Vanilla 1.1.4 е продукт на Lussumo. За повече информация вижте: документация и поддръжка. Българският превод е дело на Владимир Илиев и Янко Цветков.
Здравейте на всички ,
Добра идея за форумче , надявам се да се развия и понапълни с интересни Ръководства и Статий
Та ако можете да ми помогнете с избора на апарат. За момента сам се спрял на Panasonic Lumix DMC-FZ7 . Минуси които май са проблем са шума и това че намя RAW. Бюджетът ми е 600 лв .Мисля да се занимавам сериязно с сток фотография след време като разуча основните техники . какво мислите за моя избор , и ако имате по добри предложения за тази цена кажете
Мерси и успехи на Всички
Аз бих препоръчал dslr на старо за тези пари. Например могат да се намерят Canon EOS 300d за толкова. Вярно, че е стар апарат, има си своите ограничения, но все пак си е SLR.
След това си взимаш обективи - в началото може да са евтини резбови m42. Зависи какво точно искаш да снимаш (продуктовата фотография си е доста разтеглива област и тя), но винаги можеш да започнеш с нещо малко - например 50mm какъвто намериш, Pentacon, Хелиос, от по-евтините Takumar-и...
Това си има своите ограничения, разбира се - но за толкова пари според мен по-сериозното е да вземеш DSLR и да снимаш, снимаш. Вторият обектив може след това да е нещо по-универсално. Но ако вземеш сапунерката, няма да имаш и това развитие
Камерата е добър избор, но за съжаление ще имаш проблеми с нея ако искаш да я ползваш за сток фотография. Никаква камера под DSLR-клас не е подходяща. Ще имаш 50-80% откази заради нива на шума.
Потърси DSLR на старо тук: http://photo-forum.net/forum/list.php?f=2
Можеш да намериш за към 800лв.
Да, наистина, едно 300Д на старо с един горе-долу ставащ обектив може да се вмести в бюджета ти. Аз съм с 300Д и апарата си е екстра за сток.
Иначе, при добро осветление, предполагам може би ще може да се снима продуктова фотография примерно, но то пък осветлението пак струва пари.
И, ето един интересен факт, най-продаваната ми снимка е направена със Канон А80 - компактен сапунер
Това е и единствената снимка която съм качил а да не е правена с 300Д-то. Т.е. че може със сапунерка да се снима за сток, може - но определено ще се сблъскаш с много проблеми.
Ако решиш да си вземеш компактен фотоапарат, избери си такъв който има RAW - сапунерите обикновено обработват jpg-a доста грубо - шарпват повечко, чистят шум по-агресивно и друго.
Ако смяташ сериозно да се занимаваш със сток - дСЛР е повече от препоръчителен.
слушай Админа | блога ми
Мерси на всички , Прегледах обявите за 300Д ,но май каквото изкочи се изкупува веднага ,но ще следя .
Тъй като вземам да се замислям да увелича бюджета на около 1000 лв се чудех какво бихте ми препоръчали? ИСкам нещо което да е "Живо" (да мога да упграде евентуално по нататък)в следващите 2-3 години , поне докато го изплатя. http://photosynthesis.bg/?promocat=1&id=159 , сега сам се спрял на тази промоция
Nikon D40 Kit , някакви впечатления има ли някои ?
Проучих обстоино с Гоогле за този вид дейности, но нещо резултатите не ме удоволетвориха , като някакав скрит теан тарикатлък за печелене от снимки ми се стори. Някаква прости статистики някои може ли да каже снимка-uptime-$$ ? Интересува ме защото мисля да тегля кредит , и евентуално след 5-6 месеца като понатрупам опит, дали ще почне апарата сам да се изплаща
такъв е замисъла
за 1000 лева може да се вземе вече добра машинка, особено ако я вземеш втора употреба. отново споменавам втората употреба, тъй като ще ти трябват и парички за обектив(и)
иначе, никона е хубава машинка (няма място за сравнение със Панасоника) . За никонския кит обектив съм чувал че е доста по-добър от Канонския, т.е. за начало ще ти върши работа. Това, което може да се провери е дали някой друг производител не дава нещо на подобна цена (canon, pentax?). Фотопавилион: http://www.photopavilion.com/?page=catalog&catalog=2&cat=47&producer=&from=&to=1300
май избора е Никон40 или Канон 350 - сравни и двата в нета, питай хора които ги имат. И единия и другия са страхотни апарати, всеки със своите малки кусури
Иначе, статистики май рядко кой публикува. То е и много относително за всеки, но ето как можеш да сметнеш горе-долу кой колко е взел от ИС:
отиваш в профила на човека, там пише колко снимки е качил и колко продажби има (downloads). Умножаваш продажбите по 0.7$ нпр и получаваш колко пари е взел. Виждаш кога се е регистрирал и имаш някаква представа. Числото 0.7 е горе-долу средната стойност на печалба от продажба. За някого тя може да бъде 0.4, но има и такива които надхвърлят 1$ (особено eксклузивните фотографи). Хората качват на поне 3-4 сток сйта (виж списъка в лявата колонка). Но най-много се взимат от ИС и СС. И друго съм чувал: колкото снимки имаш в портфолиото си - толкова $ на месец би трябвало да изкарваш от сайтовете. Аз съм под тази граница, но това само говори че трябва повече да снимам това което се търси. Също така: колкото ти е по-голямо портфолиото, толкова по-добре вървят продажбите.
Борис може би може повече да сподели, той доста бързо увеличи портфолиото си напоследък.
Още веднъж: зависи и какво снимаш, гледай какво се продава и се опитай да снимаш същото, но с по-добър, или по-различен концепт
слушай Админа | блога миCanon 350D ще е по-добрият избор, защото е 8 мегапикселен, а това е важно при сток фотографията. Примерно за 6 мегапикселна снимка на istock-а ще ти платят една сума, за по-малка ще ти платят наполовина. Ако снимаш с 6 мегапикселна камера, нямаш въобще възможност за кроп. Аз като снимам с 10 мегапиксенлия 400D не се и замислям ако трябва да поокълцам кадъра за да е по-въздействащ.
Имай в предвид че печалбите растат с времето много. В началото са супер малко, после стават ОК, и после много добре. Номера е да стигнеш до последната стъпка. Най-добрата фотографка в istock например вече прави 30,000 продажби месечно, което при нейният ранк на сайта прави $30,000-$40,000. Като извадиш разходи за модели и техника пак остава много сериозна сума пари.
Канона нещо ми идва скъпичак , с около 200 лв отгоре , мисля засега да взема никона , все пак само новак и грам понятие си нямам кое как става. Като се понауча малко , и като поплагиатствам малко идеи и ги компилирам по мой начин ще разбера каква е била разликата.Даже това кропване не знам какво значи. Предимно ме интересува след около 5-6 месеца работа на двама човека изцяло с сток дали ще може да си избива поне вноските
.. но тов само времето ще покаже мерси
ако може направете някакво ръководство , за снимане за сток сайтове специално.
Поздрави
Ниските модели Никон не си заслужават, аз бих препоръчал Пентакс. Лично мнение, разбира се - може да е защото аз съм с пентакска система, но каквото и да си говорим един *istDL покрива възможностите на апарати като Никон д70с и по-ниски. Освен това имай предвид, че при Никон, особено във високия клас, всеки аксесоар е много по-скъп. Тези дни говорих с приятели точно за каишка за ръката (handstrap) за Никон д200 - след ъпгрейд от д70с към д200 каишката вече не става, разминава се с малко и трябва да си вземе човекът нова каишка. Най-обикновена каишка, а струва 60 долара ако не ме лъже паметта.
При Канон имаш психологическото предимство на повечето обективи, но на практика човек има най-много 5-6 или в краен случай 7-8 обектива, които са наистина добри и които му вършат работа. Никой няма смисъл да притежава всички обективи от рекламите на фирмите.
Така че на практика си реши според парите. Решение е и втора ръка, особено ако апаратът е запазен. Някои хора продават без печалба, а и някои продават апарат закупен от фирма и съответно без данъци - схеми най-различни.
Имаш два варианта - или да си вземеш хубаво тяло (това значи по-висок клас, никон д80 не е такъв например, нито канон 300д и 350д) и да не ти останат пари за обективи, или да вземеш някакво тяло и да снимаш, снимаш, снимаш с него и с обикновен на първо време обектив. При втория вариант имаш място за развитие в посока нов обектив. Може на срещи с други фотографи, на пленери и фоторазходки да пробваш други обективи и да решиш какво искаш да си вземеш.
На практика много пари, "затворени" в скъпо тяло се обезценяват много по-бързо, отколкото същите пари, "затворени" в качествен обектив. Защото телата се обезценяват много по-бързо от обективите. Добрите, имам предвид
това, което казваш за телата и обективите е вярно
аз смятам че е по-добре и най-лошия дСЛР (300Д нпр) със един хубав обектив (100мм макро или 70-2004Л, зависи от целта) отколкото 30Д със китовия
даже не мисля че някой ще спори с мен
тъй, като бюджета е ограничен, ефонд каза че около 1000лв ще е покупката, избора му е между 40Д, 350/400Д (не знам как са им точно цените) и пентакс. Пентакса наистина е хубав, има стабилизация, и наистина е възможно за тези пари да дава най-много. Нямам лични наблюдения върху всичките системи и затова не давам съвет относно марката.
важното е да се научи да използва системата си на 100% - аз и сега мога да кажа че 300Д-то, нищо че е преостарял модел и със бая кусури, все още си ми върши страхотна работа. А той е един от по-лошите дСЛР-и 
много любители купуват техника заради техниката, ако имах пари предполагам че и аз щях да попадна в този капан 
както казах, най-важното е човек да овладее изцяло това което има, и чак когато усети че техниката го ограничава, да премине на друга
така мисля аз
слушай Админа | блога ми
А какво ще кажете за Vivitar 8320.Аз имам такъв и понеже не съм все още навътре в нещата ви питам за мнението ви,като по-опитни от мен
Подходящ ли е този апарат за STOCK снимки?
най-добре е да имаш някой дСЛР - голям апарат на който му се сменят обективите - така ще имаш по-качествена снимка и съответно по-малко проблеми при обработката и одобряването
от друга страна, това че имаш от по-малките апарати, нека да не те спира - тренирай и качвай, ще разбереш бързо какво може да снимаш и какво не
също така - аз имам само една снимка качена от сапунерка и същата тази снимка е най-продаваната ми
Радвам се за теб,който го може-си го може
За в момента просто бюжета ми не позволява да си взема по-хубав апарат.Иначе желание да снимам не ми липсва.За в момента съм се насочила да снимам пейзажи или морето,както и по-интересни сгради и се ровя в какви ли не сайтове,за да разбера какво,трябва да правя,за да ми станат и по-хубави фотосите(щото и при фотошопа ми е малко зор).Малко ми е трудничко,ама няма да се отказвам.Даже преди малко установих,че в ДС и ИС не са ми одобрили снимките(не,че съм очаквала нещо друго).Ама какво да се прави-пак ще пробвам
аз
взех си лентов канон
доставката излезна 50$, но може и по-малко зависи от апарата и изпращача (т.е. начина на пращане)
гледаш рейтинга на продавача и преценяваш 
доколкото разбрах ибей имат и връщане на парите до 200$ ако са пратени през пейпал и кажеш че не е пристигнала стоката (провери това, не съм сигурен)
П.П. какъв кодак, защо кодак 
П.П.2 принципно, на всичко над 45 евро дължиш мито, да знаеш
Имат до $2000 в зависимост май от начина на купуване.
Не на всичко дължиш мито. Би трябвало на техника на старо да не дължиш (ама не се знае).
Освен това изпращача ако пише подарък също може и да минеш метър.
Аз си накупих дреболийки и досега мито не съм плащал. Купувал съм и грип за около $90 и пак ми се размина.
веднъж си поръчах едно дистанционно за касиото на цена от 5 долара : ))
непомня колко беше доставката, но като пристигна в кварталната поща по целия
пакет имаше червени печати "Шанхайска поща" и екзотични йероглифи.
настъпи
радост
мисля че за по-едри покупки е най-добре да помолиш някой който пътува да ти ги донесе
ако се налага може дори да му поемеш част от транспортните разходи. пак е по-ефтино
отколкото да се купи от бг а и значително по-сигурно въпреки застраховките...
става сложно ако няма адрес на който да се шипне стоката
роби-боби, имаш ли представа какъв е размера на митото? от 2 години се опитвам
да разбера и никъде не откривам инфо.
и още един въпрос:
При какви условия се заплаща и ДДС на внесената стока?
Сега това са официалните работи дето ги пишем, иначе всички знаят че хиените на
митницата към летището предпочитат да им пъхнете 50$. а ако откажете, заплашват че при
липса на фактури/касови бележки за покупката ще се обмитяват на цената на която се продава
същия артикул в БГ - представям си го че митото ще излезе повече от колкото съм дал
за самата джаджа : )))
какъв е извода?
НОСЕТЕ СИ БЕЛЕЖКИТЕ или не поглеждайте към митничарите те знаят кога внасяте контрабанда
edit: стилистични корекции : )))
Показани от 1 до 18 от общо 18