Не сте влязъл (Вход)

LiveSearch

Vanilla 1.1.4 е продукт на Lussumo. За повече информация вижте: документация и поддръжка. Българският превод е дело на Владимир Илиев и Янко Цветков.

Добре дошли!

Това са българските форуми за микросток. Ако сте фотограф или дизайнер, тук ще разберете как можете да печелите от уменията си и да си докарате допълнителни доходи. За други това ще стане основен източник на пари. Някои вече го направиха и сега работят за себе си, в удобно време и без шефове.Регистрирайте се и участвайте в нашите дискусии.

Искате ли да участвате в дискусиите? Ако сте регистриран потребител, влезте тук.
Или, можете да кандидатствате за потребителски права тук.
    •  
      CommentAuthorpaff
    • CommentTime13.05.2008
     permalink

Яко... така като гледам има доста списания български вече които си пълни със микросток! 

My StockPhotography Portfolio ShutterStock
    • CommentAuthorboris
    • CommentTime13.05.2008
     permalink

Браво paff.

Защо да няма, след като много от тях са пълни със снимки по-кофти от нашите.

Миналата седмица си взех някакво Beauty & Spa за да се по вдъхновя малко - имаше едва 10 снимки които бяха на нивото на моите спа снимки в istock.

•  
      CommentAuthorrobi-bobi
    • CommentTime13.05.2008
     permalink

много ме радва това което се случва

преди писах че подобно нещо е станало в съседна Сърбия, явно и тук е факт  Wink

слушай Админа
    •  
      CommentAuthordin
    • CommentTime14.05.2008
     permalink

ее честитоо пафе отнесе рибата! : ))
    абе тия хора знаят ли че ползват бг картинки или се заблуждават с нещо се чудя : )))
    не че нашите работи не са на световно ниво!

• CommentAuthorMick
    • CommentTime14.05.2008 (редактирано)
     permalink

paff , само така... айде все по-често да има такива теми :)

robi-bobi интересно е това което си писал за съседна Сърбия..

а дали ще се получи и тук.. със времето...?!

хм.. може би да , ако има креативни хора и от двете страни на "барикадата" ;)
    такива - които да предлагат качествена стока :) и такива които да търсят такава...

ха дано :)

•  
      CommentAuthorecobo
    • CommentTime14.05.2008
     permalink

Хммм, корица на списание с тираж минимум 10000 със снимка за $5!!! Не ги е срам! Сакън да не платят на някого 100-тина лева...

Иначе, снимката е ОК :-) Хубаво е да си видиш творбата отпечатана, ама като се сетиш за колко си я продал, не те ли хваща яд? 

Аз съм на път тотално да скъсам с микростока, след като от голяма фотографска фирма отказаха да включат сайта ми в рекламния си бюлетин (за която естествено си плащам) заради твърде ниските цени на сайта ми. В момента продавам на $50, а те ми казаха, че ако не вдигна минимум на $180, няма да ме рекламират, независимо, че си плащам. Не било сериозно да се продава сериозна фотография под 180 долара за RF лиценз...

My Stock Photos
    •  
      CommentAuthordin
    • CommentTime14.05.2008
     permalink
    Така е, екобо, и при мен мотивацията за микросток напоследък клони към нула
    • CommentAuthorboris
    • CommentTime14.05.2008
     permalink

Екобо, аз предпочитам да продам за $5 снимка и да я използват в списание, от колкото да снимам по задание за списанието само за 100лв. В края на краищата тази снимка ще я продам още сума ти пъти.

•  
      CommentAuthorlolaferari
    • CommentTime14.05.2008
     permalink

Всеки си има право на мнениеCool

Ако си имаш добре развит бизнес с мноооооого клиенти въобще няма да ти е до микросток а ще си снимаш по 100+ парчето и ще си гледаш кефаMoney mouth

Но ако е обратното ще си броиш стотинките и ще се кефишCry

• CommentAuthorboris
    • CommentTime14.05.2008
     permalink

lolaferari, замисляш ли се че 100лв. за кадър са много по-малко от $5 за даунлоуд.

Стотте лева включват - дискусия с клиента, намиране на модел (и те искат пари), одобряване на модела от клиента, снимане на сесията, ретуш, още доста комуникация с клиента.

•  
      CommentAuthorlolaferari
    • CommentTime15.05.2008 (редактирано)
     permalink
    Без 1 и 3 същото е и при 5$
    • CommentAuthorboris
    • CommentTime15.05.2008
     permalink

Да, но можеш да изкараш 10, можеш да изкараш и 50 снимки.

А и клиента няма да ти я купи 50 пъти тази снимка, докато можеш да направиш мноооого даунлоуди - стига да е добра.

•  
      CommentAuthorecobo
    • CommentTime15.05.2008
     permalink

Стока поначало са излишните кадри от фотосесиите. Демек, вземаш си 100-те кинта на кадър от списанието, а останалите непродадени кадри от сесията продаваш като сток. Ама не микросток :-)

Сега какво става с микростока: пак си организираш сесия както му е реда, снимаш както трябва, докарваш всичко на ПРО-ниво, само дето не вземаш да речем 1000 кинта от списанието (по БГ цени), ами за същата работа чакаш цяла година да вземеш $50 от всичките снимки от сесията (при благоприятна прогноза). Които снимки, на всичкото отгоре, са не по-малко качествени от всички други снимки, които списанието плаща по $50 бройката...

Разбира се, всеки има право да решава как да продава снимките си. Но се ядосвам като вземе някой да се оплаква, че няма кинти за свястна техника, а в същото време да продава разкошни кадри за по долар парчето. Ей го Васо - той досега така правеше, ама взе да се усеща, че инвестициите нещо много бавно се връщат (ако изобщо се връщат) и се насочи към сериозните агенции, където са добрите пари. А там нещата му ще тръгнат, щото снимките му са много добри... Демек - Васо снима на световно ниво, за чий к*р му е да си продава снимките по $0.33 в Шатъра, след като може да им вземе по 150€ в някоя добра агенция. Е, да агенцията му е сложила много висока летва, щото не може да се продава боклук за 150€, ама който може да снима, ще прескочи летвата без проблем.

My Stock Photos
    •  
      CommentAuthorpaff
    • CommentTime15.05.2008
     permalink

Ами хора какво да ви кажа... не ме е яд че съм получил 5 примерно за снимка на корица...

аз си имам план... и той е следния:

В момента все още навлизам в света на фотографията (уча се) и за момента микросток-а ме устройва напълно... следващата ми крачка е ексклузивен в ИС и от там Гети и т.н. 

My StockPhotography Portfolio ShutterStock
    • CommentAuthorboris
    • CommentTime15.05.2008
     permalink

Истината е, че преди да станеш про, никой няма да ти даде 1000 лева, дори няма да ти се обади да му снимаш корицата.

По-вероятно е да се бъхтиш за 100лв и да си имаш неприятности с некомпетентни клиенти.

Точно каткто paff прави - със микростока не е нужно да доказваш на никого дали си добър или не. Просто създаваш добрите кадри и те се продават.

• CommentAuthorsunnyfrog
    • CommentTime15.05.2008
     permalink

В интерес на истината се броят на пръсти фотографите който имат сириозна клиентела в Бг и това далеч не значи че са супер добри. Всичко става с връзки  и подходящи познати, не е достатачно да си много добър само. Някой трябва да те препоръча да  те побутне и т.н. Имам познати при който точно така се случват нещата но са и много добри в работата си.

Аз сега правя една илюстрация по поръчка. Супер елементарна е, нормално за 1час бих я направила. Но вече втори ден се плюнча с нея и се опитвам да направя това което клиента иска. Пратил ми е точни указания какво иска и това ми връзва ръцете. Направих я пратих я, и се почнаха корекцийте. Точно в това отношение стока ми е хиляди пъти по приятен и когато имам пълна свобода правя и по добри неща.

•  
      CommentAuthorrobi-bobi
    • CommentTime15.05.2008
     permalink
    ^ много добре казанослушай Админа
    •  
      CommentAuthorsvilen001
    • CommentTime15.05.2008
     permalink
    трудно ще се изкопчат повече от няколко лева на снимка от вестниците и списанията в българия. все пак плащат 20-30 лева на ден на дизайнера да запълни страниците с НЕЩО. nname.org the devil himself
    •  
      CommentAuthorecobo
    • CommentTime15.05.2008
     permalink
    Абе рано или късно нещата ще си дойдат на мястото...Money mouthMy Stock Photos
    •  
      CommentAuthorvasoart
    • CommentTime15.05.2008
     permalink
    екобо, голяма реклама си ми направил тука....мерси!  Laughing Дано си прав за това което си написал, но времето ще покаже.
    • CommentAuthorsunnyfrog
    • CommentTime15.05.2008 (редактирано)
     permalink
    Да вметна и нещо друго...имам позната която живее в Америка и се занимава с дизайн. От нея знам че е същатата шуробаджанащина като тук, така че дали ще се оправим не е ясно, освен да станем по контактни:)Ама с туй висене пред компа как ще стане незнам, се някой трябва да работи докато аз ходя по коктейли:)
  1.  permalink
    и аз да вметна нещо... дори с ниски продажби в (микро)сток сайтовете има вариант да те "фрийленснат" клиенти, които са харесали нещата ти там...и т.н., така че нищо не пречи да си "висят" файлове в стока, нали?
    sunny вземи ме на някой коктейл с теб :D
    • CommentAuthorSLR
    • CommentTime22.05.2008
     permalink

Най- лошото обаче е че и при наличието на стотици хиляди качествени кадри за по 5 долара, български издания продължават да крадът Frown

Иначе микростока наистина е по скоро за хора на които фотографията им е хоби, и са пуснали по 100+ кадъра  за да им капе по нещо.

Въпреки това ivanmateev от ИС, със 22825 даунлоуда ексклузив, си мисля че доста добре се представя !

www.mikkro.com
    •  
      CommentAuthorvasoart
    • CommentTime22.05.2008
     permalink
    Ванката е пич...и майстор на сток-а ! Laughing

Реклама