Сток като училище
  • 15 Comments sorted by
  • Реклама:

• Преди да почна да се занимавам със сток, мнението ми за сток фотографията (и особено микросток) беше че това е една скучна фотография, където няма оригиналност и всичко се прави на конвейер.

Факт е, че колкото повече снимки, толкова по-добре, но всъщност видях че снимането за сток освен че си има технически изисквания, ме направи и по-добър фотограф. Тук не говоря за артистичността, а за следните неща:

• първо което човек бързо научава е да си следи много внимателно как кадрира. Когато се налага да кропва, това означава по-малък файл, което в повечето случаи означава и по-малко пари.
    • технически също се напредва - просто няма избор
    • усет към детайла и изчистеността. Пренатрупан кадър не се продава. Този който акцентира върху това което искате да покажете, се продава.
    • дори при преизползваните теми като бизнесмен с костюм - винаги има възможност да се измисли концепт който да е нов и който да продава снимката. Именно концепта продава снимките, затова мислете когато снимате - на кой му трябва такава снимка и дали да не я направя по различен начин.
    • и последно - лесни пари няма: снимане, слагане на правилните ключови думи, качване на различни сайтове, преборване със интерфейса на всеки един от тях, борбата с ревювърите ... :)
    • тези ревювъри, между другото, също доста помагат човек да си погледне върху кадрите по един друг начин. Когато коментара ви го дава някой когото не сте срещали, чиято работа е да прецени дали кадъра е добър или не - нещата са доста по-обективни. (те също допускат грешки, но пък кой ли не ги прави). 

Вас на какво ви научи стокът?

• мда доста си прав! мен лично ме учи да изпипвам още и още нещата, тоест перфекционизъм! :)

www.rosendukov.com

• На мен ми се струваше дреболия от към финансовата страна...

и то не че не е така, просото може да бъде по-едра от доста "едрите" заплати у нас ; )

Иначе stock ме открехва предимно на техничарски работи - шум, туй онуй във фотошоп,

композиция в известна степен... (имайки предвид че не снимам, качвам най-вече 3д)

Като цяло не мисля че е добро място за учене. Да, учи на разни работи, и може да държи човек

във форма, но не е добра основа в никакъв случай.

поздрави за форума! : )

• то няма нещо което да научи когото и да било на всичко :)

прав си, разбира се: има неща за които сток снимането помага да се научат (по-бързо) и други които тук не виреят много

но, полезно е, със сигурност

П.П. дин, ако искаш мога да пусна и една категория за 3д, но няма да е лошо преди това да се съберете поне 3-4-ма, за да има с кой да си говориш там :)  

• @din: плс дай линк към някой твой профил :) интересно ми е дали може да се спечели от 3D и  до колко си струва да се занимава човек. с какво рендиш?
    nname.org the devil himself

• robi, н.п. да май е рано още : )

btw, стори ми се че има още някой с 3д-та тук, кой ли беше...?

svilen, 3д-то се сваля значително по-добре от фотографията,

поне за мен, ето я и статистиката ми:

25 картинки (~ 10 от тях качих през юни)

близо 1000 dl. за по-малко от 6 месеца в istock

http://www.istockphoto.com/user_view.php?id=963835

качвам и на Shutterstock, той води по приходи,

но там започнах 3 месеца по-рано и разликата бързо се топи

http://www.shutterstock.com/gallery-65312p1.html

яко за 3д-то е, че може да се ренди в огромни резолюции,

особено полезно за сайтовете където размера важи Money mouth

хехе

• din

поздравления за това! С коя точно програма ги правиш тези красоти?

[url]http://www.shutterstock.com/pic-1927744-abstract-backgrounds-collection-part-two.html[/url]

Let me show the world in my eyes...
    www.vasoart.com

• 10x vaso,

с 3Ds max, ти с какво работиш?

btw, мн. яки колажи!

сега видях и сплаш-а на сайта, кърти мивки просто Smile

• Ммм... да 3D-то си е друга бира.

Ако ми беше по-як процесора и аз бих се занимавал само с 3D, но ней си.

За това правя елементарни работки и останалото с шопаWink

• Това с якия CPU си е просто оправдание.

Занимавал съм се с TruSpace и 3DS Max на 200Mhz компютър с 32MB RAM. Беше мъка, но доста научих.

Сегашните евтини компютри са много, много пъти по-бързи от тогавашните, и въпреки че и 3Ds-а е с по-тежки възможности, ray-tracing-и и т.н. върви съвсем прилично. 

• Аз не искам да се оправдавам, просто споделям, че е нужно повечко време скоето не разполагам чак толкоз много!

А и нямам намерение да се заяждам с никого от този форумInnocent

• има и една обратна тенденция според която програмите за 3д стават все по-леки,

като че ли кода се опростява, измислят се разни оптимизации вероятно. за пример

инсталацията на новите версии на макс е значително по-лека от тази на старите.

обаче няма спор, че време и енергия за учене си трябват в изобилие Cool

• Аз ползвам Maya и от скоро Real Flow не зная как е с 3DS MaxFrown

• din

с Photoshop-a и с Coreldrаw...има и други плъгинчета разни но основно с тези двете Smile все се каня да сложа едно 3д максче и да се опитам да направя и аз нещичко, ама времето и при мен е кът...трябва и да се рисува,галериите чакат,настояват, все  нови неща им трябват...

Let me show the world in my eyes...
    www.vasoart.com

• maya + realflow е мн. мощна комбинация

пък те са само инструменти така или иначе, дали с coreldraw, max или само фото + шоп...

не е толкова важно "с какво" си мисля

Добре дошъл!

Изглежда сте нов/а тук. Ако желаете да вземете участие в дискусиите, кликнете на някой от тези бутони:

Login with Facebook

Продавай снимки

Добре дошли на българските дискусии за сток фотография, видео и илюстрации