Не сте влязъл (Вход)

LiveSearch

Vanilla 1.1.4 е продукт на Lussumo. За повече информация вижте: документация и поддръжка. Българският превод е дело на Владимир Илиев и Янко Цветков.

Добре дошли!

Това са българските форуми за микросток фотография, дизайн и видео. Ако сте фотограф или дизайнер, тук ще разберете как можете да печелите от уменията си и да си докарате допълнителни доходи. За част от нас сток-а вече е основен източник на приходи. Сега работим за себе си, по собствени идеи и без шефове и клиенти. Регистрирайте се и участвайте в нашите дискусии.

Искате ли да участвате в дискусиите? Ако сте регистриран потребител, влезте тук.
Или, можете да кандидатствате за потребителски права тук.
    •  
      CommentAuthorsvilen001
    • CommentTime18.04.2008
     permalink

http://www.sxc.hu/photo/320203 

http://www.istockphoto.com/file_closeup.php?id=1921014 

при положение че първото е много популярено и е качено на sxc 1 година преди второто, според мен става дума за гепене и доразразботване на идеята :)

nname.org the devil himself
    •  
      CommentAuthorrobi-bobi
    • CommentTime18.04.2008
     permalink

а аз съм убеден че има такава снимка и отпреди 20 години Wink
    и какво правим ?  

според мен всичко си е ок, в този случай

даже, има много по-подобни снимки

представи си сток снимка: химикал и някакви графики

има сигурно стотици съвсем подобни снимки

и други примери има. много

възможно е единия да не е гледал от друг и да е стигнал до реализацията сам,  а третия да е искал да наподоби вида на четвърта снимка, която е видял че се продава итн

легално погледнато е сложно но мисля че е ок

морално погледнато - всеки за себе си решава

реално погледнато - много е трудно да измислиш успешна сток снимка която да не е вече снимана или да няма подобна 

слушай Админа | блога ми
    • CommentAuthorjulydfg
    • CommentTime18.04.2008
     permalink
    Идеята няма авторско право, ако тръгнем да гледаме всички подобни снимки ще се окаже, че всички сме откраднали от някой:)
    • CommentAuthorSLR
    • CommentTime18.04.2008
     permalink

Ми няма нищо странно, да не говорим че втората снимка е доста по добра.

Иначе, както каза robi-bobi, има си просто теми дето няма как да излезнеш от шаблона, въпроса е твоята да се отличава с нещо за да привлече клиент.

BTW- и аз имам поне 3 кадъра със химикалка и графикаCool

www.mikkro.com
    •  
      CommentAuthorpaff
    • CommentTime18.04.2008
     permalink

Вторя кадър който е от ИС мисля че е един от най-сваляните кадри във сайта... 

а колкото до идеята... аз дори си мисля че може да се разработи още по-добре 

My StockPhotography Portfolio ShutterStock
    •  
      CommentAuthorsvilen001
    • CommentTime18.04.2008
     permalink

идеите имат авторски права. за това има патентно ведомство, държавни служби и съответното законодателство. но най-важното е моралното право

въпросът е къде е границата и до къде можеш да гепиш, без да искаш специално разрешение от съответния автор

1.  permalink
    Идеите, концепциите, теориите, физичните или химични процеси не са обект на авторско право. Обективираната им реализация обаче е обект на авторско право. Т.е. ако за определен портрет намериш същия модел, построиш същото осветление и направиш същата снимка, не си нарушил ничие авторско право. А доколко един автор взаимства идеи иили е с толкова развинтено въображение, че никой досега не се е сетил да направи такава творба, е въпрос на лични творчески търсения и възможности.
    •  
      CommentAuthorpaff
    • CommentTime18.04.2008
     permalink

спирам с примерите да не ви зарежда дълго.... и да това е само от ИС и има поне още толкова подобни :D

My StockPhotography Portfolio ShutterStock
    •  
      CommentAuthorrobi-bobi
    • CommentTime21.04.2008
     permalink
    да не говорим че това даже е снимка която почти всеки фотограф любител е направил, без да 'взаимства'. т.е. сам се е сетил в определен момент от живота си да я заснеме :)слушай Админа | блога ми
    •  
      CommentAuthordin
    • CommentTime21.04.2008
     permalink

Чувал съм някъде една фраза дето никак не ми се нрави, но явно е мн. актуална навсякъде в момента
    "Талантливите взаимстват, гениалните крадат"
    в действителност самият Айнщайн е бил провъзгласен за гений, след като полага основите на нещо
    определено, което всъщност представлява комбиниране на две други вече установени идеи

всеки път, когато някой стокър пусне картинка в масов тираж с моя идея ми се къса сърцето Cry

•  
      CommentAuthorrobi-bobi
    • CommentTime21.04.2008
     permalink

^ да, но никой преди айнщайн не е успял да комбинира двете установени идеи успешно
    също така, доколкото съм запознат, точно в неговите теории на релативността не става дума за "комбиниране на две установени неща"
    както и да е

доколкото за последното ти изречение - имаш правото да ти се къса сърцето

но

едва ли има портфолио за което да може човек да каже че всичките творби вътре са изцяло нови и с неизмислени досега идеи
    дори някой да работи със страхотен и нов стил, той отново се върти около известните вече идеи

живеем в такова време

не го приемай като недостатък ами като възможност 

слушай Админа | блога ми
    •  
      CommentAuthorsvilen001
    • CommentTime21.04.2008
     permalink
    все пак бих се радвал да имам портфолио, което да не е съставено от имитации на широко познати кадриnname.org the devil himself
    •  
      CommentAuthordin
    • CommentTime21.04.2008
     permalink

мдам
    а за Айнщайн не съм имал възможността да проуча точно за какво става дума,
    това дет съм го написал е крайно неточно, изсмукано от мъгливи спомени, никой да не го взима на сериозно : )

•  
      CommentAuthorrobi-bobi
    • CommentTime21.04.2008
     permalink

да де, няма значение (иначе, запознат съм с материята горе-долу)

ще цитирам едно момче, което на презентацията на проекта си, цитира някакъв друг човек (съответно вие можете мен да цитирате после Laughing

ние правим по-добрите вафли

забележете колко много видове вафли има на пазара
    и "идеята" им е една и съща - шоколад, пластове нещо, и някакви добавки

но, дали една вафла ще е успешна зависи от добавките 

пожелавам ви вашите добавки (осветление, фокус/дефокус, обработка, модел, ъгъл, отсечка... въобще: стил) да са винаги най-добрите Cool

слушай Админа | блога ми
    •  
      CommentAuthorlolaferari
    • CommentTime21.04.2008 (редактирано)
     permalink
    И аз искам вафли с мно....ого шоколадFoot in mouth
    •  
      CommentAuthorsvilen001
    • CommentTime21.04.2008
     permalink

има тънка граница между занаятчийство и изкуство. художникът рисува душата си, докато боядията просто маже и гледа да произведе повече... което на добра цена да продаде на туристите и т.н.

всеки подхожда към темата според личната си нагласа и психология...

при стока е наложително да има по малко и от двата компонента. забелязал съм векторни композиции с оригинален стил да правят по $1000, докато техните имитации остават с относително по-малко... 

Реклама