции и издателства, но хората се освобождават от тях вече и полека се ориентират към закупуване на pics от установени агенции. Мъчно, но по-добре : )
Ми те повечето агенции и издателства, вече гледат да купуват снимки, за да си спестят евентуално някой съдебен иск от фотограф.
Това не им пречи да се пробват отвреме-навреме да минат метър със снимка Интернет.
Изглежда сте нов/а тук. Ако желаете да вземете участие в дискусиите, кликнете на някой от тези бутони:
DP DepositPhotos